Конфлікт інтересів в українському футболі


З 90-х років минулого століття вболівальники тільки й чують про спроби переділу "сфер впливу" між кланами Суркіса та Ахметова

Конфлікт інтересів в українському футболі


Ні для кого не є секретом, що український футбол є об'єктом і засобом піару політиків та бізнесменів. З дев'яностих років минулого століття вболівальники тільки й чують про спроби переділу "сфер впливу" між кланами Суркіса та Ахметова, про те, кому "належить" ФФУ чи ПФЛ, чи кому вигідніша поява Прем'єр-ліги.

Є у нашому футболі "традиційні" збудники громадської думки - Петро Димінський, а віднедавна і Вадим Рабінович. Саме вони і здавалися рушіями процесу створення незалежного від ФФУ і ПФЛ об'єднання клубів, яке мало би захищати інтереси останніх.

Приставка в.о. за більш ніж півроку існування нової Ліги весь час явно заважала набрати ваги у вітчизняному футболі Віталію Данілову, який багатьма розглядався як нейтральний до ворогуючих таборів Суркіса та Ахметова менеджер.

Але перший же конфлікт інтересів між власниками клубів, а відповідно і Прем'єр-лігою, та Федерацією футболу України на чолі із Григорієм Суркісом продемонстрував реальну розстановку сил в українському "незаполітизованому" футболі.

Конгрес ФФУ, який прийняв зміни до статуту Федерації, формально виконував вимоги ФІФА. Але, судячи з того, що сам Віталій Данілов визнав, що представників Прем'єр-ліги навіть не стали слухати, Суркіс також вказав на реальне місце нової Ліги.

І хоча питання власності реклами і телетрансляцій є для більшості президентів клубів менш принциповим за, приміром, питання неупередженого суддівства, і самі ці телетрансляції зараз приносять не так багато доходів - перспектива виглядає зовсім іншою. Якщо УПЛ вдасться зробити те, що вона задекларувала - а саме зробити вищий дивізіон українського професійного футболу самоокупним для усіх його інвесторів, то саме реклама і телепокази мають стати головними рушіями цього процесу.

Тому крок Григорія Суркіса видається і, для нього особисто, далекоглядним - більшість прибутків від продукту діяльності клубів опинятимуться у руках громадської організації "Федерація футболу України". А обіцянки передати права Прем'єр-лізі - це лише обіцянки.

Не дарма ж перший віце-президент ФФУ Сергій Стороженко вкрай категорично заявив: "Там де є слово "футбол", особливо професійний, усі права на все належать Федерації футболу України. Все, що пов'язано зі словом футбол - це федерація футболу України".

Після чого додав: "А вже ми делегуємо свої права. Ми делегуємо Прем'єр-лізі та ПФЛ наші одвічні права, котрі нам делегувала держава".

Григорій Суркіс, підтримуючи свого колегу, заявив про те, що в разі невиконання цих вимог ФІФА може прийняти рішення про призупинення членства ФФУ, про відлучення усіх команд клубного і національного рівня від участі у національних змаганнях.

"На виконання вимог ФІФА у кожної асоціації є два роки. Ціна питання велика - на чашу ваги треба класти питання, які в нас є аргументи не прийняти норми ФІФА", - каже Григорій Суркіс, не пояснюючи при тому, як наші клуби і збірні виступали у міжнародних змаганнях до цього часу.

"Чомусь ніхто з представників ФФУ не говорить про те, що держава Україна, як і будь-яка приватна структура (тобто футбольний клуб), яка діє на території цієї держави, не зобов'язана виконувати норми міжнародної громадської організації ФІФА. Адже пріоритет над національним законодавством можуть мати лише ті акти, які прийняті міжнародними організаціями (тобто тими, які створені кількома державами - ООН, СНД НАТО тощо) та ратифіковані українським парламентом", - так прокоментував "Чемпіону" ситуацію з "незалежністю" ФФУ від законів України експерт з міжнародного права, який попрохав не називати свого прізвища.

Натомість для Сергія Стороженка, який був колишнім прокурором та головою суддею Харківського обласного суду, у питанні пріоритетності норм статуту ФІФА і українських законів усе зрозуміло:

"Будь-які посилання на те, що існує пріоритет національного законодавства, як тут нам намагалися повідомити, чи те, що ми маємо підпорядкуватися волі клубів, які базуються на національному законодавстві, - то я відповім, що передусім ми маємо виконувати статути ФІФА і УЄФА".

З боку представників Прем'єр-ліги уже прозвучала заява про безпідставність та незаконність таких кроків ФФУ.

"Від початку проведення чемпіонатів України склалося так, що усі права на телетрансляції належали власникам клубів, які приймають матчі. І це було зафіксовано у документах", - каже Генеральний директор Прем'єр-ліги Максим Бондарев.

За його словами, на базі цього була створена система, коли клуби передавали права на рекламу і трансляцію тому чи іншому суб'єкту: "При створенні прем'єр-ліги це був комерційний відділ, котрий акумулював більшість прав клубів на телетрансляції, на рекламні та спонсорські проекти".

За його інформацією, ФФУ мотивує своє рішення про внесення змін до свого статуту тим, що відповідні положення в статутах ФІФА та УЄФА говорять про те, що від початку права належать національний федераціям. "Тут виникає деяка нестиковка норм статутів ФІФА та УЄФА і норм чинного законодавства України", - наголошує Бондарев у спілкуванні з кореспондентом "Чемпіону".

Незалежний експерт у галузі українського медіаправа Діана Проценко говорить про цілком можливу вірогідність конфлікту.

За словами Проценко, "українське законодавство в сфері права інтелектуальної власності, не містить норм, які б врегульовували такі відомі західним країнам права на персонаж, на формат, на трансляції тощо. Тому є необхідність відпочатку розібратись у природі того, що є право на трансляцію матчу (т.зв. телевізійні права на матч), і з'ясувати, які положення українського законодавства можуть бути застосовані до подібних правовідносин, тобто не можна говорити однозначно, що за українським законодавством чи чиїмось статутом права на трансляцію належать тому чи іншому суб'єкту без ґрунтовного аналізу.

Як пояснила нам експерт, існує поняття виробника відеограми, який захищається суміжним правом. Ддля того, щоб виникло суміжне право, не потрібно жодних реєстрацій - суміжне право виникає від самого факту створення. А виробник відеограми має право використовувати самостійно чи визначати порядок використання іншими особами. "Один зі способів використання відеограми - це публічне сповіщення. Трансляція матчу тим чи іншим телеканалом - це і є публічне сповіщення».

У випадку із футбольним матчем, може бути дозвіл необхідно визначитись із тим, хто може бути і має право бути виробником відеограми, тобто матиме право на створення відеограми та її подальшого використання, в тому числі публічного сповіщення. Найочевидніше саме організатор матчу (може збігатись в одній особі із тим, кому належить майданчик для зйомок , наприклад, стадіон, або він може орендувати майданчик у іншої особи на підставі договору)Або той, кому належить майданчик, на якому відбуваються зйомки, сам створює відеограму, і вже як виробник відеограми нею розпоряджається, зокрема дає комусь право публічного сповіщення", - розповіла юрист.

На її думку, у ситуації із Федерацією футболу України і футбольними клубами конфлікт інтересів може існувати, а може і не існувати.

"Приміром, клуб, який приймає матч, є членом Прем'єр-ліги, а отже асоційованим членом ФФУ, має право самостійно стати виробником відеограми, для чого йому необхідні техніка і спеціалісти. При тому він може замовити комусь технічні послуги із виготовлення відеограми і водночас лишатися власником", - розповідає Діана Проценко.

За її інформацією, виробити відеограму може технічна компанія, яка має спеціалістів-операторів і необхідні відеокамери, яку може найняти організатор/власник майданчика. Ця компанія виготовляє відеограму, з якою клуб може робити все, що забажає.

Водночас, на думку Проценко, конфлікту може і не існувати. Такий розвиток подій можливий, якщо відносини клубу і ФФУ врегульовані окремим договором.

"Є інша уявна позитивна ситуація, коли між ФФУ і клубом є договір про співпрацю в рамках членства у ФФУ, і коли організатором усіх матчів є федерація, і в рамках організації кожного матчу, і клуб і ФФУ знають, хто що робить, і кому що належить - права і обов'язки.

Якщо у договорі написано, що право організовувати створення відеограми належить ФФУ, то клуб не має права перешкоджати ФФУ завести того, кого хоче федерація, для створення відеограми. У цьому випадку відеограмою може розпоряджатися ФФУ, але це має бути врегульовано у договірних відносинах", - наголошує експерт. Інша можлива ситуація, коли умовою вступу клубу до громадської організації "Федерація футболу України" через членство у Прем'єр-лізі або інших громадських організаціях є передача федерації прав на створення відеограми і якщо федерація цю відеограму створила, то тоді ФФУ буде нею розпоряджатися".

За словами Діани Проценко, якщо "це приватний клуб чи приватна територія, і матиме місце конфлікт між ФФУ і клубом, останній, який не є членом ФФУ або не боїться зіпсувати з федерацією стосунки, може просто не пустити представників федерації для створення відеограми".

"Таким чином, - говорить Проценко, - сама ФФУ не зможе зробити відеограму, і, як наслідок, не зможе нею розпоряджатися. А клуб може сам зробити відеограму або найняти когось для її виготовлення, і потім нею розпоряджатися".

Ми звернулися із проханням прокоментувати можливе існування договору між клубом і ФФУ до львівських "Карпат", які відомі принциповою позицією щодо захисту своїх прав.

"На даний момент "Карпати" не мають жодних договірних зобов'язань перед жодною структурою, ні перед Федерацією футболу, ні перед Прем'єр-лігою, ні перед іншими структурами, уповноваженими чи неуповноваженими", - розповідає заступник генерального директора ФК "Карпати" Ігор Дедишин у коментарі кореспонденту "Чемпіону".

"Якщо Федерація футболу каже, що готова на безкоштовній основі передати ці права Прем'єр-лізі - так вони цими правами не володіють і просто приписали собі це! Усі професійні клуби підтвердять, що рекламні і телевізійні права належать їм. Я в тому впевнений на 200%. Тому федерації футболу просто немає, що передавати", - додає він.

Наразі футбольний клуб "Карпати" сам володіє своїми рекламними і телевізійними правами і не збирається із ними прощатися. "Карпати" віддадуть їх лише в одному випадку: коли під егідою Прем'єр-ліги буде створений повноцінний телевізійний і рекламний пул і якщо туди увійдуть усі клуби прем'єр-ліги і будуть перебувати в однакових умовах.

Зараз конфлікту немає, і клуб нікому нічого не збирається віддавати - це неможливо. Якщо Федерація футболу хоче цього конфлікту, то він не піде на користь ні ФФУ, ні українському футболу загалом", - підсумував речник львівського клубу.

Розв'язка закладеного у рішенні Конгресу ФФУ конфлікту обов'язково відбудеться, і, за традицією функціонування українських футбольних кіл, рішення буде прийняте у кулуарах, без винесення подробиць на суд громадськості. Адже, здається, в умовах економічної кризи у цьому випадку ФФУ таки наступила на мозоль клубам - ніхто не збирається втрачати живі гроші.

Цілком можливо, що Григорій Суркіс, виносячи такі зміни у проект рішення Конгресу, хотів формально виконати вимоги ФІФА та УЄФА, лишивши клуби при своїх правах. Однак тоді би доречним було не ставити питання руба, як це зробив цитований вже нами Сергій Стороженко, а "по-доброму" домовитися із Прем'єр-лігою та власниками клубів.

Оцените этот материал:
Источник:
Чемпіон
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти
Павло Булах
Не комерційний, а маркетинговий. Я його спитаю. Проте, впевнений, що він, коли звільнявся, наврядчи тишком скопіював собі всі укладені контракти для сімейного архіву. :)
Ответить
0
0
Вернуться к новостям
Комментарии 51
Павло Булах
Не комерційний, а маркетинговий. Я його спитаю. Проте, впевнений, що він, коли звільнявся, наврядчи тишком скопіював собі всі укладені контракти для сімейного архіву. :)
Ответить
0
0
Олексин (Новочорна)
Павлу Булаху 08.01.09 16:20 Будуть на руках торішні контракти з МСП - буде матеріал. Бо теоретизувати можно довго, але актуальною, на мій погляд, є лише практична реалізація цього питання. - Пане Павло, я ж не про заробітки (в сенсі - скільки хто заробив, наварив чи вкрав) від телетрансляцій питання ставив... А запитував: а хто ж таки має право на доходи - федерація, чи клуби? Втім, Ви цікаво питання про контракти поставили... Мовляв, нема де і як знайти... А колишній комерційний директор ПФЛ, який за власним бажанням звільнився десь після нового 2008-го року - невже повз нього оці контракти проходили? Невже він нічого не може пригадати? І його блог, до речі, на цьому сайті пустує... Чи він взагалі відмовився від сайту? Ні, можна домислити багато чого... Для прикладу: Данілов, мовляв, подібних собі не хоче здавати... Суркіс недарма так прозоро натякує на необхідності аудиту ПФЛ по 2008-й рік включно...
Ответить
0
0
Павло Булах
Будуть на руках торішні контракти з МСП - буде матеріал. Бо теоретизувати можно довго, але актуальною, на мій погляд, є лише практична реалізація цього питання.
Ответить
0
0
Олексин (Новочорна)
Павлу Булаху 07.01.09 13:34 "хто в цьому конфлікті “правіший”...." (с) Глобально - федерація." - Дякую Вам, - хоч таким чином чином Ви вирішили нашу суперечку на цій гілці. Але - "заказуху" на матеріал "...необхідність саме Вам повернутися до теми створення УПЛ (функціонування ПФЛ, взаємовідносин з ФФУ, правового статусу клубів та їх місця в системі федерацій, прав на телетрансляції, тощо)..." - прийміть...:) Будь-ласка! Конкретно стосовно телетрансляцій і прав на прибуток від них - ФФУ чи клуб? Якщо, можна, наголосіть ще раз тут...
Ответить
0
0
Олексин (Новочорна)
Павлу Булаху 06.01.09 13:09 З Різдвом Вас! Господь народився! - Коли я висловився, що редакція UA-Футбол “взагалі не робить власних матеріалів на цю корінну тему в українському футболі” – то, визнаю, дещо погарячкував... Але, навіть стосовно Вашої статті “Украинская премьер-лига. Магия вывески” – погодьтесь, рік тому... Можна сказати й так, що “взагалі”... ІМНО. Та й питання в своєму пості я ставив дещо ширше – не лише про “конфлікт інтересів”. Адже нас, форумчан, погодьтесь, цікавить відповідь на глибше запитання: - а хто в цьому конфлікті “правіший”.... Ви ж у своїй роботі, на яку посилаєтесь – такої відповідді, погодьтесь, уникли. А заглядувати у святці – у відповідні нормативні документи; та ще й належним чином їх зрозуміти – то, погодьтесь, для багатьох з нас закінчиться “неасіліл”... В мене, наприклад, комп знову “неасіліліваєт” файли ПДФ (знов якийсь вірус завівся, певне...). А хтось “неасіліліт” нормативні документи ФІФА/УЄФА, які навіть не по російськи... А з Вашою роботою, признаюсь, за Вашою рекомендацією, сьогодні я “ознайомився” вже втретє (якщо не вчетверте). Торік, дякую Вам за це, цим матеріалом (в тім числі) Ви допомогли мені розібратися в проблемі. Але нині – ІМХО – знову назріла необхідність саме Вам повернутися до теми створення УПЛ (функціонування ПФЛ, взаємовідносин з ФФУ, правового статусу клубів та їх місця в системі федерацій, прав на телетрансляції, тощо). Щоб, у випадку виникнення подібної суперечки (а вони ще будуть!) між форумчанами кожен з нас мав би змогу послатися на Вашу авторитетну думку (як ото ми посилаємось на Вашу роботу по нофому формату єврокубків)! З повагою
Ответить
0
0
менеджер среднего звена (kiev)
vikniksor (Симферополь) 06.01.09 17:34 Приятно поговорить с умным человеком:))) Удачи в Новом году:))
Ответить
0
0
vikniksor (Симферополь)
Ну договорились, амбиции двух личностей:) Так ведь они в разной весовой категории. С Суркисрм воюют вторые люди клана. У Ахметова есть более важное поле боя, ВСЯ Украина. А вот момент истины, имхо, состоит в том, что организации типа УПЛ и ПФЛ, просто громоотводы, на случай,когда гром грянет. Ведь количество экономических нарушений и коррупции в нашем футболе - море. И будет на кого перевести стрелки белому и пушистому обладателю бренда ФУТБОЛ.
Ответить
0
0
менеджер среднего звена (kiev)
Зачем, пусть тогда сделает УПЛ, отделом профессионального футбола в ФФУ. И керует на здоровье. Зачем ничего не решающая организация, но разрешенная СВЫШЕ? Это о здравом смысле. А теперь еще и ПФЛ. Бюрократы всегда много жрут, смысл создавать и передавать полномочия? Это застой. vikniksor (Симферополь) 06.01.09 11:04 Вы сами ответили на все свои вопросы:))) Согласен, что рогато и кривовато. Но вместе с тем это никоим образом не ставит под вопрос саму легитимность прав ФФУ на трансляции УПЛ. На самом деле статья просто левая. Конфликт интересов не потому, что структуры кривые, а потому что есть амбициозный Суркис и амбициозный Ахметов. Будет больше таких амбициозных, глядишь, конфликт разделят не на двоих, а на десятерых. В итоге, конфликт меньше получится))))
Ответить
0
0
Павло Булах
"Удивляюсь г-ну Булаху. Поставить на сайт статью, которая ни о чем." (с) Robi (Kiev) Да я как бы её не ставил. Так что можно мне и не удивляться. :) --- "І неправильно те, що редакція UA-Футбол не те що взагалі не робить власних матеріалів на цю корінну тему в українському футболі" (с) Я по питанню взаємовідносин між ФФУ та ПЛ висловився більш, ніж рік тому, 24 грудня 2007 року, ще ДО створення ПЛ, у матеріалі "Украинская премьер-лига. Магия вывески". Пункт четвертий, під назвою "Противостояние админресурсу". Ознайомтесь. І скажіть, якщо ще ДО СТВОРЕННЯ все це було зрозуміло (як Вам тепер зрозуміло роком потому), навіщо мені тепер писати ще десяток статей на цю тему? :) Коли щось докорінно зміниться - напишемо. А поки - стаття актуальна та, міркую собі, буде актуальна ще досить довго.
Ответить
0
0
Олексин (Новочорна)
5.Стосовно Закону. Якщо такий Закон буде – ніхто Україну не четвертує. А, навпаки, похвалить! Хоча б тому, що такий Закон захищатиме: а) майнові права федерації; б) права пересічного уболівальника на безпеку та комфорт на футболі. Звісно, лише у тому випадку похвалять, якщо в ньому, в Законі, не буде якихось надуманих додаткових обмежень прав фізичної особи (гравців, уболівальників, тощо) та прав ФФУ, передбачених Статутами ФІФА/УЄФА... Я згоден з тим, що наші нардепи до таких обмежень можуть докотитись... Вони – такі в нас... Але Закон – на то він і є закон, що погоджується (та й розробляється...) не лише однією інституцією!
Ответить
0
0
Олексин (Новочорна)
3.А от в організіції ОФІЦІЙНИХ ТУРНІРІВ – всі права, і всіобов’язки стосовно них належать ВІДПОВІДНИМ ФЕДЕРАЦІЯМ, і аж ніяк не клубам! Тому і доходи від таких турнірів – якраз “хліб” федерацій. Інша справа, що федерації МОЖУТЬ “поділитися” і цими правами, і обов’язками, і доходами як і з клубами, так і структурами, які вони, ті клуби, МАЮТЬ ПРАВО СТВОРИТИ. А може і не ділитись... Так, наприклад, Чемпіонат Англії (той, на який найбільше посилаються) – організовує і проводить (і несе відповідні видатки, а також отримує відповідні доходи, частину з яких передає ФФА) асіціація тамтешніх клубів. А чемпіонат Голандії – федерація Королівства. Тамтешня асоціація клубів – існує лише як комерційна структура, яка організовує і отримує виключно доходи від прав федерації на цей чемпіонат з відповідним відрахуванням федерації (так, принаймі повідомив В.Данілов в останній передачі “Відверто про футбол”). Кубок Англії – проводить виключно англійська федерація. В нас: УПЛ і проводить, і організовує. і несе видатки на Чукр-и і без відповідного відрахування частини доходів на ФФУ (поки що... – так наша ФФУ вирішила). А от Кубок України – нині проводять аж три організації: і ПФЛ, і УПЛ (на відповідних етапах), і ФФУ (фнальний матч). Так що стосовно такого відповідного пункту своїх заперечень мені Ви, колего, дещо помиляєтесь... Не має відповідних прав клуб на проведення ОФІЦІЙНИХ змагань (а, відповідно, і прав на доходи від нього)... Інша справа – МОЖЕ ОТРИМАТИ їх (клуб, або об’єднання клубів) по договору з федерацією!
Ответить
0
0
Олексин (Новочорна)
2.Клуб має право організувати товариський, і навіть МІЖНАРОДНИЙ ТОВАРИСЬКИЙ турнір, (або прийняти участь в такому), але лише через власну федерацію. Принаймі – ОФІЦІЙНЕ ЗАПРОШЕННЯ (не плутати з неофіційним, попередніми перемовинами, контактами) клубу з іншої федерації він направляє через свою федерацію. Адже клуби різних федерацій (та й в одній федерації також) – дещо обмежені в спілкуванні та у взаємовідносинах поміж собою. (Так, наприклад, якщо в трансферних справах вони можуть вести поміж собою розрахунки напряму; то дозволи на всі трансфери без виключень ОБОВ’ЯЗКОВО надаються виключно федераціями). У випадку міжнародного турніру – видатки і доходи від нього належать... а біс його знає, кому належать..., в такі дебрі не вник ще!:). Принаймі, як правило, федерації не заважають таким ТОВАРИСЬКИМ турнірам, а подекуди – не те що сприяють, а навіть допомагають у їх організації та проведенні... В тім числі фінансово... А стосовно заборон... – на моїй пам’яті з останнього часу лише одна гучна заборона. Це, коли ФФУ (ім.Баннникова) забороняла/непогоджувала стосовно Таврії (здається...) прийняти участь в першому кубку СНД(співдружності). Втім, після 1991-го, зі зникненням ФФСССР, гучних подібних заборон стало на порядок менше. Як правило, федерації лише у виключних випадках обмежують в інтересах національних збірних участь в таких турнірах певних гравців.
Ответить
0
0
Олексин (Новочорна)
менеджер среднего звена (kiev) 06.01.09 09:53 "Честно пытался разобраться в этом посте. ниасилил..." - Я "асіліл", постараюсь відповісти колезі так: _______ Для dima24 (VInnytsya-Sumy) 06.01.09 01:05 Шановний колего! Спершу – Ви правильно зауважили, що моє порівняння структури футбольних федерацій відносно підприємств є не зовсім коректним. Але не абсолютно, а – дещо недоречним (втім, як і кожне порівняння). Абсолютних аналогій в таких справах, звісно, бути не може. Але, як порівняння – має сенс, ІМНО. Далі. Давайте просто глянемо на права футбольного клубу (як юридичної особи – з власними правами згідно такого статусу, погоджуюсь!) в системі світової організації футбольного життя під егідою ФІФА і нижче (УЄФА/ФФУ): 1.Клуб має право організувати товариський, і навіть МІЖНАРОДНИЙ ТОВАРИСЬКИЙ матч з формальним ПОВІДОМЛЕННЯМ своєї федерації (або прийняти участь в такому). Звісно, в такому випадку – всі видатки і доходи від матчу належать клубу-організатору. Втім, федерація може і заборонити такий матч, але лише у випадку, якщо до клубу-супротивника, чи до федерації, до якої він входить, у встановленому порядку винесені певні стягнення. Так, років зо двадцять тому такими ізгоями були клуби з Родезії через санкції з боку ФІФА (за апартеїд).
Ответить
0
0
vikniksor (Симферополь)
Так ведь вопрос в том и есть, что уже выстроенна строгая вертикаль подчиненности и ФФУ просто контролирующий орган УЕФА. А он выстроил подчиненную бизнес структуру УПЛ. Зачем, пусть тогда сделает УПЛ, отделом профессионального футбола в ФФУ. И керует на здоровье. Зачем ничего не решающая организация, но разрешенная СВЫШЕ? Это о здравом смысле. А теперь еще и ПФЛ. Бюрократы всегда много жрут, смысл создавать и передавать полномочия? Это застой.
Ответить
0
0
менеджер среднего звена (kiev)
vikniksor (Симферополь) 06.01.09 08:57 по первому пункту. Ключевой момент нашей дискуссии - ваша попытка разделить ФИФА с ФФУ. А это неверно. ФФУ - неотъемлемая составляющая ФИФА и УЕФА, входящая в их структуру. Если Вы сможете принять этот нехитрый (и, кстати, юридически закрепленный) тезис, все встанет на свои места. Некорректно говорить, что ФИФА и УЕФА зарабатывают деньги, а ФФУ паразитирует. Это одна структура. И кстати, так неплохо ФИФА и УЕФА зарабатывают именно благодаря тому, что были наделены национальными федерациями исключительными полномочиями. Уверен, если бы каждая страна сама продавала трансляции ЧМ или ЧЕ со своим участием, такими деньгами за них и не пахло бы. Да и сомневаюсь, что мы могли бы наблюдать эти чемпионаты - слишком со многими надо было бы договариваться телевизионщикам. То же самое с ЛЧ.
Ответить
0
0
менеджер среднего звена (kiev)
Чи є аналог в УЄФА, типу G-14, чи інша організація с правом продажу прав на телетрансляцію? НІ. У нас також усі права належать УПЛ, передані клубами за ЇХ ЗГОДОЮ, а УПЛ перераховує прибуток клубу згідно кількості показаних матчів (проданих прав). dima24 (VInnytsya-Sumy) 06.01.09 01:05 Честно пытался разобраться в этом посте. ниасилил...
Ответить
0
0
vikniksor (Симферополь)
менеджер среднего звена (kiev) Нормально говорить со слушающим собеседника человеком. Мои замечания: 1. УЕФА и ФИФА - зарабатывают деньги( ЧЕМПИОНАТЫ МИРА, ЕВРОПЫ, КОНТИНЕНТАЛЬНЫЕ КУБКИ). Все идет под их финансовым обеспечением с выплатой премиальных. ФФУ отдало право, зарабатывание денег и все риски, УПЛ. А что взамен? Ну да, право играть в футбол. Международные нормы, да залюбки, но только во всем правовом поле, а не что пану угодно. 2. Про то, что клубы хотят прильнуть к финансовым потокам ФФУ -абсурд. Ведь их нет.Бюджет многих клубов, больше бюджета ФФУ. 3. А кто спорит против получения доли доходов, вопрос какая доля и контроля над расходованием своей доли. Клубы не ходят быть пешками за свои деньги. Как это было в совке, кстати.
Ответить
0
0
Robi (Kiev)
Не понимаю, почему вы ничего не имеете против того, что УЕФА имеет права на продажу трансляции лиги чемпионов? Кстати, диктуя нам не самое удобное для нас время начала матчей:(((( менеджер среднего звена (kiev) 05.01.09 19:19 ------------------------------------ +1
Ответить
0
0
Олексин (Новочорна)
менеджер среднего звена (kiev) 05.01.09 19:19 Дякую за підтримку, колего! Але так важко довести декому, що масло масляне... І вже шкода їх, оскільки правда - їм очі коле. Кричать - небезпечно, мовляв:)
Ответить
0
0
менеджер среднего звена (kiev)
ФИФА, УЕФА - имеют право, дают деньги. А ФФУ исключительно перераспределяет чужие. vikniksor (Симферополь) 05.01.09 12:59 Вы противоречите сами себе. Функция ФФУ абсолютно та же, что и ФИФА и УЕФА - администрирование футбола на своей территории. Расшифровываю понятие администрирование: получение доли от всех доходов, связанных с игрой а также несение всех расходов, связанных с популяризацией игры (поддержка детского, любительского футбола, организация официальных соревнований и т.д.) Разные здесь только территории - мир, европа и Украина соответственно. Не понимаю, почему вы ничего не имеете против того, что УЕФА имеет права на продажу трансляции лиги чемпионов? Кстати, диктуя нам не самое удобное для нас время начала матчей:((((
Ответить
0
0
менеджер среднего звена (kiev)
contrstream (Донецк) 05.01.09 09:44 С Вами тяжело вести дискуссию. По сути моего поста вы не написали ничего. Более того, приписали мне тезис о том, что ФИФА придумала футбол!!! Я НЕ ПИСАЛ НИЧЕГО ПОДОБНОГО!!!!! ПС. Кстати по поводу Вашего сайта. Упоминания о нем в каждом своем посте и обязательное сообщение о нем в каждой ветке о Суркисе или ФФУ - моветон, ИМХО. Вы бы еще дописывали, что вы самый красивый:)))))
Ответить
0
0
vikniksor (Симферополь)
Больному все возрасты покорны, срочно к психиатру Олексин. Может вы еще не безнадежны.:)И не ставьте еще и медицинских диагнозов. Это будет опасно для людей.
Ответить
0
0
Олексин (Новочорна)
vikniksor (Симферополь) Діагноз... Де розподіл, хто розподіляє? ФФУ? Маразм... Нє, мож і я таким стану скоро... Мож, 86-ий і мені ще й цим гавкнеться... От тоді би хто-небудь відігнав би мене від компа...
Ответить
0
0
vikniksor (Симферополь)
Олексин (Новочорна) Молодой человек, мне стало удивительно, кто же из нас совок? Вы думайте, хоть иногда, что пишете. Ведь это стержень социализма - распределять. Извините меня, но много писать не значит знать.
Ответить
0
0
Олексин (Новочорна)
Але додам: врешті, розмова йде ЛИШЕ про телеправа; а до атрибутики, квиточків, клубної періодики, тощо - ніхто пельки і не розкриває!
Ответить
0
0
vikniksor (Симферополь)
УЕФА=ФФУ
Ответить
0
0
vikniksor (Симферополь)
Олексин (Новочорна) Так в этом и суть, что печь хлеб должен завод, а вот продавать его только объединение. Это абсурд. Ведь есть фирменные магазины и от продажи в них, хлеб не перестает быть хлебом. Другое дело контроль качества, цен и тд. Общая политика на повышение прибылей, а голое администрирование ФФУ - нонсес. ФИФА, УЕФА - имеют право, дают деньги. А УЕФА исключительно перераспределяет чужие.
Ответить
0
0
Олексин (Новочорна)
Для Robi (Kiev) 05.01.09 09:51 З першим абзацом - можу в основному погодитись. Не погоджуюсь лише з тим, що наші олігархи можуть домовитись власноруч. Принаймі, домовитись так швидко, як того потребує справа... Зайвим підтвердженням цього - ота інфа, на якій ми сидимо... Вважаю, що Законом - буде швидше. Тим більше що такий Закон - потрібен усім. І їм, олігархам; і нам, уболівальникам. А з критеріями для клубів -... Та це визначать внутрішні документи (Статути, інші внутрішні акти) в рамках самого Закону... Тим більше - вже ринок, і намагання виробника досягти більшого прибутку в цьому допоможуть...
Ответить
0
0
Robi (Kiev)
vikniksor (Симферополь) не надо придираться к словам. Люди понимают о чем идет речь. ок. назовьем это не интелектуальной собственностью, а правом собственности. так будет понятней? В данной ситуации неважно как мы называем право на трансляцию матчей, проводимых под эгидой ФФУ, УЕФА и ФИФА, ибо все согласны играть по этим правилам, всех они устраивают, и все на этом хотят заработать денег. Олексин (Новочорна) Не все так просто. В твоєму розумінні закон поміститься на 2, максимум 3 сторінки. Але це не так. Все в одному документі не розмістиш. При цьому всьому вони мають відповідати вимогам ФІФА та УЄФА. Повторюсь наразі наші "народні обранці" не готові до цього. Я бачу вихід з кризи - сідають презеденти клубів і обговорюють всі ці питання, і приймають рішення. І чомусь мені здається, що якщо разом виступлять, Суркіси, Ахметов, Коломойський, Димінський, Жеваго та ін. то шансів на те, що щось зміниться набагато більше, ніж просувати все це через ВР. І саме головне, для початку потрібно визначитись з критеріями до клубу. А то он як ми маємо. Арсеналу ніде грати, Іллічівець немає грошей, ФК Харків немає стадіону... Нащо такі клуби в УПЛ???
Ответить
0
0
contrstream (Донецк)
менеджер среднего звена (kiev) 04.01.09 18:35 Гражданин! Ваша ненависть к Киеву и Суркисам не позволяет вам быть адекватным. О чем вы пишете? Есть игра. Эту игру любят миллиарды людей. И есть организация, которая эту игру администрирует - ФИФА. Это право ей в свое время передали национальные федерации футбола с целью развития игры по ЕДИНЫМ правилам. -------------------------------------------------- Тут не только у Вас, где-то ещё в комментах я видел тезис о том, что когда люди играют в дыр-дыр, это тоже под эгидой Федерации. Вы перечитайте внимательно свой эмоциональный отжиг. По-вашему, футбол придумала ФИФА, а тениис - АТП на пару с ВТА? Это типичные бюрократические структуры, наросты на видах спорта, более или менее успешно их, тут Вы абсолютно правы, администрирующие. НЕ БОЛЕЕ! Не может чиновник, пусть и избранный большинством голосов других чиновников и одобренный чиновниками более высокого уровня, хапнуть себе права на телетрансляции. Он не проводит матчи, не организовывает показ, он чисто по-чиновничьи хочет скирдовать бабло. ЗЫ. А с чего Вы взяли, что я ненавижу ГМСа? Это чувство я давно уже перерос, и сейчас к нему отношусь скорее с юмором. Милости прошу на сайт: http://contrstream.ucoz.ru/
Ответить
0
0
vikniksor (Симферополь)
По моему вы не понимаете о чем говорите,Олексин (Новочорна): Интеллектуальные права и чиновничья власть очень далеки друг от друга. Или вы считаете, что футбол придумали ФИФА, УЕФА, ФФУ? Они не могут, даже юридически, оформить свое исключительное право ИНТЕЛЛЕКТУАЛЬНОЙ собственности на игру футбол. Вся их сила в том, что они избранны. Причем здесь собственность? Так можно договориться, что Украина собственность депутатов:)
Ответить
0
0
Robi (Kiev)
Олексин (Новочорна) Доній трішки інший закон подавав наскільки я пом"ятаю. То було звязано з безпекою вболівальників. Там була історія ще та. Останнє, що я чув про цей закон, що Доній його переробив і подав до ВР. Інтелектуального закону не буде. Чому? А тому, що нікому він не потрібний у нинішній ВР. Якщо Суркіс (Ахметов, Коломойський, Диміньский - вибери потрібне) захоче, то вони зможуть його розробити і подати до ВР. Нажаль, зараз така ситуація в країні, що простіше президентам зустрітися та домовитися самим. Про Євро. Я власне те і мав на увазі, що ти написав. Тільки ліньки було розписувати.
Ответить
0
0
менеджер среднего звена (kiev)
contrstream (Донецк) 04.01.09 16:33 Гражданин! Ваша ненависть к Киеву и Суркисам не позволяет вам быть адекватным. О чем вы пишете? Есть игра. Эту игру любят миллиарды людей. И есть организация, которая эту игру администрирует - ФИФА. Это право ей в свое время передали национальные федерации футбола с целью развития игры по ЕДИНЫМ правилам. Худо бедно эта организация с возложенными на нее обязанностями справляется. И во многом благодаря тому, что не позволяет местным князькам изменять правила игры - диаметр мяча не может быть равен десяти диаметрам яйца угандийского диктатора, а соперники в Иране не могут играть в одинаковых зеленых футболках, хотя может быть они очень хотят в зеленых цветах ислама отжигать. И нет ничего плохого, что ФИФА хочет иметь в каждой стране по одному партнеру, а не по дюжине грызущихся лиг. И логично, что таким партнером является по сути дочерняя структура ФИФА - ФФУ, которая наделяется всеми правами по продвижению игры и ее администрированию. Ведь у вас почему-то не возникает вопрос, почему Кока-кола торгует в Украине через свое представительство, а не через облпотребсоюзы??? Если хотите играть в футбол - подчиняйтесь его правилам. если нет - создавайте свой бейзкэтбол или пиндобол, или руссобол, донобол и т.д. и тогда придумывайте свои правила, создавайте свою мировую федерацию и рулите процессом. По-моему, дальше дискутировать не о чем.
Ответить
0
0
Олексин (Новочорна)
Robi (Kiev) 1.Питання не стільки про ЄВРО-12, не про це я вів розмову в попередніх постах (хоча і це питання - архіважливе...) Питання я ставив стосовно ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ В СФЕРІ УКРАЇНСЬКОГО ФУТБОЛУ! На що давно мало бути відреаговано нашими можновладцями прийняттям СПЕЦІАЛЬНОГО ЗАКОНУ. Ну, і зрозуміло - окремими статтями цього Закону - про порядок проведення матчів з залученням великої кількості глядачів (нині цей процес регулюється, ІМНО, Законом про масові акції..., здається, так...), про його організаторів, про безпеку глядачів, тощо. Втім, це також окрема розмова. Ось було розпочав її нардеп Доній на цьому сайті..., і - змився! 2.А стосовно Законів під Євро - Суркіс нічого до ВР не подавав... Оскільки, згідно Конституції, ще 2006-го втратив таке право. Має подати Кабмін, так я чув. Але отой пакет "десь по дорозі" загубився... Чи загубився зі зіміною хазяїв в будинках на Грушевського, - не суть важливо. Інша справа - Суркіс "чомусь" і тут мало наполягає... Чомусь... 3."... В Англії федерація футблу передала права на трасляцію Прем"єр Лізі, і та наскільки мені відомо, перераховує відсоток федерації. За інших не знаю." А я чув про Голандію та Росію - нещодавно, в передачі "Відверто про футбол" з Даніловим. На таких самих принципових умовах - під помірний відсоток відступних.
Ответить
0
0
Robi (Kiev)
У нас так завжди - на одну булаву три гетьмани. Цікаво, як в Італії, Іспанії, Англії та Німеччині? Скільки там організацій? dima24 (VInnytsya-Sumy) --------------------------------- В Англії федерація футблу передала права на трасляцію Прем"єр Лізі, і та наскільки мені відомо, перераховує відсоток федерації. За інших не знаю.
Ответить
0
0
Robi (Kiev)
Олексин (Новочорна) Димінському здається нічого крім землі не потрібно у Львові. Ахметов сам купить права на показ Шахтаря. Що стосується шкурників, то я вважаю, що Суркіс, Ахметов, Димінський самодостатні люди, яким не потрібно грати в якісь підковерні ігри. От їхнє оточення...цілком може. Не всі звичайно. Дозволь не погодитися з твоїми словами щодо Суркіса і футбольного законодавства. Наскільки мені відомо, ГМС подав до ВР пакет документів для прийняття законів під ЄВРО 2012, які в тому числі стосуються і внутрішнього чемпіонату. Інша справа, що депутати зайняті більш "важливими" питаннями, і їм плювати на Україну, українського виробника, україінський народ, а також на ті вигоди, які Україна може набути від проведення ЄВРО. dima24 (VInnytsya-Sumy) ФФУ не настільки божевільне, щоб робити щось наперекір ФІФА та УЄФА. Я б тобі запропонував поменше читати провокаційних статей, на кшалт цієї. Я наприклад більше довіряю словам Григорія Суркіса, чим словам оцього журналіста, який, як мені здалося, взагалі не розбирається в футболі.
Ответить
0
0
contrstream (Донецк)
dima24 (VInnytsya-Sumy) А якщо завтра ФІФА затвердить норму щодо подушного податку з вболівальників на стадіонах? Теж треба "ісполнять"? --------------------- А давайте ещё так повернём: «А если завтра Суркис со Стороженко заявят, что ФИФА и УЕФА заявляют, что… (далее по Вашему тексту). И ещё. Невзирая на юридическую правоту или неправоту, тон выступлений Стороженко сильно похож на бытовое хамство. Дискуссии так не ведут, тем более если считать себя правым. (Я не об этой ветке, а об интервью и выступлении на пресс-клубе)
Ответить
0
0
dima24 (VInnytsya-Sumy)
Robi (Kiev) 04.01.09 09:07 В тому і проблема, що ФІФА та УЄФА не визнає нову структуру, але як ще боротись з "бєспрєдєлом"? Я не вірю в позачергові вибори та в делегатів. Сьогодні ФФУ захоче забрати права на телетрансляції, а завтра встановить ще якісь норми, тому слід тримати оборону. Ледь пішла справа з трансляціями матчів УПЛ, показували 7 з 8 матчів туру, а тут конфлікт, і плакали грошенята клубів... contrstream (Донецк) 04.01.09 09:21 У нас так завжди - на одну булаву три гетьмани. Цікаво, як в Італії, Іспанії, Англії та Німеччині? Скільки там організацій? Гонта (Киев) 04.01.09 10:32 А якщо завтра ФІФА затвердить норму щодо подушного податку з вболівальників на стадіонах? Теж треба "ісполнять"?
Ответить
0
0
BARABASSHKA (Kiev)
ДВА САПОГА - ВАЛЕНОК...
Ответить
0
0
Robi (Kiev)
Олексин (Новочорна) Справа вся в тому, що Суркіс і Данилов сказали, що нема ніяких противоріч. Я не розумію, чому декотрі діячі знову пробують створити конфлікт. Також назріла необхідність приведення нашого законодавства до міжнародного, бо інакше грош ціна всім суперечкам.
Ответить
0
0
contrstream (Донецк)
Григорий Михайлович™ регистрирует торговую марку «Футбол» - А вот у меня в уставе ФИФА и УЕФА написано, что главное – это устав Федерации, а не какое-то там национальное законодательство! И исключительные права на торговую марку «Футбол™» имеет Федерация Футбола Украины! Так что давай, где там расписаться, и я пойду – мне ещё к Евро-2012 готовиться надо! http://contrstream.ucoz.ru/news/2009-01-04-75
Ответить
0
0
Гонта (Киев)
Блин! Опять мы хотим доказать всему миру, что мы умнее всех! Ну есть норма ФИФА - так будьте добры: возьмите под козырек и сполняйте! Так нет же! Какое то ЧМО ставит эту норму под сомнение, доказывая, что украинское законодательство в этом случае выше. Да хрен с ним, с этим национальным законодательством! ФИФА уже многократно показывало в этом деле свою позицию. Не хотите выполнять нормы ФИФА - ради Бога. Но только в этом случае играйте в футбол у себя дома с Ахтыркой и Крымтеплицей, а об играх под эгидой ФИФА забудьте. Сколько строптивых обломала уже ФИФА? То то же. А что касается позиции Карпат: сколько громких конфликтов на международной арене выиграли Карпаты? Может с Металлистом ? Или уже получили денежки с минского Динамо и раменского Сатурна? Просто Карпаты заработали себе устойчивый имидж сутяг и нытиков. Очень много шума, а в итоге пшик! Лучше бы последовали примеру того же Металлиста. Там никто никуда не жалуется, когда их обижают, а просто делают свою работу. И как делают! Вот и ответ на вопрос, кто для имиджа Украины больше сделал: пи--уны из Львова, или харьковские трудяги
Ответить
0
0
vikniksor (Симферополь)
Ситуация проста до тупизны и статьями и параграфами ее не прилижешь. Есть бизнес структуры - клубы, желающие получать прибыль на СВОИ потраченные деньги. И есть надстройка ФФУ - желающая распределять ЧУЖИЕ деньги, так как обладает юридически закрепленным брендом. В государстве Украина вопрос решен просто - хозяева пошли во власть. Но Суркис делиться властью не собирается. Его клан доминирует в ФФУ. И это все. Многое прочее - пустые словеса.
Ответить
0
0
contrstream (Донецк)
dima24 (VInnytsya-Sumy) 04.01.09 00:54 Я особисто взагалі за єдину організацію замість трьох - ФФУ, УПЛ та ПФЛ, і зникнуть ті перетягування канату. А так, кстати, и было до тех пор, пока ГМСу мало было полномочий заместителя Пустовойтенко в Федерации, и начался чёс о том, что «профессионалами должны заниматься профессионалы» и т. п. Была создана ПФЛ, перетянувшая на себя основные финансовые потоки. Потом ГМС пересел в кресло президента, и профессионалы оказались нафиг никому не нужны, всем должна рулить федерация. Если завтра в результате какого-нибудь катаклизма ГМС окажется президентом УФПЛ, Стороженко с Бандурко как дважды два докажут, что играют клубы, и права принадлежат исключительно им.
Ответить
0
0
Robi (Kiev)
Удивляюсь г-ну Булаху. поставить на сайт статью, которая ни о чем. Это очень и очень похоже на заказуху. Если же по сути, то: права ФФУ, ибо согласно документам УЕФА и ФИФА именно федерация распоряжаетсяы правми на телетрансляцию. Конечно, клуб может сам сделать видеокартинку, нанять технику, людей. Но в таком случае этот клуб будет играть в каком-то турнире, который не будет проводится ни под эгидой ФФУ, ни УЕФА, ни ФИФА. А что дает такой турнир расписывать, я думаю, не надо. dima24 (VInnytsya-Sumy) Интересно, как ты себе видишь, вышли клубы с ФФУ и УПЛ, сделали ассоциацию, пошли на переговоры с ФИФА. И что, те будут разговаривать с ними? У ФИФА первый вопрос будет: ФФУ, а вы признаете эту ассоциацию? И если ФФУ скажет "да", то разговор вернется к тому, что мы здесь обсуждаем.
Ответить
0
0
Олексин (Новочорна)
Сергей М.Стороженко (Харьков) 03.01.09 21:53 O!, Шановний Сергію Михайловичу, користуючись нагодою, що Ви тут... Ну то як, де знайти отой Генплан, щоб сам Франков його за кадичок притримав?:) З-за моєї посильної аматорської допомоги... До речі, Ви йому під час останньої зустрічі в Києві даремно адрески не дали...:) Оскільки він ще досі шукає... Саме так він мене на своїй конфі запевнив після зустрічі з Вами!
Ответить
0
0
Сергей М.Стороженко (Харьков)
ТО Fisa (Харьков)Мое мнение практически полностью совпадает с мнением Олексин Новочорна). Все нормативно-правовые документы свидетельствуют о том, что только национальная федерация в лице ФФУ обладает всей совокупностью прав. Это, кстати, признает и Лига, которая составила Регламент, записав в ст.5, что все права по организации и проведению матчей по футболу принадлежат ФФУ. Национальная федерация несомненно делегирует свои полномочия в части телевизионных прав Лиге. ФФУ готова поделиться и другими своими правами, если это только не возбраняется нормами ФИФА, УЕФА. Ну, давайте, хоть в украинском футболе жить по законам! Спасибо за понимание.
Ответить
0
0
Fisa (Харьков)
интересно было бы узнать мнение С.Стороженко на эту статью)))
Ответить
0
0
Mishanja (Николаев)
Mr.McKAY (ТЕРНОПІЛЬ) 03.01.09 18:20 яка в тебе спотворена фантазія! Він його боднути хоче:)
Ответить
0
0
Mr.McKAY (ТЕРНОПІЛЬ)
На фото Ринат цілує руку Суркісу? Чи я щось не так зрозумів... Чи за чмось нижче потягнувся... :)
Ответить
0
0
Олексин (Новочорна)
Ця стаття - це той випадок, коли: -або журналіст не розібрався в сутті питання, і накалякав бозна що...; -або - отримав замовлення (якщо так, то це - від Димінського..., бо щось схоже десь зо два тижні тому було у "Замку"), і належним чином відпрацював його - аж ніяк не переймаючись за свою репутацію. А журику варто було заглянути "у святці" - у рішення минулорічного Конгресу УЄФА у Стамбулі. Або - хоча б відслідковувати інфу з приводу, з якого він заліз на шпальти... Щодо Дима - ну, "це відомий юрист":)..., чи, може, "син юриста":) Щодо автора матеріалу... А тут вчергове "відзначилась" редакція UA-Футбол, не вказавши його імені! (Ну, от чому UA-Футбол постійно ігнорує таке просте правило журналістської етики - хто мені розтовкмачить?) Тому для колег-форумчан (кому ліньки ритись на Чемпіоні) наведу це прізвище: "Антон Вишневський". Хоча, не виключено, що це - один із числених псевдонімів одного і того ж автора від дима... ЗІ:А те, що Данілов визнав правоту Суркіса - можна пересвідчитись на гілці http://www.ua-football.com/ukrainian/news/495b42ac... Ото я зачекаю, коли дим, маріонетка ахметівська, вчергове сяде в калюжу:)...
Ответить
0
0

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус