Лига Европы
Лига Европы

Лига Европы - результаты и расписание матчей, турнирная таблица, новости.

UA-Футбол представляє суперника: "Пандурій" (Тиргу-Жиу, Румунія)


"Дніпро" зіграє проти дебютанта єврокубків

UA-Футбол представляє суперника: "Пандурій" (Тиргу-Жиу, Румунія)


Рік заснування1962
Стадіон – "Тудор Владіміреску" (9200)
ПрезидентМарін Кондеску
Головний тренерКрістіан Пустай
Оціночна вартість за даними сайту transfermarkt.de18.375.000 €

UA-Футбол представляє суперника: "Пандурій" (Тиргу-Жиу, Румунія) - изображение 1

Кваліфікаційні раунди єврокубків позаду, а нам і далі доводиться знайомитись з командами, ім'я яких відоме тільки дуже вузькому колу вболівальників. Дніпропетровський "Дніпро" свій шлях в груповому етапі Ліги Європи почне матчем проти "Пандурія" – віце-чемпіона Румунії. Команда-загадка, "темна конячка", напевно, на тільки нашої групи, а й всього турніру… Буде складно, але спробуємо розкрити деякі секрети цього колективу.

UA-Футбол представляє суперника: "Пандурій" (Тиргу-Жиу, Румунія) - изображение 2wikipedia.org

"Стяуа", "Васлуй", "Динамо", "Рапід"… Румунський футбол в Європі давно вже не на передових ролях, втім, назви вище перерахованих команд рядовому, наприклад, українському вболівальнику щось таки скажуть. Команди з історією, традиціями… з усім тим, одним словом, за що зараз тільки бореться "Пандурій". З одного боку, дійсно, складно розповідати про цей колектив, зважаючи на брак інформації, але з іншого – що не скажеш, то буде нове. А якщо нове – то й цікаве.

В адміністративно-територіальному устрої Румунія поділена на жудеци. Це як в нас області. В регіоні Валахія існує такий собі жудец Горж. А Валахія, до слова – це історична область між Карпатами та Дунаєм. Свого часу тут було утворене однойменне князівство, яке проіснувало з 1310-го по 1861-ий рік. Так от, місто, яке представляє "Пандурій" – Тиргу-Жиу – адміністративний центр Горжа. Містечко, в принципі, нічим особливим не примітне. Звісно, тут чудові природні ландшафти і мальовничі пейзажі, але хіба для Румунії це особливість? Поселення Тиргу-Жиу, яке, власне, дало коріння місту, було засноване в 1406-му році, а вже в 1597-му дістало міські права. Місцеві жителі вміло намагались користуватись тими дарами, які їм відвела природа. Вугледобувна, скловарна, деревообробна промисловості стали тут справами для душі і справами, які приносили потрібний для життя дохід. Роки пройшли – а суттєвого в пріоритетах так нічого і не змінилось. Все та ж річка Жиу з її багатствами, лісисті схили Карпат, наповнені корисними копалинами надра…

UA-Футбол представляє суперника: "Пандурій" (Тиргу-Жиу, Румунія) - изображение 3

fc-dnepr.at.ua

"Шахтарі" – саме таке прізвисько у місцевого футбольного клубу. Не дивно, зважаючи на промислову приналежність Тиргу-Жиу. "Пандурій" було засновано у 1962-му році шляхом злиття двох непримиримих суперників з одного міста. Вороги так стали друзями і однодумцями, крок за кроком, пліч-о-пліч прокладаючи собі шлях до вершини.

Як і годилось – команда свій шлях почала із самих низів. В рік створення "Пандурій" відразу увійшов до четвертого за рангом румунського дивізіону, але так само відразу й відчув, що це – не його місце. Вже через рік команда здобула прописки в третій дивізіон (Дивізіон С), де в кількох наступних сезонах вдавалось стабільно посідати місця у верхніх частинах турнірних таблиць. Зрозуміло було, що наступний крок вперед – це тільки питання часу. І от час настав у сезоні 1976/77, в якому команда, очолювана молодим і натхненним Тіто Озоном, виграла турнір, зробивши мірю реальністю. Втім, на підкореній висоті необстірялому новачку триматись було складно – почались гойдалки – балансування між Дивізіоном В та Дивізіоном С – зі стриманими, але дуже нав’язливими мріями про еліту.

UA-Футбол представляє суперника: "Пандурій" (Тиргу-Жиу, Румунія) - изображение 4pandurii-tg-jiu.ro

Ці мрії не давали спокою керівництву "Пандурія" і, відповідно, воно наважилось на рішучі дії. Було вдосконалено менеджмент клубу, інфраструктуру, переглянулись контракти футболістів і тренерів і все це дало свої плоди. У 2005-му році "шахтарі" зайняли перше місце в одній із груп Дивізіону В, проклавши собі, таким чином, стежину до еліти румунського футболу.

Перший млинець, втім, виявися грудкою. За підсумками першого в своїй історії елітного сезону "Пандурій" фінішував на 15-му місці і мав понизитись в класі. Однак доля була до "шахтарів" прихильною. "Спортул", який в тому розіграші фінішував четвертим, не отримав ліцензії на наступний сезон, відправившись, відповідно, до низів, а місце його в елітній першості дісталось саме "Пандурію".

"Шахтарі" далі тримались гідно… В трьох наступних сезонах було одне дванадцяте, й два одинадцяті підсумкові місця, втім, вже після того команда знову втратила обличчя. В сезоні 2009/10 "Пандурій" знову фінішував у зоні вильоту, але у класі не понизився. Тепер "шахтарям" "прийшов на допомогу" власник румунського "Інтернаціоналя", який вирішив розформувати команду, місце якої по праву зайняв "Пандурій" (так як "шахтарі" фінішували на найвищій позиції у зоні вильоту).

Подарунком долі "гірники" вміло користувались. Коли вже випала нагода й далі перебувати в еліті румунського футболу – "Пандурій" грав з душею, щоб більше про можливий виліт питання не піднімалось. Після 13-го місця в сезоні 2010\11, наступного року було перше в історії цієї команди потрапляння до чільної десятки. Восьме місце, втім, краєм бажань "шахтарів" не було. Їх поступовий рух вперед продовжувався – і продовжувались відкриватись нові простори.

Простори, власне, срібного горизонту. В сезоні 2012/13 команда боролась за найвищі позиції, хоча, в кінці турніру "шахтарі" були більш сконцентрованими не на погоні за "Сятуа", яка, в підсумку, фінішувала першою, а на збереженні другого місця, на яке серйозно зазіхали "Петропул" та "Астра". Перший колектив, в підсумку, вдалось випередити на один бал, другий – на три. Срібні нагороди – і право вперше в своїй історії зіграти в єврокубках.

В сезоні, що зараз триває, "Пандурій" після семи зіграних матчів йде на 5-ій позиції, маючи в активі чотири перемоги та нічию, а в пасиві – дві поразки. Втім, розрадою для "шахтарів" є Ліга Європи – груповий її етап. Шлях до слави був тернистим і насиченим випробувань, але від цього смак тріумфу став ще більш солодшим.

Другий кваліфікаційний раунд:

"Левадія" – "Пандурій" 0:0
"Пандурій" – "Левадія" 4:0

Третій кваліфікаційний раунд:

"Пандурій" – "Хапоель" Тель-Авів 1:1
"Хапоель" Тель-Авів – "Пандурій" 1:2

Раунд плей-офф

"Пандурій" – "Брага" 0:1
"Брага" – "Пандурій" 0:2

Румуни, як бачимо, зовсім не ликом шиті. Пройти ізраїльський "Хапоель" дорогого коштує, а про португальську "Брагу" й говорити нічого. Піренейцям "шахтарі" поступились вдома, але взяли реванш вже в Португалії, вирвавши путівку в груповий етап під час екстра-таймів. Чого чекати від румун в матчах проти "Дніпра" – точно, мабуть, не знає і сам Хуанде Рамос. Напевно, "Пандурій" буде намагатись "в'язати" гру, не дати можливості дніпрянам використовувати швидкість, буде намагатись втягнути суперника в силову боротьбу.

За класом принаймні, "Пандурій" нижчий від "Дніпра", тому цілком логічно очікувати від румун прямолінійності, але самовіддачі і настирності. Власне, все буде залежати від тренера – яку установку на гру обере Крістіан Пустай. За свою ігрову кар’єру нинішній керманич "Пандурія", якщо вірити джерелам, забив близько 170-ти голів. А от в тренерській справі в пана Крістіана досвіду ще не так багато. Пустай – доволі емоційна людина, наскільки нам можна судити зі сторони. Коли він тільки пізнавав тренерське ремесло – в 2000-му році виконуючи роль граючого-тренера в "Хіміка Тарнавелі" – покинув ідею стати наставником після провалу очолюваної ним команди і подався за покликом душі вчителювати. До футболу, власне, повернувся у 2003-му, увійшовши в управлінський персонал "Газ Метану" (працюючи на благо молодіжної команди). Через кілька років Пустай по кар’єрній драбині піднявся до посади головного тренера першої команди "Газ Метану", вивівши ту в елітний дивізіон, а потім – і в єврокубки.

UA-Футбол представляє суперника: "Пандурій" (Тиргу-Жиу, Румунія) - изображение 5uefa.com

"Пандурій" Крістіан Пустай очолив в січні 2013-го. Робота за півроку була пророблена колосальна: команда вперше в своїй історії фінішувала на другому місці в національному чемпіонаті, кваліфікувалась у єврокубки, де крім вже зіграних шістьох матчів, проведе ще як мінімум шість.

"Пандурій", як легко здогадатись, - небагатий клуб. Втримувати в себе гравців, коли в тих з'являється шанс зіграти в більш престижному чемпіонаті, "Пандурій" не може. За останній час в складі відбулись значні пертурбації і зараз в Крістіана Пустайа наполовину оновлена команда. Александру Влад, до речі, перейшов саме до "Дніпра"; гравці креативного плану Дан Ністор та Александру Максім перейшли до "Евіана" та "Штутгарта" відповідно, а ще раніше був проданий в бухарестське "Динамо" (а цього літа звідтам вже до "Тоттенхема") Влад Кірікеш.

На зміну відбувшим прийшли нові виконавці – але про все по черзі… "Пандурій" – інтернаціональна команда. Румуни не цураються до свого складу запрошувати легіонерів, відтак, поруч з місцевими виконавцями проявляються свої якості і заробітчани з Бразилії, Нідерландів, Португалії, Сербії. Крістіан Пустай намагається використовувати всі сильні сторони своїх підопічних. "Пандурій" може зіграти в різних формаціях. Традиційною, все ж, є 4-5-1, хоча, в першому матчі проти "Браги", до прикладу, "шахтарі" грали з п’ятьма захисниками (трьома центральними), трьома півзахисниками і двома гравцями, спрямованими виключно на атаку.

UA-Футбол представляє суперника: "Пандурій" (Тиргу-Жиу, Румунія) - изображение 6demotix.com

В чемпіонаті Румунії цього сезону основним голкіпером команди являється молодий Давід Лазар, який із семи зіграних колективом матчів ворота захищав у п’ятьох. Втім, в єврокубках Крістіан Пустай довіряє досвідченим і перевіреним бійцям, якими є португалець Педро Міньоте та румун Разван Станка. Обом голкіперам по 33-ри роки і ігровий час між ними в попередніх шести матчах Ліги Європи був розподілений порівну. Португалець в команді давно (з 2008-го року), а от Станка приєднався до "Пандурія" тільки влітку. Хоча, це вже "друге пришестя" досвідченого голкіпера у Тиргу-Жиу. Перше відбулось у 2008-2011-их роках. Очевидно, на матчі Ліги Європи Крістіан Пустай обирає голкіперів під конкретного суперника. Зіграти проти "Дніпра" в обох воротарів шанси приблизно рівні.

Захист – не найсильніша ланка "Пандурія". В "шахтарів" найгірший показник пропущених голів серед перших восьми команд румунської Ліги 1. Від того іноді головний тренер і вдається до експериментів, насичуючи оборону більшої кількістю виконавців (не якістю, а кількістю). Богдан Унгурушан – основний правий оборонець команди. В свої 30-ть років – дуже витривалий, втім, нешвидкий. Зіграв у сезоні в 12-ти матчах – в шести в національній румунській першості і в шести – в Лізі Європи. Якщо не буде проблем зі здоров'ям, то саме Унгурушан протистоятиме Коноплянці. Напевно, Богдан знайомий вже із чеснотами свого опонента, тому матчу чекає з нетерпінням. На протилежній брівці протистоятиме Матеусу - чи то Бруно Гамі - серб Марко Момчіловіч. Влітку цього року був придбаний румунами в "Явору" і відразу ж кинутий в бої Ліги Європи. Від дзвінка до дзвінка відіграв всі шість попередніх матчів, заробивши в них, до слова, всього одну жовту карточку. Габаритний – в національній першості відзначився одним забитим м’ячем. Єдиноборств не боїться, але зі швидкістю також можуть бути проблеми. Напевно, 26-річний Марко знає, що "Дніпро" бере саме швидкістю…

Центр захисту складають доволі цікаві особистості. Хоча, кіпріот Папастеас Хрісту приєднався до "Пандурію" тільки взимку цього року, вже повністю встиг адаптуватися в новій команді і, навіть, здобути капітанську пов'язку. Гравець національної збірної Кіпру – і хай, навіть, не основний. Як для захисника – доволі результативний: два голи в чотирьох матчах Ліги 1. 29-річний кіпріот раніше вже грав у Лізі Європи – в сезоні 2008\09 провів два матчі у складі АПОЕЛю. А от його партнер по центру захисту – новачок команди – бразилець Еріко – дебютант єврокубків. Цікаво, що попри своє амплуа, габаритний бразилець слідує традиціям своїх співвітчизників і при першій-кращій нагоді мчить до чужих воріт з надією забити гол. В попередніх п’яти зіграних у Лізі Європі матчах, Еріко відзначився двома точними ударами, тож дніпрянам варто бути напоготові. Не варто виключати варіанту, що румуни зіграють в три центральні захисники – тоді в допомогу Еріко і Хрісту вийде 28-річний румун Юліан Мамеле.

UA-Футбол представляє суперника: "Пандурій" (Тиргу-Жиу, Румунія) - изображение 7demotix.com

22-річний, але при цьому габаритний (185 сантиметрів – зріст; 80 кілограм – вага) Паул Антон триматиме опорну зону. Гравець молодіжної збірної Румунії являється ключовим виконавцем в тактичних побудовах Крістіана Пустайя. Антон – класичний "хвилеріз", з непоганим вмінням віддати першу загострюючи передачу. Саме на Антона будуть покладені основні функції в центрі поля – боротись за плацдарм румун буде із Ротанем та Канкавою.

Боротиметься не сам, а з партнером Нікандо Бреевелдом. Сурінамський нідерландець прийшов до "Пандурія" влітку цього року, але на адаптацію багато часу не потребував, так як до того два сезони захищав кольори "Газ Метана" і з румунським футболом знайомий... Бреевелд більш креативний гравець, ніж Антон, але слабкіше грає на руйнування.

Віорелі Нікоара являється основним гравцем команди, але що цікаво, рідко дограє матч до кінця. В румунській першості, до прикладу, 25-річний півзахисник цього сезону п’ять разів виходив в основі і чотири рази був замінений по ходу матчу. В Лізі Європи історія така ж сама. Нікоара попри свій вік – уже досвідчений футболіст. Грав у Лізі Чемпіонів у складі "Клужа", хоча, виходив тільки на заміни. Може зіграти на обох флангах (але краще – на лівому), а також в центрі. Досить грубий гравець. В кваліфікаційних матчах заробив три жовті карточки.

На підміну Нікоара суто за амплуа є Калін Хрістя, хоча, якщо судити зі статистики – то футболіст запасу, якого навряд чи головний тренер кине в бій в такому відповідальному поєдинку. Не виключено, що на лівий фланг півзахисту зміститься номінально правий вінгер Алкесандру Цукур. Інші варіанти (Дістефано, Поуліньо) є малоймовірними, якщо судити зі статистики і ролі гравців у команді. Цукур – талановитий виконавець, який, втім, ще тільки бореться за місце в основі. В Лізі Європи цього сезону виходив в чотирьох матчах (в старті – одного разу), забив два голи, один з яких - "Бразі" на 117-ій хвилині.

UA-Футбол представляє суперника: "Пандурій" (Тиргу-Жиу, Румунія) - изображение 8demotix.com

На правому фланзі півзахисту варто очікувати Аліна Булейке. Талановитий молодий чоловік (22-ва роки), втім, що зрозуміло, нестабільний. Універсал – може, при потребі, зіграти в півзахисті будь-де, а також і в захисті на фланзі. В шести матчах цьогорічної Ліги Європи має два бали за системою "гол+пас".

Під нападником діятиме добре знайомий українській публіці Ерік де Олівейра. Рушійна сила "Пандурія" в атаці. Можливості цього футболіста нам відомі ще з часів його гри за "Карпати". До "Пандурія" приєднався влітку, покинувши ряди "Газ Метана" – і відразу заволодів довірою Крістіана Пустайя.

UA-Футбол представляє суперника: "Пандурій" (Тиргу-Жиу, Румунія) - изображение 9pandurii-tg-jiu.ro

Саме Ерік допомагатиме попереду основному і найдорожчому серед заявлених на Лігу Європи гравців "Пандурія" – литовцю Дайвідасу Матулевічусу (найдорожчим гравцем за даними авторитетного ресурсу являється новачок команди Дієго Рубіо (1.5 млн. євро), втім, він приєднався до "шахтарів" тільки у вересні цього року, тому в заявку на єврокубки, відповідно, не потрапив). Матулевічус – потужний нападник таранного типу (83-ри кілограми ваги при зрості 190-то сантиметрів). Є гравцем Національної збірної Литви, за яку в чотирьох матчах відбору до ЧС-2014 відзначився двома голами. За "Пандурій" нападник забиває також регулярно. З чотирма голами являється одним з кращих бомбардирів румунської Ліги. Центральним захисникам "Дніпра" доведеться бути пильними.

UA-Футбол представляє суперника: "Пандурій" (Тиргу-Жиу, Румунія) - изображение 10pandurii-tg-jiu.ro

"Пандурій" – команда-загадка. Звичайно, в класі румуни "Дніпру" поступаються суттєво, але чи мало прикладів, коли більш класні команди складають зброю перед більш організованими і впертими? Підопічним Хуанде Рамоса, в першу чергу, варто буде спробувати зі старту нав’язати супернику свої правила, не давши можливості "шахтарям" призвичаїтись до гри, і не давши можливості румунам втягнути себе у силову, в’язку боротьбу. Швидкість і порядок – ось запорука успіху. "Дніпру" залишається тільки побажати успіху.

Оцените этот материал:
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти
Парус2 (Днепропетровск)
парни серьёзные, но мы тоже не пальцем деланные
Ответить
2
0
Вернуться к новостям
Комментарии 5
Парус2 (Днепропетровск)
парни серьёзные, но мы тоже не пальцем деланные
Ответить
2
0
Мифотворец (Днепр)
еще одни кроты. дави кротов! :)
Ответить
3
1
Рыкун (Днепропетровск)
Тяжело с ними прийдётся. считаю самые сложные матчи с ними будут,хотя если выиграть на выезде, то дома уже в декабре, они не должны быть опасными....
Ответить
7
0
brazil14 (Odessa)
вся команда стоит как один украинский игрок
Ответить
5
0
Andrey-27 (Донецкая обл.)
Надо рвать. Евгеша и Рома сейчас в форме. Вперед, Днепр!
Ответить
7
1

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус