Шандор Варга: "У збірній України - семеро моїх клієнтів"


Хтозна, якби у середині 70-х років його не виключили за український націоналізм з львівського інфізу, він, можливо, досі працював би вчителем фізкультури

Шандор Варга: "У збірній України - семеро моїх клієнтів"


Хтозна, якби у середині 70-х років минулого століття угорця за походженням Шандора Варгу не виключили за український націоналізм (!) з львівського інфізу, він, можливо, досі працював би вчителем фізкультури у рідному закарпатському містечку Вилкове.

Але історія не знає умовного способу, тому сьогодні Шандор Варга - один із найвідоміших футбольних агентів Європи. Він досі закоханий у Львів, про що говорить при кожній нашій зустрічі.

- Я навмисне приїхав до Львова, щоб подивитись півфінальний матч Кубка України між "Карпатами" та "Динамо", на який мав запрошення від гендиректора львівського клубу Богдана Федоришина, - розповідає Шандор. - На жаль, так і не зміг з ним поспілкуватися, а потрапив лише на похорон... Ми близько познайомились з Федоришиним у лютому, коли готувалися підписати нові контракти з "Карпатами" мої клієнти - футболісти Максим Фещук та Євген Шмаков.

- Під час матчу у Львові ви постійно спілкувались з віце-президентом "Динамо" Йожефом Сабо. Не розкриєте таємницю, про що говорили?

- Йожеф Йожефович - мій земляк і старий друг, а обговорювали ми справи моїх клієнтів у "Динамо", Сергія Реброва та Руслана Ротаня. Це мій принцип роботи - обговорювати з керівництвом клубу стан справ моїх партнерів-футболістів.

- Вашим клієнтом вважають також Олександра Шовковського. Як зараз проходить процес його реабілітації після перелому ключиці?

- Я спілкувався з головним тренером Анатолієм Дем'яненком та з тренером воротарів "Динамо" Михайлом Михайловим. Вони розповіли, що Сашко вже бере участь у повноцінних тренуваннях. Гіпс вже зняли, тому, гадаю, вже незабаром побачимо Шовковського у воротах. У Львові я також мав кількагодинну розмову з Ребровим та Ротанем. На жаль, Сергій вийшов на поле лише в другому таймі, а газон стадіону "Україна" явно не пасує технічному Ротаню.

- Подейкують, підписання ними нових контрактів з "Карпатами" було справою нелегкою?..

- Переговори були непрості, але гравці задоволені новими трирічними угодами. "Карпати" також мають бути задоволеними з того, що зберегли цих молодих футболістів. Фещук у матчі з "Динамо" вийшов після перерви і значно загострив гру в нападі. На жаль, Макс не забив, але не забуваймо, що в захисті "Динамо" грали три гравці збірної України - Ващук, Федоров та Несмачний. А Жека Шмаков, вважаю, взагалі був найкращим на полі, хоча грав проти Белькевича, Ротаня, Гусєва...

- Якому рівню відповідають контракти молодих карпатівських зірок - рівню української "вишки" чи провідних європейських клубів?

- Місячну зарплатню моїх клієнтів у "Карпатах" можна порівняти хіба що з "годинною" зарплатнею футболістів "Динамо", проти яких Фещук і Шмаков грали на рівних.

- Почесний президент "Карпат" Петро Димінський та головний тренер Юрій Дячук-Ставицький стверджують, що постійний інтерес агентів лише розбещує молодих футболістів. Мовляв, футболісти задирають носа, з'являються ознаки зіркової хвороби...

- Не думаю, бо це все-таки доволі скромні контракти порівняно з європейськими. Наприклад, в Англії суперзірки отримують такі гроші лише за хвилину... Наші хлопці не зазнаються, бо вони самі усвідомлюють, скільки їм ще треба рости й рости до нормальних зарплат.

- Як зараз почувається колишній ваш підопічний Олег Лужний? Була інформація, що він може очолити тернопільську команду?

- Олег зараз з сім'єю живе в Лондоні. Гадаю, що друга українська ліга - це не його рівень. А от у "Карпати" чи в клуб вищої ліги він би із задоволенням пішов. Незабаром у Києві Олег має отримати європейську ліцензію-диплом, після чого може продовжити свою тренерську кар'єру.

- Раніше до сфери вашого впливу входив також і капітан "Шахтаря" Анатолій Тимощук?

- Так, деякий час я займався його переходом у лондонський "Арсенал", куди раніше працевлаштував Лужного. Ми кілька разів приїжджали в Лондон на переговори. Але такі суперклуби дуже серйозно ставляться до підбору гравців, розглядаючи по кілька кандидатур. З Анатолієм контракт не підписали, після чого Тимощук довірився іншому футбольному агенту.

- До початку чемпіонату світу залишилося трохи більше двох місяців...

- Сподіваюсь, у складі збірної України гратимуть сім моїх клієнтів. У Блохіна дуже згуртований колектив. Зараз важливо, щоб ніхто з кандидатів на поїздку до Німеччини не травмувався. Не варто легковажити з командами Тунісу та Саудівської Аравії, бо, наприклад, араби набагато досвідченіші за українців - вони вже учетверте поспіль гратимуть на Мондіалі.

- Глобальне запитання: хто влітку стане чемпіоном світу?

- Претендент номер один - Бразилія. Звичайно, для Роналдо, Роналдіньо і компанії навіть друге місце - це трагедія. За бразильцями йдуть ще п'ять-шість команд. Давно не було такої хорошої збірної в Англії, Італія недавно розгромила Німеччину - 4:1. Хороша команда в Аргентини, хоча зараз виглядає не так яскраво, як чотири роки тому. Господарі Мондіалю зараз перебувають у ненайкращій формі, але німці є німці. Додайте сюди Голландію, Чехію, Францію... Але, як свідчить практика попередніх чемпіонатів, завжди залишається шанс і для таких "темних конячок", як Україна.

- Ціна футболіста, який проявив себе на чемпіонаті світу, зростає в десятки разів?..

- Так. Хоча ціна футболіста - це завжди суб'єктивний торг...

- Ви є агентом зірки 90-х Андрія Канчельскіса. Ходило багато розмов, що його перехід з "Манчестер Юнайтед" ініціювала російська мафія. Зокрема, про це згадував у своїй книзі капітан "МЮ" Рой Кін, а тренер Алекс Фергюссон начебто зарікся після цього мати справу з футболістами з теренів колишнього СРСР. А британська "Індепендент" навіть пов'язувала новий трансфер екс-донеччанина Канчельскіса з вбивством президента "Шахтаря" Ахата Брагіна...

- Це дуже складний бізнес. Канчельскіс сам розповідав, що після цього переходу його кар'єра пішла трішки "під укіс". Начебто тоді його агент тиснув на президента "МЮ" продати півзахисника. Алекс Фергюссон є моїм хорошим другом і при зустрічах завжди говорить, що найкращим правим хавом в історії клубу вважає саме Андрія. Тобто він ставить Канчельскіса навіть вище за Бекхема, який згодом отримав у "МЮ" його сьомий номер. Алекс досі вважає, що найкращою його ланкою нападу були Канчельскіс, Гіггз і Кантона.

- А у вас не було проблем з футбольною мафією?

- Слава Богу, ні...

Оцените этот материал:
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти
Харьковчанин (Первая Столица)
Интересно, а Фергюссон знает, что Варга является его хорошим другом? :-)
Ответить
0
0
Вернуться к новостям
Комментарии 5
Харьковчанин (Первая Столица)
Интересно, а Фергюссон знает, что Варга является его хорошим другом? :-)
Ответить
0
0
rom (Lviv) (Львів)
Шандор мабуть фантазер, бо за його словами і моїми підрахунками гравці в карпатах отримують 1000 грн. в місяць (якщо він про місячну зарплату розповідав).
Ответить
0
0
IBM (Dnipro)
immortal223 (Селидово) 01.04.06 12:38 Бачив з під столу пішки. Він був кращим з совєцьких в МЮ :-)
Ответить
0
0
immortal223 (Селидово)
IBM (Dnipro) ты хоть видел как Андрюха играл в то время в МЮ? Небось ещё под стол пешком ходил, зато "олбанский" в совершенстве освоил...
Ответить
0
0
IBM (Dnipro)
"зірки 90-х Андрія Канчельскіса" - афтар жжот! А хто ж тоді не зірка 90-х?
Ответить
0
0

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус