Олег Федюков повесит бутсы на гвоздь


Рекордсмен по количеству сыгранных за "Волынь" матчей перейдет на тренерскую работу

Олег Федюков повесит бутсы на гвоздь


Сумна новина очікує волинських уболівальників. Як зазначив на передноворічній прес-конференції головний тренер "Волині" Віталій Кварцяний, з ймовірністю у 90% ветеран волинського футболу Олег Федюков закінчить свою кар'єру.

Нагадаємо, що Олег Іванович є одним з останніх героїв нашої команди. В активі легендарного гравця є дві золоті медалі, які він здобув разом з нашою командою - чемпіонське золото осені 1989-го та першолігове весни 2002 року. Лише Олег Федюков та Володимир Гащин зуміли двічі зійти на вершину разом з "Волинню". Крім того, наш ветеран багато років був капітаном команди і є незаперечним лідером по кількості зіграних матчів у складі "Волині" - 563 гри, в яких Олег забив 21 гол.

Біографія ж Олега Федюкова досить проста - народився 13 грудня 1963 року у місті Миколаєві Львівської області. В жодних футбольних інтернатах не вчився, займався лише у футбольній секції місцевої спортшколи. Коли прийшла пора служити в армії, Олега прийняли до команди Львівського вищого військово-політичного училища, що успішно виступала в чемпіонаті УРСР серед КФК, а згодом був переведений до дублюючого складу першолігових СКА "Карпат". Саме там його й запримітили волинські селекціонери. Наприкінці 1984 року головний тренер луцького "Торпедо" Мирон Маркевич запрошує Олега Федюкова до нашої команди. Дебют відбувся у першому матчі сезону 1985 року в Одесі, де лучани звели внічию матч із місцевими армійцями 2:2. В тому році Олег виступав на позиції лівого захисника і зумів 6 разів засмутити воротарів суперника. Надійна і технічна гра молодого гравця була визнана в Україні. За підсумками сезону О. Федюков разом з партнером по команді Михайлом Бурчем був включений Федерацією футболу УРСР до числа 22 найкращих гравців республіки.

Таке визнання не змусило себе довго чекати і на початку 1986 року Олега запросили до лав дніпропетровського "Дніпра", де йому відразу довелося стати гравцем основного складу. Легендарний тренер О. Ємець довірив екс-лучанину місце в основі команди у відповідальних матчах Кубка УЄФА. В тому ж сезоні Олег став володарем Кубка Федерації футболу СРСР. Однак, прихід до керма дніпропетровців Євгена Кучеревського змінив його долю. Новий тренер не зійшовся характером з гравцем, та й травма - перелом ноги, не сприяла активним виступам. Тому Олег перейшов до команди першої ліги нікопольського "Колоса", такого собі фарм-клубу "Дніпра". І вже звідти зимою 1989 року повернувся до "Волині", разом з якою зійшов на золоту вершину і поклав до своєї кишені золоту медаль чемпіона України.

Починаючи з того часу Олег незмінно виступав у складі нашої команди. Лише кілька місяців у 1994 році йому довелося вограти за львівські "Карпати", але рідна команда була дорожчою - і знову Фері втішав своєю грою волинських болільників. Досить цікавим є той факт, що майже у всіх сезонах, коли Федюков грав за лучан, він протягом чемпіонату пропускав лічені матчі, а частіше - повністю проходив турнірну дистанцію.

Не забувається й те, що ніколи Олег не покидав "Волині" у скрутні для неї часи. А згодом був ключовою фігурою у чемпіонському складі 2002 року. За його безпосередньої допомоги наша команда пробилася до півфіналу Кубка України та трощила київське "Динамо" і донецький "Шахтар" у минулому сезоні. Як зазначив сам Олег в одному з інтерв`ю: "на полі потрібно "вмирати", якщо вирішив грати в футбол, то маєш повністю віддаватися цій справі..."

Однак, час біжить невблаганно. Місяць тому Олег Іванович відсвяткував своє 40-річчя. І хоча досвіду ветерану не позичати, а за своїми кондиціями він і досі може дати фору багатьом молодим футболістам, приходить пора вішати бутси на цвях. І більш, ніж точно цей час прийде на початку нинішнього сезону. Як зазначають у керівництві "Волині", для проводів Олега Федюкова з великого футболу клуб влаштує необхідні урочистості - цінний подарунок, квіти, останній удар по м'ячу. Нам, волинським уболівальникам, хотілося б ще раз побачити Фері на футбольному полі. Думаємо, варто провести й прощальний матч ветерана нашої команди. Ну, а потім все одно Олег не залишиться без футболу - уже кличуть його працювати тренером у дитячому футболі, готувати зміну "Волині" у дитячо-юнацькій школі нашої команди.

Ну, а ми скажемо ПРОЩАЙ МАЙCТРЕ! ДО ЗУСТРІЧІ З ТОБОЮ НА ТРЕНЕРСЬКІЙ ЛАВІ!

Оцените этот материал:
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус