Олександр Єфремов: "Терор, звісно, не потрібен, а от жорстких заходів уникнути не вдасться"

14 апреля 2008, понедельник. 12:24


Генеральний директор ФК «Карпати» Олександр Єфремов коментує події на трибунах стадіону "Україна" під час матчу "Карпати" - "Ворскла".

- На власні очі подій на "Україні" я не бачив, адже останні дні провів у відрядженнях до Києва та Москви. Однак ситуацією володію, що дає мені право назвати конфлікт між фанатами та силовиками ретельно спланованою провокацією з боку деструктивних елементів, людей, яким байдужа репутація Львова, репутація "Карпат". Вони не вболівальники, а підбурювачі, професійні провокатори. У фанатських секторах під час матчу "Карпати" - "Ворскла" було багато підлітків по 14-16 років. Тобто та маса, що піддається впливу, навіюванню з боку старших, таких підлітків легко підбурити, адже у цьому віці розвинений стадний інстинкт. А те, що ними керують люди розумні і хитрі, я не маю сумніву. Вони добре знають законодавство, тож використовують у своїх цілях дітей, кажуть їм: "Бийте, руйнуйте, ви ж діти, вас не посадять." А вже після гри ці "ангели" співають патрітичних пісень, перегукуються "Слава Україні - Героям слава!" Це організована і грамотно побудована провокативна машина, яка кожен матч щось витворяє.

- Чи виправдовуєте ви в цьому випадку дії міліції?

- Можливо, бійці "Беркута" неадекватно себе поводили. Варто було оточити ці небезпечні для безпеки інших вболівальників сектори, поставити там заслони, але не вдаватись до фізичної розправи, не піддаватись на провокації. Тоді конфлікту можна було б уникнути, адже велика кількість людей у формі навіть підсвідомо діє на натовп дуже ефективно. Натомість ситуація як на трибунах, так і по периметру стадіону, вийшла з-під контроля, окрім вирваних стільців були розтрощені палатки із напоями.

- Мабуть, не помилюсь, якщо скажу, що істерія з боку фанатів була викликана вкрай невиразною грою команди...

- Ну не може команда постійно вигравати! Команда, що не знає поразок - нонсенс. Програють усі: і вдома, і на виїзді. Неможливо протягом всього сезону тримати мотивацію на найвищому рівні. Тому виправдовувати такі дії фанатів результатом команди неприпустимо.

- Якими будуть ваші дії після повернення з відрядження?

- Неодмінно зустрінусь з керівництвом міліції. Загалом же вважаю, що "благими намірами викладено дорогу в пекло". Ми неодноразово намагалися вибудовати стосунки з фанатами на основі довіри, пропонуючи оплачувати їм квитки на віїзні матчі, організовувати автобуси, готові були купляти для них конфеті, серпантини для яскравого вболівання, давали їм гроші на малювання банерів. Але я наразі не бачу кроків назустріч клубу, не бачу, що ці псевдолідери угрупувань хочуть конструктивного діалогу. Терор тут, звісно, не потрібен, а от жорстких заходів уникнути не вдасться. Загалом же подібні випадки на трибунах почастішали у всій Україні. Складається враження, що угрупування з різних міст хизуються одне перед одним хто "крутіший" у навколофутбольних сутичках, а не змагаються в яскравому вболіванні на трибунах.





Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости