Микола Єропунов: "Миколаївщина готується до свята"


Інтерв`ю з головою Федерації футболу Миколаївської області

Микола Єропунов: "Миколаївщина готується до свята"


Інтерв`ю з головою Федерації футболу Миколаївської області (ФФМО), членом Виконкому ФФУ Миколою Єропуновим у рамках загальнонаціонального проекту «Футбольна країна».

− Микола Леонтійович, яким нині є футбольне господарство Миколаївщини? Які змагання проводяться під егідою обласної федерації?

− Футбол в регіоні є одним з наймасовіших і найпопулярніших видів спорту. Він охопив усі верстви населення − ним займаються діти, молодь, дорослі, ветерани, жінки та інваліди. Це дозволяє нам організувати регулярні чемпіонати, змагання за кубок, активізувати роботу тренерів, арбітрів. У чемпіонаті та першості Миколаївщини бере участь 31 команда, крім них іще 16 стартують у кубковому розіграші. Зауважу, що у цьогорічній першості області кількість учасників зросла на один колектив. Новачком став футбольний клуб «Новопетрівка» з однойменного села Снігурівського району. Приємно, що список команд поповнив саме сільський колектив, адже глибинка завжди народжувала яскраві футбольні таланти.

Загалом, в обласних змаганнях беруть участь команди з різними фінансовими можливостями. Перед початком першості були серйозні побоювання, що не заявиться повпред Первомайська. Проте завдяки втручанню у ситуацію обласної федерації необхідні кошти були знайдені. Також можу із задоволенням констатувати, що на фініші першого кола виявилося ще на одну команду... більше. Вже впродовж турніру до обласних змагань долучився черговий дебютант − «Телець-ВАК» з Миколаєва.

Приємно відзначити безкомпромісність обласних змагань. Жоден тур чемпіонату не обходиться без несподіванок, частенько бувають гучні сенсації. Скажімо, в одному із турів віце-чемпіон області 2007 року, фіналіст Кубка України серед аматорів миколаївське «Торпедо» поступилося на виїзді баштанській «Славії». «Торпедо» − клуб, що має мало не мільйонний бюджет і наполовину укомплектований професіональними гравцями, програв наспіх «сколоченому» любительському колективу.

Що зроблено у нас для розвитку дитячого футболу? В період з 2003-2007 років в області відроджено всеукраїнські змагання на призи клубу «Шкіряний м’яч», організована дитячо-юнацька обласна футбольна ліга. До цього додайте дві сотні колективів, які змагаються у першості районів серед аматорів. Намагаємося розвивати і пляжний футбол.

− Скільки в області футбольних шкіл і стадіонів? Чи вистачає кваліфікованих тренерів?

− У нас працює 63 дитячо-юнацькі спортивні школи та дві спеціалізовані школи олімпійського резерву з відділеннями футболу. Низький уклін тренерам-викладачам, які працюють з дітьми. Це − висококваліфіковані фахівці. Щодо головних негараздів дитячо-юнацького футболу − відсутність у достатній кількості полів із трав'яним газоном. Бажають кращого й фінансові аспекти, адже інколи доходить до абсурду: діти збираються, аби вирушити на змагання, але через брак пального так і залишаються без ігрової практики.

Щодо футбольних полів та стадіонів? В районних центрах вони більш-менш пристойні. Добре, що нарешті у нас відкриваються нові футбольні арени. Такий подарунок нещодавно отримали мешканці селища Олександрівка Вознесенського району. Будували цей важливий соціальний об’єкт, як мовиться, усією громадою. З бюджету селищної ради на це було спрямовано близько 280 тисяч гривень. Допомогли чим могли й місцеві промислові підприємства. І за два роки на місці колишнього кар’єру з’явилася сучасна спортивна арена для місцевого клубу, що бере участь у першості області.

− Скільки приблизно мешканців області займаються футболом?

Варто нагадати, що у червні 2008 року прийнято Цільову комплексну програму розвитку футболу в Миколаївській області на 2008-2012 роки. Так ось виконання цієї Програми дасть змогу удосконалити організаційні засади системи футболу, збільшити до 2012 року чисельність представників широких верств населення до 125 тис. чоловік та жінок, які регулярно займаються футболом.

− За рахунок чого забезпечується робота обласної федерації ? Чи допомагають вам органи влади й держава? Як пропагується футбол у краї?

− В області багато зроблено для удосконалення управління розвитком футболу. Завершено роботу зі створення районних федерацій. Управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації делегувало ФФМО окремі повноваження щодо забезпечення розвитку футболу в області. Статутні та регламентні документи федерації приведені у відповідність із нормами ФФУ.

Перед відкриттям нового футбольного сезону за підписом голови облдержадміністрації всім главам районних адміністрацій були розіслані листи із пропозицією взяти на контроль виступи команд своїх районів. Також рекомендовано на всіх стадіонах вивісити гасла «Слава 100-річчю миколаївського футболу», «Привітаємо Євро-2012 в Україні!», «Об'єднаємося заради футболу!».

− Як на ваш погляд, чим може пишатися нині футбольна Миколаївщина?

− У професіональному футболі, вважаю, наші головні перемоги попереду. Тим часом минулий сезон став дуже успішним для наших аматорських колективів. Команда «Колос» із села Степового стала чемпіоном України серед сільських команд, а миколаївське «Торпедо» пробилося до фіналу Кубка України серед аматорів. У груповому турнірі цих змагань успішно грає команда миколаївських ветеранів «Ніанат». Вони вже забезпечили собі путівку до фінальної частини.

У вищій лізі дитячо-юнацького футболу виступають СДЮШОР «Миколаїв» та «Торпедо». У дитячо-юнацький першій лізі грають ФК «Зелений Гай» м. Вознесенськ, команда міста Южноукраїнська та юні футболісти спортивного інтернату села Маринівка Доманівського району.

− Якщо поглянути на стан справ у футбольному господарстві Миколаївщини, то не так все й погано. Але проблеми навколо МФК «Миколаїв», що передували початку сезону, не додали настрою вболівальникам клубу…

− Я погоджуюся з думкою тих людей, які щодо ситуації навколо МФК «Миколаїв» говорять, що «життя «помстилося недалекоглядним батькам міста», які протягом десяти років доручали комерційній структурі утримувати муніципальний клуб. А після того, як всі комерційні вимоги спонсорів щодо землі й власності були задоволені, а подальше одержання пільг стало проблематичним, спонсор просто «зійшов з дистанції». Хочеться вірити, що керівництво міста з цієї ситуації винесе певні уроки. Це важко, але треба шукати мотивацію для меценатів, керівників великих підприємств, людей, здатних надати таку допомогу.

У дні, коли вирішувалася доля МФК «Миколаїв», на адресу обласного осередку ФФУ було висловлено чимало критики. Але я підкреслюю: ми є неприбутковою громадською організацією, тому втручатися у справи професіонального клубу не маємо права. Але повірте, що ми не стояли осторонь від проблем МФК «Миколаїв». Ще у 2004 році Виконкомом ФФМО піднімалося питання про передачу Центрального міського стадіону й клубу в обласну комунальну власність. Зокрема, я особисто кілька разів обговорював цю проблему з губернатором Олексієм Гаркушею. При такому варіанті створювалася б піклувальна рада клубу, яка б не тільки вирішувала всі питання фінансування, але й призначала б його керівництво. Частка області повинна була скласти 51 відсоток, інших 49 відсотків − у спонсорів. Але тоді нинішні господарі футбольного клубу подібну пропозицію відхилили…

Те, що миколаївська команда залишилась у статусі професіоналів і нині виступає у другій лізі − багато в чому заслуга Федерації футболу Миколаївської області та ФФУ. Особливо − президента Григорія Суркіса, а також керівництва київського «Динамо». Відзначу, що київське «Динамо» не перший раз у важку хвилину надає підтримку миколаївському футболу. А, як свідчить історія, футбольні зв'язки Києва й Миколаєва беруть свій початок іще з 20-х років минулого сторіччя, коли миколаївці Михайло Печений, Михайло Денисов, Олександр Сердюк-Шульц кували славу київському «Динамо».

− Миколо Леонтійовичу, наближається святкування 100-річчя миколаївського футболу. Яка програма цього свята?

− Так, у жовтні миколаївському футболу виповнюється сто років. Хоча щодо точності цієї ювілейної дати іще і сьогодні є різні думки, які приводять до суперечок краєзнавців, журналістів й ветеранів гри. Та факт залишається фактом. В 1908 році Чарльз Клавел Бейт, який служив у хлібній конторі міста, організував на Адміралтейській площі матч місцевої команди «Зебра» з іноземними моряками. Ця подія стала відправною точкою, яка дозволяє говорити про Миколаїв як про один із найперших центрів зародження футболу на півдні України.

Члени Виконкому ФФМО затвердили дату святкувань − субота, 18 жовтня 2008 року. У цей день у Миколаєві врочисто відкриють футбольну стелу перед входом на Центральний міський стадіон. На ній ми хочемо увічнити назви команд, гравців, які залишили яскравий слід в історії місцевого футболу. Проведемо й матч за Суперкубок Миколаївської області та, можливо, товариський двобій за участю ветеранів київського «Динамо». Передбачається, що на святкування 100-річчя футболу Миколаївщини приїде все футбольне керівництво країни на чолі із президентом ФФУ. Дитячі команди розіграють у програмі свята свої футбольні турніри, для них закуплять екіпірування й м'ячі. Згадають й про ветеранів футболу. Їх запросять на свято, нагородять подарунками, як і − аматорів. Словом, всі готуються до свята.

Оцените этот материал:
Источник:
ФФУ
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти
yurik (Одесса)
Полный бред...В последнее время футбол в Николаевской области в упадке,впрочем как и в Одесской.Говорю это не просто так...В качестве примера можно взять Первомайск,Николаевской области.Город с насилением в 100000 тисяч живет практически без футбола.В этом году даже не проводили чемпионат города!В чемпионате области местная команда занимает предпоследнее место(для сравнения еще недавно боролась за первые места).И вообще если бы не энтузиазм местного тренера,который кстати воспитал много хороших футболистов(из молодых это Мелько ,,фк Харьков,, Допилка ,,фк Динамо Киев,,)то и на область не играли бы...Когда тренер подходит к предпренимателям и просит денег на дорогу в Николаев,что бы состоялся матч чемпионата области,о каком розвитии может идти речь?Просто когда владеешь реальной инфорацией и читаешь такие отчеты чиновников,аля СССР,понимаешь насколько все запущенно...
Ответить
0
0
Вернуться к новостям
Комментарии 4
yurik (Одесса)
Полный бред...В последнее время футбол в Николаевской области в упадке,впрочем как и в Одесской.Говорю это не просто так...В качестве примера можно взять Первомайск,Николаевской области.Город с насилением в 100000 тисяч живет практически без футбола.В этом году даже не проводили чемпионат города!В чемпионате области местная команда занимает предпоследнее место(для сравнения еще недавно боролась за первые места).И вообще если бы не энтузиазм местного тренера,который кстати воспитал много хороших футболистов(из молодых это Мелько ,,фк Харьков,, Допилка ,,фк Динамо Киев,,)то и на область не играли бы...Когда тренер подходит к предпренимателям и просит денег на дорогу в Николаев,что бы состоялся матч чемпионата области,о каком розвитии может идти речь?Просто когда владеешь реальной инфорацией и читаешь такие отчеты чиновников,аля СССР,понимаешь насколько все запущенно...
Ответить
0
0
Mishanja (Николаев)
ROS941966 (Николаев) 13.09.08 20:27 Акуенный смысл...да, да....в тексте.... А в делах такой же как в том что б снять с Советской асфальт и положить новый
Ответить
0
0
ROS941966 (Николаев)
Мне очень понравилось.Текст со смыслом,давайте достойно встретим праздник столетия!!!!!
Ответить
0
0
Mishanja (Николаев)
Блевать охота
Ответить
0
0

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус