Баскетбол
Баскетбол

Баскетбол - результаты и расписание матчей, турнирная таблица, новости.

Деревья умирают стоя. Украина попрощалась с Григорием Хижняком


Проводити легендарного баскетболіста в останню дорогу прийшли кілька сотень людей

Деревья умирают стоя. Украина попрощалась с Григорием Хижняком


Це сталося в ніч з четверга на п'ятницю. Повернувшись після традиційного тренування за участю ветеранів українського баскетболу додому, 44-річний центровий Григорій Хижняк відчув себе недобре. Вже потім виявиться, що то була не просто втома. Серце, яке впродовж зіркової спортивної кар'єри центрового перенесло стільки навантажень, на цей раз не витримало...

Церемонія прощання з Григорієм Хижняком розпочалася сьогодні, 8 жовтня, вранці з панахиди в Києво-Печерській лаврі. Після заупокійної служби домовину з тілом померлого перевезли туди, де Григорій став знаменитим - до Палацу спорту.

Віддати Хижнякові останню шану зійшлося кілька сотень людей - рідні, близькі, фанати, журналісти, друзі-баскетболісти. За характером Григорій був надзвичайно відкритою, доброзичливою людиною, з тієї когорти, про яких кажуть, що ворогів у них не може бути за визначенням.

Тренер Геннадій Защук, який у середині 90-х років минулого сторіччя привіз юного баскетболіста Хижняка із собою з Миколаєва у Київ, до лав найсильнішого клубу України "Будівельника", захопив із собою кілька пожовклих від старості чорно-білих світлин. Ще з тих часів.

Попрощатися з Хижняком прийшли предстаники "золотого" "Будівельника"-1989 - Євген Мурзін, Андрій Шаптала, Андрій Подковиров. Бракувало лишень Олександра Волкова, але найсильніший в українській історії бакетболіст нині за кордоном. Від його імені покійному принесли квіти.

Олег Рубан, Олександр Лохманчук, Леонід Яйло, Ігор Молчанов, Андрій Лебедєв, Юрій Шаповалов, Михайло Анісімов, екс-тренер "Будівельника" Володимир Коваль, олімпійський чемпіон з фехтування Вадим Гутцайт, політик Маркія Лубківський... Дворазовий чемпіон НБА Станіслав Медведенко стверджував, що саме з Григорія на зорі кар'єри брав приклад.

З прекрасним у недалекому минулому розігруючим В'ячеславом Євстратенком Хижняк ще навесні цього року працював у структурі рідного клубу "Будівельник". Клубу, який не вдалося врятувати.

До слова, власник зниклого БК Богдан Гулямов на похорон не приїхав - теж прислав вінок. Так само як і не вважав за потрібне попрощатися з одним із найзірковіших українських баскетболістів особисто президент Федерації баскетболу України Михайло Бродський.

"Дерева помирають стоячи, а зараз упав цілий дуб", - казали на жалобній церемонії. Чотириразовий чемпіон України у складі нині не існуючих "Будівельника" та маріупольського "Азовмаша" Григорій Хижняк найліпші роки кар'єри на початку сторіччя провів у складі литовського "Жальґіріса" з Каунаса, з яким теж вигравав національний чемпіонат, а в Євролізі двічі поспіль з середнім показником 3,2 "горшки" за гру ставав найкращим на турнірі за блок-шотами. Зі збірною України Григорій виступав на двох Євробаскетах - 1997-го і 2003 років.

Він мріяв побачити у майці каунаського "Жальґірса" сина Платона. 18-річний юнак подає великі надії і зараз тренується в юнацькій команді литовського клубу. Спеціалісти стверджують, що Хижняк-молодший має всі шанси заграти в основному складі великої команди. Шкода, що тато цього вже не побачить. Сьогодні Платон всіляко намагався підтримати вбиту горем маму Ольгу. Після 20-ти років спільного життя тепер треба намагатися жити без коханого чоловіка. Поряд розчавлений горем стояв молодший з братів Хижняків Олександр...

Поховали Григорія Хижняка на Берковецькому цвинтарі у Києві.

UA-Футбол висловлює співчуття рідним і близьким покійного.

Оцените этот материал:
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти
MaxymGayovyy (Київ)
Кілька слів про похорони Григорія Хижняка після прочитаного у матеріалі.Так, у Палаці Спорту на "публічному" прощанні справді не було Богдана Гулямова. Проте він був на відспівуванні Гриші у Лаврі, був і на кладовищі. Він же взяв на себе УСІ витрати в цей день. Він також матеріально допоміг родині Грега.Вирішив, що це важливо і це варто знати іншим.
Ответить
0
0
Вернуться к новостям
Комментарии 2
MaxymGayovyy (Київ)
Кілька слів про похорони Григорія Хижняка після прочитаного у матеріалі.Так, у Палаці Спорту на "публічному" прощанні справді не було Богдана Гулямова. Проте він був на відспівуванні Гриші у Лаврі, був і на кладовищі. Він же взяв на себе УСІ витрати в цей день. Він також матеріально допоміг родині Грега.Вирішив, що це важливо і це варто знати іншим.
Ответить
0
0
teren1966 (Запорожье)
Кто такие бродские...? Барыги от спорта. Ему там(на похоронах) и не место!
Ответить
0
0

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус