Безпека футболу – зона особливої уваги


Тривалі дебати викликало питання присутності міліції на стадіонах

Безпека футболу – зона особливої уваги


В Будинку футболу відбувся семінар «Забезпечення безпеки під час проведення матчів чемпіонату України та підготовки до проведення Євро-2012». У заході, який проводили Комітет з питань стадіонів та безпеки проведення змагань ФФУ разом із Прем’єр-лігою України, взяли участь відповідальні працівники МВС, МНС, СБУ, МОЗ, Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту, Центру з питань безпеки та правопорядку України, офіцери безпеки футбольних клубів та керівники фан-клубів.

Питання номер один

«Питання безпеки є питанням №1. Ми змушені констатувати, що порушення громадського порядку на стадіонах, на жаль, має тенденцію до поступового зростання», − звернувся до присутніх віце-президент ФФУ, голова Комітету з питань стадіонів та безпеки проведення змагань Борис Воскресенський. За його інформацією, в десяти стартових турах Прем’єр-ліги зафіксовано 45 випадків порушення громадського порядку, тобто, майже в кожному другому матчі. На щастя, повідомив фахівець, люди не постраждали, але, додав він, «якщо не вживати заходів, до цього, мабуть, залишилося кілька кроків».

Динаміка збільшується

У свою чергу генеральний директор Прем’єр-ліги Максим Бондарев зазначив, що питання організації порядку під час проведення футбольних матчів потребують адекватних відповідей. «Ситуація склалася досить неприємна, до того ж за своєю динамікою вона погіршується. Кожної середи ми проводимо зібрання КДК Прем’єр-ліги, де 70-80% питань пов’язані саме із безпекою. А це впливає на імідж нашого футболу, знижує відвідуваність поєдинків. Вважаю, що сьогодні ми зможемо комплексно, за участю всіх зацікавлених сторін, виробити механізми поліпшення ситуації», − наголосив він.

Удар по репутації країни

Велику учасники семінару приділили використанню на трибунах піротехнічних засобів. Зокрема, фани «Динамо», «Шахтаря», «Дніпра» та «Чорноморця» − колективів, які представляли та представляють Україну в міжнародних турнірах − дозволяють собі неприпустимі речі. Проте, так звані фаєри − не єдина проблема. Використання банерів образливого змісту, нецензурна лайка на адресу арбітрів та суперників також завдають суттєвого удару по репутації країни. «Подобні прояви неповаги ми маємо викорінювати, − нагадав відповідальний за безпеку проведення змагань Прем’єр-ліги Петро Іванов. − Ми готові надати будь-яку допомогу для встановлення цивілізованих відносин між клубами та вболівальниками».

Стюарди замість міліції

Тривалі дебати викликало питання присутності міліції на стадіонах. Так, заступник начальника Департаменту громадської безпеки МВС України Володимир Салімський зазначив, що значну частину стражів правопорядку можна вивести з ядра стадіону, забезпечивши нагляд за допомогою ліцензованих стюардів. «Повноцінне навчання стюарда − 1,5 місяця. Це оптимальний строк, який не потребує якихось надзусиль, − зазначив він. − Ми не перекладаємо на чиїсь плечі нашу роботу, але ж і міліція не може відповідати за все». У свою чергу Борис Воскресенський закликав слухачів до конструктивного діалогу із тим, щоб усі корисні пропозиції було врешті-решт враховано.

Персональна відповідальність

На думку представників клубів Прем’єр-ліги, задля покращення ситуації на трибунах стадіонів потрібно кардинально змінити систему покарань і перейти до персональної відповідальності порушників − якщо людина знатиме, що їй загрожує великий штраф, вона не буде хуліганити під час матчу. До того ж є категорія вболівальників, які не реагують на прохання клубів дотримуватися порядку і вчиняють хуліганські дії, а відповідає − клуб, не маючи важелів впливу на таких людей. Але для запровадження персональної відповідальності, констатували учасники заходу, потрібно внести зміни, в першу чергу, до нормативно-правової бази, тому що навіть перевірка фанів, котрі приходять на матчі, не має юридичних підстав.

Спільними зусиллями

З цією метою ФФУ спільно з клубами та правоохоронними органами держави має намір розробити та затвердити на рівні керівників зацікавлених організацій заходи із забезпечення правопорядку та безпеки проведення змагань, які б передбачали вичерпні дії відповідних підрозділів під час підготовки, проведення та після закінчення матчів. До роботи планують залучити МВС, МНС, СБУ, Міністерство охорони здоров’я, Мінсім’ямолодьспорту, регіональні футбольні федерації, адміністрації стадіонів та Молодіжний футбольний союз.

Досвід Великої Британії

Цікаву інформацію учасникам засідання надав й експерт Виконавчої дирекції Євро-2012 ФФУ Олександр Бахманчук. За його словами, для УЄФА найдосконалішім прикладом у питаннях безпеки на стадіонах є досвід Великої Британії. Там поліція залучається на платній основі, але це лише один з елементів комплексної безпеки. У цьому процесі задіяні багато гілок влади − законодавча, суддівська, виконавча. «Проте, головним елементом у забезпеченні безпеки на стадіоні залишаються правоохоронці. Є матчі, які проводяться без участі поліції, але при цьому робиться попередня оцінка рівня ризику безпеки поєдинків. Рішення про присутність або відсутність поліції приймається спільно правоохоронними органами та організаторами матчу», − повідомив експерт.

Із думкою про Євро-2012

Надзвичайно важливе питання безпеки і в контексті проведення в нашій країні Євро-2012. Представники УЄФА неодноразово зазначали, що можна мати чудові футбольні арени, сучасні тренувальні бази та інфраструктуру, але якщо належним чином не буде організована безпека змагань, право на їх проведення може бути анульоване. «Разом із польськими колегами ми здійснили ознайомлювальну поїздку до Австрії та Швейцарії, під час якої дізналися про те, як організовувалася безпека Євро-2008. Хочу сказати, що експерти УЄФА оцінили її дуже низько. Більш того, спеціалісти Європейського футбольного союзу були змушені взяти на себе велику частку пов’язаних з цим питань, − застеріг Олександр Бахманчук. − Ми маємо врахувати ці помилки».

Оцените этот материал:
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус