Олександр Денисов: "Пакет спортивних каналів легше розповсюджувати"

Олександр Денисов: "Пакет спортивних каналів легше розповсюджувати"


1 березня розпочав мовлення «Футбол+», другий за рахунком спортивний канал медіагрупи «Україна». Напередодні старту ЗАТ «ТРК "Україна"» забезпечила йому супутникову ліцензію, замінивши логотип «Новини» на «Футбол+». Тепер група планує розширити спортивний напрямок запуском ще 2-3 нішевих мовників. Зокрема, на черзі телеканали «Спорт» та «Спорт HD».

Про те, яким чином буде розподілений продукт між «Футболом» та «Футболом+», скільки потрібно часу, щоб вивести проекти на самоокупність, а також навіщо «Україні» група спортивних каналів, ТК розповів директор «Футболу» та «Футболу+» Олександр Денисов.

- Олександре, розкажіть про концепцію «Футбол+». Чим ций канал відрізнятиметься від «Футболу»?

- «Футбол» - це локомотив спортивних каналів ТОВ «Медіа Група Україна». Його контентне ядро складає і складатиме надалі український футбол. Довкола нього можливі різноманітні програмні варіації: зарубіжні матчі та програми. Але це канал, який більшою мірою присвячений національній лізі.

«Футбол+» - це канал, цілком та повністю присвячений зарубіжному футболу. Якщо на тому ж «Футболі» можна побачити у прямій трансляції (коли йде сезон), може, пару матчів англійської прем'єр-ліги або один матч німецького чемпіонату, то на каналі «Футбол+» у глядачів буде можливість переглядати у рази більше таких матчів. Ми тепер братимемо з англійської прем'єр-ліги до шести матчів, так само і з інших чемпіонатів. Це канал преміального типу, який міститиме кращі зразки європейського футболу. Також у нього буде і частинка латиноамериканського футболу.

- Які трансляції ви вже придбали для цього каналу?

- На «Футбол+» на сьогодні транслюватимуться чемпіонати Англії, Німеччини, Іспанії, Франції, Бразилії. Тепер ми будемо брати у правовласників 5-6 матчів у кожному турі.

- На якому каналі виходитимуть міжнародні чемпіонати - та ж Ліга Європи?

- Ліга Європи на сьогодні виходить на телеканалі «Футбол», ми взяли її на пробу на один сезон. Надалі ми лише розглядаємо теоретичну можливість її появи. Але Ліга Європи, якщо і з'явиться, то лише на «Футболі». Це, взагалі-то, достатньо дорогий продукт для тематичних каналів. А левова частка рейтингів, які дає Ліга, - це матчі за участю українських клубів. Трансляція на «Футболі» гри «Металіста» з «Баєром» взяла рекордний, найбільший рейтинг за всю історію існування каналу.

А щодо Ліги Чемпіонів, то це продукт найвищої якості і вартості, яку можуть собі дозволити національні канали. Частина таких матчів може бути присутня на «Футболі», але лише у якості бонусу від нашого материнського каналу.

- Чи буде у «Футбол+» власне виробництво?

- На сьогодні власне виробництво зосереджене на каналі «Футбол». «Футбол+» поки що представить чемпіонати і міжнародні огляди. А після цього питанням року є запуск спеціалізованих програм, присвячених міжнародному футболу. Ми у січні запустили новий майданчик власного виробництва і починаємо нарощувати його обсяги. У нас з'явилась «жива студія», у якій виходять футбольні новини та «Футбольний уїк-енд», а зі стартом національного чемпіонату працюватиме й «жива студія» «Футбол live». Також ми запустимо інтерв'ю-шоу і ще один проект, про який поки не хочу детально говорити.

- Ви згадали про вартість прав на футбольні трансляції. Коли каналу вдасться відбити гроші?

- Цифри я назвати не можу. Але у нас є бізнес-план, який формується на найближчі чотири роки. У бізнес-стратегії стоїть завдання вийти на самоокупність за кілька років.

Якщо брати прибутки каналів такого типу, як «Футбол» і «Футбол+», то у першу чергу це прибутки від кабельних операторів. Ми отримуємо їх з цього року. Також це прибутки від супутникового оператора Viasat, і лише потім йде реклама і спонсорство.

- Виходить, і для «Футболу», і для «Футболу+» ви ставите планку чотири роки?

- Ми говоримо про два канали, але у планах нашої групи розвиток спортивних каналів і збільшення їх кількості до 4-5.

- Які канали з'являться найближчим часом?

- Поки ми тільки розглядаємо можливість появи цих каналів. Це канал «Спорт», який буде присвячений іншим спортивним зарубіжним та вітчизняним подіям. А також «Спорт HD», який найближчим часом буде затребуваний не лише споживачем, а й кабельними операторами. Поки що це тільки «Воля», але так чи інакше інші оператори також будуть підтягуватись і пропонувати населенню пакети каналів HD. Спорт у такому форматі буде бажаним, оскільки сама картинка досить динамічна і це завжди дуже ефектно виглядає в ефірі.

- Олександре, скажіть, чому у групи такий інтерес до розвитку спортивних каналів? Адже на українському ринку простежується протилежна тенденція. Згадаймо обмін мережами «Мегаспорту» і К1, а потім і переформатування «Мегаспорту» у «Мега». У чому ви бачите потенціал розвитку цієї ніші?

- Ми вивчаємо зарубіжний досвід, і цей досвід досить специфічний. Там найуспішніші приклади - це платні спортивні канали. Але тоді, на початку 90-х років, система DTH (Direct-to-Home) була безальтернативною, і це був єдиний спосіб отримувати з абонентів кошти. Зараз не можна підходити так вузько до питань бізнесу спортивних каналів, тому що є тенденція розвитку альтернативних способів доставки сигналу до абонемента: це і IPTV, і широкополосний інтернет, і цифрове телебачення, яке так чи інакше прийде в Україну. Ми вивчаємо цей досвід і застосовуємо його до наших реалій. Але по суті один канал сам по собі невигідний. Тому ми цю групу розбудовуємо не для того, щоб осягнути неосяжне і бити себе у груди, пишаючись, що ми такі молодці: ще й бокс показуємо. Ми це робимо тому, що пакет каналів легше дистрибутувати. Це приводить до швидшої монетизації і, відповідно, до виходу на самоокупність.

- Яка кількість каналів може бути запущена цього року?

- Ми це вирішуємо. Це питання найближчих тижнів. Обговорюємо це з нашою наглядовою радою та Катериною Лапшиною щотижня.

- Чи будуть серед ваших спортивних каналів якісь спеціалізовані, присвячені окремим видам спорту, як «Футболи»?

- Ні, це будуть більш «загальні» канали. Тому що футбол попри те, що це досить вузька ніша, є найбільш популярним видом спорту, який збирає стадіони та бари. Окремі канали боксу тощо робити не варто. А футбол - це те, що дивляться усі, що дивляться разом. Адже на самоті дивитись його - «не те». Система вимірювань GfK, на жаль, ніяким чином зараз це не вимірює. Коли «Футбол» працює у переповненому барі, це ніяк не міряється і, відповідно, не приносить видимих результатів.

- Як ви плануєте продавати «Футбол+»?

- Щодо цього каналу вже укладені контракти з найбільшим кабельним оператором «Воля», з кабельним оператором «Тріолан». Так само канали отримає Viasat. І ми вже розпочали переговори з іншими кабельними операторами. Канал одразу для кабельних операторів буде платним.

- Чи будете входити у панель GfK?

- Нам треба подивитись, чи варто це робити. Так чи інакше, ми продаємо рекламу, спонсорство. І потрібен час, щоб зрозуміти, чи потрібна панель «Футболу+». Я знаю, що частина кабельників ставить цей канал у спеціалізовані пакети. Дехто, може, поставить у загальні пакети. Але кожен кабельний оператор - це своя феодальна держава, і як хто буде вирішувати, не можу сказати: говорити за них не дуже коректно. Але припускаю, що цим каналом вони будуть форматувати свої спортивні пакети.

Оцените этот материал:
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти
mads (Киев)
лучше бы все эти трансляции запада + наш чемп с лигой Европы они вместили в канал Футбол и был бы один клевый канал!
Ответить
0
0
Вернуться к новостям
Комментарии 25
mads (Киев)
лучше бы все эти трансляции запада + наш чемп с лигой Европы они вместили в канал Футбол и был бы один клевый канал!
Ответить
0
0
M_V_A_ (Донбасс)
Dark Messian (Киев) 02.03.11 12:58 Да так и должно быть - зарабатывать надо на футболе! Широкий выбор матчей, хорошие коментаторы, обзоры, аналитика (ну какая есть) за это надо платить нам - это нормально. Будет альтернатива - будет выбор. Смотреть на УТ-1 один-два матча в неделю на халяву (как было от СССР до 2006г.) - это и есть савок (ну комуто нравиться) и Ахметов тут не причем (пока невижу преград комуто другому создать такой продукт и зарабатывать).
Ответить
0
0
Dark Messian (Киев)
..он занимается продвижением футбола.. M_V_A_ (Донбасс) 02.03.11 10:14 э-нет , не нужно лукавить(или путать понятия) -он занимается зарабатывнием бабла , через попытку по дешевке загона всех клубов в ахметовский пул .. хотя нужно признать по-подбору коментаров (аналитиков) на футболе все не-плохо, но это благодаря деньгам Ахметова,а не способностям Денисова..
Ответить
0
0
kdv0174 (Киев)
Года 2 назад я бы растроился что не могу смотреть такой канал, но с появлением торентов и прямых трансляций в инете, мне по барабану. Что захочу то и посмотрю,хоть Лигу чемпионов по волейболу среди женщин. А вообще провалятся они, не будут люди платить деньги за футбол, который находся в пакете с 20 попсовыми каналами и 4 каналами моды. Кушать людям надо и детишек одевать.Я думаю народ переметнется в кардшаринг НТВ.
Ответить
0
0
moderator
Андрей_Луганск (Луганск) 01.03.11 19:03 Днепрянин с Днепра (Днепропетровск) 01.03.11 22:02 vitaxa1010 (Алчевск) 01.03.11 22:30 Заблокированы
Ответить
0
0
SSL (Енакиево)
Парни что бы не говорили а телеканал \"Футбол\" первопроходец у нас, так что всех благ вам Александр !
Ответить
0
0
dinamovets (Киев)
Еще один ахметовский канал... А Денисов нормальный журналист, разбирается в футболе и четко отрабатывает зарплату.
Ответить
0
0
ball(odessa) (Одесса)
Оооо,\"футбольный код\"-это \"сила\"))) Особенно ведущая,она б у нас разве что на Таможенной спросом пользовалась)))
Ответить
0
0
odessey(Donetsk) (Донецк)
Да не смотрите Вы эти не выносимые передачи! Не мучайтесь! Смотрите лучше \" Футбольный код\" Я слышал, что в следующей передаче будут искать кто принес заявление Суркиса об уходе с поста президента ФФУ!
Ответить
0
0
M_V_A_ (Донбасс)
Что бы не говорили недоброжелатели Денисова, он занимается продвижением футбола (хоть и объективности от него ждать нет смысла).В 20-м туре покажут все матчи (некоторые по нескольким каналам сразу, до ТК Футбол показывали 2-4 матча в неделю (и претензии что это кабель не принимаются - мы живем в 2011г. и совок/халява непройдет). А о невро футболе раньше и не мечтали - а сейчас все интересные матчи. Помнб в конце 90-х на СТБ Серию А единственное светлое пятно.
Ответить
0
0
фикса (Львов)
На фотці Денисов що штемп з битви єкстрасенсів.
Ответить
0
0
Dimonych (-)
Классно. Надеюсь, будет больше трансляций и программ. И жду наконец передачу про Шахтер, хоть где-нибудь.
Ответить
0
0
Гашек1 (Ахтырка)
Образный.
Ответить
0
0
Днепрянин с Днепра (Днепропетровск)
vitaxa1010 (Алчевск) 01.03.11 22:30 видно что с культурного региона
Ответить
0
0
West Side (Ужгород)
Денисов -это \"конфликт интересов\" в нашем футбольном телевидении,он никогда не будет объективным когда речь идет о Шахтере,потому что Шахтер -святая корова для этого человека.Никогда не позволит он себе и сотой доли той наглости по отношению к Ахметову,что позволял себе в отношении Суркиса.
Ответить
0
0
vitaxa1010 (Алчевск)
Днепрянин с Днепра (Днепропетровск) 01.03.11 22:02 Д А У Н Н Н Н Н Н Н Н Н Н ! ! ! ! ! ! ! !
Ответить
0
0
dvdiman76 (москва)
более непрофессионального и глупого журналиста,чем Денисов мир еще не видел....
Ответить
0
0
Днепрянин с Днепра (Днепропетровск)
Андрей_Луганск (Луганск) 01.03.11 19:03 Клоун в зеркало чаще смотри и как раз увидишь идиота
Ответить
0
0
Днепрянин с Днепра (Днепропетровск)
andralf (Kyiv) 01.03.11 18:51 +100
Ответить
0
0
max_skif (Луганск (Харьков))
Пацаны один идиот ляпнул а все подхватили!))))
Ответить
0
0
max_skif (Луганск (Харьков))
Мне интерестно а можно купить индивидуально трансляцию только канала \"Футбол\" через инет?
Ответить
0
0
vitaxa1010 (Алчевск)
andralf (Kyiv) 01.03.11 18:51 А он чем, не футболом ли, занимается? Если хочешь почесать язык, то почеши о забор - больше не захочется!
Ответить
0
0
pamok (красный луч)
andralf (Kyiv) Cобственно футбольными делами он и занимается, а для таких как ты есть 100% дынамо.
Ответить
0
0
Андрей_Луганск (Луганск)
Денисов - шестерка ты донбасская, занимайся футбольными делами, а не ахметовскими портками. andralf (Kyiv) 01.03.11 18:51 Идиот
Ответить
0
0
andralf (Kyiv)
Денисов - шестерка ты донбасская, занимайся футбольными делами, а не ахметовскими портками.
Ответить
0
0

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус