Кардаш: Перш за все, Андрій був надійним другом

Кардаш: Перш за все, Андрій був надійним другом


Захисник "Динамо" і збірної України кінця 90-х - початку 2000-х Василь Кардаш був тим, хто, напевно, краще за всіх після сім'ї знав недавно загиблого Андрія Гусіна.

Вони не тільки разом починали займатися футболом у Львові, разом грали за "Динамо" і збірну, пізніше тренували "Динамо-2" але й були по життю друзями не розлий вода. Сьогодні Василь Ярославович ділиться спогадами про свого колегу, партнера і друга:

- Зараз ми з дружиною намагаємося більше перебувати з Христиною та дітьми, підтримуємо. Разом намагаємося пережити цю трагедію, яка в голові не вкладається. Коли людина не одна, легше все це перенести і впоратися. Згадуємо яскраві дні, події ... Я теж намагаюся трохи відволіктися розмовами, футболом.

- Ви багато років провели з Андрієм Леонідовичем разом, а пам'ятаєте, як з ним познайомилися?

- Так, це було у Львові, в команді другої ліги "Карпати" Кам'янка-Бузька. Нам тоді було років по 17. До цього знали один про одного, хто, де займався, у кого, за яку команду грав, все-таки, футбольний світ тісний. Як зазвичай буває в колективах, молоді більше тягнулися до молодих, ми почали спілкуватися. Не скажу, що відразу стали нерозлучними друзями. Через деякий час Андрій поїхав до "Динамо", на якийсь час ми розійшлися, були рідше на зв'язку. Але, пам'ятаю, якось приїжджав до Києва, був в гостях у Андрія з Христиною, вони тоді ще жили в районі автовокзалу, на проспекті Науки. У них була тільки старша дитина – син Андрій. Мені чітко запам'яталася ця наша зустріч.

- До київського "Динамо" ви перейшли в різний час?

- Так, але до цього ще разом грали у львівських "Карпатах", потім Андрій поїхав в Москву, в "Асмарал", який на той час тренував Бєсков. А вже потім він поїхав до Києва.

- Яким партнером Андрій Леонідович був на полі?

- Ми починали з ним разом ще в "Карпатах", Андрій тоді грав в нападі, і я також в атаці. Дуже яскраві спогади залишилися від одного матчу, коли ми грали проти "Вереса" з Рівного. Це був останній поєдинок чемпіонату, і для нас він нічого не вирішував. А ось "Верес" влаштовувала нічия, щоб залишитися у вищій лізі, інакше це місце зберігала тернопільська "Нива". Здавалося б, наша команда була невмотивованою, але, програючи 0:1, ми не хотіли, як кажуть, "віддавати" гру. Вимоглива львівська публіка погнала нас вперед - я забив перший м'яч, а другий - Гусін. І в підсумку, ми перемогли, хоча, здавалося б, ця перемога не мала для нас значення. Просто довели, що грали чесно. Мені запам'ятався цей матч саме тим, що в ньому забитими м'ячами відзначилися і я, і він. З нас тоді був відмінний тандем форвардів.

- Такий чесності він дотримувався і по життю?

- Так, він завжди був дуже принциповою людиною. Не пригадаю випадків, щоб він у чомусь засумнівався в собі або вчинив несправедливо. Він сам все робив чесно і страшно не любив підкилимних ігор. Андрій був дуже відкритою людиною, напевно, цим і приваблював багатьох.

- Яким тренером став Андрій Леонідович після завершення кар'єри гравця? Чи помітили ви в ньому зміни?

- Не дарма кажуть, що кожен гравець, стаючи тренером, повинен "закопати" в собі гравця. Андрій в цьому плані зміг перебудуватися. Плюс, у нього були хороші вчителі, викладачі в особі Валерія Лобановського, Гаджи Гаджиєва, він їздив в "Баварію" на стажування, завжди намагався вдосконалюватися, рухатися вперед. Не всі його розуміли. Але по тому, як він ставився до ігор, як він їх розбирав, аналізував, ставився до кожного моменту, напевно, міг би дати фору багатьом тренерам. Гусін, дійсно, був хорошим прикладом для наслідування. Його турбувало все: що його підопічні їдять, коли відпочивають, як відновлюються, чи всі побували на масажі, в басейні... той, хто не був, відразу викликався на розмову, пояснював, чому не приділяє належної уваги своєму здоров'ю. Словом, Андрій Леонідович у всьому був дуже уважний, дрібниць для нього не існувало, і цим він підкупав. На старій базі постарався створити для хлопців всі умови: попросив Ігоря Суркіса поставити новий більярдний стіл, тенісні столи, щоб хлопці, які живуть там, чимось займалися у вільний час.

Ви знаєте, коли стало відомо, що керівництво не продовжило контракт, і Андрій більше не буде працювати з "Динамо-2", покоївка на базі плакала, бо він справді був дуже хорошою людиною по відношенню до всіх.

- Напевно, і вам з ним комфортно працювалося?

- Ви знаєте, ті принципи, які він сповідував, були мені близькі, це я говорю не тільки через те, що так повинен вважати помічник старшого тренера, - я дійсно поділяв його концепцію і бачення футболу, вважав обраний напрям правильним. Тож, в цьому плані з ним працювалося легко. Але в той же час Андрій Леонідович був вимогливим до нас у всіх аспектах. Якщо футболістам не дозволялося спізнюватися на теоретичні заняття, точно так само нам не дозволялося спізнюватися на тренерські збори. Він не був виборчим, а до всіх ставився однаково, до всіх були загальні вимоги, які він вимагав виконувати.

- Якби ні цей трагічний випадок, на нього б чекало велике тренерське майбутнє?

- Не сумніваюся в цьому. Його багато хто називав прогресивним і сучасним тренером. Він завжди все зважено оцінював, давав точні оцінки. Навіть у тому, як він відповідав на запитання під час післяматчевих інтерв'ю, багато хто відзначав тренерську думку, мудрий підхід і особливе бачення. Андрій намагався постійно вдосконалюватися, був в курсі всіх нових течій, віянь, захоплювався читанням книг з психології, з харчування футболістів, тренувального процесу різних команд. Словом, не стояв на місці, розвивався, шукав свій напрямок.

- А яким Андрій був у повсякденному житті, в родині, побуті, спілкуванні?

- Перш за все, він був надійним другом. Важко говорити це в минулому часі. Безмежно кохав свою дружину, сім'ю, маленьку доньку Настю просто заціловував. Для старших синів, звичайно, був авторитетом. Все, що він говорив, виконувалося беззаперечно, без будь-яких суперечок. Сини вважали, як батько сказав, так і має бути, так правильно. Ще Андрій завжди був компанійським, любив збирати у себе гостей. Навіть не знаю, хто ще так прекрасно готував м'ясо на грилі, як він. Взагалі, все, що стосувалося гриля - овочів, риби, птиці - це була його стихія, повторюся, готував він просто чудово. В цілому, він у всьому був прогресивним, у всіх аспектах, особливо, в тому, що стосується сучасних технологій, завжди стежив за новинками, які з'являлися, йшов в ногу з часом, якось допоміг мені вибрати комп'ютер. Вдома у нього залишився хороший кінозал, про який він завжди мріяв.

Взагалі, Андрій був дуже різносторонньою особистістю, його багато що цікавило. Любив ходити на концерти, в театр з Христиною, часто запрошував і нашу сім'ю. Після того, як закінчив кар'єру футболіста, і часу стало більше, чи не на кожен вечір розписував культурну програму.

- Як ви дізналися трагічну новину про те, що Андрій загинув?

- Мені подзвонили знайомі й повідомили. Я відразу ж поїхав на "Чайку", побачив місце, де все сталося.

- Незважаючи на його любов до швидкості, Гусін майже ніколи не був учасником ДТП ...

- У тому-то й річ, що керував він завжди акуратно, з розумом і з толком. Тому те, що сталося ніяк не вкладається в голові. Я прекрасно знаю, наскільки він був вимогливим до безпеки і всьому, що до неї відноситься. Причому чітко стежив і за власною безпекою, і тих, хто знаходився поряд з ним. Ніколи не починав їхати, не пристебнувши пасок, і цього ж вимагав від пасажирів. Вчасно проходив техобслуговування, відповідально підходив до технічної справності автомобіля, у нього завжди повинні були бути хороші гальма. Тож безпеці він дійсно, приділяв велику увагу.

- А мотоцикл придбав відносно недавно?

- Я точно не пам'ятаю, коли це сталося. Знаю, що до цього він купив хороший велосипед, ходив до спеціального клубу, здійснював заїзди на 20 км. в одну сторону.

- Що вам відомо про те, що сталося в той фатальний день 17-го вересня? Не вистачило водійського досвіду чи мали місце технічні причини?

- Мені складно сказати. Він серйозно ставився до автоспорту, потім його залучили до мотоспорту. Знаючи, що він ще недосвідчений водій, Андрій взяв персонального тренера з водіння, ніколи не займався сам, не був, як кажуть, самоучкою. На комп'ютері вивчав програми, як правильно повертати, проводити маневри. Практичні заняття з водіння весь час проводив під керівництвом і наглядом тренера... Що сталося саме в цей день, важко сказати. Експертиза з'ясовує, що стало причиною аварії. Особисто мені здається, що це був якийсь зовнішній чинник. Можливо, якась тварина вибігла на трасу: кіт або собака.

Кажуть, коли мотоциклісти їздять, вони ганяються з власною тінню. Може, якийсь камінчик попався на дорозі... Але крім усього цього, я бачив саму трасу і можу сказати, що вона однозначно не пристосована і не призначена для жодної їзди - ні для мотоциклів, ні для автомобілів. Вона просто зжила себе. Дізнаємося ми правду чи ні, але, враховуючи те, наскільки Андрій був педантичним в питаннях безпеки, я не допускаю, що він міг "лихачити", задаватися або ще щось в цьому роді. Він, дійсно, дуже обережно ставився до таких речей. Так, він любив швидкість, але тільки там, де вона доречна і дозволена.

Дуже важко змиритися зі трапилося, не знаю, чи зможе час це вилікувати. Зараз, звичайно, не віриться, батьки, близькі ламають голову: як таке могло статися...

- Як себе почуває родина Андрія?

- Христині дуже важко, але добре, що є дітвора. Старший Андрій грає у футбол, Вані потрібно ходити в школу, маленька Настя поки не розуміє, що сталося. Болючіше і найважче, напевно, батькам Андрія... Та й Андрію-молодшому втратити батька в 18 років - гірше і не придумаєш. Батько завжди був для нього прикладом, він рівнявся на нього, поважав, прислухався, але разом з тим дотримувався думки, що популярність прізвища Гусін - це заслуга батька. А він хоче заробити свою частку поваги власною роботою. За останні дні Андрій-молодший дуже подорослішав в своїх думках, роздумах. Напевно, трагічні події змусили... Він розмірковує, як дорослий чоловік. Побув кілька днів вдома і знову поїхав до Дніпропетровська, в молодіжну команду "Дніпра". Напевно, це правильно. Він буде зайнятий футболом і хоча б трохи відволікатися. Природно, наодинці думки і спогади будуть лізти в голову, але хоча б на тренуваннях, в колективі хоч трохи розвіється. Зрозуміло, що він зараз головна опора сім'ї, а й ми, близькі друзі, будемо допомагати, чим зможемо. Хоча, навіть не знаю, які слова можна знайти в цій ситуації.

Оцініть цей матеріал:
Коментарі
Увійдіть, щоб залишати коментарі. Увійти

Новини Футболу

Найкращі букмекери

Букмекер
Бонус