Испания
Испания

Испания - результаты и расписание матчей, турнирная таблица, новости.

May the Force be with you. Тактичний аналіз матчу Атлетико - Барселона


А как это (с)

May the Force be with you. Тактичний аналіз матчу Атлетико - Барселона


Перед другим матчем у Мадриді Херардо Мартіно мав вирішити як саме він збирається будувати гру своєї команди. Якщо з Ін’єстою в якості лівого форварда, то в цьому випадку Андреас розташовується нижче на полі, постійно маневруючи до середини з флангу, таким чином «Барса» переходить на асиметричну систему «4-3-3», в якій фактично попереду працює Мессі і Неймар, а четвірка півзахисників максимально насичують зони для контролю м’яча. «Барса» більше контролює м’яч і територію, що дуже важливо для каталонців, але зменшується тиск на коридори між лініями захисту, менше вертикального футболу і, як наслідок, - важко досягати кількісної переваги глибоко в атаках на флангах.

Цей момент особливо важливий в протистоянні з "Матрацниками", адже сильна сторона гри підопічних Сімеоне - це постійна кількісна перевага в захисті над опонентом, завдяки хорошому командному руху всього блоку захисту. Горизонтальний рух «Атлетико» західні експерти називають не інакше, як горизонтальний пресинг Сімеоне. Якщо виходити з того, що пресинг в його класичному розумінні - це створення кількісної переваги над опонентом на окремих ділянках поля, то з цією тезою важко сперечатись.

Щоб порушити компактність захисту або використати вільні зони на протилежному фланзі в момент тиску мадридцями гравця, що перебуває з м’ячем, Мартіно необхідно збільшити швидкість руху м’яча або дуже широко і глибоко в атаках використовувати флангових латералей (Алвеша і Альбу) та через довгі діагоналі з флангу на фланг утворювати ситуації один в один. Утворити кількісну перевагу на фланзі проти такої організації захисту «Атлетико» вкрай важко, але наявність таких майстрів дриблінгу, які є в Барселони», ситуації один в один вже виглядають дуже загрозливо. В цих випадках важливо, щоб в утворені коридори між центральним і крайнім захисником "Атлетико" був рух від флангового форварда, як це було з голом Неймара в "Барселоні".

Формації команд

May the Force be with you. Тактичний аналіз матчу Атлетико - Барселона - изображение 1

З іншого боку Мартіно мав вибудувати гру таким чином, щоб максимально зменшити можливість стартового тиску від господарів поля, як це було в їхньому попередньому матчі на "Вісенте Кальдерон". Необхідно було змусити «Атлетико» зосередитись виключно на грі в захисті, розташовуючись низько на полі. Тому Ін’єста в якості четвертого півзахисника також мав місце, враховуючи енергозатратність захисту «Атлетико». Всім відомо, що ближче до 70-ї хвилини гри "Матрацники" підсідають фізично, тому збільшення тиску на захист в останній четверті матчу могло б мати вирішальний вплив на гру.

Мартіно же вибрав середній варіант Фабрегас в якості фальшивої дев’ятки, Мессі - правий форвард. Чому середній? Справа в тому, що Сеск на місці фальшивої дев’ятки рухається глибше до середини поля, ніж це робить Ліонель. Аналізуючи гру «Атлетико» проти «Барселони» в чемпіонаті 11 січня, ми звертали увагу на зони діяльності Фабрегаса та Мессі в цій позиції. Тож Мартіно не відмовився від четвертого півзахисника в середині поля, але змінив позиції гравців, трішки збільшуючи тиск на фланги, ніж це було в першому матчі, з Ін’єстою в позиції лівого форварда. Всі вище описані варіанти гри від Мартіно були поступово застосовані на протязі гри, вже після 20-ї хвилини, але в перші 20 хвилин про побудови "Барселони" взагалі краще промовчати, адже на полі була лише одна команда - «Атлетико».

Дієго Сімеоне також розумів ризики, пов’язані з широкими позиціями від латералей і, як наслідок, простором в коридорах між лінією захисників. Саме тому Гарсія, що замінив Арду Турана, в першій фазі захисту формував асиметрію в формації «4-4-2», вище зустрічаючи Альбу, не дозволяючи останньому активно підтримувати атаку. Опускаючись на свою половину поля - вже були класичні «4-4-2».

Пресинг «Атлетико»

Якщо на власній половині поля ми вели мову про горизонтальний пресинг "Матрацників", то на чужій половині поля не меншої уваги заслуговує високий пресинг від господарів. Чіткий поділ гравців п’ять на п’ять, де два форварди перекривають продовження атаки на крайніх захисників чи широко розставлених центральних захисників, вінгери звужують до середини, контролюючи продовження атаки на фланги, а Габі тисне на гравця, що володіє м’ячем. При цьому Тіяго витримує дистанцію між групою з п’яти виконавців, що ведуть активну фазу пресингу.

Пресинг «Атлетико» - це прямий засіб вертикальних атак, чим вище вони відбирають м’яч, тим швидше отримують можливість вивести свого партнера на ударну позицію. До 20-ї хвилини мадридці контролювали м’яч 32%, при цьому повністю володіли територією і могли вирішити долю протистояння вже на старті гри. Цей елемент пресингу «Атлетико» також був розібраний і показаний в аналізі матчу цих суперників 11 січня.

Звичайно, такий кількісний пресинг має свої недоліки і якщо супернику вдається вийти з-під нього, то має можливість розвивати швидку атаку, мінімум чотири проти п’яти, що в випадку «Барселони», де четвірка складає таких виконавців, як Мессі, Неймар, Фабрегас і Ін’єста, - є досить небезпечно. «Барса» за ці 20 хвилин двічі вийшла з-під пресингу «Атлетико» і це двічі це приводило до моментів для Ліонеля Мессі.

Наступних 25 хвилин першого тайму і 15 хвилин по перерві «Атлетико» віддав територію і працював в звичному стилі, з тим винятком, що Гарсія все-таки намагався вище зустрічати Альбу, не дозволяючи останньому підтримувати ширину атак каталонців. Це на декілька метрів зміщувало коробку «Атлетико» вправо, але той ніби й недолік асиметричного розташування покривався колективним рухом по горизонталі, хоча, зважаючи на відсутність достатньої ширини в атаках «Барселони», радше можна вести мову про вдалий задум від Сімеоне, який зменшував ширину атак суперника.

May the Force be with you. Тактичний аналіз матчу Атлетико - Барселона - изображение 2

Перша заміна від Мартіно читалась, як і в першій грі, коли на діях «Атлетико» стала позначатись втома, що позначилось в першу чергу поганим колективним виходом в атаку і збільшенням браку в передачах. Якщо до 60 хвилини господарі поля вибігали в атаку кількістю не менше п’яти гравців, то тепер двома-трьома футболістами, рух яких можна назвати колективним. Пізніше це взагалі вже були індивідуальні дії, коли на рух форварда реагують півзахисники, а не одночасно виходять в атакуючі дії. Санчес - замість Фабрегаса з переходом на правильні «4-3-3», після чого наставник «Барселони» вирішив ще збільшити тиск на флангах замінивши Ін’єсту на Педро, з переходом в «4-1-2-3».

Рух Санчеса до середини змушував господарів звужувати лінії захисту і відкривати фланги, «Барса» отримала можливість доставляти м’яч в штрафний майданчик за допомогою кросів, в останні 25 хвилин каталонці виконали 18 кросів чотири точних, більше аніж за перших 65 хвилин, але відсутність відразу двох гравців, які добре рухають м’яч - Ін’єсти і Фабрегаса - сповільнювало швидкість атак, що полегшувало роботу «Атлетико» в захисті, в плані збереження кількісної переваги в центрі поля і дотримування дистанції як між гравцями однієї лінії, так і між лініями команди.

Статистика

May the Force be with you. Тактичний аналіз матчу Атлетико - Барселона - изображение 3

Підсумки

«Атлетико» мав вирішувати долю двобою в перших 20 хвилин, високий пресинг працював досконало і підсумковий рахунок мав би бути значно більшим. Решту ігрового часу були обережні спроби від Мартіно розвернути гру, завдяки зміні позицій Фабрегаса з Мессі, а згодом - появою двох чистих флангових форвардів, але і до цього підопічні Сімеоне були готові, не дозволяючи каталонцям використовувати всю ширину поля. Як наслідок – абсолютно логічна перемога Мадриду.

фото - Getty Images
Оцените этот материал:
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти
Nick1 (Киев)
Неймары и Педры вообще не для Барсы. Они не врубаются в ход мысли Иньесты, Хави и Месси.
Ответить
0
2
Вернуться к новостям
Комментарии 6
Nick1 (Киев)
Неймары и Педры вообще не для Барсы. Они не врубаются в ход мысли Иньесты, Хави и Месси.
Ответить
0
2
Chosens (Seoul)
да просто все уже изучили эту тики-така и приловчились противостоять барсе. А барса ничего нового придумать не может. надеюсь Атлетико попадет на Челси, хочу финал с Моуриньо.
Ответить
1
1
Скайрим (Харьков)
Пинто тот еще "кудесник мяча". И что интересно, в Барсе больше нет вратарей! И остается загадкой зачем они брали Сонга. А Атлетико был шикарен, как и ихние болелы! Симеоне создал из клуба, действительно мощную машину! Надеюсь в этом сезоне именно Атлетико возьмет Примеру
Ответить
4
1
Spokoyno (Киев)
Знов 7 точних кросів з 35! Це хіба Барселона? ЖАХ.
Здавалось би проста гра Барселони багато точних передач. Таке собі дир-дир. Але як вони ще пару років тому виматували сили у суперників, нерви у їх вболівальників. Рано чи пізно з'являлись шпарини і туди запускався гравець Барселони... Наразі пас віддається далеко не першим дотиком до м'яча і супернику Барселони вистачає часу перекрити все. Точність теж викликає питання... Втрачається час і на те щоб дістати, і обробити... А попереду вже "цілі мури"...

А там хто кого перебігає. В цьому плані Барса не є фаворитом.
Ответить
3
0
Kostya Dovgan (Киев)
Футбольная наука не стоит и на месте, а потому то, что пару лет назад было инновационным и невероятным, ныне свою новизну утратило и стало обыденным. Все проходит
Ответить
3
0
Spokoyno (Киев)
Тут трошечки не так...
Просто у чудової машини, скажемо, дизельному двигуні... де-яки деталі чи застаріли, чи замінили на "дешеву китайську підробку"... і все потужність втрачена! Іноді зовсім не їде.
І подивиться ніхто не намагається грати у "Барсу Пепа"... це ж треба мати хоч півкоманди "ювелірів пасу". Два, три невистачить. Якщо дивитися поближче, то в Україні крім Мілевського і Срни таких ми не бачили. У Баварії гравці класні і Гвардіола є але ... нема тієї БАРСгри. Просто є кому добігти окремі (?) не дуже точні паси.
 
2
2

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус