"П’ять зірок" знайшли своїх героїв


20 березня у Будинку футболу відбулася презентація проекту "П’ять зірок" у рамках Хартії масового футболу УЄФА

"П’ять зірок" знайшли своїх героїв


20 березня у Будинку футболу відбулася презентація проекту «П’ять зірок» у рамках Хартії масового футболу УЄФА. З нагоди цієї урочистої події ФФУ відзначила пам’ятними подарунками та нагородами тих, хто зробив вагомий особистий внесок у розвиток масового футболу в нашій країні. А президент ФФУ Григорій Суркіс вручив лауреатам копії відповідного Сертифіката УЄФА.

Перші кроки

«Очоливши національну федерацію вісім років тому, у складі команди однодумців я намагався запропонувати українцям за допомогою футболу змінити своє життя на краще, − зазначив у своїй промові перед учасниками презентації глава ФФУ. − Ми одразу поставили собі за мету відродити в країні масовий футбол, який був дуже поширений за радянських часів, але майже зійшов нанівець із розпадом Союзу. Цю роботу ми виконували поетапно, зважаючи на найнагальніші проблеми держави…»

Оцінка ФІФА та УЄФА

«Нині високу оцінку роботи української федерації з розвитку масового футболу дав не лише УЄФА, а й президент ФІФА Зепп Блаттер, − продовжив Григорій Суркіс. − Міжнародна федерація зацікавилися досвідом нашої країни стосовно проведення уроків футболу в загальноосвітніх школах, ухваливши резолюцію до Виконкому ФІФА щодо включення у всі освітні програми та проекти національних асоціацій питання розвитку шкільного футболу. Це вкотре підтверджує наш правильний курс і те, що в цьому питанні ми поки що, як кажуть у футболі, граємо на випередження…»

Українське диво

«Сьогодні, у стінах Будинку футболу, я хочу подякувати за це всім присутнім, оскільки таки схвальні відгуки ФІФА та УЄФА − це оцінка вашої тривалої наполегливої праці, роботи на місцях. Це та велика щоденна робота, яку в Європі називають українським дивом. Я щиро переконаний у тому, що це диво стало одним із додаткових аргументів на користь України, яка разом із Польщею перемогла в тендері Євро-2012. Адже наше приєднання до «системи зірок» відбувалося саме напередодні історичного вибору УЄФА, − нагадав президент ФФУ. − За той час, що відділяє нас від фінального турніру Євро-2012, ми здатні побудувати нову країну, з новою інфраструктурою і стандартами європейського життя. А це і є − спадщина для наших дітей».

Україна − одна з перших

Як відомо, 30 січня 2008 року на засіданні Виконкому Європейського футбольного союзу Україна отримала п’ятизірковий статус у рамках Хартії масового футболу, яка була прийнята УЄФА в 2004-му. До речі, наша країна приєдналася до неї однією з перших. Керівники організації намагаються дати зрозуміти членам УЄФА, що, підписуючи Хартію, федерації немовби входять до одного великого клубу, де можуть ділитися досвідом і отримувати допомогу від Європейського футбольного союзу.

Нарівні з Англією

Національні асоціації, що приєднуються до Хартії, отримують одну зірку, після чого їм нараховуються додаткові зірки за розвиток масового й дитячо-юнацького футболу. Асоціація може набрати до семи зірок, що свідчитиме про поглиблений підхід до політики розвитку масового футболу. Наразі найвищий рейтинг мають «п’ятизіркові» Англія, Німеччина, Нідерланди, Шотландія, Норвегія, Україна та Фінляндія. Чотири зірки присуджено Данії. По одній мають Росія, Швейцарія, Ірландія та Північна Ірландія, Уельс і Мальта.

І кількість, і якість

Другу зірку Федерація футболу України здобула за свої соціальні програми в масовому футболі. Це, зокрема, співробітництво з державою в рамках соціальної реабілітації через впровадження футболу у виховних колоніях для неповнолітніх засуджених; змагання для людей із розумовими вадами та обмеженими можливостями. Третя зірка віддзеркалює кількість постійних зареєстрованих учасників змагань із масового футболу − 664 433. Четверта − кількість жінок, задіяних у масовому футболі: 38 667 (5,8%).

П’ять зірок − не межа

Нарешті, п’яту зірку присуджено за масові футбольні заходи та прогрес у кількості учасників. УЄФА відзначає турнір «Шкіряний м’яч» для хлопчиків 10-13 років (295 084 зареєстрованих учасники) та дівчаток 13-14 років (3 200), футбольний фестиваль сільських школярів − хлопчиків та дівчат 14-17 років − «Подаруймо радість дітям!» (75 000), а також «Турнір 1000 команд», що охоплює Харківщину (1 224). Прогрес у кількості учасників масових змагань становить 0,2% − з 1,2% від загальної кількості населення у 2003 році до 1,4% на сьогодні.

Лауреати «П’ятьох зірок»

Копією Сертифіката УЄФА та вищою нагородою Федерації футболу України − медаллю «За заслуги» − нагороджено міністра України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрія Павленка. Почесною грамотою ФФУ нагороджено Міністерство освіти і науки України − за тривалу ефективну співпрацю з розвитку масового шкільного футболу в Україні. Цю відзнаку отримав перший заступник міністра освіти і науки Олександр Гребельник.

Копією Сертифіката УЄФА, медаллю «За заслуги» та Почесною грамотою ФФУ нагороджено:

− голову товариства «Колос» Анатолія Усенка, який також отримав Кубок масового футболу ФФУ;

− голову Федерації футболу Києва Ігоря Кочетова.

Копії Сертифіката УЄФА та Почесні грамоти ФФУ були вручені:

− Асоціації аматорського футболу України. Також ФФУ нагородила іменним годинником та Подякою першого віце-президента асоціації, голову Комітету масового футболу ФФУ Олександра Каденка;

− Асоціації міні-футболу України;

− Асоціації ветеранів футболу України;

− Асоціації футболу інвалідів України;

− Всеукраїнській футбольній асоціації студентів;

− Асоціації пляжного футболу України;

− Молодіжному футбольному союзу;

− Фізкультурно-спортивному товариству «Спартак». Також ФФУ нагородила іменним годинником та Подякою заступника голови товариства Григорія Верзуна;

− Фізкультурно-спортивному товариству «Україна». Також ФФУ нагородила іменним годинником та Подякою заступника голови товариства Миколу Бритцова;

− Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки;

− Управлінню спорту Міністерства оборони України;

− Київській обласній федерації футболу;

− команді «ВІК» Володимир-Волинський, переможцю всеукраїнського фіналу «Шкіряного м’яча»-2007, який представляв Україну на «Кубку «Данон» у Франції. Також команда отримала комплект футбольної форми.

− команді «Дончанка» Донецьк, переможниці першого всеукраїнського фіналу «Шкіряного м’яча»-2007 серед дівчат. Також команда отримала комплект футбольної форми.

Іменні годинники ФФУ та Подяки отримали:

− завідуючий відділом футболу Фізкультурно-спортивного товариства «Колос» Володимир Росторгуєв;

− голова КДК Федерації футболу м. Києва Іван Бабенко.

Оцените этот материал:
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус