Единоборства
Единоборства

Единоборства - результаты и расписание матчей, турнирная таблица, новости.

Украинка, которую прославила несуществующая легенда, выиграла Гран-при в Марокко


С Агадира украинцы вернулись с четырьмя медалями

Украинка, которую прославила несуществующая легенда, выиграла Гран-при в Марокко


Легенда народилася так. Єлизавета Каланіна, висока, з привабливою зовнішністю дзюдоїста з Кременчука на Полтавщині, впала в око коментаторові IJF (міжнародної федерації дзюдо) Франко-Роксу Шелдону. Репортер поцікавився інформацією про неї в наставника української збірної Віталія Дуброви. Той пожартував, що Лізу висмикнули з баскетболу й тепер українська Федерація вкладає в неї великі гроші як у топ-проект. Пан Шелдон сприйняв жарт за чисту монету і невдовзі поширив інформацію про «топ-проект» на сайті IJF.

Між тим, Каланіна справді талановита. Це вона довела зокрема сьогодні, на Ґран-прі в Аґадірі (Марокко). У категорії понад 78 кілограмів Єлизавета здобула свою другу в цьому сезоні міжнародну нагороду. В лютому в португальському Одівелаші спортсменка із Кременчука виграла золото Континентального Кубка, перемігши в фіналі Галину Тарасову із Запоріжжя.

Тепер же в Аґадірі в суперницях співвітчизниць не було. Спочатку Єлизавета взяла гору над місцевою дзюдоїсткою Юсрою Аурз, серед міжнародних досягнень якої поки-що віце-чемпіонство Африки серед кадетів 2016 року. Потім українка завершила на свою користь поєдинок проти Іванни Сутало із Хорватії, переможниці молодіжної європейської першості-2016 (до 23 років).

А в фіналі Єлизавета зустрілася із словенкою Анамарі Веленшек, в активі якої є багато медалей, зокрема срібло чемпіонату світу-2015 і бронза Європейських ігор. Основний час сутички переможця не виявив. А в «ґолден скор» судді оголосили українку переможницею, тому що суперниця була покарана за менш активну боротьбу.

У вазі до 78 кілограмів Анастасія Турчин в першій сутичці виграла у француженки Ванеси Дюро. Потім за вихід до фіналу суперничала із Ярден Майєрсон із Ізраїлю. Цікаво, що спортсменки вже двічі зустрічалися – у 2017 році на чемпіонаті Європи у Варшаві й Гран-прі в Ташкенті. Як і тоді, волинянка знову перемогла. У поєдинку за золото українці протистояла німкеня Майке Зієх. Зустріч знову ж таки перейшла у «ґолден скор», де Анастасія програла за зауваженнями і отримала в результаті срібло. Це вже третя медаль турнірів серії Гран-прі: минулого року було здобуто золоті перемоги у березні в Тбілісі й у жовтні в Ташкенті.

Щодо чоловіків, то із шести наших спортсменів в Аґадірі троє брали участь у поєдинках за медаль, щоправда, бронзову. Кеджау Ньябалі із Києва у вазі до 90 кілограмів на початку турнірного шляху здолав португальця Тьяго Родріґеса. Однак нашого спортсмена зупинив наступний опонент – Хусейн Халмурзаєв, володар європейської бронзи 2017-го й срібла Всесвітньої Універсіади-2015, брат-близнюк олімпійського чемпіона Ріо Хасана Халмурзаєва. У втішному турнірі Кеджау здолав британця Фрейзера Чемберлена. У боротьбі за медаль нашому дзюдоїсту довелося сперечатися із чиним чемпіоном світу – Неманьєю Майдовим із Сербії. Жодному з суперників не вдалося провести результативні дії, і справа дійшла до «ґолден скор». Проте і тут прийомів не було, але серб перебрав ліміт зауважень, і Ньябалі став призером.

Одесит Олександр Гордієнко у категорії понад 100 кілограмів уже перемагав в Африці на етапі Ґран-прі – в січні цього року в Тунісі. В Марокко ж він спочатку взяв гору над місцевим дворазовим чемпіоном Африки серед кадетів (2016 і 2017) Зухаром Есерірі, потім – над французом Набілем Залахом. За вихід же до фіналу зазнав поразки від Анатона Крівобокова із Росії. Бронзовий поєдинок проти франуза Хамзи Учані минув дуже швидко: Олександр здолав опонента за 20 секунд.

За день до цього – в суботу – у категорії до 73 кілограмів Дмитро Канівець на попередньому етапі пройшов Мамуда Баха із Гвінеї й Бекаділя Шаймерденова із Казахстану. На жаль, після цього полтавчанин зазнав двох поразок. Спочатку програв досвідченому росіянину Мусі Моґушкову, неодноразовому призеру чемпіонатів світу й Європи. А в сутичці за бронзу поступився німцю Ентоні Зінґу, розповідає офіційний сайт Федерації дзюдо України.

Інші українці, на жаль, програли вже в перших своїх поєдинках. Георгій Зантарая боровся із Адріаном Ґомбочем із Словенії, якого переміг у фіналі чемпіонату Європи-2017. Але в Марокко балканець узяв реванш, у результаті вигравши Ґран-прі в Аґадірі в категорії до 66 кг.

Оцените этот материал:
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти
Усе буде добре (Київ)
"...Прославила неіснуюча легенда" - автор мабуть страждає когнітивним дисонансом?
Ответить
0
0
Вернуться к новостям
Комментарии 1
Усе буде добре (Київ)
"...Прославила неіснуюча легенда" - автор мабуть страждає когнітивним дисонансом?
Ответить
0
0

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус