Лужного підозрюють в плагіаті


Проект Дитячої футбольної Академії Олега Лужного може стати предметом судового розгляду

Лужного підозрюють в плагіаті


15 травня Львівська міська рада на черговому сесійному засіданні розглядатиме питання передачі СДЮШОР-4 у підпорядкування Олегу Лужному, який висловив бажання створити на її території Дитячу футбольну академію. Утім в цей день депутати можливо розглядатимуть… два проекти.

А це означає, що довгоочікуваної передачі школи екс-капітану збірної України і теперішньому тренеру київського «Динамо» може й не відбутися, адже закон, за наявності кількох претендентів, передбачає такі кроки з боку міської влади лише на основі конкурсу. Як виявилося, у проекту Олега Лужного є серйозна альтернатива. Чи навпаки?

…Листопад 2005 року. Граючий тренер Олег Лужний зневірився у керівництві латвійської «Венти». Про створення Дитячо-юнацької футбольної академії Олег Романович тоді ще й не думав – у самого клопотів було чимало. Тоді ж Львівська інвестиційно-будівельна компанія (ЛІБК) задекларувала намір створити на території СДЮШОР-4 сучасний спортивний комплекс зі спортивним та фітнес-залами, басейном. Ясна річ,

допомогти і школі – створити нормальні умови для тренування дітей, привести до ладу трибуни, роздягальні, футбольні поля, одне з яких мало би бути зі штучним покриттям. Зі слів директора компанії ЛІБК Андрія Огоновського, він та його партнери не приховували, а навіть наголошували на тому, що планують й самі заробляти за рахунок новоствореного комплексу, а також школі допомагати, яка разом із територією футбольних полів та новозбудованим приміщенням школи залишається у комунальній власності. Вони швидко перейшли до справи, замовивши ескізний проект реконструкції у ТОВ «Арніка». На початку лютого 2006 року перший етап проекту, що відповідав усім вимогам для подальшого розгляду відповідними інстанціями, був готовим. Далі, протягом майже року (з лютого до вересня 2006) ініціатори проекту отримали погодження у Львівської міської санепідемстанції, Личаківського РВ ГУ МНС, консультативної ради з питань охорони культурної спадщини, ДІМП «Містопроект», управлінь освіти та архітектури міської ради, комісії молодіжної політики, а також презентували свій проект на Львівському міжнародному економічному форумі «Євро-2012».

Та про кроки ЛІБК не знав ніхто. Чому?Андрій Огоновський пояснює це тим, що у той час як проект ЛІБК проходив необхідні погодження і доопрацювання, не було потреби займатися промоцією. «Ми працювали згідно вимог чинного законодавства. Також впевнені у тому, що проект є цікавим для обох сторін – міста і нашої компанії. Можливо, це суб’єктивна думка, але ми готові враховувати інші пропозиції, обговорювати та вдосконалювати нашу ідею. Отримавши всі необхідні узгодження, збираємося винести проект на розгляд міської ради. Прагнемо широкого громадського обговорення, не боїмося конкурсу чи тендеру. Нехай переможцем будуть львівяни».

І ніби все добре, чим більше корисних проектів для мешканців міста тим краще, якби не одне «але». На запитання, чи знайомий він з проектом «Академії О. Лужного», пан Андрій відповів: «Я не мав змоги детально ознайомитися з цим проектом. Бачив його лише по телебаченню.Та можу зазначити, що обидва проекти досить схожі. Проте, маючи певний досвід в будівництві, впевнений, що розробники альтернативного варіанту не мали достатньої інформації про сам об’єкт. Наведу лише один приклад.Усі, хто був на Погулянці, знають, що поля футбольної школи розташовані наче на двох ярусах – верхньому і нижньому. Проект же Лужного передбачає, що поля будуть на одному рівні, а це з точки зору будівництва нікому не потрібна, трудомістка й вельми затратна праця. Невідомо, чи дозволить це зробити рівень ґрунтових вод. Адже на існуючому нижньому полі в деяких місцях є проблеми з водовідведенням. Суттєва відмінність проектів є й у підході до права власності на територію спортивної школи. Якщо Олег Лужний планує отримати всю землю в користування (або в оренду), то ми не зазіхаємо на територію, яку пропонуємо залишити у комунальній власності, а просимо у власність лише збудований за наші кошти спорткомплекс»

Ясна річ, в Олега Лужного немає часу і можливості постійно перебувати у вирі подій навколо СДЮШОР-4. Усіма питаннями, пов’язаними з проектом, займається його довірена особа - директор «Фонду розвитку спорту Олега Лужного» Олег Звір. У СДЮШОР-4 він обіймає посаду методиста. Директор школи стверджує, що Олег Звір також володіє сауною, яка розташована впритул до роздягалень та душових (якщо їх, звісно, можна так назвати). Сам Олег Лужний говорив, що він побоявся зайти туди через сирість та нестерпний сморід. За словами ж пана Риф’яка брудні і мокрі після тренувань та матчів діти так жодного разу і не змогли бодай помитися під душем в сауні на території своєї ж школи.

2011 рік – саме тоді за прогнозами Олега Звіра повинна закінчитися робота над Академією (а це - кілька сучасних трав’яних та штучних полів, накриті трибуни, новий спортзал зі спеціальним виходом до гуртожитку, у якому проживатимуть діти з області, футбольний готель). До речі, коштуватиме спорудження цього об’єкту 15 мільйонів євро. Хто ж платитиме такі гроші? Олег Лужний каже, що у нього є «товариші, які готові вкласти гроші в Академію». Яким чином планує заробляти Академія Лужного, щоб утримувати школу і повернути вкладені кошти? Наразі відповідь на це питання зависло у повітрі, що, до слова, викликає подив і певні підозри у нинішніх тренерів школи.

Перша спроба Олега Лужного взяти в оренду територію школи зазнала краху. У 2007 році більшість міських депутатів проголосувала «проти» його пропозиції. Тренер «Динамо» пояснив це тим, що обранці львівської громади достеменно не знали планів Лужного. Олег Романович також сказав, що один з представників БЮТу розповів йому про таємничого конкурента. «Про яких конкурентів ідеться, я не знаю. Припускаю, що ними є бізнесмени, які хочуть прибрати до рук ласу земельну ділянку і звести там житловий будинок» - сказав Лужний в одному з інтерв’ю півтора місяці тому.

Як бачимо, у даному процесі реанімації спортивної школи, мабуть, ще чимало білих плям, однак добре одне – і команда Лужного, і ЛІБК хочуть зробити дітям кращі умови для занять спортом. Адже тепер важко пригадати, коли востаннє СДЮШОР-4 делегувала до професійної команди бодай одного гравця. А от хто саме повинен робити для дітей кращі умови – нехай вирішує міська рада.

Коментарі

Володимир Следзь, архітектор ТОВ "Арніка"

Наш проект реконструкції СДЮШОР-4 - ексклюзивний, жоден з існуючих спортивних комплексів до його розробки стосунку не має. Наразі ми завершили перший етап, а їх є кілька. Продовжувати роботу можна буде у випадку погодження проекту міськвиконкомом. Тиждень тому по телебаченню показували альтернативний варіант проекту Олега Лужного. Я бачив лише загальний план, хотів би подивитися на нього ближче. Якщо виявиться, що проект Академії Лужного – копія нашого, ми готові захищати свою інтелектуальну працю у згідно закону.

Роман Риф’як, директор СДЮСШОР-4

Я не проти створення сучасної дитячої школи футболу. Не знаю, чому мою позицію сприймають як спротив благородній ідеї. В школі працюю з 1989 року і сумніваюся, що тримався б за цю роботу, якби не був фанатом своєї справи. Якщо бути об’єктивним, то потрібно визнати, що школа дійсно в скрутному становищі. Проте така ситуація не тільки у нас, а в усіх закладах подібного типу, що фінансуються за рахунок державних коштів.

Але чи є виходом з цього становища передача школи у власність «Фонду розвитку спорту О. Лужного»? Я дивлюся на це скептично. Чому? Скажіть, чи знає хтось достеменно, що хоче робити ця благодійна організація з школою після того, як отримає її в своє підпорядкування? Де про це можна дізнатися? Тим деклараціям, котрі звучать з вуст Олега Звіра (директора «Фонду розвитку спорту О. Лужного») я давно не вірю. Чому на сесію міської ради два рази надходив цей проект і щоразу його мета була іншою? Спочатку перейменування школи в «Академію О. Лужного», другий - реорганізація. Чи була надана інформація, що передбачають ці проекти? Ні. Чому не повідомлялося одразу, що на землі СДЮШОР планують будівництво? І не тільки спортивних споруд, а й фешенебельного готелю? Чому Лужний одного разу говорить, що працівники школи залишаться на роботі, а іншого розповідає про бажання запросити фахівців з Голландії. Чому борець за щастя дітей Звір не повідомляє, що не один рік орендує сауну (котра знаходиться на території нашої школи) і жодного разу учні її не відвідували? Хіба раніше бажання допомогти дітям не виникало? Хто буде майбутніми вихованцями Академії? Це буде масовий спортивно-освітній заклад чи для вибраних? Форма навчання платна чи ні? Як бачите, запитань без відповіді багато. Я вже не хочу розповідати про те, як мене обливають брудом в медіа, яка негідна робота ведеться Олегом Звіром з батьками та дітьми, тренерським складом. Нехай це буде на його сумлінні.

Проте ми також не сидимо склавши руки. Ми вже давно ведемо переговори з різними справді потужними структурами, шукаємо інвесторів. Вже декілька років працюємо над конкретним проектом, котрий проходить необхідні погодження.

Головна відмінність нашої школи від решти полягає в тому, що ми проводимо не відбір, а набір дітей, тобто працюємо на масовий футбол. Наше головне завдання полягає в тому, аби завдяки залученню до занять футболом якомога більше дітей забрати з вулиці, оздоровити. Тому ми приймаємо всіх охочих, незважаючи на вік та природні здібності. Зараз нам активно допомагають мої друзі, ветерани Львівського футболу. Моє бажання, знайти такий варіант рішення, при котрому школа залишиться власністю громади. Віддати можемо будь-коли…

Олег Звір, директор «Фонду розвитку спорту Олега Лужного»

Наші шанси на передачу СДЮШОР-4 у підпорядкування Олегу Лужному є великими. Вважаю, що 15 травня депутати проголосують позитивно. Депутати розуміють для чого це робиться і хто це робить. Це в першу чергу потрібно дітям, для розвитку міста. У Західній Україні такого проекту немає, хоча багато бізнесменів мають намір зробити такий комплекс, але далі слів справа не йде. Проект у нас уже є, він опрацьований. Аналогів проекту в Україні немає, нам його розробляв головний архітектор швейцарської фірми «Імпленія». Замовником проекту є фонд Олега Лужного, а виконавці ще не відомі. Проект коштуватиме 15 мільйонів євро.

Ми знаємо про якогось конкурента. Але інформації чіткої не маю. Це чутки. Цим ми не надто цікавимося, ми робимо свою роботу. У нас є підтримка колективу, управління освіти, обласної федерації футболу. Нехай би ці конкуренти заявили про те, хто їх підтримує. Ми ж усі наміри уже задекларували. Олег Лужний був на нараді з батьками, ми маємо листи підтримки від обласної федерації та ФФУ. У нас усе закріплено документально і матеріально. Ще плануємо громадські слухання з цього питання. Ми обійшли усі інстанції, а цих конкурентів ніхто не знає.

Нічого не знаю про те, що наші проекти схожі. Ми в це не вникаємо. Думаю, ані управління освіти, ані батьки не підуть на таке, щоб підтримати й інші проекти. Бо якщо є два проекти, тоді треба буде оголошувати тендер. Таких домовленостей з керівництвом міста у нас не було. Було усе чітко – занедбаний стан школи, якій потрібно допомогти. Якби про два проекти йшлося відразу, то Олег би відмовився від цієї ідеї, аби не виглядало, що він напрошується. Сказав би, що нехай вони і роблять.

У нас соціальна програма. Читаю, що такі гроші вкладають, значить мають вигоду свою… Це не так. Там є 2,8 Га землі. Уся шкільна інфраструктура займає 2 Га, які ми повинні довести до пуття. Але залишається ще частина, де ми плануємо зробити спортзал і готель-гуртожиток для футболістів. Тобто цю землю ми використаємо під комерційні цілі. Уся ця інфраструктура потім буде використана як тренувальна база для однієї з команд-учасниць Євро-2012.

Сауна справді функціонує у шкільному приміщенні, але приміщення це орендоване. Якщо буде потрібно, то цю сауну в будь-який момент можна закрити. Там усе оформлено офіційно. Її безкоштовно використовують старші діти, миються там. Кожного понеділка - тренерський день, там паряться тренера. Вільні ж години використовуємо під бізнес-час.

Ростислав Поточняк, інструктор-методист СДЮСШОР-4:

Загалом виникнення і втілення нових проектів у сфері футболу я схвалюю, але в ситуації з перетворенням СДЮСШОР-4 на футбольну академію Олега Лужного є чимало питань. Особисто мене найбільше непокоїть заява представника Лужного Олега Звіра, який намагається довести, що вони все роблять без найменшої фінансової вигоди для тих, хто дасть гроші. Причому гроші далеко не маленькі. А це не може не викликати підозри, бо нехай мені покажуть людину, яка готова просто так на розвиток дитячого футболу викласти 15 мільйонів євро! Боюся, що за цим стоїть якась хитромудра схема, після втілення в життя якої наслідки будуть далеко не зі знаком «плюс».

Щодо підтримки проекту ФФУ, батьками учнів та тренерським колективом – тут все зрозуміло. Хто буде проти допомоги дітям? Тому федерація зрозуміло за. Хто з батьків буде проти, щоб їхня дитина займалася в сучасному спортивному комплесі, отримувала безоплатно спортивний одяг та інвентар відомих фірм? Тому батьки теж за. Хто з тренерів відмовиться від зарплати, в декілька раз вищої від тої, що отримують зараз? Тому тренери теж за. І ми також ЗА.

Та давайте тверезо оцінимо ситуацію. Чому спочатку потрібно віддати школу під академію, а пізніше з’ясовувати наміри нових власників. Чому пан Лужний одразу чітко не проінформує про свої наміри стосовно майбутнього учнів, тренерів, самої школи? Чому чути лише обіцянки покращити наше життя вже сьогодні? Це ми, здається, вже проходили…

Оцените этот материал:
Источник:
prosport.lviv.ua
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти
Jose Mourinho88 (Lviv)
Навіть якшо та школа запрацює і не виявиться проектом з відмивки грошей, її існування неможна допустити!!!!!!!!!! Буде великим грізом якшо наші львівські Шевченки вагонами поїдуть грати за Дінамо... Лужний шпійон кіевський!!! Таку саму академію хоче збудувати Дим але його діти стопудів будуть грати в Карпатах. Це питання стратегії існування КЛУБУ на 20-30 років, це то саме шо б Росія чи Венесуелла дозволила видобувати Штатам на своїй території газ і нафту причом всю!!!
Ответить
0
0
Вернуться к новостям
Комментарии 8
Jose Mourinho88 (Lviv)
Навіть якшо та школа запрацює і не виявиться проектом з відмивки грошей, її існування неможна допустити!!!!!!!!!! Буде великим грізом якшо наші львівські Шевченки вагонами поїдуть грати за Дінамо... Лужний шпійон кіевський!!! Таку саму академію хоче збудувати Дим але його діти стопудів будуть грати в Карпатах. Це питання стратегії існування КЛУБУ на 20-30 років, це то саме шо б Росія чи Венесуелла дозволила видобувати Штатам на своїй території газ і нафту причом всю!!!
Ответить
0
0
Sluva (Львів)
Хм... абстрагуючись від прізвищ......Коли був конкурс на ділянку в ФК Карпат виграла якась сумнівна фірма створена за 2-а тижні до конкурсу,тепер тут вискакує ТОВ "Арніка" про яку ніхто нічого нечув і претендує на ділянку СДЮШОР-4 під типу академію...ситуація збігається 1-1..цікаво
Ответить
0
0
Пан ВОВК (КиїВ)
хоча мета покращити можливості школи й популяризувати спорт і залучити до нього більше дітей, забравши їх з вулиці, в принципі достойна уваги, і що буде при школі власник отримувати "гешефт" від бізнесової частини школи також нормально, аби лише ця школа, чи то пак академія прцювала не 1 десяток років, і не гірше того як вони зараз декларують її роботу після створення академії.
Ответить
0
0
karpaty (Львів)
Вважаю, що Лужний - це підставна особа в даному проекті. Не думаю, що це буде мудре рішення передати школу Лужному. Лужний працює з Динамо - працюй далі. Після цієї статті не вірю я в благородні наміри Лужного.
Ответить
0
0
Пан ВОВК (КиїВ)
для tavriya men fan (Симферополь) - "от сердца хочет сделать подарок" - за 15 лямів євро?????? =-0 і в це має хтось повірити що без будь-якої фінансової вигоди??? швидше за все тут торчать вуха всім відомого функціонера від футболу. євро12 вже близько, львів - місто проведення матчів, відповідно й заробити на тому всьому можна добре, а після 12 року або спихнути вдало чи перевести на рейки чистого бізнесу - тобто школи як такої через років 5-6 взагалі може не існувати.
Ответить
0
0
tavriya men fan (Симферополь)
Какими же даунами нужно быть чтобы Лужному запретить построить школу которую кроме него наврятли кто то строить будет, человек от сердца хочет сделать подарок Львовским детям, а наши политики ему это сделать запрещают. Олег спасибо за идею!!!!!, спасибо за попытку остаться не безразличным, дети будущее нашей страны...!!!!!!!
Ответить
0
0
voodoo3 (Киев)
похоже что цена "акций" на землю под этим коммунальным имуществом пошла вгору...
Ответить
0
0
Сабо (Чернівці)
О,дауни!Лужний хоче їм побудувати школу,а їм недовподоби!!!!!!???????
Ответить
0
0

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус