Юрий Калитвинцев: "Сегодня я бы еще подумал, за какую сборную играть"


Пiсля блискучої кар'єри у складi "Динамо" та збiрної України, цей гравець залишився в Києвi i зараз, вже є тренером юнацькою збiрною України та увiйшов до тренерського штабу "Динамо"

Юрий Калитвинцев: "Сегодня я бы еще подумал, за какую сборную играть"


Вiн став своїм в Українi, й тепер мало хто пам'ятає, що Юрій Калитвинцев - натуралiзований українець. Пiсля блискучої кар'єри у складi "Динамо" та збiрної України, цей гравець залишився в Києвi i зараз, вже тренером, працює з юнацькою збiрною України, а нещодавно увiйшов до тренерського штабу "Динамо"...

- Юрiю, що завадило вам зiграти у збiрнiй Росiї?

- Тодi я зрозумiв, що тренер нацiональної збiрної Росiї Павло Садирiн не розраховує на мене. Я був кандидатом, але мiг ним так i залишитись. Було бажання зiграти на вищому рiвнi, i коли надiйшла пропозицiя зiграти за збiрну України, я недовго роздумував. На цей момент не було великої рiзницi: Росiя чи Україна. Можливо, сьогоднi я би ще подумав, за яку збiрну грати i чи змiнювати громадянство. А тодi я легко на це пiшов.

- Хто вам зробив пропозицiю змiнити громадянство?

- Тодiшнiй президент "Динамо" Григорiй Суркiс. А ще - головний тренер збiрної України Коньков. Я в цей час перебував на базi "Динамо". Вони мене викликали в кабiнет i поцiкавилися, чи маю бажання грати за Україну.

Скажу вiдверто, я очiкував такої розмови i готувався до неї. Тому без зволiкання дав згоду.

- Чи не було клопоту з оформленням документiв? Адже ви ось-ось мали стати гравцем росiйської збiрної.

- Я до цiєї справи не втручався. Менi сказали, що вiд мене потрiбна лише згода, а решту технiчних клопотiв залагодять без мене. Я лише запитав: "Законно це все робитиметься, чи в обхiд законiв?" Мене запевнили, що все буде законно. Документи швиденько оформили, i я вже в найближчiй грi мiг виступити за українську збiрну.

- Як у Росiї сприйняли таке ваше рiшення?

- У мене завжди були прекраснi стосунки з пресою. Обструкцiї менi не влаштували. Росiяни мене дуже добре зрозумiли, попри те, що бiльшiсть вважала мене достойним виступати за збiрну Росiї.

Всi знали, як воно є, розумiли, що в цю збiрну я так i не потраплю, тож, приймаючи це рiшення, керуюся тiльки спортивним iнтересом. Тому рiзкого негативу не було. Мене в Росiї зрозумiли.

- Нинi ви чудово розумiєте українську, хоча для корiнних росiян це не властиво. Довго звикали до нової мови?

- Розкажу таку iсторiю. Я грав у юнацькiй збiрнiй СРСР. Разом зi мною там були Геращенко, Сидельников, Мороз, Ковтун - це хлопцi з України. Одного разу я зайшов у кiмнату Мороза та Ковтуна, а там Вiтя читає українську книжку. Я кажу: "Ану, дай-но спробую почитати українською". Вони смiялись, аж падали з моєї вимови. Я кажу: "Та дайте хоч двi години, щоб я звик, пояснiть, як цi слова читаються, як вимовляються". Ото й дали менi коротенький урок. Звiсно, це все робилося з гумором, а мене той урок чомусь зацiкавив. Може, доля вже тодi менi пiдказувала, що згодом знання цiєї мови менi знадобиться.

Коли я приїхав у "Динамо", багато хлопцiв у командi говорило українською. Я прислухувався до них, пробував говорити сам. Знову ж таки, виходило смiшно, але я не соромився. Я не вважав цю мову чужою. Я вважав її рiдною, тiльки з iншим звучанням.

- Напевне, i в кумеднi iсторiї потрапляли в Українi через незнання мови?

- Та було. Найбiльше пам'ятається iсторiя, в яку потрапив росiянин Олексiй Герасименко, який теж переїхав грати у "Динамо". Вiн спробував купити в Києвi хлiба. Пiшов, дивиться напис: "Перукарня". Мабуть, зрозумiв, що це пекарня. Зайшов i став вимагати хлiба. Скiнчилося все це великим "ха-ха".

Так, були слова, яких я не вiдразу розумiв, а коли взнавав, що вони означають, то самого брало на смiх. Тi ж "шкарпетки" або "не чiпай". (Смiється). Ну думаю, раз "не Чапай", то це означає: Петька або Фурманов (Смiється). Кажуть менi "не чiпай", а я нi чорта не розумiю, чого вiд мене хочуть.

- Ви працювали пiд керiвництвом двох метрiв радянського футболу - Бескова i Лобановського. Що поєднувало i що рiзнило цих великих людей?

- Вважаю, що менi пощастило попрацювати з такими тренерами. Я завжди мав надiю стати тренером, тому уважно спостерiгав, як вони ведуть їхнiй тренувальний процес. А тепер це знадобилось.

А порiвнювати Бескова i Лобановського не можна. Вони тодi розвивали рiзнi напрямки футболу. Порiвнювати можна хiба в тому, що вони в один час тренували два нашi провiднi клуби - "Спартак" i "Динамо". Цi люди подiбнi у своєму професiоналiзмi й були на своєму мiсцi. А от тренувальнi процеси, атмосфера в командi - у кожного були свої.

- Найкращi, зорянi часи вашої кар'єри футболiста припали на "Динамо". Який матч найпам'ятнiший?

- Я б не сказав, що лише на київське "Динамо". Для мене дуже дорогий час, коли я потрапив у волгоградський "Ротор", великий крок у кар'єрi, коли перейшов у московське "Динамо". I вже цi попереднi кроки дозволили менi в київському "Динамо" вiдчути себе своїм i досягти з киянами цих висот.

А найпам'ятнiший матч? (Задумався)... Та всi вони пам'ятнi, навiть товариськi. Тодi "Динамо" представляло Україну в Європi, тому всi вони в пам'ятi. А матчi збiрної України - тим паче.

- Уболiвальники дотепер смакують вашу перемогу в Лiзi чемпiонiв на "Ноу Камп" над "Барселоною" - з рахунком 4:0...

- Тодi цi каталонцi гадали, що ми приїхали не з України, а з Сибiру. В Iспанiї перед матчем футболiсти "Барселони" понадiвали на себе шапки-вушанки. Показували великим пальцем униз i всiєю своєю поведiнкою виставлялися: мовляв, цi дикуни не мають нiяких шансiв.

А ми були гоноровi хлопцi, таке нас розiзлило. I ось ми вирiшили нiчим їм не вiдповiдати. Просто промовчали. I сказали самi собi: пiсля матчу подивимося, де буде палець, який палець i хто його показуватиме.

- I як воно було пiсля матчу?

- (Смiється). Було приємно, що тi глядачi, якi ще залишились на стадiонi, проводжали нас оплесками, ще й стоячи. Каталонцi оцiнили нашу гру. Пам'ятаю, що в "Барселони" було дуже тихо в роздягальнi, пам'ятаю очi гравцiв. Ми змусили їх опустити погляд - у землю. Вони не дивились нам у вiчi й оминали поглядом один одного. Не збагнули, що сталося, не встигли оговтатися.

А ще пам'ятаю, коли я вже подивився вiдеоповтор цього матчу, вираз обличчя їхнього головного тренера Луїса Ван-Галя пiсля третього пропущеного голу. Стiльки рокiв працював у футболi - i взагалi не тямив, що дiється. Це було обличчя i погляд не когось iншого - приреченого.

- Пiсля успiху з "Динамо" ви потрапили у скромний "Трабзонспор". Чи були ще якiсь iншi варiанти?

- Я вже пiзнiше дiзнався, що були. А в цей момент все чiтко було лише з "Трабзоном", i я вiдчув, що треба-таки пiти. Правий я тодi був чи нi - це тема окремої розмови. Чи шкодую я про це... (Задумався). Волiю не оглядатися назад. Звiсно, якби я знав, що мною цiкавились iншi клуби, а клуби були дуже солiднi, то я б на цей крок не пiшов. Але я його вже зробив - i маю чудову школу.

Прикро, що я туди потрапив якраз у той момент, коли "Трабзонспор" розривали рiзнi непорозумiння, постала плутанина з фiнансуванням, почалася змiна поколiнь... Одне слово, цiлковитий безлад. Я навiть судився з цим клубом i став першим футболiстом, який... вiдсудив заборгованi грошi.

Скажу, що пiсля цього Валерiй Васильович знову покликав мене у "Динамо". Ото й питає: "Чи не хочеш знову пограти в Лiзi чемпiонiв?" Це питання можна було i не ставити. Не лише в Лiзi, - я просто в "Динамо" ще хотiв пограти. Лобановський і каже: "В чемпiонатi України ми i без тебе впораємось, а от в Лiзi чемпiонiв ти нам потрiбен". Я залюбки погодився.

Але в цей час судився з "Трабзонспором", тож через цю юридичну тяганину мене не встигли заявити в "Динамо" на цей сезон. Шкода, я хотiв повернутись.

- Чому так рано вирiшили закiнчити кар'єру?

- Я пiзнiше зрозумiв, у чому користь. У тридцять один рiк я був ветераном команди... А в тридцять два я знову став молодим. Але тепер уже - тренером. Нинi менi тридцять дев'ять, i в мене пристойний досвiд тренерської роботи.

Розумiєте, пiсля того, як я пограв у "Динамо" на найвищому рiвнi, грати деiнде, лише заради того, щоб просто грати i заробляти якiсь грошi, не бачив стимулу. Я вважав: або грати на високому рiвнi й там закiнчити кар'єру, або ж не грати взагалi й готувати себе до пiсляфутбольного життя.

За фiзичними даними я напевне ще мiг два-три роки пограти на найвищому рiвнi. Але пропозицiй не було.

- Чи не шкодуєте, що доля зробила вас українцем?

- У жодному разi. Мої дiти вважають себе лише українцями. З 1995 року ми тут. 19-рiчна донька навчається в унiверситетi iменi Шевченка, молодший 14-рiчний син грає в київському "Динамо". Вiн марить лише цим клубом i збiрною України. Ми з дружиною ще в душi пам'ятаємо, що ми з Росiї, але нечасто це згадуємо. А дiти - українцi. Ми - удома.

Оцените этот материал:
Источник:
Максим Качурівський, газета "Експрес"
Официальный сайт ФК "Динамо"
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти
DimaFromZp (Запоріжжя)
Остап Печорин (Евпатория) Если Калитвинцев заставляет учить стихи на тренировках, то он явно выше интелектуального уровня среднего футболиста. Впрочем можно в этом удостовериться прочитав пресс-конференции на этом сайте.
Ответить
0
0
Вернуться к новостям
Комментарии 20
DimaFromZp (Запоріжжя)
Остап Печорин (Евпатория) Если Калитвинцев заставляет учить стихи на тренировках, то он явно выше интелектуального уровня среднего футболиста. Впрочем можно в этом удостовериться прочитав пресс-конференции на этом сайте.
Ответить
0
0
Alex_fan (Гребенка)
troop (харкiв) 23.03.07 13:49 Похоже, что Остап Печорин спутал Юрия Калитвинцева с Юрием Максимовым.
Ответить
0
0
troop (харкiв)
Остап Печорин (Евпатория) 23.03.07 09:42 .................................................. Кстати, не знаком с Калитвинцевым лично, но по тем телеинтервью, которые мне попадались, он производил впечатление человека, с интелектуальным уровнем, явно, выше среднего. И на ряду с Головко мог вести свои мысли стройными рядами. Поэтому, мне не кажется, что интервью выдуманное. Согласись, из нынешних журналистов такое придумать смогли бы единицы.
Ответить
0
0
troop (харкiв)
Остап Печорин (Евпатория) 23.03.07 09:42 Нет, я имел ввиду, какая была история с воспитанием Рыбки?
Ответить
0
0
gwer (LWIW)
Остап Печорин (Евпатория) Дальше идет явно писанная чужим умом лабуда про "чудову мову" ------ Ты по жизни такой тупой, или прикидываешся? Зачем всех (в даном случае автора интервью) примерять под свой скудный умишко? Не суди всех о себе и не судим будеш
Ответить
0
0
muntyan (Киев)
Юра Калитвинцев - лучший опорник в ЧУ и СБУ за все время существования украинского футбола. Конечно, литературность интервью добавляют фразы про "українську мову" и прочее бла-бла. А в то время с трудом поверил и очень сильно удивился (по-хорошему), когда его взяли в ДК, а позже и в СБу. Россия потеряла очень хорошего игрока, а мы приобрели, что и доказало время. Вот именно такого игрока-лидера и не хватает нынешнему ДК да и СБУ не помешал бы.
Ответить
0
0
gal (Kiev)
Stalker RS (Калуга) 23.03.07 10:43 Ну вот, всё тебе знать надо... Во-первых, не я, а, во-вторых, в СбУ, а в третьих, не сватали.
Ответить
0
0
gal (Kiev)
2fast4rabbit (Стольный град) 23.03.07 10:39 И потом, по каким закоулкам? Там конкретная ситуация была.
Ответить
0
0
Stalker RS (Калуга)
gal (Kiev) 23.03.07 10:40 Ты это...Малдера или Горца в ДэКу сватал что ли?:-))
Ответить
0
0
gal (Kiev)
2fast4rabbit (Стольный град) 23.03.07 10:39 Он знает о чем.
Ответить
0
0
2fast4rabbit (Стольный град)
2 gal (Kiev) 23.03.07 10:08 Тьі о чем? Он тренер, а его задача работать с командой а не искать перспективу по закаулкам))) А когда ему предлагают посмотреть какого нибуть мальчика, то предложение должно бьіть подкреплено еще и даньіми о физической, тактичестой и т.д. подготовке игрока.))
Ответить
0
0
gal (Kiev)
Нормальный мужик. Только просьба одна: Юра, когда подходят к тебе коллеги, с просьбой обратить внимание на способного хлопчика, это не значит, что они личные интересы преследуют. Ты же сам знаешь, что они, практически, на общественных началах трудятся, энтузиасты, так сказать. Оно всё понятно, что ДК и т.д.. Но истина, а то и судьба мальчишки важнее, не правда ли?
Ответить
0
0
2fast4rabbit (Стольный град)
Гарний гравець, гарна людина. Бажаю успіхів у тренерській діяльності! "На цей момент не було великої рiзницi: Росiя чи Україна. Можливо, сьогоднi я би ще подумав, за яку збiрну грати i чи змiнювати громадянство."(с) Нажаль прірва між нашими країнами все поширюється і поширюється...
Ответить
0
0
МАГ (Дн-вск)
Хороший человек и классный футболист. Лучший хав ДК при независимости. Сейчас бы такого...
Ответить
0
0
Остап Печорин (Евпатория)
to troop (харкiв),Естонець (Tallinn),karpaty (Львів обратите внимание на смысл заголовка -человек честно признает,что принял решение играть за СБУ исключительно под влиянием сиюминутного текущего момента,как было выгодно ему в то время. Дальше идет явно писанная чужим умом лабуда про "чудову мову" и.т.д. Я не против "мовы" и не за Москву(лично для меня город неприятный своим кичливым богатством в сочетании с хамской нищетой),я против фальшивй писанины.
Ответить
0
0
Естонець (Tallinn)
troop (харкiв) 23.03.07 01:00 Это он типо о том, что по его мнению все должны любить Путина и Третий Рим...)))
Ответить
0
0
karpaty (Львів)
ну якщо б всі росіяни такі б були - дійсно була б велика міжнародні любов. А так... маємо те що маємо.
Ответить
0
0
Rom (Lwiw)
Хороший був гравець - дякуємо за достойну гру що за нашу збірну , що за ДК в єврокубках! Успіхів тобі Юро на тренерській ниві! Ну і щоб син був не гірший за батька на футброльному полі!:)
Ответить
0
0
troop (харкiв)
Остап Печорин (Евпатория) 22.03.07 23:56 Ты о чем?
Ответить
0
0
Остап Печорин (Евпатория)
Сдается мне,Калитвинцев к этому "интервью" очень приблизительное отношение имеет. Хотя один раз он меня уже удивил,когда Рыбку воспитывал.
Ответить
0
0

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус