Не кажучи прощавай. 23 найпам’ятніших матчі Таврії часів української незалежності. Частина друга


Злети й падіння першого Чемпіона України

Не кажучи прощавай. 23 найпам’ятніших матчі Таврії часів української незалежності. Частина друга


Продовження. Частина перша

Частина друга

Матч №12. 15 липня 2001-го

Третій раунд Кубка Інтертото-2001

«Таврія» (Сімферополь, Україна) – «Парі Сен-Жермен» (Париж, Франція) – 0:1

Гол: Гайнце 52

«Таврія»: С. Величко, Д. Назаров, Б. Поляков, Забранський (Г. Кунденок 40), Донюшкін, В. Кравченко, Ґіґіадзе, Трапаїдзе (Увакве Учечукву 86), Ю. Фокін, О. Митрофанов (к) (Бойцан 34), Мочуляк. Тренер – Валерій Петров

«Парі Сен-Жермен»: Летізі, Крістобаль, Ель-Каркурі, Гайнце, Потільон, Дею (к), Дюкрок, Бенарбія (Е. Сіссе 76), Окоча, Робер (Менді 72), Іру (Алоїзіо 55). Тренер – Луїс Фернандес

Судді: Эґмонт – Такас, Вассінк (усі – Нідерланди)

Сімферополь. Республіканський стадіон «Таврія». 18 000 глядачів

У своїй другій європейській «пробі пера» сімферопольці не добралися до основного турніру Кубка УЄФА, але навіть у Кубку Інтертото зустріли на своєму шляху, мабуть, найавторитетнішого за іменами суперника за всю свою історію. То за умови, що до Сімферополя тоді не приїхав один з найсильніших футболістів світу Рональдіньо. Зрештою, ті, Окоча, Гайнце, Дею та Робер теж виглядали для кримської столиці прибульцями з іншої планети.

Зазначимо, що матчу з ПСЖ могло й не бути. Річ у тім, що в другому раунді Кубка Інтертото «Таврія» у першому матчі програла 0:2 болгарському «Спартаку» з Варни. Втім, на щастя для сімферопольців, у складі суперників на 60-й хвилині вийшов на заміну незаявлений гравець Сімеонов. Завдяки цьому казусу «Таврія» отримала технічну перемогу 3:0, а з нею - майже ґарантований вихід у наступне коло.

Не кажучи прощавай. 23 найпам’ятніших матчі Таврії часів української незалежності. Частина друга - изображение 1

Матч №13. 15 червня 2003-го

29-й тур чемпіонату України-2002/2003

«Таврія» (Сімферополь) – «Шахтар» (Донецьк) – 3:3

Голи: Гайдаш 45+1, Ґіґіадзе 53, Едмар 83 – М. Левандовскі 54, А. Тимощук 64, Брандао 76, 3:3

«Таврія»: Стронцицький, Пирву, Беженар, Донюшкін, Едмар, Храмцов, Котюк (Голайдо 57), Олексій Осипов (І. Хоменко 26), Денис Смирнов (Мазяр 79), Гайдаш (к), Ґіґіадзе. Тренер – Анатолій Заяєв

«Шахтар»: Шутков, Окоронкво, Олексій Гай, А. Тимощук (к), С. Попов, М. Левандовскі (Бредун 68), Пажин, Бахарєв (Брандао 73), Пуканич, Бєлік, А. Воробей. Тренер – Валерій Яремченко

Судді: Кран – Шаленко, В. Сусло (усі – Харків)
Попередження: Едмар 19, Ґіґіадзе 33, Пирву 87 – Пажин 40, А. Тимощук 74

Севастополь. СК «Севастополь». 7 500 глядачів

Не кажучи прощавай. 23 найпам’ятніших матчі Таврії часів української незалежності. Частина друга - изображение 2

фото - ФК Шахтар

Чергове повернення на посаду наставника в рідний клуб тріумфальним для Анатолія Заяєва не вийшло. Після сьомого місця в попередньому сезоні Чемпіонат-2002/2003 «Таврія» завершила дев’ятою. Але при цьому сімферопольці вплинули на боротьбу за золото. За два тури до фінішу чемпіонату «Шахтар» програвав динамівцім лише очко й відповідно - плекав надії на повторення золотого успіху в 2002-му. Втім, «Таврія» перекреслила ці мрії достроково.

Зазначимо, що матч цей перенесли до Севастополя в зв’язку з тим, що місто святкувало 220-річчя. «Шахтар» атакував впродовж усього першого тайму, але в доданий арбітром час Гайдаш, отримавши передачу від тоді ще тоді ще бразильця Едмара, відкрив рахунок. Другій м’яч на старті другої половини забив Васіл Ґіґіадзе. Грузин скористався одною з чисельних похибок дуету донецьких центрбеків Окоронкво – Пажин і, отримавши м’яч від Гайдаша, подвоїв разунок.

Не кажучи прощавай. 23 найпам’ятніших матчі Таврії часів української незалежності. Частина друга - изображение 3

фото - ФК Шахтар

І хтозна, як би розвивалися події на полі, не пропусти господарі майже одразу, коли передачу Анатолія Тимощука, зігравши на випередження, замкнув майбутній капітан ФК "Севастопіль" Маріуш Левандовскі. «Шахтар» перехопив ініціативу й до 76-ї хвилини вже вів у рахунку. Вирівняв становище дальнім ударом Тимощук. Анатолій скористався помилкою Богдана Стронцицького, який вийшов з воріт надто далеко. Коли ж Брандао ударом з близької відстані вивів «гГрників» уперед, здавалося, це все. Та сімферопольці змогли відповісти красивою комбінацією через центр, яку розігнав «двигун» команди Йонел Пирву, продовжили Володимир Мазяр і Гайдаш, а завершив ударом в порожні ворота Едмар.

Матч №14. 7 листопада 2004-го

12-й тур чемпіонату України-2004/2005

«Таврія» (Сімферополь) - «Шахтар» (Донецьк) – 2:1

Голи: Ґіґіадзе 5, 87 – Аґахова 49

«Таврія»: С. Величко, Храмцов, Чижевський (к), О-др Заруцький, Корнєв, В. Пономаренко (Голайдо 46), Андрій Степанов, Едмар, Денис Смирнов (Р. Полтавець 77), Ґіґіадзе, Жуніор (Пирву 55). Тренер – Олег Федорчук

«Шахтар»: Лаштувка, Стойкан, Гюбшман, А. Тимощук (к) (Срна 60), М. Левандовскі, Дуляй, Флоря, Аґахова, Матузалем, Маріка (Вукіч 46), А. Воробей (Бєлік 46). Тренер – Мірча Луческу

Судді: С. Шебек (Київ) – Ольшанецький (Івано-Франківськ), Скорейко (Чернівці)
Попередження: Денис Смирнов 44, Едмар 70, Ґіґіадзе 77, Пирву 89, Голайдо 90 – Дуляй 30, Стойкан 80

Сімферополь. Стадіон «Таврія». 17 000 глядачів

«Шахтар» приїхав до Сімферополя після двох поспіль поразок – від «Металіста» у внутрішньому чемпіонаті і від шотландського «Селтіка» в Лізі Чемпіонів. Звісно, «Гірники» хотіли перемогти. Однак це бажання в перемішку з втомою дали зворотній ефект. Гості справді атакували багато і створили чимало моментів. Проте, реалізація була жахливою. А ось Васіл Ґіґіадзе свої нагоди використав блискуче. На п’ятій хвилині забити грузинському нападникові допомогли бразильці. Жуніор з середини поля віддав на Едмара, той промчав флангом і віддав передачу в центр, де Ґіґіадзе мав вдосталь часу, щоб не промахнутися – 1:0.

Не кажучи прощавай. 23 найпам’ятніших матчі Таврії часів української незалежності. Частина друга - изображение 4

фото - ФК Шахтар

Тренер гостей Мірча Луческу в перерві змінив відразу двох нападників, випустивши замість Чіпріана Маріки і Андрія Воробея Звоніміра Вукіча і Олексія Бєліка. Саме Бєлік, уникнувши офсайдної пастки, на самому початку другої половини допоміг відзначитися Джуліусові Аґахові. Коли ж рахунок зрівнявся, «Гірники» мали тотальну перевагу. Хвилин за десять до завершення матчу Вукіч з лінії штрафного майданчика бив, здавалося, напевне, але влучив у стійку. Врешті, захопившись атакою, оборонці «Шахтаря» вдруге не встежили за Ґіґіадзе. Отримавши м’яч у центрі, Васо втік від Левандовскі і спрямував м’яч у кут, принісши своїй команді перемогу.

Цікаво, що тренер «Таврії» Олег Федорчук після матчу сказав, що за тих понад два місяці, впродовж яких він очолює кримчан, то була найгірша гра у їхньому виконанні. «Нам пощастило, що «Шахтар» був не в найкращому стані після матчу з «Селтіком», - казав Олег Вікторович. – Як тренер я грою незадоволений, як керівник – просто щасливий».

Не кажучи прощавай. 23 найпам’ятніших матчі Таврії часів української незалежності. Частина друга - изображение 5

фото - ФК Шахтар

Матч №15. 12 липня 2005-го

Перший тур чемпіонату України-2005/2006

«Дніпро» (Дніпропетровськ) – «Таврія» (Сімферополь) – 1:3

Голи: Корніленко 27 – Ковпак 15, Корнєв 58, Гоменюк 88

«Дніпро»: Кернозенко, О-др Грицай (Д. Андрієнко 72), Єзерський (к), Шелаєв, Мелащенко (Балабанов 62), Корніленко, Р. Костишин, О-др Радченко, Матюхін (Котенко 56), Русол, С. Назаренко. Тренер – Євген Кучеревський

«Таврія»: Деонас, Чижевський (к), Ю. Селезньов (Гоменюк 61), Поклонський, О-др Головко, Старгородський, Ковпак (А. Нестерук 46), Корнєв, С. Литовченко, Монахов, Постолатєв (Сибіряков 74). Тренер – Олег Федорчук

Судді: В. Жуков – Шеховцов, С. Овчинников (усі – Донецьк)
Попередження: Шелаєв 90+2 – Корнєв 26

Дніпропетровськ. Стадіон «Метеор». 10 000 глядачів

«Таврія» дуже переконливо провела друге коло сезону-2004/2005, у якому набрала третю кількість очок після «Динамо» і «Шахтаря». Це вилилося в сьоме підсумкове місце і непогані перспективи на майбутнє. Втім, в міжсезоння Сімферополь залишили воротар Максим Старцев, оборонець Олексій Храмцов і нападник Васіл Ґіґіадзе. Кожен з них перебував у команді на ключових ролях. Крім того, пізно повернулися з відпустки бразильці Едмар та Жуніор, яких Федорчук теж до Дніпропетровська не взяв. Іншими словами, кримчани розпочали новий сезон в наполовину оновленому складі.

Тим не менш, гру з «Дніпром» «Таврія» розпочала дуже переконливо і в перші 15 хвилин завдяки зусиллям Андрія Корнєва створила два небезпечних моменти. Їх гості не реалізували. Коли ж Юрій Селезньов подав справа штрафний, Олександр Ковпак, вигравши повітряну боротьбу, пробив з відскоком від газону. В’ячеслав Кернозенко з кидком трохи запізнився і пропустив. Лише після того дніпряни проокинулися. Вони невпинно атакували до завершення першого тайму і відігралися після прямого удару зі штрафного у виконанні Сергія Корніленка.

Відразу після перерви Федорчук наважився на несподіваний крок: він зняв з гри Ковпака і випустив свіжого нападника Андрія Нестерука, який своєю активністю затероризував оборону господарів, змусивши її допустити чимало помилок. Зрештою, Андрій своїх шансів не використав. Зате забив його тезка Корнєв, який, протягнувши м’яч своїм лівим флангом. Увійшов до штрафного майданчика і, не зближуючись з Керонозенком, закинув м’яч дніпровському воротареві за комір – 1:2.
Остаточний же результат встановив, реалізувавши контратаку, нинішній лідер атак команди харківського "Металіста" Володимир Гоменюк. На цей раз Федорчук команду похвалив, відзначивши, що підопічні проявили найкращі риси: самовідданість, націленість на боротьбу, дисципліну і навіть героїзм. «Врахуйте, що нам протистояла майже збірна України», - резюмував тренер.

Матч №16. 6 травня 2006-го

29-й тур чемпіонату України-2005/2006

«Таврія» (Сімферополь) – «Динамо» (Київ) – 0:0

«Таврія»: Тодіч, Омоко, Вейкутіс, Снитко, Едмар (к), Василяускас, Корнєв (Соляник 82), Вяч. Вишневський (Жуніор 90+1), Ковпак (О. Пестряков 90+5), Циліншек, Йокшас. Тренер – Михайло Фоменко

«Динамо»: Шовковський, С. Федоров, Родольфо (Михалик 76), Ребров, Белькевич (к), Шацьких, О. Гусєв, Мілевський (Марцваладзе 77), Несмачний, Ващук, Ґавранчіч. Тренер – Анатолій Дем’яненко

Судді: Шмигельський (Львів) – А. Свистун (Чернігів), Олексій Гордієнко (Дніпропетровськ)

Попередження: Корнєв 27, Йокшас 55, Едмар 75, Тодіч 84

Сімферополь. РСК «Локомотив». 20 000 глядачів

Як виявилося, переконлива перемога в Дніпропетровську не стала передвісником хорошого виступу «Таврії» в сезоні. Команда посипалася і причини цього завалу - далеко не лише футбольні. Олег Федорчук виправити ситуації не міг і після 19-ти турів написав заяву на звільнення. Новим тренером команди став Михайло Фоменко, який розпочав свою кримську каденцію з сенсаційної нічиєї 1:1 в Донецьку в матчі проти «Шахтаря». То був наче дарунок для рідної для Михайла Івановича команди київського "Динамо". Та хто б міг подумати, що через два місяця саме Фоменкова «Таврія» змусить киян грати з «Гірниками» «Золотий матч».

За два тури до фінішу динамівці мали двоочкову перевагу над «Шахтарем». Спеціалісти майже не сумнівалися, що золота «Біло-сині» вже не втратять. На ділі ж вийшло зовсім по-іншому. Звісно, гостям не вистачало травмованих бразильців Клебера та Діоґо Рінкона. Але показово, що «Таврія» не відійшла в глуху оборону, а поєднувала захисну гру з контрнаступом. Як наслідок, перевага гостей всерйоз проявилася лише наприкінці зустрічі. Втім, кримчани встояли і зіграли внічию, після якої «Динамо» провело «Золотий матч» у Кривому Розі, поступившись «Шахатрю» в додатковий час.

Матч №17. 9 травня 2007-го

1/2 фіналу Кубка України-2006/2007

«Таврія» (Сімферополь) – «Шахтар» (Донецьк) – 2:2

Голи: Гоменюк 3, Зельмікас 6 – Чигринський 23, Матузалем 26

«Таврія»: Тодіч, Першин, Омоко, Розгон, Йокшас, Зельмікас, Любеновіч, Едмар (к) (Галюза 71), Голайдо, Ідахор (Ковпак 71), Гоменюк. Тренер – Михайло Фоменко

«Шахтар»: Шутков, Срна, Чигринський, О. Кучер, Р. Рац, М. Левандовскі, Матузалем (к), Вукіч, Олексій Гай, Маріка (Бєлік 62), Брандао. Тренер – Мірча Луческу

Судді: Задиран (Дніпропетровск) – Плужник (Харків), О-др Кревський (Вишгород)
Попередження: Розгон 36, Зельмікас 58 – Матузалем 22, Срна 28

Сімферополь. РСК «Локомотив». 17 000 глядачів

Впродовж усього сезону-2006/2007 «Таврія» під керівництвом Фоменка доводила, що її результати в матчах з лідерами в чемпіонаті попередньому не були випадковістю. Кримчани цупко вхопилися за п’яте місце в національній першості, а в Кубку дійшли до півфіналу та ще й здобули сприятливу нульову нічию у виїзному поєдинку в Донецьку. Матч-відповідь й узагалі почався для підопічних Луческу з шокової терапії. Спершу Володимир Гоменюк, прорвавшись лівим флангом до карної зони суперників, обіграв Даріо Срну й Олександра Кучера та спрямував м’яч у дальній верхній кут. Коли ж на шостій хвилині Ірмантас Зельмікас головою замкнув навіс Едмара зі штрафного, сенсація стала виглядати реальністю.

Не кажучи прощавай. 23 найпам’ятніших матчі Таврії часів української незалежності. Частина друга - изображение 6

фото - ФК Шахтар

Втім, так само швидко, як здобули, в середині першого тайму сімферопольці перевагу й розгубили. Дмитро Чигринський відгукнувся на передачу Срни зі штрафного і ударом голови рахунок скоротив, а через три хвилини Матузалем реалізував пас Звоніміра Вукіча. 2:2 – більше в цьому матчі команди не забивали. «Шахтар» грамотно «сушив» гру, а господарям для фінального штурму банально забракло сил. Зазначимо, що за півтора тижня до цього матчу «Таврія» в домашньому матчі з «Динамо» в рамках чемпіонату теж вела 2:0 після дублю у виконанні Желько Любеновіча, однак в підсумку кримчани програли 2:4.

Матч №18. 23 березня 2008-го

22-й тур чемпіонату України-2007/2008

«Таврія» (Сімферополь) – «Шахтар» (Донецьк) – 3:2

Голи: Гоменюк 15, 57, Хайдучек 21 – Брандао 42, Фернандіньо 68

«Таврія»: Дикань, А. Бойко, Добре, Д. Назаров, Йокшас, Галюза, Голайдо, С. Марковіч, Любеновіч (Ковпак 90+3), Хайдучек, Гоменюк (к) (Ідахор 90+4). Тренер – Михайло Фоменко

«Шахтар»: Шуст, Срна (к), Чигринський, О. Кучер, Р. Рац, Гюбшман, Олексій Гай (Ілсіньо 79), Фернандіньо, Жадсон (Вілліан 61), Гладкий, Брандао (Луїс Адріано 65). Тренер – Мірча Луческу

Судді: В. Швецов (Одеса) – О-др Войтюк (Бердянськ) и В. Сусло (Харків)
Попередження: Голайдо 25, С. Марковіч 46, Йокшас 47, Любеновіч 88, Добре 90+4 – Гладкий 28, Гюбшман 41, Срна 62, Луїс Адріано 68

На 86-й хвилині попереджено і вилучено Фернандіньо 86

Сімферополь. РСК «Локомотив». 19 000 глядачів

Помітно перекроївши склад у порівнянні з минулим сезоном, Михайло Фоменко тим не менш зумів стабілізувати гру «Таврії» і за підсумками сезону-2007/2008 досяг другого поспіль п’ятого місця. В матчі з «Шахтарем» Михайло Іванович вкотре продемонстрував уміння ставити краще вкомплектованих суперників у скрутне становище за допомогою тактичних знахідок.

«Гірники» на початку зустрічі були більш активними, однак Олександр Гладкий свого шансу не реалізував. Натомість капітан суперників Володимир Гоменюк першу ж нагоду використав прекрасно. То Любеновіч подав кутовий, Богдан Шуст невдало зіграв на виході, після чого м’яч перелетів на дальню стійку на Андрія Бойка. Молодий оборонець господарів головою виконав скидку на Гоменюка і той не промахнувся – 1:0. Ближче до середини тайму історія повторилася. На цей раз «Таврію» після удару Гладкого врятував Андрій Дикань, а в зворотній атаці сімферопольці забили вдруге. Олександр Кучер на своєму лівому фланзі зірвав прохід Любеновіча з допомогою порушення. Желько сам виконав «стандарт», а поляк Павел Хайдучек ударом голови спрямував «кулю» до сітки – 2:0.

Не кажучи прощавай. 23 найпам’ятніших матчі Таврії часів української незалежності. Частина друга - изображение 7

фото - ФК Шахтар

До закінчення першого тайму Гладкий втратив ще дві зручних нагоди відзначитися, а в третьому випадку віддав передачу на Брандао, після якої бразильцеві залишалося влучити в порожні ворота. У цьому випадку Брандао з завданням впорався, а ось на почтку другої половини пусту рамку суперників після прострілу Развана Раца розстряляти вже не зумів. «Шахтар» тривалий час вовтузився поруч з ворітьми господарів і врешті пропустив контратаку. На цей раз Гоменюк, отримавши довгий пас, майстерно обробив м’яч і другим дотиком точно пробив метрів з 20-ти у ліву від себе «дев’ятку».

«Шахтар» скоротив рахунок у середині тайму, коли з другої спроби після подачі кутового ворота Диканя вразив Фернандіньо. Звісно, заклоючних 20 хвилин були для господарів дуже непростими, але вони таки встояли і взяли до колекції ще один лідерський скальп.

Матч №19. 26 липня 2008-го

Третій раунд Кубка Інтертото-2008

«Таврія» (Сімферополь, Україна) – «Ренн» (Франція) – 1:0, по пенальті 9:10

Гол: Ґіґіадзе 71

Пенальті: 0:1 – Ж. Леруа. 1:1 – Галюза. 1:2 – М. Пажіc. 2:2 – Голайдо. 2:2 – Томер (воротар). 3:2 – Ґіґіадзе. 3:3 – Петтер Ганссон. 3:3 – Донець (воротар). 3:3 – Лемуан (воротар). 3:3 - Любеновіч (воротар). 3:4 – Сорлен. 4:4 – Зборовський. 4:5 – Фанні. 5:5 – Ільницький. 5:6 – Данзе. 6:6 – Алундеріс. 6:7 – Елдерсон. 7:7 – Хайдучек. 7:8 – Дембеле. 8:8 – Ковпак. 8:9 – Душе. 9:9 – Дикань. 9:10 – Ж. Леруа. 9:10 - Галюза (повз ворота)

«Таврія»: Дикань, Алундеріс, Хайдучек, Ідахор (Ковпак 106), Гоменюк (к) (Зборовський 112), С. Марковіч (Донець, 98), Галюза, Ґіґіадзе, Ільницький, Любеновіч, Голайдо. Тренер – Михайло Фоменко

«Ренн»: Душе, Борн (Елдерсон 90+1), Фанні, Сорлен, Томер, Петтер Ганссон (к), Даніель Морейра (Микаель Пажіc 70), Лемуан, Марво (Ж. Леруа 82), Дембеле, Данзе. Тренер - Ґі Лякомб

Судді: С. Йоганнессон – П. Екстрем, Берґстен (усі - Швеція)

Попередження: Хайдучек 63, Голайдо 75 – Даніель Морейра 41, Лемуан 90+3, Данзе 101, М. Пажіc 113

Сімферополь. РСК «Локомотив». 15 000 глядачів

Нова спроба пройти в основну сітку Куба УЄФА крізь призму Кубка Інтертото мала для «Таврії» драматичні наслідки. З усіх точок зору. Легко здолавши молдовський «Тирасполь» (0:0, 3:1), сімферопольці зійшлися з французьким «Ренном». На виїзді підопічні Фоменка дивилися доволі непогано, але пропустили єдиний гол від Рода Фанні на третій доданій хвилині і поступилися 0:1.

Удома «Таврія» грала справді добре. Українська команда створила поруч з ворітьми Ніколя Душе достатньо моментів, а забити вдалося Васілу Ґіґіадзе. Він поцілив головою у кут після флангового навісу від Лакі Ідахора. Трохи згодом мав нагоду зняти питання про переможця в основний час гри Ілля Галюза. Але він свій шанс змарнував. А в додатковий час суперники діяли здебільшого обережно. За цю обережність Фоменку потім (як і після матчу зі збірною Англії) дорікатимуть.

Не кажучи прощавай. 23 найпам’ятніших матчі Таврії часів української незалежності. Частина друга - изображение 8

Особливо жорстким критиком наставника «Таврії» виступив Анатолій Заяєв. Але то буде потім, після того, як сімферопольці програють затяжну серію одинадцятиметрових, у якій кожен суперник виконав по 12 ударів. Забий Любеновіч заключний, п’ятий постріл – «Таврія» пішла б далі. Але у Желько не витримали нерви. А коли опоненти почали виконувати удари з позначки по другому колу, не влучив у ворота вже Галюза.

Тепер про наслідки. Сфорсувавши пік форми, Фоменко провалив старт Чемпіонату і, вигравши з дев’яти матчів лише один, подав у відставку. Новим керманичем сімферопольців став Сергій Пучков.

Матч №20. 15 квітня 2010-го

25-й тур чемпіонату України-2009/2010

«Арсенал» (Київ) – «Таврія» (Сімферополь) – 1:6

Голи: Закарлюка 5, з пенальті – Ковпак 1, з пенальті, 33, 72, С. Марковіч 24, Любеновіч 57, 69

«Арсенал»: Рева (к), Шоава, Мазілу (Миколюнас 46), Закарлюка, А. Воробей, Шацьких (Р. Гусєв 79), Є. Євсеєв, А. Богданов, Єщенко, А. Хомин, О-др Грицай. Тренер – В’ячеслав Грозний

«Таврія»: М. Старцев, С. Марковіч (Ґіґіадзе 72), Джурічіч, Корнєв, Ковпак (к), Монахов, Є. Луценко (Галюза 80), Матяж, Любеновіч (М. Сирота 75), Голайдо, Фещук. Тренер – Сергій Пучков

Судді: Д. Жуков (Донецьк) – А. Береговий (Макіївка), Корнійко (Миргород)
Попередження: М. Сирота 76

Бориспіль. Стадіон «Колос». 1 800 глядачів

Навколо цього матчу ходило багато різних чуток. Не дивно, адже зустрічалися команди, які претендували на шосте місце. Очікувалася рівна боротьба, - і тут – розгром, рекордна для «Таврії» виїзна перемога в чемпіонатах України. Відразу після матчу тренер киян В’ячеслав Грозний подає у відставку. Існує версія, що саме під нього з чиєїсь подачі й «копали» гравці. Так чи інакше, для «Таврії» то гра пам’ятна.

Розпочалося все з сумнівного пенальті, який арбітр Дмитро Жуков призначив за порушення проти Максима Фещука. Ні, фол, безперечно, був, тільки радше до штрафного майданчика, ніж в ньому. Так чи інакше, одинадцятиметровий найкращий бомбардир Чемпіонату-2008/2009 Ковпак реалізував і «Таврія» повела. Щоправда, через чотири хвилини суддя Жуков виправився і призначив не менш кумедний пенальті у ворота гостей. Оборонець сімферопольців Саша Джурічіч ледь торкнувся спини Андрія Воробея, як той відразу впав. Рефері такої підстави було достатньо, щоб вказати на позначку. Сергій Закарлюка рахунок зрівняв.

Надалі ж чудасії видавав вже не рефері, а футболісти «Арсеналу. Першим був Віталій Рева, який пропустив м’яч між ногами після простенького виконання штрафного Слободаном Марковічем метрів з 35-ти. Потім кудись подівся весь правий край киян. Любеновіч, промчавшись по звільненій зоні, віддав передачу Ковпаку на порожні ворота – 1:3.

На цьому фоні робочим виглядає четверте взяття воріт: накладка від Шоави на Фещуку, удар Максима зі штрафного метрів з 20-ти, гарна гра Реви і добивання від Любеновіча – 1:4. П’ятий гол Желько забив, вразивши майже порожні ворота після передачі Дениса Голайдо зліва. Остаточний підсумок встановив Ковпак. Олександр отримав передачу від Фещука і пробив повз Реву, який вибіг воріт майже до лінії штрафного майданчика. Вибити м’яч на лінії міг Андрій Єщенко, але робив це нинішній кандидат до збірної Росії якось зовсім неохоче.

Матч №21. 16 травня 2010-го

Не кажучи прощавай. 23 найпам’ятніших матчі Таврії часів української незалежності. Частина друга - изображение 9

Фото - СК Таврия

Фінал Кубка України-2009/2010

«Таврія» (Сімферополь) – «Металург» (Донецьк) – 3:2

Голи: Фещук 2, Ковпак 40, з пенальті, Ідахор 97 – Мхітарян 50, Маріо Сержіо 75

«Таврія»: М. Старцев, С. Марковіч, Джурічіч, Корнєв, Ковпак (к), Монахов, Є. Луценко, Галюза (Матяж 84), Любеновіч (Ґіґіадзе 70), Голайдо, Фещук (Ідахор 62). Тренер – Сергій Пучков

«Металлург»: Дишленковіч, Маріо Сержіо (к), Чечер, Воловик, Боавентура (Танаса 105), Прийма (Ч. Янков 66), В. Дімітров, Олексій Годін, Е. Кінґслі (Зе Соарес 75), Мхітарян, Мґуні. Тренер – Ніколай Костов

Судді: О. Деревинський – Боклажко, Цимбал (усі – Київ)

Попередження: Корнєв 26, Є. Луценко 28, С. Марковіч 60, Ідахор 66, Галюза 79, Джурічіч 90+3, Монахов 99 – Боавентура 66, Мґуні 99, Ч. Янков 111, Маріо Сержіо 117

На 90+3-й хвилині попереджено, на 94-й хвилині вилучено (друге попередження) Джурічіча

На 60-й хвилині попереджено, на 120-й хвилині вилучено (друге попередження) Марковіча

Харків. ОСК «Металіст». 21 000 глядачів

Не кажучи прощавай. 23 найпам’ятніших матчі Таврії часів української незалежності. Частина друга - изображение 10

Фото - СК Таврия

Пучков зберіг за «Таврією» шосту позицію в чемпіонаті, але головне – вивів команду до фіналу Кубка, повернувшись з вирішального бою зі щитом. За великим рахунком, тон грі задав м’яч, забитий сімферопольцями вже на другій хвилині. То Любеновіч кинув у прорив по лівому краю Ковпака. А той виконав простріл вздовж воріт. Владімір Дишленковіч намагався зіграти на виході, але помилився, внаслідок чого Фещук замкнув дальню стійку.

До себе донеччани прийшли десь у середині тайму. Однак кількох потенційно небезпечних нагод підопічні Ніколая Костова не реалізували, натомість пропустивши на 40-й хвилині ще раз. І знову результативною виявилася атака лівим краєм, яку розігнали Голайдо та Любеновіч, а довів до пуття ривком у штрафний майданчик Ковпак. У карній зоні Олександра зачепив Маріо Сержіо й арбітр призначив пенальті. Пробив з позначки сам постраждалий – 2:0.

Не кажучи прощавай. 23 найпам’ятніших матчі Таврії часів української незалежності. Частина друга - изображение 11

Фото - СК Таврия

Може, сімферопольці й у перерві мали думки, щоб зіграти на утримання рахунку. Та всі ці плани перекреслило невдале вибивання Євгена Луценка після вкидання з аута Боавентурою. М’яч від ноги Євгена потрапив до Генріха Мхітаряна, нинішній гравець дортмундської "Борусії" з розвороту поклав «кулю» точно в кут. Окрилені цим успіхом донеччани володіли повною перевагою впродовж майже всього другого тайму. Зрівняв рахунок після індивідуального проходу правим краєм Маріо Сержіо. Фінтами донецький капітан прибрав кількох опонентів, а коли увійшов до карної зони, то пробив у дальній кут – 2:2.

До додаткового часу «Таврія» дотягла дивом. Особливо пощастило сімферопольцям в епізоді, коли Мусавенкосі Мґуні з лінії воротарського майданчика влучив у поперечину порожніх воріт. Початок овертайму теж наче складався на користь «Металурга». Ледь гра поновилася, як Саша Джурічіч збив перед власним штрафним майданчиком Мхітаряна і отримав друге попередження. Важко сказати, можливо, донеччани десь втратили концентрацію. Факт залишається фактом: ледь отримавши чисельну більшість, «Металурги» пропустили контратаку, яку Ідахор після навісу Корнєва завершив влучним ударом головою – 3:2.

Не кажучи прощавай. 23 найпам’ятніших матчі Таврії часів української незалежності. Частина друга - изображение 12

Фото - СК Таврия

В решту часу «Металург» продовжував атакувати. Ще один ідеальний шанс втратив Мґуні. Як наслідок, «Таврія» таки вистраждала Кубок, до якого значно ближчим був суперник.

Не кажучи прощавай. 23 найпам’ятніших матчі Таврії часів української незалежності. Частина друга - изображение 13

Не кажучи прощавай. 23 найпам’ятніших матчі Таврії часів української незалежності. Частина друга - изображение 14

Не кажучи прощавай. 23 найпам’ятніших матчі Таврії часів української незалежності. Частина друга - изображение 15

Не кажучи прощавай. 23 найпам’ятніших матчі Таврії часів української незалежності. Частина друга - изображение 16

Фото - СК Таврия

Матч №22. 4 липня 2010-го

Суперкубок України-2010

«Шахтар» (Донецьк) – «Таврія» (Сімферополь) – 7:1

Голи: Гладкий 2, 51, Жадсон 35, Вілліан 67, Луїс Адріано 78, 85, Р. Рац 90 – Фещук 32

«Шахтар»: П’ятов – Срна (к), Чижов, Ракицький, Рац – Гюбшман (Степаненко 58), Фернандіньо – Дуґлас Коста, Жадсон (Алекс Тейшейра 68), Вілліан – Гладкий (Луїс Адріано 70). Тренер – Мірча Луческу

«Таврія»: М. Старцев – Олексій Курилов, Монахов, Кашевський – О. Гуменюк, Корнєв, Галюза (Матяж 46), Голайдо – Ковпак (к) (Ідахор 61), Любеновіч – Фещук (Ґіґіадзе 71). Тренер – Сергей Пучков

Судді: Шандор (Львів) – О-др Войтюк (Запоріжжя), Плужник (Харків)

Попередження: Рац 34, Гюбшман 47, Дуґлас Коста 65 – Олексій Курилов 39, Ідахор 66, Монахов 81

Запоріжжя. «Славутич-Арена». 10 000 глядачів

Не кажучи прощавай. 23 найпам’ятніших матчі Таврії часів української незалежності. Частина друга - изображение 17

Фото - СК Таврия

У цій «титульній» зустрічі Пучков не зміг використати вилучених в кубковому фіналі Джурічіча і Марковіча. У стартовому складі «Таврії» з’явилося відразу проє новачків – Микола Кашевський, Олексій Курилов і Олег Гуменюк. Враховуючи, що кожен з цих виконавців діє в обороні, «прохідному двору» кримчан у тилах в цьому матчі дивуватися не вартувало.

Перший гол «Гірники» забили, ледь суддя дав свисток про старт матчу. Срна зробив довгу діагональ, а Гладкий, не зустрівши опору, прийняв м’яч на груди і точно пробив метрів з 16-ти. На тому донеччани збиралися втихомиритися і почали переводити гру спокійне русло. Але на 32-й хвилині буде помилка лайнсмена і помилково зарахований гол Максима Фещука, котрий знаходився в офсайді.

Не кажучи прощавай. 23 найпам’ятніших матчі Таврії часів української незалежності. Частина друга - изображение 18

Фото - СК Таврия

Цей гол на підсумок матчу все ж не вплинув. Він лише розлютив чемпіонів, які знущалися зі своїх суперників, як хотіли. Власне, ця зустріч стала для Пучкова початком кінця. Дні поразки від німецького «Байєра» в Лізі Європи з загальним рахунком 1:6, три перемоги в десяти матчах чемпіонату – для керівництва клубу то були підстави для тренерської відставки.

Матч №23. 16 березня 2014-го

21-й тур чемпіонату України-2013/2014

«Таврія» (Сімферополь) - «Динамо» (Київ) - 1:2

Голи: Бурдужан 90+1 - Мбокані 39, Ярмоленко 50

«Таврія»: Погорілий – Буссаїді, Аксьонов, Ґрнчаров, Нуну Пінту – Любічіч – Коробка (Калиниченко 74), С. Назаренко (к), Рубен Ґомес (В. Павленко 65), Каяду (Приходний 87) – Бурдужан. Тренер – Ніколай Костов

«Динамо»: Рибка – Даніло Сілва, Хачеріді, Драґовіч, Є. Макаренко – Міґел Велозу – Ярмоленко (к), Беланда (Безус 67), Гармаш, Ленс (О. Гусєв 73) – Мбокані (Ідейє 86). Тренер – Олег Блохін

Судді: О. Дердо (Іллічівськ) – Мотика, Карапетян (обидва – Тернопіль), Білокур (Курахове), Можаровський (Львів)

Київ. НСК "Олімпійський". 11 575 глядачів

То був незвичний матч, у якому вболівальники реагували на події на полі лише побіжно, скандуючи політичні лозунги супроти російської окупації Криму. Близько двох десятків фанатів «Таврії» в той самий день псевдореферендуму синхронно вигукували: «Ми – це Україна». Кияни вітали ці «заряди» аплодисментами й розтяжками відповідного характеру на своїх секторах. При цьому всі присутні розуміли, що надія на справедливість і торжество верховенства права мала. Цим матчем «Таврія» наче прощалася з українським футболом…

Не кажучи прощавай. 23 найпам’ятніших матчі Таврії часів української незалежності. Частина друга - изображение 19

Оцените этот материал:
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти
moderator

Siniy... (Dnepropetrovsk)
22.03.2014 21:00
Заблокований п. 4.4
trafik (Симферополь)

23.03.2014 16:25
Заблокований п. 4.1


Ответить
1
0
Вернуться к новостям
Комментарии 4
moderator

Siniy... (Dnepropetrovsk)
22.03.2014 21:00
Заблокований п. 4.4
trafik (Симферополь)

23.03.2014 16:25
Заблокований п. 4.1


Ответить
1
0
trafik (Симферополь)
иди на .уй
Ответить
0
1
Siniy... (Dnepropetrovsk)
Эмблему уже поменяли? Букву "i" на "и"...
В условиях рашистских реалий, надеюсь что в РПЛ (или ниже) вы с Севастополем сдохнете быстро и безболезненно.
Ответить
3
3
ssiemenss (Королев)
Уважаемый синий.
Не желай другим зла.
Время покажет что будет в РПЛ.
Думай лучше о Днепре, в этом сезоне ему по силам взять чемпионство.

Ответить
1
0

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус