Перший тренер Тимощука: Сказав Анатолію, що він як капітан, має активніше заводити команду

Перший тренер Тимощука: Сказав Анатолію, що він як капітан, має активніше заводити команду


З першим тренером капітана української збірної Анатолія Тимощука випала нагода поспілкуватися в Кишиневі, невдовзі після матчу збірних України і Молдови. Як відомо, віднедавна Федерація футболу України запрошує на виїзні поєдинки національної команди перших тренерів футболістів, запрошених до лав національної команди. В інтерв’ю UA-футбол Володимир Байсарович проаналізував дії нашої збірної, дав оцінку діям свого вихованця й згадав часи, коли Тимощук робив у футболі свої перші кроки.

- Приємно, що ФФУ пам’ятає про тих, хто виховав для збірної футболістів, - починає розмову Володимир Миколайович. – Це дуже хороша справа, котра стимулює роботу тренерів. З деякими спеціалістами не бачився дуже давно. Приміром зустрів запорізького наставника Володимира Шаповалова, який виступав під моєю орудою в 1977 році в Луцьку, за команду другої ліги. В останнє на такий виїзд мав змогу поїхати ще в 1990-му, коли Федерація футболу СССР відправляла
нас на чемпіонат світу до Італії. На той час я разом з тернополянином Володимиром Аксьоновим були помічниками Євгена Котельникова в збірній України. Ми виграли першість СССР по ВЛКСМ й Федерація нас преміювала, відправивши на мундіаль. Корисно подивитися і самі гру, звернути увагу на організаційні питання. Також зараз звертав увагу на атмосферу в команді і стосунки між гравцями. Спостерігав за цими речами, починаючи з аеропорту Борисполя й до повернення додому.

Взагалі, то добре починання й, сподіваюся, надалі ФФУ від нього не відійде. Треба заохочувати тренерів, причому залучати спеціалістів з невеликих міст, де у футболі не крутяться великі гроші. Таких міст, як Чернівці, Тернопіль, Сєверодонецьк. Тренери ж з команд, де робота поставлена добре, змогу їздити на міжнародні поєдинки мають і без того.

- Гра нашої команди вас розчарувала?

- Напередодні Всі були налаштовані оптимістично. Казали, що наші виграють 3:0, 5:0. Однак я мав сумніви. Розумієте, у мене є досвід й відчуття. Коли працював у другій лізі, в інших командах на тренерських посадах були Лемешко, Жиздик, Ємець, Росторгуєв, Войнов. Зараз таких спеціалістів й серед елітних команд залишилися одиниці. Скажімо, Мирон Маркевич. До слова, він грав у мене в команді і граючим тренером Мирона свого часу зробив саме я. Так ось, напередодні матчу в Кишиневі розумів, що ця гра буде дуже важкою з точки зору психології. В тактичному плані ми, можливо, вищі, ніж молдовани, але в плані психології ми програвали. І це стало помітним з перших хвилин. Думаю, ситуація погіршилася через відсутність Блохіна.

Думаю, Андрій Баль розумів, що забий наша команда гол в перших 15 хвилин поєдинку, гра розвернеться так, як потрібно нам. Якщо не заб’ємо і вв’яжемося у в’язку гру, то результат може бути непередбачуваним. Це було очевидно. Тому й цих 0:0я не виключав. За умови, що могло бути й гірше. Ми почали зустріч дуже мляво. Замість того, щоб нав’язати активний футбол, команда грала впоперек і назад. Такі дії були вигідними для молдован. На мій погляд, така ситуація пов’язана з психологією і нерішучістю наших тренерів. Андрій Ярмоленко випадав з перших хвилин – приймав м’яч на місці, розпочинав атаки стоячи. Не вистачало динаміки. Мабуть, треба було відразу робити заміни. Тепер – Артем Мілевський. Його до складу ввели в останню мить, як запасний варіант. Однак Артем вийшов на поле й мене це здивувало. Так чи інакше, в останні 10-15 хвилин, коли були проведені три заміни, українці почали активніше грати попереду, пресингували на чужій половині поля. Так вартувало діяти в стартовому відрізку, але тренери налаштувати команди належним чином не змогли.

- Анатолій Тимощук зі своїми обов’язками впорався?

- Його гра потягнула приблизно на чотири бали. На фоні партнерів по команді Анатолій був більш-менш активним. Він намагався грати довгими передачами, переводити гру з флангу на фланг. Начебто тренери ці переводи через Тимощука планували, але грати потрібно було швидше. Толик мені сказав, що пришвидшити гру чомусь не виходило. В цілому вважаю, що Тимощук зіграв на своєму рівні, хоча потенціал у нього вищий. Я сказав Толику, що йому як капітану треба активніше заводити команду. Хоча, може, не від нього все залежить, а від взаємостосунків інших футболістів.

Тимощук мені з цього приводу не сказав нічого, але бачу, що незадоволеним тим, що не потрапив до складу, був Шевчук. Загалом задня лінія зі своїми функціями справлялася, але Богдан Бутко також випадав. Розраховували, що Богдан активізує гру на флангах, що активнішим буде Селін.
Але крайні оборонці попереду з’являлися нечасто, прострілів у штрафний майданчик не було. Яким чином наша команда за таких обставин планувала збивати, не уявляю. Уся гра зводилася до перетасовок поперек поля ззаду й подальшої довгої передачі вперед. Підтримки середньої лінії фактично не було. Дії нашої команди в атаці можна назвати сумбурними. Думаю, що все це пов’язано з психологією. Наші гравці наче були впевнені, що рано чи пізно заб’ють. Але грати
треба було так, як на "Вемблі". Якби Україна діяла так, як проти Англії, вона б ще у першому таймі забила два-три м’ячі й зняла всі питання про переможця.

- На діях Тимощука сильно позначається те, що в "Баварії" він немає ігрової практики?

- Анатолій з дитинства дуже наполегливий. Тому і в "Баварії", якби не вірив у власні сили, то вже давно шукав би інший клуб. Я питав Тимощука про клубні справи. Він каже, що в одному з матчів вийшов на 20 хвилин і начебто непогано зіграв. Думав, що наступну гру зіграє обов’язково, бо тренери були задоволені. Але німці взяли нових людей, заплатили за них по 40 мільйонів євро наразі мусять ставити їх. Толик через це хвилюється. Але якщо гравець у збірній виконує
тренерську установку, то значить, що на нього відсутність ігрової практики впливає не надто сильно. Анатолій – боєць і буде виконувати поставлені завдання. Якщо наша збірна буде грати на рівні тих футболістів, з якими Тимощук конкурує в "Баварії", то тоді можна буде ставити питання про доцільність запрошення Анатолія. Наразі ж такого нема.

В Кишиневі Тимощук всередині виконував свої функції по підбору м’яча, перехопленнях й початку атак. Але гра повинна прискорюватися за рахунок руху гравців. У нас же виник розрив між ланками – одні приймають м’яч, а інші дивляться на них стоячи. Якби команда діяла швидше, то й Тимощук був би активнішим. Власне, останні хвилин десять це продемонстрували. У Анатолія
навіть був момент, коли він на останніх хвилинах бив з правої сторони. Не забив, але ситуація була небезпечною. Ми ж не знаємо, яке точно завдання дав Анатолієві Баль. Якщо Андрій Михайлович сказав Толикові бути біля ? чотирьох оборонців, то зі своїми функціями він впорався. Більше вперед висувався Гармаш. Може, за такої гри замість Дениса вартувало випустити Назаренка. Сергій тримає м’яч внизу, а не переводить з флангу на фланг верхніми передачами. Завдяки низовій грі пришвидшується загальний командний ритм.

- Ви вчили Тимощука грати в нападі, однак в "Шахтарі" Анатолій перекваліфікувався в опорного пів оборонця. Гадаєте, наставники гірників свого часу прийняли вірне рішення?

- Толик завжди був універсальним гравцем. У нас він був корисним у нападі, але я не здивувався, коли Валерій Яремченко перевів Тимощука в середину. Валерій Іванович же бачив, що Анатолій працює від початку до кінця, завжди в хорошій фізичній формі. Як відомо, в середині поля потрібен великий об’єм роботи і Тимощук виконувати його був здатен. А те, що він грав нападника і може пробити з дальньої дистанції – то великий плюс. Такі гравці користуються попитом в кожній команді.

- Коли ви зрозуміли, що Тимощук буде видатним за українськими мірками гравцем?

- Доволі швидко. Такі діти, і не тільки в футболі, виділяються відразу. Толику не треба було повторювати двічі, він швидко вловлював все, що я вимагав. Комусь треба було повторювати по п’ять-шість разів, а Тимощук розумів вимоги відразу, та ще й міг привнести щось своє. Він з простої сім’ї, не балуваний, бо батькам гроші давалися нелегко. Віталій Кварцяний якось казав, що багаті у футбол не грають. Може, твердження емоційне, але на 90 відсотків так воно і є. Взяти найвидатніших українських футболістів. Усі – Блохін, Заваров, Баль – хлопці з простих сімей.

Що ж маємо зараз? Були у нас у Луцьку талановиті Степанов, Назарчук, Лисенко. Тато купив йому машину, купив ще щось. Після цього футбол відходить на другий план. Тут треба себе проявляти, терпіти навантаження. Терплять ті, хто живе не в розкоші. Бо умов для занять футболом в нашій області нема. То зараз відразу чотири вихованці волинського футболу (Федецький, Михалик, Шевчук і Тимощук) є кандидатами до національної збірної. Серед 19-20-річних хлопців талановитих, здатних проявити себе в молодіжній чи юнацькій збірній, на жаль, немає. Футбол на Волині пішов на спад. Воно й не дивно, бо, скажімо у Луцьку чи Ковелі, не кажучи про маленькі міста, тренери працюють в дуже складних умовах. Якщо ситуація не покращиться, то зросту не буде.

Повертаючись же до вашого питання про моє відчуття таланту футболіста, відзначу, що було б дуже непогано, якби дитячими тренерами ставали ті, хто попрацював на професійному рівні. Звісно, це проблематично, адже маючи серйозні заробітки, люди вже не хочуть повертатися на копійчані заробітки. Але я кажу, як би було правильно в ідеалі. Ось я очолював команду другої ліги
СССР й коли після цього прийшов у дитячий футбол, то вже розумів, на яі критерії варто звертати увагу, щоб підготувати професійного футболіста. Показово також, що з команди 1977-1979 років, яку очолював я, відразу шестеро моїх тодішніх підопічних нині стали заслуженими тренерами. Мова про Бачіашвілі, Пучкова, Тимофеєва, Маркевича, Кварцяного, Артемовича. Може, все тому, що на той час я був молодим тренером, ближчим для них, може, їм здавалося, що раз він молодий, хоче працювати, то чому по його стежці не зможемо пройти ми?

Оцените этот материал:
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти
Сергей Ш (Рим)
Толик уже давно сдул свои позиции в футболе.... Не тот уже Тимощук,которого я помню... Но... кто его сейчас реально может заменить?!?!?! Кто???!
Ответить
0
0
Вернуться к новостям
Комментарии 37
Сергей Ш (Рим)
Толик уже давно сдул свои позиции в футболе.... Не тот уже Тимощук,которого я помню... Но... кто его сейчас реально может заменить?!?!?! Кто???!
Ответить
0
0
na39 (Khmelnitskiy)
ТIMO найкращий!!! В нашій збірній на даний момент немає жодного хто б хоча б тренувався з Рібері, Роббеном, Мюллером, Ламом, Гомесом, Манджукічем енд компані!!! На його позиції в збірній дехто ставить Гармаша, Ротаня. Але вони ще не на тому рівні, не той левел так сказати...Гармаш ще доросте, а Ротань вже ні...
Ответить
0
0
MU 0710 (Харьков)
Да пусть играет хоть с Папой Римским..если оно не дано, так оно и не дано!
Ответить
0
0
Шнапс (Київ)
Kostya Dovgan (Киев) 15.10.2012 00:16 )))+ поставив ))) А чому "завтра"?)))) Перед першим виїздним забіжу за квитками на літак )))))
Ответить
0
0
Kostya Dovgan (Киев)
ок, но сначала все-таки воспитайте нам кого-нибудь для сборной страны)
Ответить
0
0
Dedich2009 (Киев)
[quote datetime="14.10.2012 15:44" author="jmagik (stakhanov)"] Гармаш УМНЫЙ!? [/quote] глупые так не зарабатывают как Гармаш
Ответить
0
0
Dedich2009 (Киев)
Скольк [quote datetime="14.10.2012 17:30" author="Вуйко Мілько (Львів)"] [/quote] Ты лучше скажи, не месный ты наш профи, сколько Тимощук минут отныграл за Баварию в новом сезоне?
Ответить
0
0
INNOCK (Днепропетровск)
самый мой ненавистный игрок в сборной, постоянные пасы назад тупо для статистов, прессинга нет. в Баварии его не видно, да и без креативности ему там уже ничего не светит. а раньше постоянные подкаты, какие забивал голы когда брал игру на себя, залетали с дальних дистанций. техники нет, с возрастом ушла, да и на пенсию пора ему, говорите нет замен? центр поля как Гармаш, так и Ротань держат куда более профессиональнее, еще и к атакам подключаются. Нет лидерства-сиди на банке, и девич на твоей позиции побегает если нужно куда более эффективнее.
Ответить
0
0
4wd блуzhдающего типа (Sumy)
Гармаш и Ротань хотя бы дают пас вперед...а у Тимощука, к сожалению, с возрастом никуда не ушла "коронка" - точный пас назад...
Ответить
0
0
yongtour (Москва)
[quote datetime="14.10.2012 17:29" author="Вуйко Мілько (Львів)"] Гармаш, Ротань - ха ха в їхньому віці Толік працював за трох за ним черга стояла з Європи (може ви памятаєте де Толік грав за свою карєру?) покажіть хто цікавиться зараз з серйозних єврокоманд цими гравцями??!! [/quote] Ну, и где он играл в их возрасте? Сомневаюсь на счет длиной очереди. Как правило это либо просто интерес был проявлен или вообще слухи. А из серьезных клубов у него только Бавария. И то на банке сидит. Не говорю, что он плохой игрок. Он мне раньше нравился. Но и не игрок основы топ клуба
Ответить
0
0
pya22 (Знаменка)
[quote datetime="14.10.2012 17:56" author="Шнапс (Київ)"] По-Вашому перші тренери футболістів приклалися безпосереднім чином до збірної? А акушери-гінекологи, що приймали їх в світ не приклалися? А батьки футболістів зовсім ні до чого? А вчителі - які казали: "не пий, не пали, займайся спортом"? Всіх в літак? І не треба мені пояснювати, кого возив Суркіс, я і так знаю. А поясніть із чого Ви взяли, що мене це не бентежило. Мене завжди бентежить несправедливість. А що означає "Коньков дав шанс побачити світ простим людям"? Проста людина - квиток на літак. Так по-Вашому? Так я теж проста людина ))) [/quote] пане Іване! Запросіть пана Шнапса на футбол Украіна-Чорногорiя, я теж за справедливість!
Ответить
0
0
Вуйко Мілько (Львів)
Думаю, що все це пов’язано з психологією. Наші гравці наче були впевнені, що рано чи пізно заб’ють. Але грати треба було так, як на "Вемблі". Якби Україна діяла так, як проти Англії, вона б ще у першому таймі забила два-три м’ячі й зняла всі питання про переможця. Оце і є правдивий вердикт нАШІЙ збірні.
Ответить
3
0
Вуйко Мілько (Львів)
Ну: чекаю відповіді від Місцевих супер ПРОфі.
Ответить
2
0
Вуйко Мілько (Львів)
Гармаш, Ротань - ха ха в їхньому віці Толік працював за трох за ним черга стояла з Європи (може ви памятаєте де Толік грав за свою карєру?) покажіть хто цікавиться зараз з серйозних єврокоманд цими гравцями??!!
Ответить
5
0
jmagik (stakhanov)
Тімоха-руйнівник! Для того і тримають!
Ответить
4
0
Шнапс (Київ)
Іван Вербицький (Київ) 14.10.2012 13:10 Що поганого - зайві кошти. Простих людей в нашій країні досить багато. До речі - вчителі - також прості люди. То чому у вас питання до моєї пропозиції? А тепер поясніть, пане Іване, де я написав, що поїздки всіх осіб, які Ви перахували, мені до вподоби?
Ответить
0
0
Романыч (Мариуполь)
[quote datetime="14.10.2012 13:56" author="Atlant (Harkov)"] И, кстати, сборная в пятницу нормально играла. Просто во втором тайме( да и в стартовом составе) тренер намудрил с заменами. [/quote] Согласен! Слабоват тренер у Молдован!))))
Ответить
4
0
diaigor (Львів)
Тимощук вже слабенький... не рівень збірній, от воронін відчуває що вже не ті роки не та гра пішов з овацієями, а то Толік мучить себе і нас біля екранів ТВ
Ответить
0
0
Atlant (Harkov)
И, кстати, сборная в пятницу нормально играла. Просто во втором тайме( да и в стартовом составе) тренер намудрил с заменами.
Ответить
0
0
Atlant (Harkov)
Shuba (Харьков) 14.10.2012 13:39 ты серьезно??? У Ротаня первый пас с двух ног, угловые, стандарты с обеих ног,скорость не хуже чем у Толика. Гармаш, быстрый, умный, тоже с первым пасом. Необделен хорошим ударом. У обоих виденье поля в разы лучше, чем у Толика. Да и прсутствие очковой кобры не наблюдается. Да, возможно Ротань не так хорош в игре на опережение или подкатах как Тимощук. Это единственный минус.
Ответить
1
0
jmagik (stakhanov)
Гармаш УМНЫЙ!?
Ответить
3
0
jmagik (stakhanov)
Нажаль це наш рівень
Ответить
3
0
Atlant (Harkov)
Кстати, Толик очень понравился на позиции центрального защитника в финале ЛЧ, до перехода в опорную зону играл ИМХО один из лучших своих матчей, затем потерялся...был неуверен в себе, побоялсь взять на себя ответственность бить послематчевые пенальти...в его то возрасте...но у нас в команде он капитан...
Ответить
5
0
Shuba (Харьков)
Atlant (Harkov) 14.10.2012 13:29 Гармаш, Ротань - не сильнее уж точно, я их видел с молдаванами, убожество как и вся команда.
Ответить
6
0
jmagik (stakhanov)
нічого додати.
Ответить
1
0
jmagik (stakhanov)
А інші ще гірші!
Ответить
4
0
Chemodan (Киев)
Перший тренер Тимощука: Сказав Анатолію, що футбол - це не його, але він не послухався
Ответить
0
0
Atlant (Harkov)
jmagik (stakhanov) 14.10.2012 13:12 хуже уже некуда... Тимощук, футболист вчерашнего футбола. В нынешнем футболе опорник нужен с культурой паса, чего у Толика никогда не было и не будет. Помимо этого Толик каждый раз борится на поле со своим страхом... даже играя с такими сборными как Молдова. Сейчас в сборной есть куда боллее сильные опорники( Гармаш, Ротань) готовые приносить больше пользы впереди. Имхо, Тимощук не нужен был с Молдовой. Разве что на замену, для удержания победного счета...
Ответить
1
0
Atlant (Harkov)
Лучше бы посоветовал Толику уйти из сборной... Сил уже нет смотреть на это создание видимости... Как можно вобще ставить его капитаном??? Толик, наберись мужества и уйди...
Ответить
6
0
jmagik (stakhanov)
Всеодно ніхто краще нього не зіграє... А то й гірше...
Ответить
4
0
Шнапс (Київ)
"...віднедавна Федерація футболу України запрошує на виїзні поєдинки національної команди перших тренерів футболістів, запрошених до лав національної команди". Тепер чекаємо на запрошення для перших вчителів, перших дівчат і т.д. ФФУ - продовжуйте )))
Ответить
0
0
Іван Вербицький (Київ)
пане Шнапс, скажіть на милість, хіба погано, що до складу делегацій включають дитячих тренерів, тих, хто приклався до цієї збірної безпосереднім чином? Чому вас не бентежить, що в складі офіційної делегації на усі без винятку матчі їздять такі діячі, як Дмитро Гордон? Такі панове, як Мариновський, який за роки своєї діяльності вбив тернопільський футбол, а за це його зробили віце-президентом ФФУ? Не треба всі починання нового керівництва сприймати в штики. Суркіс возив стадо журналістів-лизоблюдів з підкаблучних видань, весь склад іспалкомва й керівників обласних осередків. Коньков дав шанс побачити світ простим людям. А більшість дитячих тренерів - саме такі.
Ответить
10
0
jmagik (stakhanov)
по цьому коменту буде, як мінімум, багато невдоволень... Але це моя думка.
 
1
0
alkor (Кировоград)
Вот тут поддерживаю Вас полностью, руками и ногами.
 
2
0
jmagik (stakhanov)
А я попереджав...
 
0
0
Шнапс (Київ)
По-Вашому перші тренери футболістів приклалися безпосереднім чином до збірної? А акушери-гінекологи, що приймали їх в світ не приклалися? А батьки футболістів зовсім ні до чого? А вчителі - які казали: "не пий, не пали, займайся спортом"? Всіх в літак? І не треба мені пояснювати, кого возив Суркіс, я і так знаю. А поясніть із чого Ви взяли, що мене це не бентежило. Мене завжди бентежить несправедливість. А що означає "Коньков дав шанс побачити світ простим людям"? Проста людина - квиток на літак. Так по-Вашому? Так я теж проста людина )))
 
0
0

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус