"Справа Ковєля". Як це було


…А Ковєль зараз в Іспанії. Він мовчить...

"Справа Ковєля". Як це було


…А Ковєль зараз в Іспанії. Він мовчить. Жодних заяв, спростувань, упродовж останнього тижня не відповідає на дзвінки на білоруський та російський номери мобільних телефонів…

Після вердикту ФІФА Ковєль уже не зможе обійтися «відмазками» на кшталт «нічого не знаю, нічого не підписував, а якщо і підписував, то не контракт чи не знав, що підписую… Словом, не винен я!». Тепер білорусу загрожує дискваліфікація. Тому на свій захист, якщо вже й висувати якісь аргументи, то серйозніші. Або просто визнати свою вину. Можливо, тому й мовчить Лєанід?

Ситуація у «Карпат» тепер насправді нескладна – клуб володіє правами на футболіста й може вимагати компенсацію за те, що він цілий рік виступав «на стороні», а також вести перемовини щодо продажу Лєаніда. Мороки додалося «Сатурну». З одного боку, вони нібито чесно купили гравця, але з іншого – наступного року його послугами так просто, швидше за все, користатися не зможуть. Утім, росіяни мають питати з мінського «Динамо», в якого футболіста і придбало. От у білоруського клубу ситуація справді «цікава». На яких підставах вони Ковєля продавали? До речі, Палата з вирішення суперечок ФІФА також вказала, що «усі скарги ФК «Карпати» супроти ФК «Динамо» (Мінськ) повинні бути розглянуті Комітетом з питань Статусу гравців ФІФА». Це буде пізніше. А наразі керівництво «зелено-білого» клубу готує офіційні листи Ковєлю і «Сатурну».

Усе ж ситуація не проста, тому варто заглибитися в недалеке минуле і подивитися, як розгорталися події навколо цієї скандальної справи.

18 грудня 2007 року

"Карпати" наголошують, що мають виключні права на Лєаніда Ковєля. 31 грудня закінчується термін його оренди. Але, згідно з умовами контракту між «Карпатами» та мінським «Динамо», виключні права на футболіста отримує саме львівський клуб, тому що у відведені цим документом терміни «Карпати» повністю виплатили трансферну вартість футболіста.

3 січня 2008 року

На офіційному сайті ФК «Сатурн» з’явилася інформація, що Лєанід Ковєль підписав з цим клубом трирічний контракт.

3 січня 2008 року

Гендиректор Олександр Єфремов негайно реагує на повідомлення: «Мене ця інформація відверто здивувала, тому що "Карпати" жодним чином не порушили умов трансферного контракту між мінським "Динамо" і нашим клубом стосовно переходу Ковєля до "Карпат". Є в нас і особистий контракт, підписаний гравцем. Тому мені не зрозуміло, як клуб, не маючи на те жодних підстав, поводить себе таким чином».

3 січня 2008 року

ФК «Карпати» надсилає листа на ім’я генерального директора ФК «Сатурн» Жиганова. У ньому йдеться: «Повідомляємо, що увесь комплекс прав на футболіста Ковєля Лєаніда Лєанідовича належить футбольному клубу «Карпати» (Львів) згідно з трансферним контрактом № 01/01-07 від 26 лютого 2007 р. між ФК «Динамо» (м. Мінськ) і ФК «Карпати» (м. Львів), а також особистим контрактом футболіста з футбольним клубом «Карпати» № 08/01 від 1 січня 2008 р. Аби уникнути конфліктної ситуації, спровокованої порушенням норм УЄФА, вимагаємо повернути футболіста у табір ФК «Карпати».

4 січня 2008 року

До справи підключається президент ПФЛ Равіль Сафіуллін. «До мене звернувся Петро Димінський, який розповів про ситуацію, що склалася довкола футболіста львівського клубу Лєаніда Ковєля. Він попросив мене зв’язатися з «Сатурном» і повідомити про відносини футболіста Ковєля з ФК «Карпати». Я відразу зателефонував президенту раменського «Сатурна» Михайлу Воронцову. Той запевнив, що абсолютно не в курсі щодо подій навколо Ковєля, зазначивши, що це питання селекційної служби. Я розповів йому про цю ситуацію, на що він пообіцяв зв’язатися з юристами клубу й, у разі потреби, з львівськими «Карпатами».

9 січня 2008 року

На офіційному сайті «Сатурна» з’явився коментар Жиганова, який сумнівається у правильності підписання контракту Лєаніда Ковєля з ФК "Карпати". Мовляв, Ковєль не був у Львові того дня, яким датується контракт. Клубний юрист Вадим Ладницький пояснив, що юридичну угоду можна підписати будь-якого числа, але зазначити дату, з якої вона вступає в силу. «Лєанід Ковєль справді підписав контракт з "Карпатами" раніше, під час дії попереднього контракту, а вступила ця угода в силу 1 січня 2008 року. Це юридично абсолютно грамотно і не тягне за собою жодних застережень до цієї угоди і дати її підписання. Крім того, реєстрація контракту в Професіональній футбольній лізі дійсно відбулася 2 січня 2008 року».

10 січня 2008 року

Виконавчий директор ПФЛ Анатолій Попов підтвердив факт реєстрації контракту Лєаніда Ковєля з «Карпатами». «2 січня до офісу ПФЛ прийшли представники «Карпат» з контрактом Ковєля, де стояли підписи самого гравця, ідентичні тим, що були на інших документах, а також підписи представників клубу. Запевняю, що реєстрація відбулася згідно з усіма нормами і правилами. Ковєль справді є гравцем «Карпат».

10 січня 2008 року

Петро Димінський заявляє, що Ковєль має повернутися: «У цій ситуації мені шкода самого Ковєля, який став заручником чиїхось інтриг. Розбиратися тут навіть немає у чому – Ковєль є гравцем «Карпат». Під час розмови зі мною наприкінці року Ковєль казав, що не хоче змінювати команду. Я запропонував йому ще додатковий стимул. Свого часу я уклав джентльменську угоду з Батістою: якщо він забиває 12 голів у чемпіонаті, я дарую йому «Мерседес». Подібну угоду я запропонував Ковєлю: якщо він стає найкращим бомбардиром другого кола чемпіонату, я віддаю йому свій новий «Мерседес», а таких в Україні лише два. Ця розмова відбулась за присутності спортивного директора клубу Юрія Дячука-Ставицького. Ковєль тоді ще жартома сказав, що на ракетах ще літати не навчився. Тим не менше, я дав гроші на купівлю машини, нехай лише грав би. У Ковєля контракт з «Карпатами» на 4 роки. Якщо ж Ковєль не захоче залишитися у Львові, ми його, як і інших, силою тримати не будемо. Захоче «Сатурн» його викупити – ми будемо про це говорити».

11 січня 2008 року

На арену виходить агент Ковєля Шандор Варга. Він відхрестився від «переходу» Ковєля з «Карпат» до «Сатурна», а також висловив упевненість, що з «Карпатами» цей футболіст жодного чотирирічного контракту не підписував.

15 січня 2008 року

Равіль Сафіуллін повідомив, що надіслав листи трьом сторонам («Карпати», «Динамо» і «Сатурн») щодо зустрічі й обговорення ситуації. Єдине, «Карпати» вже погодилися вирішувати конфлікт і готові приїхати на зустріч. А відповідей від раменського «Сатурна» та мінского «Дінамо» так і не було».

18 січня 2008 року

Олександр Єфремов запевнив, що готує необхідний пакет документів у дисциплінарні органи ФІФА: «Динамо» продовжує гнути свою лінію, безпідставно стверджуючи, що гравець «Карпат» Лєанід Ковєль належить їм. Більше у діалог з «Динамо» ми вступати не будемо. Нехай нас розсудять найвищі футбольні інстанції».

31 січня 2008 року

Експертиза (спеціалісти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз при МЮ України) засвідчила, що підписи в контракті виконав сам Ковєль: «Підписи від імені Ковєля Лєаніда у графах «Футболіст» на двох примірниках контракту №08/01, укладених від імені ТОВ «Клуб професійного футболу «Карпати» та футболіста Ковєля Лєаніда, терміном дії з 01.01.2008 р. по 31 грудня 2011 р., виконав сам Ковєль Лєанід».

31 січня 2008 року

«Карпати» подали скаргу до ФІФА. Скарга була викладена клубом англійською мовою на десяти сторінках із долученими 23-ма додатками. Відповідачами у справі є ФК «Динамо» (Мінськ), ФК «Сатурн» (Рамєнскоє) та футболіст Лєанід Ковєль.

5 лютого 2008 року

ФІФА отримала усі необхідні матеріали і розпочала розслідування.

25 липня 2008 року

Олександр Єфремов повідомив, що своє рішення ФІФА прийме до середини серпня. «Шанси у «Карпат» високі, особливо, зважаючи на те, що цією справою займається дуже відома у футбольній Європі людина».

28 листопада 2008 року

ФК «Карпати» отримав рішення Палати з вирішення суперечок ФІФА. Вирок: Ковєль – гравець «Карпат».

Оцените этот материал:
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти
ахтунг (Львів)
Марче (Львів) 10.12.08 18:04 ех......жаль Рава знялась з змагань прийдеться Лєаніду нову команду підшукувати )))
Ответить
0
0
Вернуться к новостям
Комментарии 12
ахтунг (Львів)
Марче (Львів) 10.12.08 18:04 ех......жаль Рава знялась з змагань прийдеться Лєаніду нову команду підшукувати )))
Ответить
0
0
Bimer (Симферополь)
> аключении заключении
Ответить
0
0
Bimer (Симферополь)
Хм... Что-то я еще не слышал об официальном аключении ФИФА... Где почитать можно?
Ответить
0
0
Марче (Львів)
ахтунг (Львів) Так,правильно.От тіки шо новина на сайті пройшла:Рава-чемпіон Львівщини.Я глянув,а в них,бідолашних,тільки три форварда.От де незоране поле для Лєаніда...)))
Ответить
0
0
ахтунг (Львів)
а Шандора Варгу на палю
Ответить
0
0
ахтунг (Львів)
Ковеля в чемпіонат Львівської області до закінчення контракту =)
Ответить
0
0
Марче (Львів)
Ярослав.ua (Львів) Ну то розкажи якщо знаєш,а коли не хочеш тут,то можу дати електронну адресу.
Ответить
0
0
Ярослав.ua (Львів)
ганебна ситуація - я знаю як було насправді, але цього вже ніхто не доведе...
Ответить
0
0
norb (Львів)
y@vorrr (Kyiv) твої слова - абсолютно невмотивовані. такі випадки були із багатьма футболістами, і пофіг із якими за нацією. більше винні ті, хто їм радить(особливо, коли гравцеві менше 20-ти років, він взагалі вперше змінив клуб, країну і зашуганий шо піпець). вгадай, хто був цим радником того разу? Magritt (Алчевск) стібешся ти, ясна річ, по ділу. але цілком невірно: те, що хтось один себе не зумів стримати, не каже, що треба писати дурниці у відповідь, надто про цілу націю. ти себе не краще показав щойно, аніж той, кому відповів. якщо за фактом - нарешті я бачу користь від використання судових інстанцій у футболі. "Ковєль - гравець "Карпат"". це - ключові слова статті. Варга це зварґаннив, Льоня думав, шо проканає, але не вийшло цього разу. підмочена репутація агентам ніколи не потрібна. слід би Ковєлю раніше задуматися про пошук нового агента, як і решті підопічних. не розумію, чого було так тупити...
Ответить
0
0
Magritt (Алчевск)
та й не кажи-нехай всі знають,яка нація найкраща в світі)))Нація "Істинних арійців" та "напівлюдей-напівбогів" - Українців! ржунимагу
Ответить
0
0
DEKAN008 (Zhovkva)
Ковель лопух, в шию таких гнати треба!!! Так не робиться!
Ответить
0
0
y@vorrr (Kyiv)
молодці Карпати втерли носа москалям та бульбашам-сяьрам, треба їх так кожен раз їм під зад давати, щоб пам'ятали, хто головний!!!
Ответить
0
0

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус