Григорій Суркіс: "Деякі президенти клубів визнають, що вони іноді пропонують арбітрам певні спокуси"


У суботу, 5 квітня, президент ФФУ Григорій Суркіс взяв участь у 31-годинному телевізійному марафоні "За здорову націю"

Григорій Суркіс: "Деякі президенти клубів визнають, що вони іноді пропонують арбітрам  певні спокуси"


У суботу, 5 квітня, президент ФФУ Григорій Суркіс взяв участь у 31-годинному телевізійному марафоні «За здорову націю» на каналі Київської державної телерадіокомпанії. У цікавій та змістовній розмові з ведучим Валентином Щербачовим та телеглядачами порушувалися численні актуальні питання, зокрема – підготовка країни до Євро-2012…

Валентин Щербачьов: «Наш марафон продовжується і в нашій студії той, хто в принципі приніс прекрасну ідею, яка б об’єднала нашу націю, і не було б ніяких політичних ігор. Григорій Михайлович Суркіс президент Федерації футболу України. Сьогодні футбольний тур, тому Григорій Михайлович у нас після футболу. Григорій Михайлович, чи не опускаються руки? Ось нещодавно телефонували глядачі: « Ну, що ж робиться, що ж по Євро – 2012 стільки няньок з’явилося і охочих до цієї ідеї підійти? Ну, начебто відбудеться все ж таки?»

Григорій Суркіс: «Ну, я думаю навіть що потрібно не питати мене збудеться чи не збудеться, безумовно збудеться, тому що взагалі неможливо, щоб ми зараз яким – небудь чином виказували невпевненість. Я переконаний в тому, що сьогодні перебуваючи на вашій передачі, де ви кажете, що здорова нація – це наше майбутнє, наші дітлахи, ми дорослі повинні розуміти це. Для них ми мабуть і працюємо. Для дітей, для онуків, для того, щоб кращою зробити нашу країну, щоб ми були здатні виконати всі ті гарантії, які надали УЕФА. А УЕФА, безумовно, зробить все для того, щоб ніяким чином не ставити під сумнів проведення чемпіонату Європи саме в нашій країні разом з Польщею».

Валентин Щербачьов: «Отже це дійсно для майбутнього нації у нас тут відомий економіст Володимир Лановий казав, що треба відділяти все ж таки цей елітарний проект, а ми почали з ним сперечатися, що все ж таки проект, як ви кажете, для майбутнього, нашої нації, геть для всіх. Теза елітарності вона якось не проходить в цьому?»

Григорій Суркіс: «Я взагалі вважаю, що недоречно наголошувати на тому елітарний він чи не елітарний. Потрібно казати взагалі. Не слід, сьогодні називати елітарним проект, якій є третьою по значимості спортивною подією в світі, давати їй окрему якусь назву. Фінал Чемпіонату Європи – це дуже потужний захід, це на сьогоднішній день можливість побудувати фактично нову країну, побудувати нову інфраструктуру, модернізувати інфраструктуру існуючу. І коли ми кажемо що для когось, для еліти, хто повинен зробити все належне для того, щоб здійснився цей проект, для тих людей хто обирає владу, а влада повинна як еліта зробити кроки для того, щоб здійснити і виконати всі ті гарантії, які надали можливість саме нам виграти другий етап тендеру за право проведення Євро – 2012».

Валентин Щербачьов: «Наскільки легше чи складніше вам стало після того, як ви пішли з Верховної Ради і залишили політику і зайнялись улюбленою роботою?»

Григорій Суркіс: «Знаєте я не хочу зараз давати якісь характеристики позитивні чи негативні політикам, тому що я зараз аполітична людина і це спрощує для мене спілкування з різними політичними силами. Я вважаю, що сьогодні, між іншим, недоречно казати про моє ставлення до політики, тому що я зробив свій вибір, це мій вибір. Вибір улюбленої справи, коли людина може використати свої знання та досвід, який був у мене, коли я був членом парламенту, для того, щоб зрозуміти, що іноді певні амбіції, в тому числі політичні, надають можливості та спроможності рухатися потужно для того, щоб подолати кризисні явища, які були в минулому, є на сьогоднішній день, і будуть в майбутньому.

Я просто вважаю, що на сьогоднішній день, якщо ми кажемо про проекти Євро – 2012, то повинні бути ми всі чи то дурнями, чи людьми без всякої освіченості і розуміння того, що цей проект може нам надати, надати не нам, дорослим же людям, а надати в рамках майбутнього, нашім дітлахам, нашім онукам. Я вважаю, що на сьогоднішній день всі ми амбітні. Кожен на своїй посаді, кожна людина хоче в рамках свого честолюбства чогось досягти, але, коли мене питають: « А ви альтруїст чи не альтруїст в тому чи іншому проекті, в тому числі і Євро–2012?» Я кажу: « Безумовно я не альтруїст». Всі розуміють альтруїзм тільки в одному сенсі чи дається додатковий матеріальний достаток чи ні.

Скажу відверто, для мене це на сьогоднішній день проект в рамках з точки зору фінансової, спроможності щось добути мабуть в мінус, а з точки зору досягти певних своїх амбіцій, того що саме я прогнозую, що якщо влада разом з Федерацією футболу, разом з суспільством, з кожним громадянином буде спроможна виконати ці гарантії і саме в 2012 році провести цей проект, то ми всі розумні. А в тому числі для мене буде найголовніше те, що я, наголосивши на тому, що моя країна спроможна здійснити, і має назву честолюбство і амбіції. Так, я амбіційна людина, я взагалі ставлю мабуть високу планку для себе, для своїх досягнень, для того, щоб іноді шукати вихід: як цей бар’єр черговий подолати. Коли я три роки намагався отримати право для нашої країни проводити саме з Польщею цей турнір, то я навіть собі не уявляв, що те що було важким на етапі тендеру першого і другого, то це було взагалі як насіння лускати.

Сьогодні, я так розумію, хоча це мабуть нерівнозначне порівняння, але сьогодні, коли ми бачимо, що певні люди не розуміють цього заходу, кажуть, що це елітарний проект, я не можу з цим погодитися, з шановним Володимиром Лановим. І ще раз кажу, що нам не потрібно сьогодні поділяти суспільство в цьому проекті на еліту і на всіх інших. Ми повинні сьогодні розуміти, що кожна людина, кожний громадянин може знайти собі місце під сонцем, додаткові робочі місця. Потужно працює індустрія, люди можуть заснувати свій малий чи середній бізнес.

Валентин Щербачьов: «А в нашій студії поруч зі мною та Григорієм Михайловичем ще один гість – В’ячеслав Гамов голова спорт комітету та науки і освіти України. Григорій Михайлович, про дітей ми багато говоримо. Ви по хорошому завинили Федерацію футболу в тому, що УЕФА надало нам статус п’ятизіркової асоціації у розвитку дитячого футболу. Дійсно ми бачимо, що і міністерствам і школам це реальна допомога особливо в тому, що ми називаємо фізичним гартом в наші ряди».

Григорій Суркіс: «Знаєте, ніхто не вірив в 2001 році, коли Суркіс наголосив на тому в присутності Президента ФІФА Й.Блаттера, що ми спроможні здійснити певний прорив і в школі ввести третій добровільний урок футболу. Це дійсно тоді було фантастикою, але ми це зробили, ми з міністром тодішнім освіти та науки паном Василем Кремнем в присутності Президента ФІФА підписали договір про співробітництво. Ми можемо сьогодні рапортувати і казати, що наші дітлахи, завдяки цьому заходу відлучені від вулиці, від тих пороків які є в цивілізації: наркоманія, дитяча проституція, алкоголізм і багато чого іншого, що може тягнути дитину на вулицю замість того ж, щоб певною мірою захопитися футболом, мати в своїх руках, будемо казати, найбільш мирну зброю – це футбольний м’яч.

Тобто наголошуючи тоді на цьому, ми розуміли з чим зіткнемося: в школі нема м’яча, нема вчителя, який розуміється на певних стандартах, як сьогодні він повинен поводитися на цьому заході. Ми зробили потужні кроки: за 4 роки надали школам 1 мільйон футбольних м’ячів за рахунок Федерації футболу, побудували тільки в 2004 році 400 багатофункціональних міні-стадіонів, видали 7 міліонним тиражем шкільний зошит окремо для кожного класу. Ви пам’ятаєте як ми всі сприймали при радянській владі комплекс ГТО? В якомусь сенсі, саме в цьому зошиті зосереджений комплекс, який давав людині, дитині сприймати певні традиції, але в даному сенсі через футбол. Ми випустили диски, зробили курси перепідготовки вчителів, між іншим більше ніж в 20 000 шкіл працювало 32 тисячі вчителів, на сьогоднішній день 26 тисяч отримали свідоцтво про те, що вони можуть свідомо робити цю працю».

Валентин Щербачьов: «Я в Вінниці бачив як жінка вчитель фізкультури прекрасно вела урок футболу».

Григорій Суркіс: «Все це стало, будемо казати так, фундаментальною основою для того, щоб в цьому році отримати 5 зірок про які ви наголошуєте. Ми стали однією з 7 країн в Європі, які отримують 5 зірок. А це найвищий показник. Зараз вводиться ще 6 і 7 зірок, і ми будемо змагатися, щоб отримати таке право. Це масові змагання: «шкіряний м’яч» ми працюємо в цьому напрямку разом з президентом аматорської асоціації. Ми тільки в минулому році провели змагання, де брали участь більше ніж 650 тисяч юнаків і дівчат. Ми заснували змагання з «Колосом».

Це змагання на призи Федерації футболу і «Колосу» дарує дітям радість. Це стосується сільської дітвори. Тільки в минулому році взяли участь 400 000 дітлахів. Скажіть будь ласка, все це могло не викликати у УЕФА поваги до тих кроків, які ми здійснюємо? Більш того в УЄФА і ФІФА, те що я зараз коротко інформую суспільство, наших телеглядачів, має вже назву: «Українське диво». Але я повинен наголосити, якщо б не було тісної співпраці саме з міністерством Освіти і науки, досягти цього було б важко. Змінювались міністри, але ця програма працювала і кожний рік ми намагаємось все більше і більше дітлахів втягнути до змагань, які на мій погляд, допомагають бути небайдужими і взагалі до спорту, так і до футболу як чинника, який є в світі під номером 1 в спорті.

І взагалі, через такий спосіб життя дарувати нашим дітлахам бадьорість та емоції. Якщо ми візьмемо статистику минулого року, то тільки 9 відсотків наших юнаків, які отримують можливість піти в армію, здорові. Це, скажіть, нормальне суспільство? Нормальне сьогоднішнє життя, щоб ми наголошували на тому, що всі інші 90 з лишком відсотків це люди, які вже в 17-18 років мають певні проблеми з станом здоров’я, це ненормально? Тому я розцінюю марафон, в якому я сьогодні беру участь, як дійсно ваш вклад як людини та талановитого журналіста, який на сьогоднішній день спроможній організувати це протягом 36 годин і залучити певних людей для того, щоб вони усвідомили, що взагалі найбільш цінне в суспільстві – це діти. Тому що вони саме і є складовою нашого майбутнього життя.

Валентин Щербачьов: «Ось скажіть, коли започаткували урок футболу, то я дійсно не то, щоб не вірив, но сумнівався…»

В’ячеслав Гамов: «Чесно кажучи, у мене сумніви були. Тут безперечно були сумніви виходячи з як побудови професійного футболу так і відношення до дитячого та юнацького футболу взагалі».

Валентин Щербачьов: «Вам Григорій Михайлович дуже заздрять в інших федераціях. Кажуть: «Ну шо Федерація футболу – це життя?» Можливо приходять ділитися досвідом з інших чи ні? Тому що з боку заздрять, а так, щоб побудувати аналогічно роботу?»

Григорій Суркіс: «Ви знаєте взагалі що таке заздрість? Знаєте, на мій погляд, на сьогоднішній день я наприклад заздрю французам, тому що вони стали і чемпіонами світу, і чемпіонами Європи, заздрю італійцям, тому що вони в професійному футболі обіграли в чвертьфіналі нашу збірну та стали чемпіонами світу в 2006 році. Але це заздрість не від безнадії, ця заздрість ґрунтується на нормальній площині, здорових амбіціях людини. Тому що без амбіцій і честолюбства, як я сказав, нічого неможливо досягти, взагалі, щоб ми закладали підґрунтя майбутнім поколінням, щоб Україна була на першому місті в чемпіонаті Європи чи світу. Бажано, щоб у 2012 році Україна разом з Польщею розіграли фінальний матч і, щоб Україна перемогла. І щоб на «Олімпійському» нашому красені стадіоні ми досягли чогось більшого.

Якщо казати про обмін досвідом, досвід – це знання, досвід – це бажання , досвід, якщо поєднується разом з знанням і професійністю, фаховими якостями, а при цьому людина хоче, будемо так казати, слугувати не сама собі і власним амбіціям, а закладати основи, для того, щоб кожна людина свідомо чи підсвідомо, могла побачити результат співпраці Федерації футболу з міністерством освіти і науки, результат співпраці Федерації футболу з міністерством спорту. Я можу сказати вам, що в результаті 2004 року, коли ми продемонстрували, що ми за власний рахунок побудували 400 міні – стадіонів, де можна займатися між іншим і футболом, і гандболом, і баскетболом, і тенісом тощо.

Можна сьогодні годинам про це розповідати. Я член парламенту разом з своєю фракцією наполягав, коли Юлія Володимирівна вперше йшла у Прем’єр – міністри, що дайте можливість, щоб в бюджеті було закладено вже в 2005 році державне фінансування таких майданчиків. Ви знаєте було виділено 20 мільйонів гривень і було побудовано на той час додатково ще 200 майданчиків і 2006, 2007 рік і в 2008 в бюджеті закладались ці кошти і ми по свій країні сьогодні будемо казати так ми зробили певний мультиплікатор, ми зробили державу нашим союзником. Скажіть будь ласка що це заздрість, свідомі інші федерації приклад для того, адже ніхто не забороняє федерації баскетболу чи гандболу та іншим шукати спонсорів. Ну я розумію, що в кожній федерації не може бути свого Суркіса».

Дзвінок глядача: «Питання до Григорій Михайлович я стосовно Одеси: наскільки правдива інформація, яка проходить, що Одеса набагато попереду Львова, але ж Одеса вважається резервним містом. На вашу думку не може бути такого, що за 2012 рік Одеса замість Львова буде приймати матчі, чи все ж таки хоча б один матч проведете в Одесі?»

Григорій Суркіс: «Це питання дуже слушне, але на нього дуже важко відповісти. Я можу сказати відверто те, що жодне місто не готове на 100 відсотків і навіть на 35 чи 25 для того, щоб прийняти цей потужний захід, якщо порівнювати готовність Львова чи Одеси, то на папері все гарно і водному і іншому місті, якщо казати про те, що Львів може віддати пальму першості Одесі чи Харкову, то я би про це сьогодні не говорив, тому що власно кажучи, не мені це вирішувати. Експерти УЕФА будуть підводити підсумки стосовно того наскільки інфраструктура як в Одесі, так і в інших містах, в тому числі і в Львові відповідає вимогам, тим гарантіям, які ми надали.

Якщо казати відверто, чому Одеса резервне, а Львів основне місто, то, по-перше, ми повинні повернутися в історію: ми саме у Львові підписали з Польщею перший протокол про можливу співпрацю щодо здобуття права приймати цю першість, тому я вважаю, що Львов є нашими певними воротами, в рамках зони, яка дає нам можливість відкрити ворота і потрапити саме в місто, де проводяться матчі. Вважаю, що Одеса може претендувати, також як і Харків, буду це відстоювати, я як член виконкому УЕФА буду намагатися, щоб саме 6 міст і в Польщі і в Україні були включені в програму Євро – 2012 , але для цього потрібно, щоб батьки цих міст разом з елітою, разом з громадою попрацювали для досягнення цієї мети.

Дзвінок глядача: «Скажите пожалуйста у нас на весь Деснянский район есть только один стадион пригодный для занятий футболом. Занимается там футболом порядка ста детей, которые вышли на чемпионат Украины 95, 93 года, и на днях КГГА одписала приказ о продаже нашого стадиона для постройки торгово-развлекательного комплекса. Так тогда о какой нации здоровой мы можем говорить, если эти дети пойдут гулять по улицам?»

Валентин Щербачьов: «Це на совісті КМДА, але Григорій Михайлович, що Ви скажете?»

Григорій Суркіс: «Ви знаєте зараз якраз ми вийшли на позачергові вибори мера і київської Ради. Я можу дати пораду, щоб мешканці Деснянського району написали листа, в тому числі і в Федерацію. Я зроблю разом з своїм колегою керівником футбольної асоціації все належне для того, щоб цей стадіон зберіг свою спроможність, щоб дітлахи мали можливість там грати, а не будувались розважальні центри. Я думаю, якщо галас піднімати в рамках цієї теми, а не просто вмикнути телевізор, побачили передачу, сказати і забути. Давайте бити спалах, а ми підтримуємо це».

В’ячеслав Гамов: «Я хотів би подякувати Григорію Михайловичу і міністерству освіти, за те що ви дали не тільки дітям, а ви дали отім 26 тисячам вчителів надію себе зреалізувати мало того той огляд конкурсу, який ми підводимо, фінал інформаційні уроки, це є реалізація творчості вчителя і це велика заслуга Федерації футболу разом з нами, що ми цей проект змогли довести до логічного завершення, вибудувана чітка зрозуміла всім структура, яка дає відповідні результати».

Григорій Суркіс: «Тобто я хочу наголосити на тому, що ви казали про заздрість сьогодні повинні не заздрість існувати, а приклад. Будь ласка беріть баскетбольні і волейбольні м’ячі президенти двох федерацій чи інші люди, здійснюйте певні програми і відкривайте урок з баскетболу чи волейболу, але ми повинні сказати, що для цього треба надати і інвентар, який є футбольним м’ячем і сіткою і волейбольною і баскетбольною тощо , то спільна праця с міністерством спорту нам, Федерації футболу, надає можливість, , залучивши всі ресурси, інструменти здійснити цю програму, тобто ми можемо сьогодні мати велике бажання, але без підтримки держави з точки зору того, що вона підтримує Федерацію футболу відчиняє двері і каже приходьте до школи залучайте дітлахів і давайте зробимо якийсь потужний захід, це ж приклад не для того, щоб його обожнювати, а просто підтримувати.

Дзвінок глядача: «Мой вопрос касается судейства в чемпионате Украины».

Григорій Суркіс: «Вы знаете я могу дать рекомендации, я хоть и президент Федерации футбола, но я такой же болельщик как и все остальные, когда я наблюдаю за матчами. У нас в судействе разбираются все лучше самих судей, но я призываю с одной стороны судей быть авторитетными фигурами на футбольном поле, чтобы они могли: не допускать агрессии, а если они распускают игроков на футбольном поле, то эта агрессия моментально переносится на трибуны, тогда возникают беспорядки на стадионах. Собственно говоря, мы никакой новости в этом не открываем это не только на наших стадионах происходит, просто напросто в цивилизованном европейском сообществе судейская ошибка воспринимается как человеческая ошибка, у нас же обязательно предвзятость, необъективность, непрофессионализм.

Хотя, если говорить объективно, то я бы призвал, собственно сами некоторые президенты клубов признаются, что они иногда предлагают судьям, будем говорить прямо, соблазны. Так вот надо не предлагать соблазны судьям, чтобы судьи в рамках методических указаний ФИФА и УЕФА судили объективно, профессионально и никоим образом не создавали бы у зрителей как у экранов так и на стадионах иллюзий, что это похоже на спектакль. Спектакль – это в театре. Спектаклем можно назвать и футбольный матч, только в том случае, если опять-таки не корректирует игру футбольный арбитр или тот, кто манипулирует свистком и желтыми или красными карточками за ареной, то есть если мы приучимся к тому, что существует честь, совесть, нравственность, этика, мораль, то в рамках всех этих понятий достигнем того, чтобы у нас не было язв в том числе и в футболе, но язвы у нас к сожалению есть не только в футболе, но и в политике, и в других сегментах.

Дзвінок глядача: «Добрый вечер, хотелось бы задать вопрос Григорию Михайловичу. Я тренер по женскому футболу. Что вы можете сказать о перспективах развития женского футбола в нашей стране, особенно в Киеве и тем более, что последняя киевская команда, которая 5 лет прикладывала усилия, чтобы она жила благополучно умирает в том плане, что люди уезжают в Россию».

Григорій Суркіс: «Я вам могу сказать только, что Федерация футбола делает все возможное для того, чтобы и женский футбол, как сегмент футбола в целом, был перспективен в своем развитии. В частности Федерация футбола содержит национальную команду, которая принимает постоянно участие в отборочных играх чемпионата мира и Европы. Федерация футбола культивирует сегодня возможности и девичьей команды выступать сегодня настолько убедительно, что сегодня она возглавляет нашу отборочныю группу.

Женский футбол является одним из факторов и соответственно стимулов всех национальных ассоциаций, где в том числе мы стимулируемся УЕФА и ФИФА делать все возможное для того, чтобы девочки и женщины могли наслаждаться этой великой без сомнения игрой. Чуть ранее мы говорили о 5-ти звездах, который получила Федерация футбола как стандарт качества УЕФА, в этом стандарте качества заложена одна из звезд, которая как раз и соотносится прямо пропорционально к тому насколько культивируется и поддерживается национальной ассоциацией развитие массового и девичьего футбола. Мы в полной мере удовлетворяем требования УЕФА и четвертая звезда как раз и была нам присуждена благодаря нашей постоянной работе и организации этой работы на Украине».

Оцените этот материал:
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти
etomist (Cherkasy)
Наприклад, шуби...
Ответить
0
0
Вернуться к новостям
Комментарии 7
etomist (Cherkasy)
Наприклад, шуби...
Ответить
0
0
Пиво (Львів)
Суркісу зачот за те, що зміг зрозуміти питання Щербачова. Я особисто ніфіга не поняв з тої епістолярщини. Щербачов і мікрофон -- цей як шинка з медом. Ну ніяк....
Ответить
0
0
gal (Kiev)
Это больше похоже на отчетный доклад генерального секретаря ЦК КПСС на очередном съезде. Мы достигли..., мы впереди Европы всей... 1. Про какой футбол в школах идет речь? Где эти школы? Я знаю 3 школы в Киеве. Футбола в них не знаю. Преподавателей физкультуры вообще, а не то что футбольных специалистов не хватает. 2. Про ситуацию в Деснянском районе. Да разве только в Деснянском? У скольки детских клубов есть хоть какие-то условия для тренировок? Аааа, у динамовской академии есть? Ну понятно, можно не беспокоиться, правда, г-н Суркис? Можно предположить, что Суркис не знает, как обстоят дела в... Херсоне или Черновцах. Но он же в Киеве живет. Что это он предлагает такое: "Давайте бити спалах, а ми підтримуємо це"? У детей, выступающих на Украину забирают стадион. Есть Киевская федерация, ячейка, так сказать ФФУ, которая в первую очередь обязана такими моментами заниматься. Сами не могут? Так почему у Суркиса помощи не просили? Чем они там занимаются? И кто за это всё должен с них в конечном счете спрашивать? __________________________ Короче, потемкинские деревни на украинский лад образца начала ХХІ века.
Ответить
0
0
*ZGaREM* (Dnepropetrovsk)
женский футбол ну ёмаё. ничё святого нам не оставят скоро) ..кстати а кто у них в группах поддержки пацаны в стрингах прыгают. да прикол компакт мне принесли однажды менеджер по футболу, думал вроде про все слышал..а не оказалось менеджер по женскому футболу, долго я ржал когда увидел в цифровых характеристиках игроков не только пасинг тэклинг и тд а и размер груди)
Ответить
0
0
Горец (Киев)
Степник (Киев) Я читаю то что меня заинтересовало, все читать толку никакого, сейчас вскольз просмотрел все вопросы и ответы, и сразу видно ничего нового нет, неинтересно мне читать то что всеравно не сделаеться.
Ответить
0
0
Степник (Киев)
Горец (Киев) 08.04.08 12:29 А статью то читали, или только то что захотели?:)
Ответить
0
0
Горец (Киев)
Деякі, це хто? Нє Ігогоша случаєм*?*) А по сути, кто постоянно говорит о судействе, тот просто не хочет признать свои ошибки. Дожились, вместо футбола постоянно бред судейский обсуждаеться..., надоело! Оттого у наших Храндов уровень, класс футбольный таков, что в еврокубках постоянно "в зубы" получаем. Не стыдно вам - презики клубов?
Ответить
0
0

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус