В очікуванні дива. Левантійські замальовки


Динамо повернулось в місто футбольної слави

В очікуванні дива. Левантійські замальовки


Українці в центрі уваги. Це відчувалося відразу по прибутті літака з офіційною делегацією і журналістами, які висвітлюватимуть матч 1/16 фіналу ліги Єворопи між "Валенсією" та командою києвського "Динамо". Ледь ми пройшли паспортний контроль і пересіли в автобус, який здійснював трансфер до "NH Готелю", як традиційний для динамівських закордонних мандрівок гід, англієць Стюарт першим ділом промовив у мікрофон: "Україна... У-ху-ху!" Пізніше, вже в готельному ресторані, Стюарт вітався з левантійськими футбольними гостями словосполученнями "Слава Україні" та "Банду геть". Коли чув у відповідь "Героям слава" чи "Зека геть", переможно здіймав угору кулака. "Слава Україні" - так вітав знайомих журналістів поруч з "Местальєю" й адміністратор "Динамо" Олександр Чубаров.

Тема київського Майдану залишається топовою на усіх провідних іспанських телеканалах. Донедавна невідомі навіть в Україні імена лідерів повстанського руху тут промовляють якось буденно, без найменшого акценту чи перекручувань. Це дивує. Але не дивує після почутого й побаченого адресоване Олегові Гусєву на передматчевій протокольній прес-конференції запитання від іспанського журналіста - про його бачення політичної ситуації в країні. Олег Блохін, який сидів поруч, ідентифікувавши поміж іспанських слів знайоме "політік", прошепотів підопічному "О, знову про політику" й іронічно посміхнувся. Гусєв у свою чергу відсік іспанську цікавість черствим: "Ми приїхали сюди грати у футбол, а не політику обговорювати". Це байдуже висловлювання на фоні всього пережитого відверто шокувало. Не лише іспанських колег, а й журналістів з України.

Аншлагу на сьогоднішньому матчі левантійців з киянами не очікується. Квитки у касах "Местальї" розходяться поволеньки. О шостій вечора, якраз напередодні прес-конференції відчиненим залишалося лише одне касове віконечко, до якого розтягнулася черга осіб з 20-ти. Вони не сумніваються, що "Валенсія" піде далі й очікують не на нічию чи мінімальну поразку, а на переконливу перемогу. "2:0, 3:0" - найпопулярніші прогнози від левантійських фанатів. Багатьох динамівських футболістів вони добре знають і дивуються, чому команда з такою комплектацією демонструє слабкі результати.

До слова, в готель українські ЗМІ поселялися одночасно з «Барселоною». Гандбольним клубом, який виступає під тією ж емблемою й у такому ж екіпіруванні, що й футбольні колеги. Трохи пізніше двох гравців каталонського клубу вдалося зустріти неподалік від Воріт середньовічної Валенсії. Прогулюючись вулицями міста, довелося зустріти анонси концертів, виставок, а також старт сезону кориди. Перше таке дійство на знаменитій центральній арені міста заплановане на 8 березня. Натомість футбольних афіш не було ніде. Вболівальники кажуть, що тут їх ніколи й не було. Розклад матчів фанати знають без нагадувань. Для тих же, хто приходить на стадіон нерегулярно, достатньо інформації в інтернеті. Взагалі, культура роботи з вболівальниками тут висока. Достатньо сказати, що чимало місць на усіх секторах - іменні. Спеціальні таблички на кріслах з прізвищами впродовж десятиріч переходили від одного члена родини до іншого за спадковістю.

"Месталья" з її майже вертикальними трибунами над полем - то наче храм футбольної кориди. Фасад стадіону прикрашають портрети видатних футболістів левантійського клубу - Мундо, Пучадеса, Кемпеса, Кларамуна, Альбельди, Мендьєти, Роберто Аяли, Анґуло. На відміну від арени, де відбуваються протистояння людини з червоним полотнищем проти розлюченого бика, пам'ятників окремим героям поруч з "Местальєю" немає. Якщо кориду перед стінами знаменитого театру представляє торреро Маноло Монтолів, то футболісти "Валенсії" всіх років увіковічені в збірний образ з високих металевих силуетів.

У Валенсії зараз доволі тепло. Температура повітря вдень підіймається до 17-ти градусів за Цельсієм, вночі падає до десяти. Миттєво опинившись після морозного Києва поміж тисяч пальм різних видів, розмірів і форм, немов перебираєшся в літню атмосферу. Тут безліч мандаринових дерев, рясно вкритих свіжими плодами. Щоправда, на смак вони гіркуваті. "Не дивуйтеся, - кажуть місцеві мешканці. - То декоративний вид. Смачні мандарини потребують особливого догляду і вирощуються на плантаціях". Про ранню весну тут нагадують ще зовсім безлисті платани та ледь розкриті бруньки помаранчевих квітів на деревах, які схожі на магнолію.

У центральній частині міста побудовано безліч стадіонів зі штучним покриттям. У футбол тут грають постійно - з раннього ранку і до смеркання, при штучному освітленні. При цьому поля - то не маленькі коробки, яких набудували в останніх кілька років в Україні, а повноцінні, стандартних розмірів прямокутники, на яких зовсім не стихійно, а під керівництвом тренерів працюють хлопчаки різного віку. Власне, споглядаючи таку картину, перестаєш дивуватися, чому Іспанія виграє останні мундіаль і чемпіонати Європи.

Десятки левантійців різних років бігають кроси доріжками довжелезного центрального парку. Такої кількості людей, які одночасно займаються спортом, мабуть, бачити не доводилося. Але як же контрастно на цьому фоні виглядає велика кількість безпритульних і п'яниць. Вони теж розташовуються групками. Вдень таку компанію зустрів на перепочинку буквально під колонами легкоатлетичного стадіону. Вночі поголів'я п'яничок збільшилося вже під мурами старовинних храмів у центрі міста. Щоправда, живуть ці люди своїм життям, грошей не просять і не надокучають. Ні місцевим жителям, ні туристам.

Та першого враження від Валенсії окремі дрібнички не зіпсували. Відпочивати тут цікаво й комфортно. Та й жити, мабуть, теж. Футбол - невід'ємна частина цього життя. Свого часу "Динамо" Сьоміна увійшло в ту ідилію й трохи зіпсувало настрій левантійським фанатам. Блохіну зробити те саме, з огляду на результат першого матчу, буде важче.

Оцените этот материал:
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти
ValGood87 (Києв)
Чихал я на все прогнозы - ставлю на победу Динамо. Динамо вперед! Мы надеемся на вас ребята.(хоть и почти не верим)
Ответить
0
1
Вернуться к новостям
Комментарии 4
ValGood87 (Києв)
Чихал я на все прогнозы - ставлю на победу Динамо. Динамо вперед! Мы надеемся на вас ребята.(хоть и почти не верим)
Ответить
0
1
махновец (Мариуполь)
дійсно диво
Ответить
1
0
mrAnderson (Энергодар)
И мы тоже удивляемся как с такими игроками можно показывать такие результаты(((
Ответить
4
0
.Masterboy (Дрогобич)
в очікуванні призначення маркевича тренером дк у найближчих 2 тижні
Ответить
3
2

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус