"Дело Сианкама" или "Детектив по-волынски"


В луцкой "Волыни" очередной трансферный скандал

"Дело Сианкама" или "Детектив по-волынски"


Так вже повелося, що кожна перерва в чемпіонаті обертається для луцької "Волині" яким-небудь скандалом. Минулої зими, маючи діючий контракт з клубом, втік в Чечню Гребеножко, цим літом з переходами Полякова і Соколенка в мінське "Динамо" теж не все було гладко ("Волинь" нічого за них не отримала). Холодна зима 2003-го не стала виключенням - "хранителем традицій" виявився наш темношкірий легіонер з Камеруну Ернест Сіанкам.

Всі ви вже, мабуть, чули про те, що Ернест по закінченню сезону опинився в Симферополі. Дехто навіть чув, що він встиг підписати з "Таврією" контракт. Нюанси такого несподіваного уходу досить непоганого гравця із діючим довгостроковим контрактом із клубом були невідомі. На своїй передноворічній прес-конференції Віталій Кварцяний нарешті прояснив ситуацію довколо "Справи Сіанкама". Ми, в свою чергу, доповнимо розповідь тренера власними даними і свідченнями очевидців.

Віталій Кварцяний: "Трансфер Сіанкама оформлявся через маріупольського агента Володимира Тимофеєва. Він співпрацює з серйозною американською фірмою, яка пропонує футболістів-африканців. За домовленістю, ми отримували цих футболістів безкоштовно на певний термін і мали лише оплачувати організаційні витрати та проживання футболістів в Україні. Якщо ж хтось з цих гравців "Волині" підходив, ми повинні були виплатити за нього суму трансферу, а фірма, натомість, мала б повернути витрачені клубом на цього футболіста гроші. На цих умовах у Луцьку опинився й Сіанкам.

Виявилося, що багатьом нашим дівчатам дуже хочеться гарячої камерунської крові. Вони з самого початку заморочили Ернесту голову. В якийсь момент він почав думати про дівчат більше, ніж про футбол. Я не здивуюся, якщо в 2004 році на Волині з'являться темношкірі діти, мулати, з яких колись виростуть прекрасні майстри шкіряного м'яча. Це одразу позначилося на якості його гри і тренери "Волині" змушені були серйозно взятися за Сіанкама".

Гравця, який за таких антропометричних даних (зріст 192 см, вага 83 кг), бігає стометрівку за 11 секунд і при цьому володіє досить пристойною технікою, сьогодні знайти не так вже й просто. Тренери взяли шефство над професійним зростанням Ернеста, спрямовуючи всю його нескінченну енергію в потрібне русло: складали для камерунця індивідуальні плани тренувань, передавали його з рук у руки наставникам "Ковель-Волинь 2". Та і сам футболіст серйозно працював над собою - минулої зими на "Авангарді" кожен ранок можна було помітити досить екзотичну картину - негр, що намотує кола засніженими доріжками стадіону. Все робилось для того, аби на різні дурниці (пиво, баби, дискотекі) часу і сил в молодого форварда не вистачало.

"Ернест почав показувати непогану гру, а останній матч з "Дніпром" у Луцьку взагалі провів блискуче (гол після проходу зі своєю половини поля + заробив пенальті). Тому минулого літа ми вирішили підписати з Сіанкамом контракт на трирічний термін. Для того, аби розрахуватися з фірмою за футболіста, ми запросили з США її представника пана Сміта у Луцьк. Було обговорено суму, яку "Волинь" має виплатити за Ернеста, а також досягнуто домовленості з фірмою про приїзд у Луцьк на перегляд ще кількох чорношкірих футболістів.

І дійсно, за якийсь час до Луцька приїхав ще один камерунець. Він запам'ятався хіба що своїм зростом - 132 сантиметри, а потім ще одного замбійця група тренерів зустрічала у Києві. Він був весь у шрамах, ніби після бойових дій в Афганістані. Зрозуміло, що ми відмовились від їхніх послуг".

Слідча група сайту fc.volyn.net бачила на власні очі цих персонажів. Під час контрольного матчу "Волинь" - "Спартак" (Ів.-Франківськ) на трибунах "Підшипника" був помічений поважний статечний негр, трохи схожий на Морфея з "Матриці". Агент Сміт був в дорогому імпортному костюмі, чорних окулярах і з дипломатом. Там же ж засвітився і 132-сантиметровий пігмей. Отримавши низку життєнеобхідних настанов від свого духововного наставника агента Сміта, хлопець вибіг на заміну за 8 хвилин до закінчення гри. Був активним, особливо перші дві хвилини перебування на полі. А потім фізично підсів. Кварцяний з тренерами ще тоді голосно з нього сміявся.

"Ми почали вимагати від фірми за угодою повернення коштів за їх проїзд та кількаденне проживання на Україні. Але фірма відмовилася виконувати свої зобов'язання, тому й ми не поспішали розраховуватися за Сіанкама. Тим часом Ернест, підписавши з нами контрактну угоду терміном на три роки, продовжував набирати форму. В кількох поєдинках камерунець діяв непогано. Наприклад, забив гол "Дніпру", а з "Таврією" був найкращим на полі. Ним почали цікавитися тренери різних українських клубів. Саме тоді, мабуть, головний тренер сімферопольської "Таврії" Анатолій Заяєв вирішив забрати його до себе. Дзвонив мені з цього приводу, але але ми спільної мови не знайшли.

Не знаю що сталося, але Сіанкам знову став порушувати спортивний режим. Ви ж бачили, яким він був під час матчу з "Карпатами"! З'ясувалося, що весь ранок у день матчу він провів у теплій компанії дівчат...

Після завершення першого кола 13-ої першості Ернест втік у "Таврію", яка намагається безплатно отримати права на цього футболіста. Тепер ми вимагаємо від сімферопільців відшкодувати хоча б ту суму, яку так і не повернула фірма, що запропонувала нам Сіанкама. З проханням розібратися у ситуації ми звернулися до ПФЛ.

Нещодвано Ернест спробував одуматись і по телефону сказав мені: "Тренере, я хочу в Луцьк! Я на вокзалі в Сімферополі." Я питаю - А чому в Сімферополі? Чому не в Ковелі чи Рівно?"

Ернест Сіанкам зовсім не поганий чоловік, як, можливо, здалося після цього інтерв'ю. Хлопець він ще молодий і недосвідчений, але має всі дані аби за правильного педагогічного підходу вирости у майстра високого рівня. Тому стає зрозумілим бажання волинських тренерів, що вже вкали в хлопця стільки сил і часу, повернути його назад.

Оцените этот материал:
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти
rezident
16.01- Таврия - Волынь 3:0 (голы:Есин, Имедадзе, Эвертон) 16.01- Таврия - Волынь 2:0 (вторые составы) (голы:Артеменко, Сианкам(11м)
Ответить
0
0
Вернуться к новостям
Комментарии 1
rezident
16.01- Таврия - Волынь 3:0 (голы:Есин, Имедадзе, Эвертон) 16.01- Таврия - Волынь 2:0 (вторые составы) (голы:Артеменко, Сианкам(11м)
Ответить
0
0

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус