Сергій Коновалов - у гостях програми "Відверто про футбол"


Текстова версія програми "Відверто про футбол" від 11 серпня

Сергій Коновалов - у гостях програми "Відверто про футбол"


Вітаємо вас, шановні друзі. В ефірі програма „Відверто про футбол”. Перше телевізійне ток-шоу про футбол представлено торгівельною маркою „Оболонь”. Цей тиждень буде позначено початком боротьби в останній кваліфікації за місця у груповому турнірі Ліги чемпіонів. А поки що в Україні обговорюють ту сенсацію, яка могла трапитись у матчі „Динамо” – „Дрогеда”. Сьогодні в гості ми запросили колишнього футболіста київського „Динамо” і збірної України Сергія Коновалова. Пане Сергію, матч проти „Дрогеди”, якби Луценко закинув м’яч собі у ворота, щоб було? Соромно вам було б?

- Катастрофа. Сезон в некотором плане потерял бы смысл. Потому что все ждут как минимум третьего квалификационного раунда. И не зря Шовковский в преддверии ответного матча сказал, что не следует загадывать про «Спартак».

- Де характер команди? Після того як пропустили другий гол почалася паніка і потім два рази ірландці просто нас пробачили. В чому проблема? Можна уявити собі таку ситуацію при Лобановському?

- Тяжело сравнивать ту команду с нынешней. Хотя из того состава остались Шовковский, Несмачный, Шацких. Думаю, что все кроется в психологии каждого. Где-то ирландцы почувствовали, что могут атаковать, а наши стушевались. Ошибки Луценко могли привести к трагедии и, соответственно, сенсации. Вероятно в связи с этим будут сделаны выводы.

- Як ви вважаєте, це проблема психології поколінь? Ваше покоління було більш стійким?

- Думаю да. И не только в психологии проблема. Не чувствуется ответственности. Люди не отдают себе отчет, что за их игрой смотрит вся страна. От них ждут совсем другого результата. Возможно это и переоценка своих возможностей.

- Хто вам все це пояснював?

- Это делал тренер. Но такие вещи игроки должны сами осознавать. Это же не детский футбол. Кто-то пришел из второй команде, кто-то сидел в дубле... Они должны понять, что здесь совершенно другой уровень. И другая ответственность.

- Коли ви грали, ви все це розуміли?

- Естественно. На первом месте стояла честь клуба. Сегодня вроде бы и команда неплохая, но не чувствуется командного духа.

- Ходять чутки, що коли ви грали в кваліфікації до Ліги чемпіонів проти „Спарти” і коли справа дійшла до серії одинадцятиметрових ударів, Лобановський спитав хто буде бити. Коновалов сказав, що він може, на що Валерій Васильович відповів...

- Да, было такое. Ребров, Шевченко, Дмитрулин сразу сказали, что будут пробивать пенальти. Лужный, Белькевич сняли бутсы... Все молчали. Валерий Васильевич сказал, что нужны еще люди. Я сказал, что могу пробить. Он ответил, что пробить и сам может, нужно забить.

- Ті слова додали впевненості? Ви ж не забили той пенальті...

- Я и Шевченко не забили. Конечно, ответственность колоссальная. Я до сих пор помню этого вратаря. Но тогда мы все же прошли дальше благодаря великолпной игре Саши Шовковского.

- Якщо відкинути психологію, матеріальні блага... Кваліфікація в якій зараз виступають футболісти „Динамо” і кваліфікація тих футболістів які виступали в ваші часи... Вона різна?

- Да. Сейчас не все соответствуют уровню Лиги чемпионов и уровню «Динамо». Нужно как-то мотивировать людей.

- Але ж ви заробляли відносно небагато.

- Относительно сегодняшнего времени – да. Но тогда это был нормальный заработок. А сейчас есть такая мотивация как выступление в Лиге чемпионов. Возможно, сейчас ставят на первое место деньги и только потом игру в футбол. Не думаю, что это правильно.

- Тобто ви вважаєте, що ваше покоління мало вищий рівень майстерності?

- Даже если сейчас посмотреть на турнирную таблицу чемпионата Украины, то места «Динамо» и «Шахтера» вовсе не означают, что они стали хуже играть в футбол. Просто выравнивается уровень команд. И уже так просто победу добыть нельзя.

- Свого часу ви вигравали чемпіонат без проблем. І це не розслабляло?

- Нет. Мы знали, что это наша путевка в Лигу чемпионов. И только там можно что-то доказать.

- Якщо згадати два найуспішніших сезони „Динамо” в лізі чемпіонів, то там команда ледь-ледь проходила кваліфікацію. Це видавався такий старт сезону?

- Может быть, сказывалась предсезонная нагрузка.

- Свого часу ти застав протистояння „Динамо” – „Спартак” ще будучи дублером у „Дніпрі”. Для тебе тоді це щось означало?

- Безусловно. Этого матча ждали не только в Киеве и Москве. Его ждала вся страна. Встречались две легендарные школы.

- Який футбол тобі тоді подобався?

- Мне нравились комбинации „Спартака”, но я всегда болел за „Динамо”.

- Зараз це вже інші стилі. Це не протистояння різних шкіл. Вважають, що Титов, який вже пішов з команди, це був останній представник тієї плеяди, який міг грати в той футбол. Немає вже і в „Динамо” системи Лобановського. Всі кажуть що немає того фізичного фундаменту. Зараз команди демонструють приблизно однаковий футбол. Що зараз „Динамо” – „Спартак”?

- Стереотип остался. На него люди реагируют. Особенно те, кто застал союзные времена. У «Спартака» сейчас проблемы и они не показывают той игры, которая была два года назад.

- Раніше навіть коли ви програвали, ви все одно бігали всі 90 хвилин. Зараз такого немає. Хоча і в кінці ери Лобановського вже говорили, що навіщо потрібні ці збори. Зміни сталися, але нічого хорошого вони не принесли.

- Мы тоже постоянно ныли, сильно уставали. Потом мы понимали, зачем это было нужно. Если мы не могли переиграть соперника за счет мастерства, то к середине второго тайма мы просто загоняли их физически. Сегодня даже игра с «Дрогедой» показала, что в конце матча началась паника. Нет лидера, который мог бы взять все под контроль, успокоить игру, заставить подержать мяч.

- Що змінилося з приходом Сьоміна?

- Я бываю на тренировках команды и могу сказать, что тренировочный процесс достаточно хорошо поставлен. Ребята работают с большим желанием. При Лобановском у нас тоже были спады, но через месяц команда начинала демонстрировать замечательный футбол. Проблема не в тренере, а в футболистах. Нужно быстрее повзрослеть и серьезней ко всему относится.

- Треба змінювати склад?

- Нет. Нужно менять отношение. Собраны ведь неплохие футболисты. Но все равно это не тот уровень. Им нужно больше от себя требовать.

- Майже в кожному матчі футболісти сваряться. На матчі з „Ворсклою” Бандура і Алієв ледь не побилися. Це правильно?

- Мне тяжело судить. Я всего не могу знать. Слышал, что команда делится на группы. У нас такого не было.

- Лужний міг добряче нагримати на полі.

- Так и должно быть. А в „Динамо” сейчас такого человека нет.

- Який прогноз на матч „Спартак – „Динамо”?

- Матч пройдет на синтетике, это для «Спартака» привычно. Если они поймают свою игру, то будет тяжело. Шансы команд я расцениваю как равные.

- Відіграє роль стадіон в Києві? Адже грати будуть не на НСК „Олімпійський”.

- Не думаю, что это будет серьезным фактором.

- Ти автор першого офіційного голу збірної України. Пам’ятаєш як забив, кому забив?

- Помню, конечно. Это был матч с Эстонией. Тогда была интересная ситуация. Выставили машина и сказали, что подарят ее тому, забьет первый гол. Первый матч мы проиграли 0:2 Литве, затем сыграли 0:0 со Словенией. Потом была длинная пауза, и как раз состоялся «Динамо» - «Спартак» в Лиге чемпионов. Леоненко забил два мяча. Решили отдать машину ему. Над ним еще шутили, чтобы он отдал одно колеса Реброву, который стал автором голевой передачи.

- Які зараз перспективи у збірної?

- Я смотрю на них оптимистически. Алексей Александрович привлекает молодых ребят. Того же Селезнева. Идет плавное омоложение состава. Может, еще нет той игры, которую хотелось бы видеть. Которая была при Блохине.

- Ми не дуже добре зіграли з Кіпром, потім здорово зіграли проти сербів, потім знову абсолютний провал у матчі з голландцями, потім хороша гра зі шведами... Футболісти просто звикають один до одного?

- Конечно. Ничего просто так не происходит. Тренерский штаб старается пробовать футболистов на разных позициях. Это длительный процесс. Нужно время.

- На Інтернет сайті кожен відвідувач може поставити запитання до гостя нашої програми. Ми обираємо одне найцікавіше. Цього разу запитання таке. Як вважаєте, головний тренер збірної зараз має досягати результату в цьому відборі до чемпіонату світу 2012, чи йому потрібно награвати команда на 2012 рік? Якщо у нас не вийде потрапити на чемпіонат світу, враховуючи силу групи, тренера можуть зняти і знову піде перебудова команди. Можливо треба дивитися на перспективу?

- Нужно смотреть на этот вопрос не так прямо. Команда создается новая. Большинство игроков, которые участвовали в финальной части чемпионата мира, не будут играть. По возрасту им будет тяжело. Нужно создавать новую команду и при этом не забывать, что хоть группа и тяжелая, но футбол непредсказуемая игра.

- Якщо наприклад, не хочу наврочити, ми займемо четверте місце в цьому відборі, це буде фіаско, чи ні? Чи варто дивитись як зіграли ці поєдинки?

- Не могу сказать, что фиаско. Группа сильная. Но нельзя опережать события. Все будет видно, когда начнутся отборочные матчи, все будет видно. Ведь не только в матчах с лидерами добывается путевка в финальную часть турнира.

- Те, що старт дома з білорусами це добре?

- Думаю да. Хороший старт внушает уверенность.

- Дякуємо вам за те, що сьогодні прийшли до нас і так відверто поговорили про проблеми які є в „Динамо”, збірній Україні. Ми на цьому з вами прощаємося. На все добре.



Від редакції. Як і було анонсовано за кілька днів до ефіру, читач, чиє питання прозвучало під час програми “Відверто про футбол”, отримує призи від компанії “Оболонь”. Тому, із задоволенням вітаємо київського читача, що спілкується на сторінках UA-Футбол під логіном mongol, бо саме його питання було відібране ведучими програми та адресоване Сергію Коновалову.

У найближчий час mongol (Киев) зможе забрати свої призи у редакції UA-Футбол.

А інших читачів нашого інтернет-видання інформуємо, що вже наприкінці тижня з’явиться анонс чергової програми “Відверто про футбол”, у коментарях до якого кожен буде мати чудову нагоду задати своє питання наступному гостю студії та, у свою чергу, виграти призи від компанії “Оболонь”.

Оцените этот материал:
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти
Олексин (Новочорна)
Та вже пора було б давати запис (на вичитку нам, форумчанам) передачі з Ващуком! А отут - ще з Коноваловим... З позаминулого понеділка...
Ответить
0
0
Вернуться к новостям
Комментарии 1
Олексин (Новочорна)
Та вже пора було б давати запис (на вичитку нам, форумчанам) передачі з Ващуком! А отут - ще з Коноваловим... З позаминулого понеділка...
Ответить
0
0

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус