Петро Димінський - у гостях програми "Відверто про футбол"


Текстова версія програми "Відверто про футбол" від 1 грудня

Петро Димінський - у гостях програми "Відверто про футбол"


- Вітаємо вас шановні друзі. В ефірі програма „Відверто про футбол”. Перше телевізійне ток-шоу про футбол представляє торгівельна марка „Оболонь”. Єаро-2012 – тема, яка залишається гарячою від самого початку здобуття Україною права проведення європейського форуму. Сьогодні однією з тем нашої передачі якраз і буде Євро-2012, але не в широкому розумінні, а в контексті прив’язки до одного конкретного міста. Міста Львова. А в гостях сьогодні у нас почесний президент футбольного клубу «Карпати» Петро Димінський. Доброго вечора.

- Добрий вечір.

- Пане Петре, яку роль професійного футбольного клубу «Карпати» ви бачили у підготовці міста до Євро-2012? І що ви пропонували міській владі?

- Була підписана угода з міською владою про надання футбольному клубу «Карпати» під інвестиційні зобов’язання комплексу «Україна». Там було два етапи. Перший, реконструкція самого стадіону, футбольного газону. Ви знаєте в якому стані знаходиться трав’яне покриття. Треба було побудувати дренажну систему, треба було замінити газон та зробити підігрів поля. А також деякі речі по освітленню та безпеці… Автоматично ця угода передбачала передачу футбольному клубу «Карпати» терміном на 10 років на пільгових умовах всього комплексу «Україна». Тобто 17 гектарів земельної ділянки, де ми зробили проектні пропозиції та затвердили їх у містобудівельному управління. І якби на сьогоднішній день та попередня угода була б виконана зі сторони міської ради, а не так як все є зараз… Є половинчасті рішення, тобто стадіон «Україна» переданий «Карпатам», рішення про надання «Карпатам» довгострокової оренди земельної ділянки є, але на сьогоднішній день договір про оренду не підписаний. В тих переговорах, які привели до підписання цієї попередньої угоди, брали участь такі люди як Микола Томенко, Юрій Павленко, Равіль Сафіуллін, Андрій Садовий, Петро Олійник та Мирослав Сеник. Враховуючи той фактор, що Україна з Польщею виграла тендер та отримала право проводити Євро-2012 я зустрівся з головою міста і запропонував йому послуги інвестора. Ми говорили про суму 200 мільйонів доларів, яка призначалася на першому етапі для розбудови всієї інфраструктури, включаючи можливу побудову нового стадіону. Я не говорив про розбудову нового стадіону, я говорив про те, що якщо УЄФА не буде заперечувати і стадіон «Україна» буде підходити після реконструкції під вимоги УЄФА, то було б, мабуть, доречніше не будувати новий стадіон, а зробити реконструкцію «України».

- УЄФА не проти?

- У нас є лист ліцензованої структури однієї архітектурної, яка зробила дослідження стадіону «Україна» і визначала, що після реконструкції він буде відповідати всім вимогам УЄФА. Але це не говорить про те, що б ми не будували новий стадіон. Для такої співпраці ми запропонували створити владі з нами акціонерного товариства відкритого типу «Народна команда «Карпати» Львів». Стало питання про те, як швидко ми можемо відкрити фінансування. Відповідь була простою, ми готові розпочати фінансування протягом п’яти банківських днів. Після створення на першому етапі ТзОВ «Народна команда «Карпати» Львів» з частками 50 на 50. В статутний фонд ми пропонували внести ту земельну ділянку, 25 гектарів, на Стрийській, де планувався будуватися новий стадіон. І комплекс «Україна», який на 10 років знаходиться у нашій орендній власності за одну гривню. А взамін ми всі свої активи вносимо теж в це ТзОВ «Народна команда «Карпати» Львів».

- Які саме це активи?

- Це офіси, земельні ділянки, зони відпочинку, футболісти… Це проект, який сьогодні у стадії завершення. Думаю, що таких інвестиційних умов жоден інвестор не запропонує. Нажаль протягом року влада була в пошуках інвестора. Не хочу нікого образити, але в мене таке враження, що там є люди, які не відрізняють інвестора від генпідрядника. Рік йшли перемовини з компанією «Альпіна». Я з ними зустрічався і ще тоді зрозумів, що ніякого проекту немає. Щоб будувати стадіон, треба розпочинати з земельної роботи. І якщо робити проект, то його треба прив’язати до земельної ділянки. Цього «Альпіна» не робила. Я провів зустріч з губернатором області, головою міста… Ніхто не говорить, що це погана ідея, але ніхто і не дає нормальної відповіді. Також була зустріч з головами депутатської фракції міської влади, де я намагався їм пояснити, що вони повинні зрозуміти, що цей стадіон без «Карпат» побудувати неможливо. Навіть якщо допустити, не дай Боже, що Євро в Україні не буде, то «Карпати» все рівно будуть будувати собі стадіон. До того ж чи можна цей проект фінансувати з міського бюджету? Хоча грошей там і так небагато. Навіть якщо те, що говорить міський голова має піл собою підґрунтя, то це не означає, що він має право ставити під ризик такі великі гроші, які йому не належать. Це гроші міської громади, гадаю, що їх краще витратити на вирішення соціальних проблем. Я намагався пояснити депутатам, що іншого виходу немає.

- На даному етапі можна говорити про те, що у Львові побудувати новий стадіон не встигнуть.

- На матчі Україна – Польща я зустрічався з Григорієм Михайловичем Суркісом. Ми говорили про терміни і я ще тоді не взяв на себе сміливість сказати, що я побудую стадіон у терміни, які назвали в УЄФА. Тобто до літа 2010 року. Це нереально. Я готовий ще говорити про весну 2011 року.

- Я чув, що міська влада була готова надати вам земельні ділянки, але не входити в «Карпати».

- Розмова така дійсно була. Але одній владі довіряєш, а в іншій сумніваєшся. Я хочу повернутися у 2001 рік, коли мене запросив тодішній губернатор Михайло Васильович Гладій і запропонував взяти під опіку футбольний клуб «Карпати». Мером був тоді Василь Куйбіда, який сьогодні є міністром будівництва. І тоді ми створили ТзОВ. Туди були залучені активи футбольного клуба та міста. Потім відбулися перевибори, городяни обрали нового мера. Маю на увазі Буняка. І він через прокуратуру все скасував. Я лишився з «Карпатами», а вони лишилися глядачами. Нажаль з самого початку майже немає людей, які розуміють всі масштаби проекту Євро-2012. Це приблизно те, що було при радянському союзі, тобто п’ятирічний план.

- Зараз ви ще готові увійти в цей проект?

- Тільки якщо така пропозиція поступить. Півтора тижні тому ми розмовляли з губернатором Миколою Івановичем Кмітьом… Я не хочу говорити, що ніхто у владі не хоче розуміти про що ми говоримо. На відміну від міської влади, причому в особі одного чоловіка, мера міста Садового. Він чомусь взяв на себе роль такого всезнайки. Тільки він знає, що він робить. Сьогодні ми маємо опрацьований варіант створення ТзОВ з обласною владою.

- Що може дати обласна рада?

- Для мене це не найголовніше. Але треба розуміти, що зараз жоден інвестор не прийде будувати стадіон. Така зараз ситуація в країні. Я можу зрозуміти, чому не хоче Андрій Іванович Садовий с «Карпатами» будувати. Можливо тому, що вони асоціюються у нього з Димінським. Тоді викупіть «Карпати» і будуйте, тому що окрім «Карпат» стадіон нікому не потрібен.

- Скільки коштують «Карпати»?

- Не можу сказати навіть приблизно. Треба досліджувати ринок. В один час я пропонував купити за одну гривню і обіцяв, що буду допомагати.

- «Карпати» з ФК «Львів» можуть об’єднати зусилля?

- В мене була розмова з Юрієм Кіндзерським. Негативної відповіді я не почув.

- У Львова можуть забрати Євро-2012?

- Я не знаю. Гадаю, що без Львова Євро-2012 у Польщі та Україні бути не може. Одна справа готелі та стадіони, а інша Львів. Це одна із сторінок історії, в тому числі і Польщі. Люди їдуть на чемпіонат Європи не тільки для того, щоб подивитися футбол. Ходять чутки, що Львів продав Євро Харкову. Не хочу це підтверджувати або спростовувати. Думаю, що це абсурд. В Харкові також роботи непочатий край.

- Коли «Карпати» будуть виступати в єврокубках?

- «Карпати» сьогодні є зовсім іншими. З’явилася гра, впевненість… Наступного року ми будемо ставити серйозні завдання перед клубом.

- Чому так часто змінюються тренери? Чи правду взагалі кажуть, що ви іноді можете тиснути на тренерів?

- Втручатися в роботу тренера ніхто немає права. Я також. Інша справа, що приходять тренери, які мають на меті лише одне, працювати з командою. Вони не думають про інфраструктуру, дитячу школу… Такі тренери не затримуються. Зараз з командою Олег Кононов, який має мою довіру і довіру футболістів. Це та людина, яку ми шукали.

- В чому полягає філософія та специфіка «Карпат» на трансферному ринку?

- Тренер шукає гравців під підсилення гри. Це повинно привести не тільки до кращого рівня гри команди, а і до того, що молоді футболісти отримують його довіру і можливість влитися в колектив. Це філософія команди, а філософія клубу базується на власному ресурсі. Ми йдемо до якоїсь вершини, ми хочемо щоб Галичина мала свого представника в Європі. Для цього потрібна інфраструктура. Це наші тили, з кого ми почнемо укріплювати нашу команду.

- Найближче до своєї мети ви були на початку. Коли командою керував Маркевич. Команда йшла на третьому місці і була дуже близькою до єврокубків.

- Я не хочу згадувати ті часи. Повірте мені, вони не є для мене найкращими. Я не жалкую, що тоді ми не стали третіми.

- Багато говорили про те, що команду мають поповнювати свої футболісти. Але виникає проблема, коли футболісти спочатку заявляють про себе, а потім починають грати гірше.

- Якщо брати окремих футболістів, то це проблема окремих футболістів. Буває, що молоді футболісти втрачають свою майстерність.

- На Інтернет сайті UA-Футбол ви можете задати своє питання гостю нашої передачі. І одне з найцікавіших прозвучить в нашій програмі. Сьогодні ми вибрали таке: «Ви були одним з ініціаторів створення Прем’єр-ліги, ви зараз задоволені тим, що відбувається?».

- Одна людина не може робити те, що вона задумала. Прем’єр-ліга зароджувалася в бесідах з іншими власниками футбольних клубів. Нажаль я не можу сказати, що на цей момент ми повністю досягли своєї мети. Але є хороші зрушення. Суддівство стало якіснішим. Але є багато моментів, які потребують перегляду. Наша найбільша помилка, що ми не змогли зареєструвати ті документи, які були напрацьовані в першу чергу футбольним клубом «Карпати». А також ми не змогли обрати президента Прем’єр-ліги.

- Петро Петровичу, ми вам вдячні за те, що ви сьогодні прийшли до нас в передачу. За те, що ви так відверто поговорили про ті проблеми, які є зараз у Львові. З приводу Євро-2012, про «Карпати», про Прем’єр-лігу. Будемо сподіватися, що ви у нас не востаннє. Що наступного разу у нас будуть більш приємні теми для розмови. Зі сподіваннями на порятунок Євро для Львова ми завершуємо цю програму.

- Дякую.

Від редакції. Як і було анонсовано до ефіру, читач, чиє питання прозвучало під час програми “Відверто про футбол”, отримує призи від компанії “Оболонь”. Тому, із задоволенням вітаємо львівського читача, що спілкується на сторінках UA-Футбол під логіном Avatar, бо саме його питання було відібране ведучими програми та адресоване Петру Димінському.

Просимо читача Avatar (Львов) у найближчий час зв’язатися електронною поштою з редакцією UA-Футбол та отримати свої призи.

Оцените этот материал:
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти
ахтунг (Львів)
Наступного року ми будемо ставити серйозні завдання перед клубом. Десь я це вже чув і неодноразово)))
Ответить
0
0
Вернуться к новостям
Комментарии 8
ахтунг (Львів)
Наступного року ми будемо ставити серйозні завдання перед клубом. Десь я це вже чув і неодноразово)))
Ответить
0
0
BARIN (Kiev)
norb (Львів) 03.12.08 16:23 :))) +5
Ответить
0
0
norb (Львів)
- Які саме це активи? - Це офіси, футболісти.. -//- гг, цікаво, чи хлопці в курсі, що вони для ППД "активи"??((((:
Ответить
0
0
Atlant (Harkov)
самый интересный вопрос))) Редакторы и те, кто вопросы отбирает, не стыдно?
Ответить
0
0
slava1970 (Сумы)
Тому, із задоволенням вітаємо львівського читача ========================= То енсть другим путь заказанг... типична Хоружевка,вашу мать
Ответить
0
0
Avatar (Львов)
Дело за малым, купить билет в Киев :-)
Ответить
0
0
Kvinto (Львів)
Чекав від цієї передачі більшого. Більшість питань про Євро, а Карпати зачіпили дуже поверхнево. Про відносини п. Димінького з п. Садовим мені слухати не цікаво (обидвоє "свої гроші варті"), а от конкретні питання про вже підписаних новачків, завдання на сезон, дитячі команди і проблеми підготовки молоді не завадили б. Хоча, слухаючи відповідь на питання журналіста про єврокубки та трансферну філософію, нічого конкретного він сказати не може.
Ответить
0
0
Rom4yk (Ternopil)
ха я все такий виявився правий =Аватар виграв бо коли це питання звучало ще висвітилась адреса сайту.
Ответить
0
0

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус