Суперник "Карпат": Сторічні вікінги з норвезьких фьордів

Суперник "Карпат": Сторічні вікінги з норвезьких фьордів


Сьогодні «Карпати» зіграють свій третій поєдинок у рамках міжнародного турніру Copa del Sol-2011, що триває в Іспанії. У півфінальному матчі суперником «зелено-білих» буде норвезький клуб «Олесунд». Гра на полі «Ла Манґа Стадіум» розпочнеться о 19:45 за київським часом і в прямому ефірі транслюватиметься ТРК «Футбол».

АаФК «ОЛЕСУНД» (норв. – Aalesunds Fotballklubb) – футбольний клуб з однойменного міста, яке є адміністративним центром району Суннмьоре, що знаходиться у північній частині регіону фьордів, як у Скандинавії називають Західну Норвегію.

Футбол у Олесунді почав розвиватися з весни 1913 року, а 25-го червня 1914 року було створено місцевий клуб під назвою Aalesunds Fotballklubb, який має скорочену назву АаФК «Олесунд». Клуб було створено за ініціативи Георга Халлера, який і став його першим президентом. А всього за майже сторічну історію АаФК «Олесунд» очолювало 30 президентів. 31-им у 2007 році став Торілл Голе Стандал, який і є нинішнім керівником клубу. А найдовше обіймав цю посаду Ханс Й. Генріксен – вісім років (1957 – 1960, 1962 – 1964, 1969 р.р.).

У чемпіонаті Норвегії АаФК «Олесунд» довгі роки виступав у Першому та Другому дивізіонах (аналоги наших Першої і Другої ліг). Причому був своєрідним «ліфтом», постійно балансуючи між ними. Лише у 2002 році «помаранчево-сині» нарешті зуміли посісти 2-е місце в Першому дивізіоні і в такий спосіб пробитися до еліти норвезького футболу – Тіппелігу. Однак дебют виявився невдалим – передостаннє 13-е місце серед 14-ти учасників і знову пониження у класі. Аналогічно «Олесунд» провів і два наступні сезони – 2004 і 2005 років.

На початку 2006 року доля звела «Карпати» і «Олесунд» на тренувальному зборі в Туреччині, де команди провели між собою контрольний спаринг. В тому матчі гра була рівною і виграти могли і одні, і другі. Однак капатівці свої гольові моменти змарнували. А єдина помилка кіпера нашої команди Юрія Мартищука призвела до голу і норвежці перемогли – 1:0. І хто б міг тоді подумати, що після цього доля «Карпат» і «Олесунда» буде розвиватися багато в чому за схожим сценарієм. Але факти говорять саме про це.

Тоді, зимою 2006 року, перед обома командами стояло завдання повернення в елітний дивізіон. Різниця лише в тому, що у Норвегії грають за системою «весна – осінь» а в Україні – «осінь – весна». Тому «Олесунд» на той момент лише готувався до чергового повернення у Тіппелігу, а «Карпати» вже пройшли половину шляху до поставленої мети. Зрештою обидві команди завдання виконали і відтоді регулярно грають у елітних дивізіонах своїх національних чемпіонатів. Знову ж таки, і для «Карпат», і для «Олесунда» найкращими виявилися останні сезони – у 2010 році команди фінішували відповідно на 5-й і 4-й позиціях. Зокрема, «Олесунд» у 30 іграх здобув 14 перемог, 5 разів зіграв внічию і зазнав 11 поразок. У підсумку 47 очок при різниці м’ячів 45 – 37. До бронзових нагород, які здобув «Тромсе», забракло якихось три пункти.

А найбільш гучним успіхом АаФК «Олесунда» став виграш Кубка Норвегії у 2009 році, коли «помаранчево-сині» у фіналі обіграли тепер вже добре знаного карпатівцям «Мольде». Причому зробили це також у серії післяматчевих пенальті. Основний і додатковий час закінчився з рахунком 2:2, а у футбольній лотереї фортуна була на боці «Олесунда» – 5:4.

Історичний для клубу фінал Кубка Норвегії відбувся 8-го листопада 2009 року, а тому «Олесунд» отримав право, знову ж таки як і «Карпати», взяти участь у Лізі Європи сезону 2010/2011. Щоправда, на відміну від «зелено-білих», у континентальному турнірі «помаранчево-сині» себе нічим не проявили. Стартували вони з 3-го раунду кваліфікації і за сумою двох ігор поступилися шотландському «Мозеруеллу» – спочатку 1:1 вдома, а потім 0:3 у гостях.

Різе і Рекдаль

Прогрес у грі та результатах АаФК «Олесунд» за останні сезони в значній мірі є заслугою головного тренера команди Кьєтіля Рекдаля, який очолив команду у 2008 році. І як тут не нагадати, що Олег Кононов у тому ж таки році став керманичем «Карпат». А повертаючись до коуча «Олесунда», скажемо, що він є одним з найпопулярніших гравців у історії норвезького футболу. Особливо добре тамтешні вболівальники пам’ятають його гол у ворота збірної Бразилії на чемпіонаті світу 1998 року у Франції. А найбільш цінним у виконанні Рекдаля за головну команду країни вважається м’яч, який він забив у ворота збірної Англії в 1992 році на легендарному стадіоні «Вемблі» і в такий спосіб приніс Норвегії нічию – 1:1.

Не менш популярним у Норвегії ніж Кьєтіл Рекдаль є інша легенда норвезького футболу – Йон Арне Ріізе, найвідоміший гравець, який є вихованцем АаФК «Олесунд». Щоправда за головну команду рідного клубу він встиг зіграти лише 25 ігор, адже вже у 17-річному віці його купив «Монако». А по-справжньому його талант розкрився у «Ліверпулі». Звісно, чимало користі Ріізе приніс і національній команді. А першим гравцем «Олесунда», який зіграв у складі збірної Норвегії, був кіпер «помаранчево-синіх» Інгвалд Фрьойса. Він захищав ворота національної команди Норвегії у грі проти збірної Данії в далекому 1927 році. А останнім з «Олесунда» у збірну викликався Джонатан Парр – його дебют відбувся у травні 2010 року в матчі із збірною Чорногорії.

Та давайте повернемося до сьогодення АаФК «Олесунд». Як засвідчив минулий рік, а також початок підготовки до нового сезону, який у Норвегії стартує 20-го березня, «помаранчево-сині» насправді прогресують. Це підтвердили і матчі за участю підопічних Кьєтіля Рекдаля на Copa del Sol-2011. У першій грі вони впевнено взяли гору над краківською «Віслою» – 2:0. А в чвертьфіналі нічим не поступалися данському ФК «Копенгаген», який цього сезону пробився у весняну стадію Ліги чемпіонів. 90 хвилин основного часу закінчилися внічию – 1:1. І лише серія післяматчевих пенальті схилила шальки терезів на бік чемпіона Данії.

Якщо ж аналізувати гру «Олесунда», то треба сказати, що команда діє у типовій скандинавській манері, але в її кращому варіанті. Тобто гравці діють дуже самовіддано і дисципліновано. В обороні не дають супернику вільно приймати м’яч і дуже добре страхують один одного. В той же час «помаранчево-сині» намагаються в атаці грати у комбінаційний футбол, а не просто загружати своїх форвардів, з надією на їхню індивідуальну майстерність. Звичайно, від традиційних навісів підопічні Кьєтіля Рекдаля повністю не відмовляються, але при цьому багато грають і низом. Також слід відзначити, що у порівнянні з тим же «Мьольде», у «Олесунда» більш високий рівень гравців з норвезьким паспортом. Тому тренери роблять ставку в атаці не лише на легіонерів, а й на місцевих вихованців.

Що ж до легіонерів, то їх в «Олесунді» наразі шестеро: двоє костаріканців – Пабло Еррера і Майкл Баррантес Ройас, а також фін Вілле Яласто, швед Даніель Арнефьорд, Демар Філліпс з Ямайки та естонець Ейнар Яаагер. Саме останній і не забив пенальті у ворота «Копенгагена».

Втім, гру «Олесунда» визначають не іноземці, а норвежці. Зокрема, серйозним підсиленням для команди поступово стає автор голу з гри у ворота «Копенгагена» 21-річний гравець молодіжної збірної Норвегії Кьєль Руне Селлін, який зовсім недавно перейшов у «Олесунд» з «Русенборга». Лідерами «помаранчево-синіх» є також ветерани команди – 32-річний Амунд Скірі та 27-річний Магнус Силлінг Ольсен. Та й решта гравців, незважаючи на свій молодий вік, є кваліфікованими гравцями. Тож на «Карпати» сьогодні чекає хоча і не титулований, але й далеко не простий суперник. Але без сумніву, обіграти його підопічним Олега Кононова до снаги.

ДОВІДКА

АаФК «Олесунд» – клуб норвезької Тіппеліги

Повна назва – Aalesunds Fotballklubb (норвезький правопис).

Заснований 25-го червня 1914 року.

Президент клубу – Торілл Голе Стандал.

Головний тренер – Кьєтіл Рекдаль.

Кольори: помаранчево-сині.

Основна форма: помаранчеві майки, сині шорти, помаранчеві гетри.

Запасна форма: білі майки, сині шорти, помаранчеві гетри.

Домашні ігри проводить на стадіоні Color Line Stadion – побудований у 2005 році, вміщує 10 903 глядача.

Найвищі досягнення:

4-е місце у чемпіонаті Норвегії (Теппіліга) 2010 року;

володар Кубка Норвегії 2009 року;

учасник Ліги Європи сезону 2010/2011.

Рекордсмен клубу за кількістю матчів Ейвінг Сіверсен – 514.

Оцените этот материал:
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти
f-denya (Сумы)
позно новость создали
Ответить
0
0
Вернуться к новостям
Комментарии 15
f-denya (Сумы)
позно новость создали
Ответить
0
0
Andrij2012 (Львів)
СУПЕР !!!
Ответить
0
0
Пармалат (Львiв)
хахааааааааааааааааааа
Ответить
0
0
Sith (Донецк)
Прошли таки! Вратари конечно слабовато в пенальти. Норвежцы ни одного не отбили да и у Карпат мог бы и не пускать мышу под локтем.
Ответить
0
0
Hamyo (Львів)
ЄЄЄЄЄЄЄЄЄЄЄЄЄЄЄЄЄЄЄ!Ми в фіналі))))))))
Ответить
0
0
Tiamat (Uruk)
Буде Карпати-Шахтар.
Ответить
0
0
erste (Львов)
ура\\!!!!!!!!!!!!!!!!
Ответить
0
0
Antropofag (Msto Leva)
Карпати в фіналі!
Ответить
0
0
Merlin (Lviv)
УРААААААА!!!!!!
Ответить
0
0
Rom (Lwiw)
Знову пенальты....
Ответить
0
0
Пармалат (Львiв)
47\' Karpaty Lviv 1 - 1 Aalesund
Ответить
0
0
M&M (Lviv)
1:1 тим часом
Ответить
0
0
Merlin (Lviv)
непогана стаття, а Карпати тим часом ведуть після першого тайму 1-0
Ответить
0
0
DON-BASS (Донецкий кряж)
Бажаю галичанам успіху, вони повині обіграти норвегів.
Ответить
0
0
DON-BASS (Донецкий кряж)
Бажаю галичанам успіху, вони повині обіграти норвегів.
Ответить
0
0

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус