Милетий Бальчос: "Не могу терпеть кабинетного принципа работы". Часть первая


Президент ПФЛ ответил на вопросы читателей UA-Футбол

Милетий Бальчос: "Не могу терпеть кабинетного принципа работы". Часть первая


На прошлой неделе гостем UA-Футбол стал президент ПФЛ Милетий Бальчос, который более часа отвечал на вопросы читателей нашего ресурса. Предлагаем вашему вниманию первую часть текстовой версии этого мероприятия.

"Вже з наступного сезону буде значно зменшений заявковий внесок"

- Чи буде залучатися спонсор у першій і другій лігах для того, щоб взагалі відмінити внески?

- Якщо ви інколи заходите на сайт ПФЛ, то ви, мабуть, прочитали на ньому про те, що буквально вчора ми уклали договір з генеральним спонсором ПФЛ. Це перший і дуже значний крок, тому що після того часу, як зі складу ПФЛ вибула Вища ліга і була утворена Прем’єр-ліга, такого в історії ліги не відбувалося. Зараз ми маємо генерального спонсора, маємо грандіозний проект, який буде включати трансляцію футбольних матчів, співпрацю з ТК «Футбол». Це серйозний погляд у майбутнє. Якщо ми, обидві сторони, – спонсор і ПФЛ, достатньо правильно виконаємо усі умови договору (а ми це будемо робити і виконаємо), то буде стояти питання стосовно можливого переглядання і переукладання договору і на наступні сезони про титульне спонсорство. Ми поступово виходимо на той рівень, про який я говорив, коли йшов в президенти ПФЛ – зробити все можливе, щоб зняти фінансовий тягар з клубів. Перші кроки ми вже зробили, наступні будуть ще кращі. Гадаю, що для клубів вже з наступного сезону буде значно зменшений заявковий внесок.

- Договір розрахований до кінця цього сезону?

- Цей договір розрахований тільки до кінця цього сезону. Ми вивчимо один одного, як ми вміємо виконувати свої зобов’язання, і після цього будемо розглядати більш серйозний договір.

- Наскільки важко було зрушити цю тему з мертвої точки?

- Це було дуже важко, тому що ми спочатку думали застосувати адмінресурс. Але вийшло так, що це дуже складно. Ми самі дуже довго шукали, вели складні переговори, але все ж таки ми дійшли згоди і зараз маємо те, що маємо.

- Расскажите, пожалуйста, о хмельницком «Динамо». Этот клуб погасил свои долги перед ПФЛ? Какие перспективы вы видите у этой команды в связи с его сотрудничеством с ФК «Оболонь»?

- Відомо, що «Динамо» (Хмельницький) і «Оболонь» (Київ) уклали договір про співпрацю, і «Оболонь» буде виступати одним із інвесторів клубу. Там буде тісна співпраця і фінансування частково буде від «Оболоні», але воно буде дуже значним. Це дає можливість надійно існувати, діяти і працювати.

«Динамо» почало поступово перераховувати заборговані кошти і нині команда має незначний борг перед ПФЛ. Треба подякувати «Динамо» (Хмельницький) за те, що, незважаючи на те, що вони мали борги перед ПФЛ, вони не мали жодних боргів перед футболістами. Це заслуга, насамперед, генерального директора клубу Крохона Валерія, який є фанатом цієї справи і робив все можливе, щоб таких боргів перед гравцями не було. Зараз фінансова ситуація в клубі стабілізується, вони готуються до сезону і все буде нормально.

- Почему не поднимается вопрос о возвращении лимита на молодых игроков в матчах первой лиги?

- По-перше, це питання розглядалося на одній із конференцій ПФЛ, де всі клуби проголосували за те, що такий ліміт не потрібен. Чому? По-перше, молоді футболісти, які є у складі команди, мають гарантоване місце у стартовому складі і мають гарантований заробіток. Тому втрачається стимул, тобто футболіст, незалежно від того, як він зіграє, отримає свій заробіток. По-друге, ми з досвіду знаємо, що все те, що нав’язується клубам штучно, воно себе не виправдовує. Ми, зважаючи на прохання клубів, відмовилися від ліміту на молодих. Але ми цю ситуацію контролюємо і перевіряємо, як багато молодих гравців грають у першій лізі. Така статистика позитивна. Присутня динаміка зростання молодих футболістів у першій і другій лігах. Тому це питання зараз не являється актуальним. Крім того, зараз в ФФУ йде нарада, на якій розглядається питання стосовно участі 19-річних футболістів у окремих змаганнях. Вони будуть проводитися, можливо, під егідою Прем’єр-ліги.

Зараз ми готуємо новий регламент і клуби сказали, що все треба залишити так, як зараз є.

- Коли увійде у силу новий регламент?

- Він практично готовий. У вівторок буде засідання Центральної ради, на якому ми його остаточно винесемо на розгляд Виконкому, який його має затвердити. Після чого він вступить у силу з початком нового сезону.

- У новому регламенті присутні якісь суттєві зміни?

- Я б так не сказав. Єдине, що можу сказати, ми зараз виходимо на рівень трансляцій матчів першої ліги і там багато питань, які треба регламентувати.

- Какая ситуация со стадионом «Авангард» в Ужгороде?

- 12 березня ми отримали лист від ФК «Говерла-Закарпаття», в якому говориться про те, що на стадіоні почалися серйозні ремонтні роботи. Ведеться активний процес укладання договору із місцевою владою про передання стадіону до складу клубу і всі ці питання зараз вирішуються позитивно. Є впевненість у тому, що стадіон буде переданий і до початку наступного сезону він буде мати той вигляд, який повинен мати арена Прем’єр-ліги.

- Яка ситуація з підготовкою футбольних полів до весняної частини змагань?

- Ми постійно моніторимо цю ситуацію. Клуби знаходяться на зв’язку з нами, футбольні поля готують до сезону. Наприклад, сьогодні я мав розмову з Алчевськом . Там сьогодні близько восьми градусів морозу, випав сніг. Але вони говорять, що мають відповідну техніку і це все буде ліквідовано. Враховуючи те, що погода найближчим часом буде плюсова, то вони зроблять поле. Поки що від клубів не надходили прохання перенести матч. Всі клуби говорять про те, що поля будуть готові. Але зараз я бачу, що настав такий момент, коли треба клубам першої ліги треба робити поля з підігрівом.

"Ситуація з "Прикарпаттям" дуже турбує вболівальників і, особливо, нас"

- Існують проблемні стадіони, які потребують уваги?

- Я почав говорити про Алчевськ, адже тамтешній стадіон потребує особливої уваги, зважаючи на деякі кліматичні умови. У другій лізі – стадіон у Плисках. Він розташований дуже близько до водоймища і коли починає танути сніг, то грунтові води його підмивають і футбольне поле не готове до початку змагань. Вони вже розробили проект ліквідації цього недоліку і там працюють над цим. Ці два стадіони є найбільш проблемними.

- Какая ситуация с «Прикарпатьем»? Ходят слухи, что клуб снимется с участия во второй лиге.

- Ситуація з «Прикарпаттям» дуже турбує вболівальників і особливо нас. Є клуби, які я відвідував один раз, у двох клубах я ще жодного разу не був, а у Івано-Франківську протягом останніх шести місяців я був вже разів п’ять. Останній раз я був присутнім на засіданні сесії міської ради, де ставилося питання про подальше існування ФК «Прикарпаття». Засновники клубу Коломойський і Палиця не виконали обов’язки стосовно наповнення статутного фонду клубу. Там два засновники: Коломойський і Палиця - з однієї сторони, а з іншої сторони – міська влада, яка повністю виконала свої обов’язки. Вона передала до статутного фонду майно – земельну ділянку у розмірі 12 га у центрі міста, стадіон, усі спортивні споруди, з перспективою, що все це буде приведено до порядку – реконструкція, будівництво готелів, розважального комплексу і т.д. З іншого боку ніяких надходжень не було. Але існує остання інформація: я розмовляв з президентом клубу, у нього була зустріч з інвесторами і вони гарантували що найближчим часом підуть. Остання розмова у мене відбулася вчора і мені сказали, що вони вже найближчим часом будуть мати кошти і почнуть виконувати фінансові зобов’язання і перед нами, і перед працівниками і футболістами клубу. Я впевнений, що все саме так і станеться, і клуб буде існувати, тому що скільки би я не розмовляв з Шевченко на цю тему, він мені ніколи не говорив неправду. Він говорив: «Я об’єктивно не можу», - і це дійсно відповідало дійсності. Або він говорив: «Я можу зробити тільки невеличкий кусочок чогось», - і він це виконував. Якщо він сказав, що питання практично вирішено, то я впевнений, що саме так і є, і найближчим часом все налагодиться у ФК «Прикарпаття».

- Існують ще такі проблемні клуби? Ходили різні чутки про «Енергетик», «Ниву» (Вінниця).

- У вінницькій «Ниві» ситуація стабілізувалася. У «Енергетика» на сьогоднішній день не вирішено питання фінансування. Сьогодні я займався цим питанням, мав розмову з президентом клубу. Мабуть, ми будемо зустрічатися і розмовляти з цього приводу з потенційним інвестором. Також дуже проблемний клуб «Нива» (Тернопіль). Там існують позитивні зрушення, які проявляються у тому, що перед ПФЛ ліквідовані всі борги. На черзі ліквідація боргів перед футболістами. Але незважаючи на це, ми повинні були процедурно витримати розгляд питання стосовно ситуації в Тернополі і в Івано-Франківську. Центральна рада розглянула це питання і прийняла рішення: до тих пір, поки не будуть перераховані гроші, передати справу в Комітет з атестування футбольних клубів і поставити питання про відкликання атестату про участь у професійних змаганнях ФК «Прикарпаття». Але, зважаючи на те, що ситуація дійсно починає рухатися, я думаю, що такого рішення ніхто приймати не буде і клуб буде продовжувати брати участь у змаганнях. «Прикарпаттю» були приділено дуже багато уваги, тому що у цього клубу великі футбольні традиції і їх втрата стане дуже болючим ударом по їх спільноті, вболівальникам. У західному регіоні зараз нестабільна ситуація: у Львові проблема, у Бурштині проблема, Рівне втратило клуб. Ми ведемо відповідну роботу і сподіваюсь, нам вдасться зробити так, щоб ті клуби, які існують зараз, продовжили своє існування і продовжили участь у змаганнях.

Хочу розповісти про ситуацію, яка склалася у Житомирі. Там ставиться питання про те, чи буде зустріч губернатора Житомирщини і Зая Авдиша. Така зустріч була у розширеному складі. Був губернатор, був я, був голова профспілки футболу України, Авдиш, заступники голів держадміністрації і облради. Було ухвалено рішення про утворення до 10 жовтня професійного клубу. За проханням Авдиша саме йому було надано такий дозвіл. Нажаль, на сьогоднішній день, нічого не зроблено. І тут говорити про те, що міська чи обласна рада щось не робить з цього приводу, сенсу не має. Людина взяла на себе зобов’язання, що вона утворить футбольний клуб, але вона цього зобов’язання не виконала. Зараз я не можу сказати, як воно буде далі. Найближчим часом я буду у Житомирі і буду розмовляти із обласним і міським керівництвом, будемо дивитися на цю ситуацію. Але я дуже боюсь того, що час вже втрачено.

"Сподіваємося, що наступного сезону ми поповнимося ще чотирма клубами"

- Якщо порівнювати цьогорічну фінансову ситуацію у клубах з минулорічною, то вона покращилась?

- Саме цікаве, що багато хто говорив, що друга ліга зникне з карти України. Але я вам скажу, що ми маємо позитивну тенденцію. Порівняно з минулим сезоном друга ліга зросла на шість команд. Сподіваємося на те, що з наступного сезону ми поповнимося ще чотирма клубами. Це позитив – ліга поступово розростається. Негатив – зважаючи на те, яка складна економічна ситуація в країні, вона дуже сильно впливає на футбольні клуби. Але ми робимо усе можливе для того, щоб клуби мали можливість виконувати свої обов’язки перед футболістами і перед нами. Як вихід із ситуації я бачу те, що ми вже маємо генерального спонсора , і в перспективі клуби не будуть мати той фінансовий тягар, який вони мають на сьогодні.

- Есть ли среди числа клубов – потенциальных новичков второй лиги - «Берегвидейк»?

- Ні. Хоча ми чекали від них заявки, бо була з ними розмова про те, що вони готові. Але, нажаль, немає.

- Будут ли в весенней части чемпионата проводиться матчи в Белой Церкви или «Арсенал» снова будет играть в Обухове?

- Кожного року повторюється та сама історія. Футбольний клуб і Міністерство освіти ніяк не можуть найти спільної мови стосовно стадіону, який належить Міносвіти. Вони говорять, що поки стадіон не буде в ідеальному стані, а трава не виросте до відповідних розмірів, поки ми його не будемо косити як слід, поки не укріпиться корінцева система, ми не будемо підписувати догорів про аренду. У цьому році я втручався у цю справу, мав розмову з керівниками Міністерства молоді та спорту, але питання стоїть абсолютно так. Ми не впевнені, що «Арсенал» розпочне змагання у Білій Церкві. У себе вдома вони з’являться десь на початку травня. Це комічна ситуація. Мабуть, Табачнику треба вже прислухатися і зрушити цю ситуацію з місця. Це просто смішно.

- Ви у травні минулого року побували на незабутньому матчі першої ліги «Буковина» (Чернівці) - «Чорноморець» (Одеса). Які враження у вас залишились від того матчу та від чернівецької «Буковини» загалом? Чи плануєте ви відвідати центральний матч 31-го туру «Буковина» - «Металург» (Запоріжжя), який планують транслювати по ТРК Футбол? В Чернівцях вас чекають з хлібом та сіллю.

- Серед питань читачів сайту я бачив таку фразу, у якій було написано, начебто я сам собі підготував питання і тепер буду на них відповідати. Звичайно, питання ми не готували. З одного боку мені приємно те, що мене чекають з хлібом та сіллю. Але неприємно те, що отакі фрази сприймаються деякими вболівальниками негативно. Мені подобається нормальне, толерантне спілкування.

Що стосується Чернівців, враження від того матчу в мене було позитивне. Я тоді давав інтерв’ю і казав, що Чернівці мають команду, яка може поставити завдання виходу до Прем’єр-ліги. Але для цього клубу потрібно ще багато працювати в плані покращення інфраструктури.

Що стосується 31–го туру, то я буду дивитися і планувати свій графік. В мене заплановано дуже багато поїздок, я буду присутній на багатьох матчах. Можливо, буду присутнім і на цьому матчі, але не буде нічого обіцяти, адже плани можуть змінитися.

"Терпіти не можу кабінетного принципу роботи"

- Багато футбольних функціонерів, які мешкають у Києві, рідко виїжджають за межі міста. Ви багато їздите по Україні. Що ви побачили?

- Я терпіти не можу кабінетного принципу роботи. Навіть коли я знаходжусь у себе в офісі, то я хвилин 15 - у себе в кабінеті, а потом ходжу по кабінетам своїх працівників, розмовляю. Мені подобається їздити у клуби, тому я там часто буваю. Завдяки цьому я отримую "живу" інформацію, я відчуваю, що відбувається у клубах, які в них проблеми. Після кожної поїздки ми аналізуємо ситуацію у тих клубах, де я був, а потім шукаємо шляхи ліквідації помічених проблем. Саме головне – я можу свідомо говорити, що я бачу реальну проблему, яка існує у системі футболу. Основний висновок після цих поїздок в мене такий: як правило, я зустрічаюсь з керівниками органів місцевого самоврядування. В проблемних населених пунктах я ставлю питання про можливість допомоги цих органів футбольним клубам.

Існують багато клубів, які розраховують на допомогу від органів місцевого самоврядування з точки зори фінансів, що їм нададуть кошти із бюджету міста. Це профанація і це неможливо, тому що ми знаємо, що таке бюджетні кошти. Тому, виходячи з цього, ми працюємо з клубами в напрямку, щоб вони самі себе забезпечували. У перспективі ми будемо вести роботу з клубами у тому сенсі, щоб вони повністю відповідали закону про фізичну культуру і спорт, де сказано, що професійна футбольна структура має бути прибутковою. Вона має заробляти кошти. У нас ще є клуби, які мають статус громадської організації. Звичайно, вони заробляти кошти не можуть.

Можливо, будуть втрати серед клубів. Але я дивлюсь на це з такої сторони: якщо існує клуб і він по декілька років не виплачує заробітну плату футболістам, то навіщо такий клуб? У футболістів є сім’ї, які вони мають утримувати. Навіщо мучати футболістів? Тобто ми будемо поступово переходити від кількості до якості. Але, враховуючи нинішню ситуацію, я вважаю, що ми зможемо перейти до якості з мінімальними втратами серед клубів.

- Что делать футболисту в ситуации, когда ему не выплачивают зарплату?

- Це дуже і дуже серйозна проблема, насамперед, клубів. Багато клубів не знають регламентних документів ФФУ та ПФЛ. У Регламенті по статусу трансферів футболістів та у Дисциплінарних правилах ФФУ чітко виписано - хто, куди і як має звертатися. Механізм я коротко розкажу. До адміністрації клубу подається заява про заборгованість. Її необхідно обов’язково зареєструвати у канцелярії. Якщо клуб дає негативну відповідь, то футболіст пише заявку до ДК ПФЛ, де вказує на те, що звертався до клубу, вказує на борги клубу, строки контракту, відмову клубу. Додає до цього листа відмову клубу, бажано письмову. Для цього футболісту треба її вимагати згідно з колективним договором, який є у кожному клубу. Після цього направляти справу у ДК ПФЛ, де вона буде розглянута.

Клуби практично не проводять навчальну роботу з футболістами, яка навчала їх регламентним та статутним документам. Це серйозна проблема, ми її не раз піднімали, ми над нею працюємо. Будь-якому клубу це вигідно, коли футболіст не знає, куди звернутися. Адже відповідні органи зобов’язують клуби розрахуватися з гравцем.

- Милетий Владимирович, не кажется ли вам, что работа ПФЛ сегодня мало афишируется в СМИ, турнир первой лиги превратился в заштатный междусобойчик, который собирает кучку болельщиков в тех городах, где еще сохранились команды, а былое влияние ПФЛ на развитие команд мастеров в регионах вообще сведено практически к нулю. Бытует мнение, что Профессиональная лига уже исчерпала себя и ее сегодняшние функции легко может выполнять либо ПЛ, либо профильный комитет ФФУ. Как Вы относитесь к этому тезису?

- На це питання я вже частково відповів раніше, сказавши, що, незважаючи ні на що, нам вдається збільшувати кількість професійних клубів. Я не думаю, що це питання поставила людина, яка володіє достатьньою інформацією стосовно першої та другої ліг. Останніми роками, де б я не був в Україні, мені кажуть, що ми нарешті знаємо про існування першої ліги. У нас постійний контакт із ЗМІ. Ми проводимо конференції, даємо публікації на сайтах. Не розумію, чому поставлене таке питання. Скоріш за все, це, можливо, якийсь провокаційний момент. Я не думаю, що є сенс розказувати щось з цього приводу і деталізувати. Я думаю, що про це говорить сам результат, який ми маємо на сьогодні. Ми поступово рухаємося вперед. Ще раз кажу, ми зробили дуже важливий крок – маємо генерального спонсора. Якщо деякі структури мають генерального спонсора, то тільки за рахунок адмінресурсу. Вибачте, а ми – своїми силами. І ми будемо працювати так надалі, і змагання будуть жити! Ми вийшли на рівень телебачення. У нас був перший, пробний, вхід в структуру телебачення у минулому році. Було сім телетрансляцій на Першому національному каналі. Ми могли продовжувати цей проект надалі, але нас не влаштувало те, що клуби повинні були платити за трансляцію. Ми наполягали на тому, щоб у процесі телетрансляції була реклама, тобто щоб було видно рекламодавців, а це приносить кошти. Їх можна було використати в інтересах каналу і ліги. Ми відмовилися і відійшли від цього проекту. Зараз ми маємо новий проект. Клуби не будуть платити кошти за трансляцію. Це вже наша проблема. У перспективі, можливо, вже з наступного сезону, клуби будуть отримувати кошти за трансляцію. Тоді яка мова може йти про «междусобойчик»? Подивись на турнірну таблицю. Там п’ять клубів можуть ще реально претендувати на вихід до Прем’єр-ліги. Ми ввели плей-оф між першою і другою лігою. За статистикою, яку ми проводимо, кількість глядачів постійно зростає на стадіонах. Навіть деякі матчі першої ліги мають відвідуваність більше, ніж деякі клуби Прем‘є-ліги.

- В кінці минулого року про своє бажання виступати у 2-й лізі заявляла команда «Карпати» (Коломия). Та ви й самі озвучували це на підсумковій конференції у грудні минулого року. Яка ситуація по цьому колективу? Чи може пройти атестацію ПФЛ стадіон «Юність» у місті Коломия, на якому в 1996-1998 роках місцева команда «Покуття» проводила домашні матчі у тій же 2-й лізі?

- З боку «Коломиї» подібні усні заяви надходили, але, нажаль, письмова заявка не надійшла. Ми мали розмову з цим клубом, вони поки що залишаються на рівні змагань серед аматорських колективів в чемпіонаті України.

- Чи не розглядався варіант виступів замість «Прикарпаття» якоїсь іншої команди з області - скажімо, тої ж Яремчі?

- Цей варіант ми опрацьовували. Ми пробували розмовляти з цього приводу і не тільки з Яремчею. Поки що вони відмовилися, бо місцева спортивна інфраструктура не відповідає нормам. Наскільки я знаю, на певному етапі «Карпати» як клуб не існували. Зараз вони відроджуються. Якщо у них буде бажання увійти до другої ліги, я думаю, що ми підемо їм назустріч. Але у цьому сезоні це вже буде запізно. Стосовно заміни «Прикарпаття» на когось іншого - на сьогодні це нереально. Але саме по собі це питання відпадає, тому що всі проблемні питання у клубі будуть вирішені.

- Какой матч первой лиги будет показан 24 марта по ТВ?

- 24 березня о 17:00 буде обов’язково показаний по телебаченню матч першої ліги. Поки що ми розглядаємо три варіанти, і буквально в понеділок ми вже чітко визначимося, який матч буде показаний. У нас існує угода с ТК «Футбол», я вже говорив про це. Трансляції будуть кожного туру.

- За яким принципом будуть відбиратися матчі?

- Як правило, це будуть центральні поєдинки туру. Будуть транслювати матчі команд, які претендують на підвищення у класі. Також будуть транслюватися поєдинки між командами, які знаходяться у середині турнірної таблиці. Я думаю, що будуть цікавими і матчі між клубами, які перебувають на останніх місцях. Не виключаю того, що 23 березня буде транслюватися матч між «Зіркою» і «Львовом». Я впевнений, що це буде дуже цікава гра.

Оцените этот материал:
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти
basque (Донецк, Вост.Украина)
Не забыли там про 2-ю часть? Всё-таки это мнение ни какого-то там футболиста или журналиста, а Президента ПФЛ, хотелось бы дочитать! Или досмотреть.
Ответить
0
0
Вернуться к новостям
Комментарии 2
basque (Донецк, Вост.Украина)
Не забыли там про 2-ю часть? Всё-таки это мнение ни какого-то там футболиста или журналиста, а Президента ПФЛ, хотелось бы дочитать! Или досмотреть.
Ответить
0
0
Барклай де Толли (Клинцы)
Зирка со Львовом играет вообще-то 24-го в субботу.
Ответить
0
0

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус