Проліски вічності серед тоталітарного граніту. Мандрівка до Софії з UA-Футбол


Нефутбольні враження кореспондента UA-Футбол від поїздки до столиці Болгарії Софії

Проліски вічності серед тоталітарного граніту. Мандрівка до Софії з UA-Футбол


16 квітня 1925 року стало чорним днем у болгарській історії і знаменувало початок нової епохи несмаку, стандартності та збоченої величі. В той день радянські кагебісти вчинили теракт в софійському соборі Святої Неділі з наміром зробити комуністичний переворот. Під час служби тоді загинуло 213 людей, а величний храм був зруйнований. На тому «друзі» з СССР не остепенилися й за майже 70 років свого впливу на Болгарію перетворили з 30-сторічною історією столицю країни Софію в пересічне совково-індустріальне місто. Про славне минуле нагадували хіба що вцілілі церкви.

Фото - Іван Вербицький

Якщо переходити на футбольну мову, то сучасну Софію можна порівняти зі збірною Болгарії зразка 1994 року, яку тренер і гравці, котрі виховувалися при тоталітарному режимі, зуміли вивести до четвірки найсильніших збірних світу. Болгарська столиця нині теж намагається причепуритися й повернути собі привабливий для європейського ока вигляд. В самому центрі міста, поряд з пам’ятником-символом Софії ведуться археологічні роботи з відновлення руїн будівель античної, I-IV століття столиці римської провінції Фракія – Сердіки.

Діяльність непроста, бо чимала частина останків споруд знаходлиться під збудованим в роки тоталітаризму величезним мостом. Власне, тогочасна ротонда Святого Ґеорґія і руїни резиденції імператора Костянтина І відновлені безпосередньо поміж житлових будинків. Ведуться археологічні роботи й в 50-ти метрах від фракійських пам’яток, поряд з побудованою в 16-му столітті мечеттю Баня Баши.

Не секрет, що зруйнувати легше, ніж побудувати. Ще важче відбудовувати. Через те й не дивно, що Софія повертає собі привабливу зовнішність поволі, впродовж останніх років 20-ти. Показово, що побудована в V-му столітті базиліка Святої Софії, яка, власне, й дала назву місту, була відновлена лише в 1994 році. При цьому церковний дзвін причепили на дереві.

Зовні болгарську столицю можна було б зрівняти з українськими Донецьком чи Запоріжжям. Але від таких порівнянь Софію рятують зелені оази, безліч сквериків і парків, розташованих на кожному закутку в центральній частині міста.

Покриті кронами столітніх платанів й старезних, дивовижної форми кленів, ці місцини виглядають надзвичайно затишними навіть зараз, пізньої осені.

Додаткового шарму паркам надають побудовані в останні роки сучасні скульптури, в яких відтворені як цілком реальні довгоногі оленята, так і абстрактні творіння в формі лебединих крил.

Здивувало й те, як ведуть себе місцеві горобці. Вони не тікають при найменшому наближенні людей, а підпускають до себе близько навіть надто наполегливих туристів з фотокамерами.

Зрештою, Софія через багатоповерхівки значно приховала свою істинну природню привабливість. Вигляд на гору Вітоша, котра звеличується на 2290 метрів над рівнем моря, проглядається лише з кількох кутків центральної частини міста.

І, звісно, з дзвінниці одного з найвеличніших соборів у світі – храму Олександра Невського, збудованого у 1912 році на честь звільнення росіянами болгарського народу від османського іга. А ось пам’ятника творцю перемоги над турками – царю-визволителю Олександру ІІ – побачити в дні перебування української футбольної збірної в Болгарії не вдалося, оскільки ця скульптура на центральній площі Софії зараз реконструюється. Можна не сумніватися, що після реставрації російський цар, на честь якого названо одну з центральних вулиць міста, знову стане привабливим в очах туристів. Але лише відносно, бо тлом за хвостом осідланого правителем коня виступає склобетонна потвора під назвою готель «Редіссон». «О часи, о звичаї!», як сказав би класик.

Взагалі, росіян болгари поважають надзвичайно сильно. Саме за те звільнення від турецького поневолення. Видно, воно досі формує світобачення місцевих мешканців. Повага до наших сусідів проскакує навіть у нетривалих розмовах, під час яких політичні теми не зачіпаються. Показово, що звістку про те, що росіяни в товариському матчі з американцями виграють 2:1 ті кілька тисяч болгар, які перебували на трибунах стадіону «Васил Левскі» під час поєдинку Болгарія – Україна, зустріли надзвичайно радісно, тоді як десяток наших фанатів відреагував на новину свистом.

Разом з тим згадки про радянську епоху в Софії явно намагаються забути. Більше того, в Центральному парку міста нещодавно поряд з капличкою постав монумент в пам’ять про жертв тоталітарного режиму. На стінах меморіалу дрібним шрифтом викарбувано тисячі прізвищ тих, хто втратив життя від рук комуністів.

В ста метрах від цього пам’ятника знаходиться типовий монумент соціалістичної епохи – величезна конструкція, котра, мабуть, колись символізувала незламність болгарського народу на шляху до світлого майбутнього. Пам’ятник радянським воїнам на честь перемоги у Другій світовій війні – теж запущений і недоглянутий, а окремі гранітні композиції пообмальовувані графітчиками.

Втім, нічого дивного немає, адже відразу пов’язані з СССР і його мешканцями речі у болгар, здається, викликали завжди. Свого часу почув життєву історію про перебування українських туристів в Болгарії на початку 80-х років. На сніданку в готелі нашим співвітчизникам подали холодну ковбасу з зачерствілим хлібом, тоді як німці за сусідніми столами куштували свіженькі гарячі страви. Українцям вартувало чималих зусиль, аби довести, що вони теж заслуговують людського ставлення. Зараз нічого схожого вже нема. Українських журналістів в готелі годували, мабуть, набагато краще, ніж років 30 назад німців. Хіба що питна вода у збанках була звичайною кран-колою. Але під час мандрівок з українськими командами по Європі автор цих рядків вже встиг зауважити, що до подачі води в Євросоюзі ставляться надзвичайно економно. Мабуть, балачки про дефіцит питної рідини у світі мають не таку перебільшену основу, як то здається пересічному українцеві.

Але помандруємо Софією й далі. Чим відрізняються споруди часів розвиненого соціалізму там від наших? Найперше – якістю виконаної роботи. Приміром, у нас поручні вздовж сходів зроблені з простого заліза, котре до того ж погано захищене від корозії. Зроблені з дерева ручки на тих же перилах давно перетрухлявіли. Очевидно, теж через те, що матеріал був не найвищого сорту. В Софії все трохи інакше. Суджу по коридорах в середині стадіону «Васил Левскі». Такі мраморні сходи, основи стін і колон й поручні з дерева, яке, може, не є червоним, але схоже на нього, можна зустріти хіба що в кримських палацах тогочасних російських олігархів і правителів у Великій Ялті. Те саме стосується й фонтанів у центрі міста. Звичним для нас у таких випадках гранітом там і не пахне.

Позитив з часів доби тоталітаризму болгари витягнули й у ставленні до спорту і спортивних героїв. Дорогу до стадіону «Васил Левскі» супроводжують скульптури атлетів, а на самому фасаді арени поміщено пам’ятні дошки на честь видатних спортсменів і подій, які відбувалися на «Левскі». Зокрема там є й згадка про легкоатлета Валерія Брумеля, котрий в роки своєї зіркової кар’єри представляв Ворошиловград (нині – Луганськ). В 1961 році на Всесвітій універсіаді в Софії Валерій побив один із шести у власному виконанні світових рекордів, перестрибнувши зафіксовану на 2,25 см планку.

Поряд відзначені імена болгарських чемпіонів світу-1971 з боротьби, який відбувався на тому ж «Левскі» – «класиків» Петара Кірова, Ґеорґі Маркова і Александра Томова, «вільника» Русі Петрова. Звісно, всі вони – видатні атлети. Але поряд з тим з сумом згадую, чому ж в Україні, за великим рахунком, забутими є імена набагато більш знаменитих богатирів Івана Богдана, Олександра Колчинського, Бориса Гуревича?

Але повернемося до болгар. Чи люблять вони футбол? Про матч сучасної збірної проти України в Софії не знав майже ніхто. Ті, хто знали, кажуть, що вболівати за нинішніх майстрів шкіряного м’яча особливого бажання не виникає.

Сумують за Стіліаном Петровим і сподіваються, що він здолає важку недугу. Цікаво, що й під час матчу місцеві фанати в один момент затягнули скандування «Стіліан Петров». То – сумні думки. Зате про початок 90-х болгари згадують з ностальгією. Величають Лечкова, Балакова, Михайлова, Трифона Іванова, Костадінова. І, звичайно, Стоїчкова.

Навколо імені Христо в Софії зараз узагалі великий ажіотаж. 2 листопада відбулася прем’єра автобіографічного фільму про легенду болгарського футболу. В стрічці задіяні чимало зірок болгарської збірної, іспанської «Барселони», родичів і друзів Стоїчкова. Лайт-бокси з анонсом прем’єри в Софії розміщені на кожному кроці. Не дивно, адже Стоїчков – символ нової, посттоталітарної Болгарії, показник того, що країна позбулася совкової затурканості. Ось лишень сама держава звільнитися до кінця від того клейма не може. Проте не дарма кажуть, що дорогу осилить той, хто йде.

Всі фото - Іван Вербицький

Оцените этот материал:
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти
GAN-S (Симферополь)
[quote datetime="17.11.2012 11:43" author="Іван Вербицький (Київ)"] Своїм постом ви заслужили на бан [/quote] =================== Ну бань не бань а то что главная цель статьи политическая пропаганда видно не вооруженным глазом.
Ответить
0
0
Вернуться к новостям
Комментарии 63
GAN-S (Симферополь)
[quote datetime="17.11.2012 11:43" author="Іван Вербицький (Київ)"] Своїм постом ви заслужили на бан [/quote] =================== Ну бань не бань а то что главная цель статьи политическая пропаганда видно не вооруженным глазом.
Ответить
0
0
moderator
gerrero (Киев) 16.11.2012 09:19 Заблокований.
Ответить
1
1
VODOFON (Запорожье)
Зачем вы вообще держите этого кмх..."журналиста"? Вижу только одну причину - провокации. Популярность у сайта и так на уровне, зачем его держать? Ну человек явно далек от футбола.
Ответить
3
1
VODOFON (Запорожье)
Вербицкий в своем стиле, смешал опять все с политикой, корректно обгадил ЗАпорожье - зачет.
Ответить
2
1
moderator
Винни-Пухх (Киев) 17.11.2012 13:48 Іван Вербицький (Київ) 17.11.2012 14:01 Заблоковані.
Ответить
3
0
Винни-Пухх (Киев)
[quote datetime="17.11.2012 11:43" author="Іван Вербицький (Київ)"] Своїм постом ви заслужили на бан [/quote] Если здесь кто и заслужил бан, так это автор сего опуса. Явный оффтоп, политическая провокация да еще и откровенное вранье. Вранье с первых же фраз. Если бы автор ходил в школу, а не пас коров, то он бы знал, что КГБ в 1925 году не существовало. Вот ссылка на болгарскую(!!!) версию произошедшего: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1... Как видим, "радянські кагебісти" существуют только в воображении автора, а сами болгары считают, что взрыв был организован вооруженным крылом болгарских коммунистов. И погибли не 213 мирных невинных прихожан, а 193 военно-политических лидера. И конечно же ни слова о том, что в "пересічному совково-індустріальному місті" уже через 8 лет полностью отстроили и заново освятили храм.
Ответить
7
4
Іван Вербицький (Київ)
я сі вибачаю, але кагебісти і все те гімно, яке виконувало їхню роль до того - для мене злочинці, до яких я ставлюся зневажливо. То перше. Друге. Ви бачили, як той храм виглядав до совєцького теракту? То подивіться, роззуйте, будь ласка, свої очі. Більше, шановне невдоволене життям хамло, я вам пояснювати не буду нічого
Ответить
1
10
Винни-Пухх (Киев)
А вы теперь вообще ничего никому пояснять не будете. 10 суток.
 
6
6
moderator
Винни-Пухх (Киев) 17.11.2012 09:52 Попередження п.4.10
Ответить
4
3
GAN-S (Симферополь)
Статья явно является политической пропагандой. Причём пропагандой в самом плохом смысле этого слова, а футбол здесь как с боку припёка для оправдания размещения её на этом сайте. Вот ещё тема для Ванюши в этом стиле: Факты бандеровской резни поляков, а заодно и вспомнить о сборной Польши по футболу.
Ответить
3
3
Іван Вербицький (Київ)
Перше. Я з вами корів не пас. Друге. Своїм постом ви заслужили на бан
Ответить
4
5
Винни-Пухх (Киев)
[quote datetime="16.11.2012 09:34" author="vgikins (Сумы)"] Сайт в первую очередь украинский, не нравится иди на чемпионат ру. [/quote] Сайт в первую очередь русскоязычный. По крайне мере был у предыдущей редакции. Потому что жителей украиноязычных территорий раз-два и обчелся, а по-русски одна шестая часть суши разговаривает.
Ответить
3
6
Іван Вербицький (Київ)
поплачте, вам стане легше (с)
Ответить
3
8
yanyan (Запорожье)
Ваня стал лучше писать, чем раньше, видимо критика подействовала и опыт появился. Но далеко ему еще, очень далеко, до уровня журналиста. Сайт ФУТБОЛЬНЫЙ, так сделай же основу статьи связанную с околофутболом, найди интересные факты, легенды,все что угодно, но читатель должен ее проглотить. Нет же вся статья пронизана каким-то пессимизмом, возвратом в историю. Что греха таить, когда я ее читал мне показалось, что Иван просто взял несколько исторических статей о Софии, сложил их воедино и выдал за собственный продукт.
Ответить
3
3
ф.пушкаш (славянск)
Ваня и в Африке ваня-лицо украинской журналистики.За 20 лет своими руками табуретку не сделали.а "совьетске"клянут.
Ответить
4
5
tsuniu (new-york)
нас,-мала група за болгарію кричала,коли голи забивали,а весь стадіон мексиканів тихо сидів..трохи моторошно було,але пиво помогло:))
Ответить
3
0
Іван Вербицький (Київ)
мені здається, що та гра для Болгарії була досить неоднозначною. Мексика ліпше виглядала. Зате німців болгари ефектно переграли
Ответить
1
2
tsuniu (new-york)
мексика рвала і метала,бо 40 тисяч їх гнало:)) а стоїчков матюкав і кричав на своїх,шо сапожнік:))
 
1
0
tsuniu (new-york)
хороша стаття,дякую. я пригадую стоічкова і лєчкова - бачив їх тут на чвертьфіналі з мексикою і півфіналі з німцями..хороші ігроки,особливо лисий лєчков
Ответить
0
1
Іван Вербицький (Київ)
класні гравці, справді. Досі та збірна в моїй пам\'яті залишається чимось великим. Тільки з Мексикою вони в 1/8-й грали, а німців завдяки двом голам Лєчкова у чвертьфіналі обіграли. У півфіналі була Італія, де на гол Стоїчкова двома відповів Баджо. Для мене тільки залишається загадкою, що з болгарами сталося в матчі за третє місце. Шведи тоді теж були потужними, але ж не на 4:0...
Ответить
1
1
tsuniu (new-york)
точно,-1/8 з мексикою,-старію,блін:(( ми на стадіоні говорили ше,шо якби офіцери з імігрейшн прийшли - тисяч б 40 депортували:))))
 
0
0
Минчуков Марк (Санкт-Петербург)
Был на стадио. Читал статью и громко смеялся. Любовь к русским они наверное проявляли когда заряжали в нашу сторону «руснаци». Или же «да ви еба майката». Насчет свиста про матч РФ-США — бред, мы весь матч шизили и ничего не слышали из того что объявляли по стадио. Изредка затихали послушать чего нам заряжали болгары. Доставило что болгарская пресса хвалила 6-х украинцев перекрикивающих порой весь стадион, а украинская пишет про свист в адрес РФ.
Ответить
3
0
Іван Вербицький (Київ)
Я сидів ближче до "кузьмічів", а вони до росіян ставилися схвально. Те ж, що ви часто були гучнішими, ніж весь стадіон, я відзначив в репортажі про матч
Ответить
2
3
kuzmicz (gdansk)
Стаття загалом на +.Був в Софії,враження подібні як у автора.
Ответить
1
4
kuzmicz (gdansk)
moderator 16.11.2012 14:27 А чому товарища gerrero не заблокували?
Ответить
7
1
serstarki (Симферополь)
Шановний Іване Вербицький, чудові фото, добротна вцілому стаття. Але хочу побажати Вам в подальшому не оперувати так вільно з історичними фактами (вже відзначалось вище) і не лізти, ні в якоиу разі не лізти в політику,це не Ваше та й ми не на політичному форумі.
Ответить
6
0
Hezer (Kyiv)
как-то нехорошо выходит. судя из статьи, СССР принес сплошную разруху, и отставание в Болгарию. не все так плохо было тогда, как пытается показать автор
Ответить
7
6
FC Energy (Новая Каховка)
"..матчі з американцями виграють 2:1 ті кілька тисяч болгар, які перебували на трибунах стадіону «Васил Левскі» під час поєдинку Болгарія – Україна, зустріли надзвичайно радісно, тоді як десяток наших фанатів відреагував на новину свистом." Братья славяне...
Ответить
5
2
бардаквезде (Прилуки)
Дякую за цікаву і змістовну статтю. Прохання продовжувати і надалі. Автору усіляких благ
Ответить
5
6
Alex51 (Kiev)
Насчет того,что русские освободили болгар. Ване Вербицкому надо бы знать, что один из лучших генералов той кампании был Михаил Драгомиров, наш земляк, уроженец Конотопа, впоследствии генерал-губернатор Киевской губернии. А уж о том, что в царской армии служили не токо русаки, и рассказывать, думаю, не надо. Кстати, командующий русской армией в той войне был Иосиф Гурко, из белорусской шляхты. Ну а освободили конечно русские
Ответить
3
2
Іван Вербицький (Київ)
Мені про це відомо, але ця стаття - екскурс по місту, а не реферат з історії Болгарії
Ответить
4
4
moderator
Nuvakarpatu (Тернополь) 16.11.2012 12:43 Заблокований.
Ответить
3
0
Billy_Club (Kiev)
Был в Болгарии. Поездил по стране немного, в том числе и в Софии побывал. Что можно сказать. Обычный совковый городишко по типу Харькова или Донецка (не в обиду жителям последних, но из песни слов не выкинешь) В том же Киеве, Одессе, Львове хоть немного истории осталось, то в Софии и вовсе смотреть не на что. Тот же маленький старый Несебр гораздо интереснее. По русски уже мало кто говорит. В основном поколение старше 40ка. Молодежь по русски ни бе ни ме, а вот по английски и немецки шпрехают зачетно, в этом они молодцы.
Ответить
5
2
Rics (Винница)
В Болгарии юлианский календарь поэтому все правильно: 17 ноября кино будет
Ответить
2
0
Игорини (Киев)
Неприятная статья! Куда Вербицкого ни пошли, он всё равно найдёт кучу негатива и будет поливать им несчастных читателей. Я тоже не очень люблю советский период, но это же не должно быть основой и красной нитью каждой обзорной статьи! С таким отношением к людям и странам пора Ване Вербицкому завязывать с журналистикой и идти в сапожники. Почему в сапожники? Потому что ты ему "здрасьте", а тебе в ответ трёхэтажный мат как показатель своего отношения к окружающим людям. Уже указали на глупость про КГБ в 1925 году. КГБ появилось уже после второй мировой, а сначала было ЧК, ГПУ, МГБ - историю читать надо, а не только ругать. Очень примитивный троллинг про Донецк и Запорожье. Запорожье - вполне красивый и зелёный город, только там дышать невозможно (единственный город, где я задыхался). Но архитектура ни при чём, это точно. В Донецке есть столько интересных мест, что хватит на целый день осмотра. Я в командировках иногда сам рассказывал жителям Донецка, где у них интересные места (объездил за рулём почти каждый микрорайон, включая трущобы). В общем, всё как всегда от этого автора и те же фото под кривыми углами. Незачёт. Лучше бы кто-то другой в Софию съездил.
Ответить
13
7
z111965 (Kharkiv) (Харків)
Стаття цікава пізнавальна, але авторові слід ретельніше ставитися до тексту (про це писав, але автор намагався пручатися), бо "дрібниці" псують цілісність позитивного враження: іго - османське, а не турецьке, бо крім турок-османів в Османській Імперії були десятки інших народів; "фон" українською - звук, а в перекладі з російської - тло; "мраморні сходи" - мармурові українською, ...; "тогочана ротонда", ..., пунктуація - дрібно, але не вичитано й кидається в очі. Пишіть українською, але пишіть грамотно! Пишіть українською, бо вже вилізають зневідкуди "київські?" особи з заявами про "русскоязычый" сайт, який завжди був двомовним і жодних проблем не існувало, а переважність матеріалів російською пояснювалася оперативністю подачі журналістами, які пишуть російською. Пишіть українською в Україні, пишіть рідною Вам мовою !
Ответить
14
5
Іван Вербицький (Київ)
дякую за слушні зауваження
Ответить
3
5
liman (Красный Лиман)
заблоковано пункт 4.10 правил http://www.ua-football.com/forum/rules за политичекие статьи )
 
10
4
Минчуков Марк (Санкт-Петербург)
Вот про «османское иго» это зря, в национальном нарративе принята именно эта метафора — «турско иго», ее постепенно пытаются заместить с «османско присътсвие» но не особо успешно. «османско иго» оксюморон который нигде не используется.
Ответить
2
0
Свободный (Киев)
И насчет любви к русским и России. В Сербии это еще ярче выражены. Ведь, как и болгары, они помнят заслуги армии Российской империи в освобождении этих народов от османского ига. Будете ехать в Сербию, поговорите с ними об этом. И памятников архитектуры там больше, чем в Болгарии.
Ответить
6
1
Свободный (Киев)
А вообще жаль болгарскую сборную, что они не показывают такого футбола, как в 90-х. Это же кажется они не пустили Францию на чемпионат мира 1994 в США? Но там кажется еще израильтяне постарались. А в современной Болгарии звезд почти нет. Ну не сравнивать же Божинова с кем-то из ТОЙ сборной! Ничего, надеюсь у болгар все будет хорошо, недаром на втором месте в своей группе. Может и стадионы будут заполняться.
Ответить
3
0
Свободный (Киев)
Конечно, Болгария, интересна. Но, несмотря на то, что в материалах статьи есть очень много интересного, все-таки много субъективного мнения. Автору стоить быть толерантней, что-ли. Выше уже говорилось о сравнениях с городами Украины. В этих городах тоже живут люди. И в этих городах тоже можно отдыхать. Во-вторых, критика всего связанного с СССР. Да, было много негативного, это всем известно. Но на ту же археологию выделялось много средств, были раскопаны скифские курганы, античные города и так далее. А сейчас археология считай не финансируется. Это так, к сведению. Еще, мне как человеку имеющему историческое образование и увлекающегося историей, несколько смутил первый абзац. В 1925 году КГБ не существовало. Просто тогда диверсионные группы вместе с болгарскими коммунистами решили провести революцию, как в октябре 1917. Для начало решили подорвать царя и всех болгарских министров. Но они опоздали. И погибло менее полторы сотни человек, хотя это и не уменьшает трагедии.
Ответить
14
0
Остапец Владимир (Запорожье)
Статья в принципе не плохая!Но у меня есть два замечания: 1.-Неужели обязательно затрагевать политику на футбольном сайте?Честно уже достало слушать и читать про все что с ней связанно в какой либо форме! 2.-Зовні болгарську столицю можна було б зрівняти з українськими Донецьком чи Запоріжжям. Але від таких порівнянь Софію рятують зелені оази, безліч сквериків і парків, розташованих на кожному закутку в центральній частині міста............. Как кореному жителю великолепного города Запорожье,меня эта фраза убила на повал(в плохом смысле этого слова)Уважаемый автор,я так понемаю что под этими строками вы пытаитесь намекнуть на то что вышеупомянутые города славтяься своими индустриальными строениями и что в них больше ничего кроме заводов и шахт нет,так вот,я вас приглошаю в славный город Запорожье и лично вам проведу экскурс по зеленым скверам и пракам нашего города,посмотрите на "велич" Днепра величайшего о.Хортица,прогуляитесь по вновь остроеным паркам и улицам и поверьте вы очень удевитесь что г.Запорожье не есть задымленым серым городишкой,а является очень даже привлекательным и красивым городом.Так что как по мне,то это сравнение мягко говря не этично в данном случае! А в целом написанно не плохо П.С.Приезжайте автор в город Запорожье и наслодитесь природой и красотой!
Ответить
19
2
kazna (Луганск)
Я бы этот фильмец тоже глянул, и да , спасибо за статью.
Ответить
5
0
Viktor_Lugansk (Луганск)
[quote datetime="16.11.2012 09:19" author="gerrero (Киев)"] сайт русскоязычный, это тебе не Ураинский Футбол и не Тернополь - пиши там на украинском. а вы куда смотрите и идете на поводу у него, довгани??? [/quote] ................................................. И зачем это. Чтобы лишний раз разжечь огонь вражды ?
Ответить
26
3
кент 64 (Енакиево)
В сентябре отдыхал в Болгарии. Так вот, по дороге из Бургаса в Несебр видел бооольшущую надпись на одном из строений: "Социализм это тоталитаризм, а демократия - тоталитаризм вдвойне!" А народ не может ошибаться... Так что я бы не стал все огульно хаять. Работяге при советской власти, поверьте, жилось лучше, хоть какие-то права были. Ворам - хуже...
Ответить
15
7
gerrero (Киев)
сайт русскоязычный, это тебе не Ураинский Футбол и не Тернополь - пиши там на украинском. а вы куда смотрите и идете на поводу у него, довгани???
Ответить
10
40
vgikins (Сумы)
Сайт в первую очередь украинский, не нравится иди на чемпионат ру.
Ответить
32
9
ФК Поділля (Sekesfehervar)
Не подобається то забирайся
Ответить
11
10
Nuvakarpatu (Тернополь)
Інбіцил ти я бачу маку клюнув. Гуляй з цього сайту куда подальше на північ.
Ответить
6
6
bander-login (Луцьк)
їдь в русскоязичний Тамбов, чим скоріше тим краще
Ответить
7
11
liman (Красный Лиман)
[quote datetime="16.11.2012 08:51" author="Іван Вербицький (Київ)"] убого - це коли нищиш історичні пам\'ятки. Моти теж можна будувати з розумом [/quote] ... сказал Иван, спроектировавший и построивший не один десяток мостов! ну а че? мы, журналисты, специалисты во всем! кому хочешь укажем и покажем!
Ответить
17
16
Demokrat20 (Краматорск)
Отличная статья и фото отображающее стиль современной СоФии.Не зря съездил,спасибо,удачи Вербицькому!
Ответить
11
7
ika (Львів)
Угорщина також була "під впливом", а Будапешт є одним з найкрасивіших міст Європи... Чому така різниця ?
Ответить
21
2
Aquila83 (Кривой Рог)
"На 17 листопада запланована прем’єра автобіографічного фільму" - на афише видно "В театрах с 2 ноября". Может конечно перенесли.
Ответить
4
0
grom1980 (Сiмферполь)
Вигляд на гору Вітоша... Я би виправив на Краєвид на гору Вітоша...
Ответить
12
1
liman (Красный Лиман)
"збудованим в роки тоталітаризму величезним мостом" - вот же сволочи!!! мосты понастроили! тоталитаристы-мостостроители. Я понимаю, что в те времена строили лишь бы быстрее и побольше не смотря на историческую застройку, но так недвусмысленно в этой фразе говорить, что все, сделанное в те годы - плохо, как-то убого, Ваня!
Ответить
20
14
ІгорОК (Ukraine)
не все,а 99 %
Ответить
6
9
liman (Красный Лиман)
а сам наверняка живешь в квартире, построенной при тоталитаризме! )
 
12
7
Іван Вербицький (Київ)
убого - це коли нищиш історичні пам\'ятки. Моти теж можна будувати з розумом
Ответить
10
10
TRJ (Коломия)
Цікава стаття.
Ответить
9
14

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус