П’єрлуїджі Колліна: "В списку арбітрів ФІФА у 2011 році Україну представлятимуть четверо молодих арбітрів"

П’єрлуїджі Колліна: "В списку арбітрів ФІФА у 2011 році Україну представлятимуть четверо молодих арбітрів"


Інформ-служба ФФУ знайомить футбольну громадськість із підсумками роботи структурних підрозділів федерації у 2010 році, підготовленими до XII Конгресу ФФУ.

Звіт куратора системи арбітражу в Україні П’єрлуїджі Колліни:

Коли у травні цього року президент ФФУ Григорій Суркіс запропонував мені співробітництво з національною асоціацією, я відповів, що мені, перед тим як дати відповідь, потрібно розібратися з ситуацією, що склалася в українському суддівстві.

Я впевнений, для вас не буде дивним почути про те, що з арбітражем не все було гаразд, існувала низка проблем, особливо це стосується вищих ешелонів суддівської системи.

Зайвим підтвердженням цього є те, що в червні поточного року групою експертів УЄФА було ухвалено рішення не розглядати заявку України про можливість її приєднання до Конвенції УЄФА з арбітражу, оскільки вимоги директив ФІФА і УЄФА стосовно питань суддівства не дотримувались.

Зокрема, були зроблені наступні зауваження:

− відсутність незалежності та автономності Комітету арбітрів ФФУ, наявність впливу ліг і клубів;

− інспектори не входили до складу Комітету арбітрів, а належали до іншої структури;

− до арбітрів застосовувалася санкція у вигляді пониження в класі за дві скоєні помилки;

− відсутність проекту, метою якого було б навчання молодих арбітрів як на національному рівні, так і на рівні регіональних федерацій.

Окрім того, відсутність довіри до українських арбітрів призвела до того, що на важливі та принципові матчі Прем'єр-ліги стали запрошувати арбітрів з-за кордону.

Виступаючи 19 липня на Виконкомі ФФУ, я відзначив, що хочу розпочати свою роботу з реорганізації структури арбітражу і нині, майже через п'ять місяців, я можу повідомити вам наступне:

− Комітет арбітрів ФФУ виконує роботу по складанню списків арбітрів, які призначаються для обслуговування матчів Прем'єр-ліги, першої та другої ліг із урахуванням пропозицій, які подаються регіональними федераціями, але при цьому ПЛ, ПФЛ та клуби не мають впливу на даний процес вибору;

− Комітет арбітрів проводить призначення арбітрів та асистентів на матчі чемпіонату та першостей в умовах повної незалежності від будь-кого;

− Комітет арбітрів оцінює рівень роботи арбітрів та асистентів за допомогою інспекторів, функції яких вже сьогодні виконуватимуть тільки ті особи, які мають досвід суддівства, і які є частиною Комітету арбітрів, а не так як раніше, коли вони підпорядковувалися Інспекторському комітету ФФУ;

− сьогодні тільки Комітет арбітрів, а не Експертна комісія, вирішує, як оцінити роботу арбітрів − позитивно чи негативно;

− арбітри є надбанням ФФУ та регіональних федерацій, і тому їх вже не понижують у класі за дві зроблені помилки, зазвичай сьогодні обслуговують матчі ті арбітри, рівень суддівства яких є високим, а інші відновлюють чи покращують свою форму;

− розроблена програма "Таланти і Наставник", дію якої спрямовано на роботу з молодими арбітрами першої та другої ліг, і зараз ми працюємо над аналогічною програмою для перспективних молодих арбітрів регіональних федерацій.

Ці зміни отримали позитивну оцінку з боку УЄФА і кілька тижнів тому нам було повідомлено про те, що УЄФА ратифікує на найближчому засіданні Виконкому, який буде проводитися в січні, рішення про включення України до Конвенції УЄФА з арбітражу.

Що стосується діяльності арбітрів вищого ешелону системи арбітражу, то повідомляю наступне:

− з метою створення персоналізованої програми тренувань проведена медико-спортивна оцінка стану арбітрів шляхом проведення спеціальних тестів;

− моніторинг тренувань здійснюється спеціалістом, відповідальним за фізичну підготовку, шляхом одержання за допомогою мережі інтернет даних про проведені тренування, які зчитуються спортивним кардіо-датчиком;

− було проведено три робочі зустрічі з арбітрами та асистентами з метою підвищення їхнього рівня арбітражу та єдиного трактування ними правил гри;

− арбітри та асистенти Прем'єр-ліги оснащені прапорцями з електронним біпом;

− на завершальній стадії − розробка веб-платформи, яка допоможе Комітету арбітрів взаємодіяти з арбітрами і асистентами у режимі реального часу, передавати їм своєчасно вказівки по епізодах, що мали місце в матчах чемпіонату;

− з метою підвищення рівня арбітражу молодих суддів рефері вищого ешелону рекомендовано для передачі інформації своїм регіональним федераціям використовувати систему "зверху вниз".

Також Комітетом арбітрів ФФУ була організована та проведена цікава і плідна зустріч з тренерами та капітанами команд Прем'єр-ліги. Аналогічний захід відбувся і з керівниками клубів першої та другої ліг.

Незважаючи на те, що Прем'єр-ліга Україна за своїм рівнем займає місце одразу за топ-п’ятіркою національних чемпіонатів, те ж саме, на жаль, не можна сказати про позиції українських арбітрів на міжнародній арені.

Мені часто ставили запитання, чи можливо, аби на Євро-2012 Україна була представлена суддівською бригадою. Я відповідав, що нічого неможливого немає, але, звичайно ж, цього досягти надзвичайно складно, оскільки сьогодні українські рефері не входять до категорії УЄФА "Еліт".

Моєю метою не є лобіювання бригади арбітрів на Євро-2012, я хочу, аби ситуація змінилася загалом. І з цієї причини в списку арбітрів ФІФА у 2011 році Україну представлятимуть в тому числі четверо молодих арбітрів, з якими потрібно наполегливо працювати на перспективу протягом найближчих років.

За ці п'ять місяців було виконано багато роботи, але попереду ще довгий шлях. Я можу вам гарантувати, що я і ті люди, які працюють зі мною, і надалі докладатимемо максимальних зусиль для того, аби дати українському футболу таких арбітрів, які б на належному рівні виконували довірену їм роботу.

Оцените этот материал:
Источник:
ФФУ
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти
Корнер ДД (Dnipropetrovsk)
Ну уберут Суркиса, а что дальше будет? А будет то что в Парламенте, правительстве и всей Украине.
Ответить
0
0
Вернуться к новостям
Комментарии 15
Корнер ДД (Dnipropetrovsk)
Ну уберут Суркиса, а что дальше будет? А будет то что в Парламенте, правительстве и всей Украине.
Ответить
0
0
SeregaKR (Одесса)
Kamik (Нововолинськ) 23.12.10 15:42 Согласен с тобой.есть плохие вещи у Сурка но и Позитива хватает.Чего только стоит Евро для нашей страны.
Ответить
0
0
Kamik (Нововолинськ)
SeregaKR (Одесса) в том то и дело что Гриша за укр. футбол болеет, и делает не мало, а нытики эти могут продолжать сколько угодно... Главной проблемой от которой оттолкнулись и из-за чего гнобят сейчас Суркиса является признанный договорняком матч Металл-Карпати, но никому не интересно что именно Карпаты обратились в Эвропу и т.д. и в конце концов, хватит уже гадить, разберитесь в себе, будет Лозанна - раставит все точки. Больше Суркиса в Украине для футбола не сделал никто, давайте только не проводить паралели с нашими легендами аля Лобановский, немножко не та переферия, а распускать тут сопли все могут, чем и занимаются, т.к. других действий совершить не могут да и не хотят. Я не спорю, Ярославский и ко делают много для футбола в своем городе, но не более. Тот же Ахметов заслужил уважения большего чем все президенты клубов ПЛ вместе взятые, хотя с Суркисом они были да и есть, наверное, врагами. Раскройте глаза, посмотрите обьективно - он сделал намного больше позитивного чем негативного, ну а от негатива не избавится в любой профессии
Ответить
0
0
SeregaKR (Одесса)
lexa29 (Nova Kahovka) 23.12.10 14:21 не знаю на счёт Металла сомневаюсь Итальянец красиво сказал по двум пеналям.Они были или их не было но судья назначил их в ту и другую стороны то есть арбитр не был предвзятым и был последовательным.Ты можеть быть не помнишь а я очень хорошо помню времена когда Динамо рвало всех и вся в Европе Барса Реал Ювентус арсенал ПСВ Панатинайкос Ланс последние три команды в то время ой как играли.И не думаю я что в те времена Динамо нужны были поддачки от судей в Укр чемпе потому как конкурентов у них тогда не было.В те времена они выигрывали в одну ногу и без судей на внутрешней арене.И даже нынешней Шахте ещё много нужно поработать для того что бы мы могли сравнить Динамо 90-х и нынешнюю Шахту.Я тоже не очень доволен поступками Суркиса но иногда он делает хорошие вещи и за это ему спасибо.И не нужно искать там какие-то оправдания типа безнадёжное Динамо им ничего уже не поможет.Он походу действительно болеет за Укр футбол и делает иногда очень хорошие шаги.
Ответить
0
0
Pavel Vezko (Donetsk)
Всё таки не такой уж и плохой Суркис иногда делает хорошие дела правда донечане и харьковчане??????))))))))) SeregaKR (Одесса) он это сделал, потому что у него выхода другого не было.. или вы думаете, если бы не давление клубов, болельщиков, то он бы добровольно сдался бы? а так бы и дальше продолжались голы из оффсайдов, левые пенальти, компьютерные голы..
Ответить
0
0
lexa29 (Nova Kahovka)
SeregaKR (Одесса) 23.12.10 13:41 Суркис просто понимает, что щас Динамо настолько никакое, что его арбитры не вытянут уже никак... хотя в матче с Металлистом пытались, разве нет?
Ответить
0
0
очень серьёзный (Харьков)
Уважаемые редакторы ! Заголовок этой статьи должен называться \"Отчет Коллины \" -это главное , а не информация о четырёх судьях !
Ответить
0
0
очень серьёзный (Харьков)
Друзья ! А ведь этот доклад прямое обвинение ФФУ и Суркису в бездеятельности , и достаточный повод требовать отставки президента ,который на протяжении длительного времени , вплоть до лета этого года , не приводил систему арбитража соответственно требованиям УЕФА ,и довёл систему судейства в украинском футболе до скандального состояния . И если бы не давление со стороны клубов ,и не решение УЕФА не рассматривать заявку Украины о присоединении к Конвенции УЕФА , то судейство так бы и оставалось в кармане Суркиса ! И этот лжец ещё смеет говорить о фейрплей и респектах ! Точно так же он руководит нашим футболом и в остальном !
Ответить
0
0
Диктатор (Харьков)
Да белый и пушистый этот Суркис. А не сделал бы это - был бы белым и пушистым пенсионером наверное
Ответить
0
0
SeregaKR (Одесса)
Всё таки не такой уж и плохой Суркис иногда делает хорошие дела правда донечане и харьковчане??????)))))))))
Ответить
0
0
alexkc (Харьков)
к великому сожалению, но он прав во многих аспектах, многое остается за кадром, он хитрый лис, но результат уже есть, и это главное.
Ответить
0
0
Pavel Vezko (Donetsk)
Диктатор (Харьков) я думаю, что у большинства болельщиков будет схожее мнение))
Ответить
0
0
Диктатор (Харьков)
хм... продублировал предудыщего оратора, сам того не желая)))
Ответить
0
0
Диктатор (Харьков)
Надо отдать должное лысому - скандалось на порядок поубавилось.
Ответить
0
0
Pavel Vezko (Donetsk)
я ему верю.. как минимум сейчас вопросов по судейству на порядок меньше..
Ответить
0
0

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус