Дві сімки першого воротаря "Карпат"

Дві сімки першого воротаря "Карпат"


Сьогодні, 5 лютого, першому воротареві та найстаршому гравцеві в історії «Карпат» Юрію Федоровичу Суслі виповнюється 77 років!

З цієї нагоди ветерани, гравці і тренери нинішніх «Карпат», а також багаточисельна армія вболівальників «зелено-білих» разом з керівництвом та всім колективом ФК «Карпати» щиро вітають соленізанта з Днем народження й бажають йому міцного здоров’я, родинного затишку, матеріального достатку та усіляких гараздів.

Юрій Сусла народився в райцентрі Перечин на Закарпатті. Першим тренером був його двоюрідний брат Михайло Король. Потім тренували, вже як воротаря, Вейг, Сенгетовський, Товт. Свій дебютний матч в складі ужгородського «Спартака» провів за іронією долі саме у Львові проти СКА, куди згодом перевели служити в армію. У 1957 – 1959 роках виступав за московський ЦСКА, очолюваний Григорієм Федотовим.

У далекому вже 1963 році Юрій Сусла перейшов з львівського СКА до «Карпат» і за 12 (!) років, проведених в складі обох львівських клубів, вболівальники звикли до цього надійного воротаря зі сталевими нервами, як говорили про нього партнери.

У перші роки існування «Карпат» опікувалась клубом облпрофрада, керівники якої і запрошували нових тренерів, які часто змінювались. А ті у свою чергу привозили з собою гравців зі всього Союзу.

«Шкода, – пригадує Юрій Сусла, – адже з такими гравцями, як Олександр Філяєв, Володимир Валіонта та інші, які всім серцем віддавались футболу, можна було вирішувати високі завдання. Тоді фактично по нинішнім міркам ми грали за «борщ». В мене, наприклад, ставка була 160 карбованців, і як батькові трьох дочок було важкувато. Та й розміри штатних ставок та преміальних були невисокими. Порушувати їх не дозволялось».

Юрій Сусла якось підрахував, що парирував до дев’яносто (!) відсотків пенальті, а якщо пропускав, то після добивань. Але тут вже вина захисників. Завжди дивився в очі пенальтисту і радить це робити нинішнім воротарям. У 1965 році в Іваново у день гри з «Текстильником» Суслу забрали в міліцію через те, що… не в тому місці перейшов вулицю. Зрозуміло, що це вивело його з рівноваги і в стартовому складі місця не йому знайшлося. Але після перерви, коли «Карпатам» призначили пенальті, то тренер Микола Дементьєв терміново випустив Суслу на поле і він відбив удар з токи.

В складі «Карпат» Юрій Сусла грав у сезонах у 1963 – 1966 років і саме він захищав ворота «зелено-білих» у першому офіційному матчі 21 квітня 1963 року проти гомельського «Локомотива». В значній мірі саме завдяки йому карпатівці ту гру виграли з «сухим» рахунком 1:0. А всього у чемпіонатах СРСР за чотири сезони в складі «Карпат» Юрій Сусла провів 72 матчі, в яких пропустив лише 58 голів.

У 1967 році «Карпати» очолив Євген Лемешко і він запропонував ветерану команди перейти працювати тренером в групу підготовки команди майстрів. Згодом Ернест Юст запросив Юрія Федоровича до головної команди «Карпат» і він разом з нею виборов у 1969 році Кубок СРСР.

Приємні спогади зберігаються у нього й дотепер. Разом з тим, пану Юрію прикро, що через чиюсь неповагу чи недбалість він так і не отримав звання «Заслужений тренер України». Як зізнався Юрій Федорович, нині він з принципу не має бажання наполягати на цьому, хоча його вихованцями є воротарі Віталій Постранський, Олег Венчак, Богдан Когут, Богдан Шуст та інші.

З 1979 року Юрій Сусла майже 30 років працював в СДЮШОР «Карпати» і його багаторічна праця приносить свої результати й нині, але разом з тим і позначається на його здоров’ї. Два роки тому Юрію Федоровичу було зроблено складну операцію на суглоби і час від часу старі болячки даються взнаки. Втім, коли пана Юрія якось запитали, чи не шкодує про те, як склалося його футбольне життя, він відповів: «Відверто кажучи, задоволений своєю спортивною біографією. Якщо б довелося б ще раз починати все спочатку, то пішов би тією ж футбольною дорогою, але вже не повторював би деяких помилок…»

Многая літа!

Довідка

СУСЛА Юрій Федорович

Народився 5-го лютого 1934 року у Перечині Закарпатської області. Перший воротар і найстарший гравець в історії команди «Карпати». Кар’єра в «Карпатах»: 1963 – 1966 р.р. Зіграв у чемпіонатах СРСР в складі «зелено-білих» 72 матчі, пропустив 58 голів. Дебютував 21 квітня 1963 року у матчі проти гомельського «Локомотива». Майстер спорту СРСР.

Окрім «Карпат», грав за команди «Червона зірка» (Перечин), «Спартак» (Ужгород), ОБО (Львів), СКА (Львів), ЦСКА (Москва).

Працював тренером воротарів «Карпат» у 1967 – 1972, 1977 р.р. Закінчив Львівський політехнічний інститут. Працював тренером воротарів СДЮШОР «Карпати». Мешкає у Львові.

Оцените этот материал:
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти
yv_59 (Львів)
З Днем Народженням! Здоров\'я!
Ответить
0
0
Вернуться к новостям
Комментарии 6
yv_59 (Львів)
З Днем Народженням! Здоров\'я!
Ответить
0
0
Пармалат (Львiв)
З Днем Народження!
Ответить
0
0
Горянин (Львів)
Мій тренер. Удачі!
Ответить
0
0
Pingwin (Lviv)
VitoFirst (Львов) 05.02.11 13:18 тимчасовий статус людини, яка урочисто відзначає дату свого народження
Ответить
0
0
Pingwin (Lviv)
Многая літа!
Ответить
0
0
VitoFirst (Львов)
Легенда львовского футбола :) А кто такой \"соленізант\"?
Ответить
0
0

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус