Итоги 19-го тура Украинской Премьер-лиги. Мнение редакции

4 марта 2013, понедельник. 13:02


В прошедший уикенд состоялся 19-й по счету тур Украинской Премьер-лиги. Редакция UA-Футбол делится с читателями своим мнением по поводу состоявшихся матчей. Итак, Вашему вниманию предлагается обновленная рубрика UA-Футбол "Итоги тура" в вопросах и ответах.

фото - Валерий Мякотенко

Какая из команд приятно удивила своей игрой?

Іван Вербицький: Усі зіграли на своєму нинішньому рівні. Але є об’єктивні обставини. Судячи з усього, власники деяких українських футбольних клубів перейняли баскетбольний приклад і вирішили обмежити до мінімуму фінансування в неігровий період. Логіка проста: вибір у гравців невеликий, адже, маючи чинні контракти, піти вони одинаково нікуди не встигнуть, а підготовляться якось самі, без постійного перебування на зборах за кордоном.

Доукомплектація теж, видно, вийшла з моди. Ось і маємо з огляду на ці, нехай, в кожного різні, але споріднені чинники, розбалансовані команди на кшталт «Волині», «Арсеналу» чи «Таврії». Найгірше, що власники цих клубів своєї вини в тому, що їхні підшефні виглядали в стартових матчах весняної частини чемпіонату жалюгідно, не бачать. В разі чого - собак повісять на тренерів.

фото - Денис Руденко

В принципі, в компанію до лучан, киян і сімферопольців можна вписувати й «Кривбас». Але Олег Таран гарно підготував футболістів і за умови абсолютної ігрової дисципліни вони забрали очки в однотипного й прогнгозованого (з точки зору кадрів і тактики) «Динамо». Тренеру і його підопічним це робить честь. Однак у цих гравців є межа ігрових і функціональних можливостей. Якщо зараз вони готові добре, то в другій половині весняної частини чемпіонату від криворіжців варто очікувати спаду. Про довгу лаву керівництво клубу не подбало, тому й вимагати від Тарана стабільних результатів не маэ права.

Жахливо виглядав у матчі проти донецького «Металурга» харківсьский «Металіст». Харків’яни на перемогу в цьому матчі, з огляду на те, скільки моментів у першому таймі втратили суперники, не заслуговували. Цікаво, скільки ж Максимов довірятиме авантюристові Траоре? Здається, змусити цього нападника грати сконцентровано просто неможливо. Так, Драман має по кілька моментів щоматчу і це робить йому честь. Але яка користь з тих шансів, якщо використовує їх Траоре по великих святах?

фото - Денис Руденко

Стосовно «Металіста», то виникає враження, що за бажанням будувати атакувальну гру Мирон Маркевич почав повністю нехтувати оборонними діями. Середина поля і лівий фланг слобожанців були прохідним двором. Не дивно, адже з номінальних опорників до чорнової роботи схильний лише Едмар. Але ніяк не Жажа Коельо. Лівий бек Фініньо теж схильний до атаки, а Марлос його страхує дуже слабко. Не дивно, що правий край «металургів» Микола Морозюк, підключаючись до наступу своєї команди, мав стільки свободи.

Владимир Мыленко: Мне, например, понравился "Черноморец", в игре которого за внешней неброскостью было видно, извините за пафосность, основательность. Запорожский "Металлург" - вот уж действительно удивил, в сравнении с тем убожеством, что было в 2012-м.

фото - Максим Наплёков

Константин Довгань: Сложно выделить кого-то. Особых сенсаций и неожиданностей в этом туре не было. По факту – порадовали "Карпаты", показав очень содержательный атакующий и, что главное, – умный футбол. Однако, конечно же, стоит учитывать ситуацию, в которой оказалась "Таврия". По этой причине, я бы дождался игры во Львове с "Черноморцем".

Также хочу отметить "Кривбасс". Ребята старались и оставили хорошее впечатление, добыв заслуженную ничью в матче с командой киевского "Динамо".

Сергей Швец: Хотелось бы отметить запорожский "Металлург", который под руководством нового тренера сумел преобразить свою игру. На фоне крепкого "Ильичевца" команда Зайцева выглядела очень достойно и не заслуживала поражения. Также приятно удивила воля к победе донецкого "Металлурга". При счете 0:3 не многие футболисты способны найти в себе силы, чтобы попытаться переломить ход игры. Подопечным Юрия Максимова едва не удалось сотворить один из самых эффектных камбеков в украинском футболе.

Кто из футболистов заслуживает звание лучшего в туре?

ІВ: Надто яскраво не виділявся ніхто. Про Марлоса, який приніс «Металісту» чимало користі в атаці, але взагалі не працював в обороні, вже згадував. Звісно, окремо треба виділити групу гравців «Кривбасу». Дуже надійно, якщо не сказати безпомилково, відіграв у воротах Євген Боровик. Надійно і в основному майже без зривів відпрацювала пара центрбеків Гітченко – Лисицький. Віталій впорався з опікою Ідейє і це про щось каже. Попереду добре взаємодіяли Прийомов і Бартуловіч. Значно посилив гру команди й додав конструктиву діям середньої лінії вихід Федорчука.

Яскравий, щоправда зі скидкою на слабкість опонента матч провели «Карпати». У складі львів’ян за старанність і працьовитість варто виділити тріо півоборонців (Даушвілі, Худоб’яка і Голодюка), а також Сергія Зеньова, котрий відзначив повернення на поле забитим голом і великим об’ємом виконаної роботи. Зрештою, як забивали Зеньов і його партнер за командою Гладкий? В умовах відвертої пасивності центрбека суперників Едуардо. В Донецьку приблизно так само бездарно зіграв болгарський стоппер «Волині» Ілієв. Постає питання - навіщо наші тренери завозять в Україну відверто посередніх, якщо не сказати - слабких футболістів на позиції, на яких здатен зіграти не гірше навіть добрий десяток першолігових гравців?

фото Андрія Лукацького / прес-служба ФК "Динамо" (Київ)

ВМ: А я бы выделил Аруну. И это не ирония. Вспомните, как он играл на первых порах - а теперь, когда ситуация в Динамо только лишь ухудшается, почему-то именно он взял на себя роль голеадора. А что бы было без него?

КД: Лео Матос. Забил красавец-гол, который еще и победным оказался. Вообще мне, как болельщику, нравится его игра и универсализм. Хотелось бы, чтобы "Черноморец" на следующий сезон сохранил свой состав и показал себя в еврокубках.

СШ: Однозначного героя тура назвать сложно. Выделю футболистов, которые пришли в межсезонье. Оберемко неплохо организовал игру в полузащите "Металлурга", Эбесилио подтвердил класс воспитанника школы "Аякса", Владимир Лысенко сумел сходу забить мяч, чего с ним не случалось в официальных матчах очень давно. Благодаря Девичу и Жажа, которые далеки от оптимальной формы, "Металлист" сумел добыть важнейшие три очка.

Оцените форму "Шахтера" перед матчем с "Боруссией"?

ІВ: Матч з «Волинню» був відверто не конкурентним, тому й висновків з огляду на нього робити не варто. Можна відзначити хіба що слабку, декуди навіть піжонську гру воротаря П’ятова, котрий зробив дві грубих помилки на виході, а ще раз необачно скинув м’яч на порожні ворота під ноги Суботічу. Андрієві пощастило, що Даніель (не Невен 0 ред.) промахнувся. Гадаю, питання про введення в склад Каніболоцького назріло. Однак, не в матчі з «Боруссією», звісно.

ВМ: По "Волыни" готовность на "Боруссию" навряд ли можно проверить. Ну да, "Горняки" вкатываются в сезон, "разбегаются", если хотите. Но хватит ли этого на Дортмунд? По идее, должно бы. Но первый матч продемонстировал, что в этой паре можно добиться результата и без преимущества.

Фото - Анатолий Спица

КД: "Шахтер" в пятницу сыграл в свой футбол. Мы видели изобретательность и напористость в атаке, а также грубые ошибки защитников и вратаря. В чемпионате Украины плюсы перевешивают минусы и условная "Волынь" легко прощает ставшие традиционными ляпы. Однако "Боруссия" в родных стенах может и не простить.

Предположу, что "Горняки" берегли силы и в матче с командой Анатолия Демьяненко нарочно не раскрывали всех карт. Хотелось бы в это верить, во всяком случае.

СШ: На фоне откровенно слабой обороны "Волыни" делать выводы по игре "Шахтера" сложно. Тем не менее, возвращение Кучера должно придать надежности защите, хотя "Горняки" нередко и ошибались в простых ситуация, но это скорее от общей расслабленности.

Неплохая форма Дугласа Косты заставит Мирчу Луческу хорошенько подумать над выбором левого вингера. Не исключено, что матч в Дортмунде на скамейке запасных начнет Тайсон. Что насторожило, так это неуверенные действия Пятова.

Можно ли утверждать, что "Динамо" перестало быть фаворитом в борьбе за второе место?

фото Андрія Лукацького / прес-служба ФК "Динамо" (Київ)

ІВ: Тут вже треба ставити питання про те, чи фаворит «Динамо» в боротьбі за четверте місце. Складається враження, що після поразки від «Бордо» у киян відпало будь-яке бажання боротися далі, а тренери поступово втрачають контроль над командою. Ситуація виглядає схожою на газзаєвську зразка 2010-го, коли футболісти втратили інтерес до гри після фіаско в кваліфікації Ліги чемпіонів від «Аяксу».

ВМ: Как по мне, то оно и не было фаворитом - с момента прихода в клуб Олега Блохина. А матч с "Кривбассом" только лишь подтвердил эту мою уверенность. "Динамо", положа руку на сердце, уже не первый год четвертое в украинском футболе - по развитию, инфраструктуре, иным параметрам. Вот теперь и в турнирной таблице. Все закономерно.

КД: Сейчас только ленивый не "пинает" команду киевского "Динамо" и, стоит признать, что основания для критики Олег Блохин сотоварищи нам предоставляют с завидной регулярностью. Я не думаю, что "Динамо" уже окончательно распрощалось с надеждами на 2-е место, однако теперь фаворитом уже точно не считается. Впрочем, и "Днепр", и "Металлист" не выглядят монолитом, а значит - обязательно будут терять очки.

СШ: Похоже, что киевлянам в этом сезоне нужно сосредоточиться на построении командной игры, а не пытаться достичь результата. По моему мнению, на футболистов слишком сильно давит авторитет Блохина и желание руководства клуба уже сейчас получить дивиденды от начатой перестройки. С другой стороны, один-два удачных матча и мы вновь будем говорить о шансах "Динамо" попасть в Лигу Чемпионов.

Кто из тренеров предложил что-нибудь новое в тактическом плане?

ІВ: Здивувати не зумів ніхто. Надто – Блохін, котрий в третьому матчі поспіль використовує фактично одних і тих же футболістів в однаковій розстановці. То за умови, що за стратегією мали різнитися навіть два матчі з «Бордо», не кажучи вже про зустріч з «Кривбасом». Так, у порівнянні з матчами проти жирондинців у складі киян вийшло три нових футболісти. Але, якби не травми Шовковського і Гусєва, а також вчасне прибуття з Кубка Африки Ідейє, безсумнівно, усі троє були б в основі ще в поєдинках проти аквітанців.

фото - Агентство "Одесса-Спорт"

Загалом, же треба говорити про вдале тренерське рішення. Роман Григорчук через відсутність Фонтанельо використав на місці крайнього оборонця Лео Матоса, котрий за «Чорноморець» грає як фланговий нападник. Заміна себе виправдала і тим, що бразилець вдало оборонявся, й тим, що він зумів забити переможний гол у ворота «Ворскли».

ВМ: С чего бы? Не думаю. Да и такие вещи, как "тактический план" у нас, честно говоря, не в чести. Это ведь не "горящие глаза" или "исполнительское мастерство".

фото - Максим Наплёков

КД: Думаю, говорить о системности инноваций пока рано. Очень жду матча "Карпаты" – "Черноморец", что подтвердить или же рассеять кое-какие предположения. Что до остальных наставников, то мне очень было интересно наблюдать за "вживлением" в игру "Металлиста" Девича и Жажи. Однако пока какие-то далеко идущие выводы делать рановато.

СШ: Мне интересно, почему украинские специалисты в подавляющем большинстве отказываются от игры в два нападающих. К примеру, бросил Юрий Максимов в бой Мораеса в пару к Траоре и едва не добился результата. Пока в тренде 4-5-1.

фото - Денис Руденко

Повлиял ли на результаты матчей судейский фактор?

ІВ: Українські судді – то якесь жахіття. Роботу Козика в Харкові можна назвати бездарною. То треба додуматися в одній грі показати дві картки не тим гравцям, які порушували правила? Це арбітр ФІФА? Але дії закарпатця бодай не вплинули на підсумок гри. Троє його колег не можуть похизуватися навіть цим. Суддівство Швецова в Луганську можна назвати тенденційним, а його рішення на користь команди господарів у першому таймі – комічними до сліз.

Дердо-молодший в Сімферополі на 21-й хвилині за рахунку 0:1 не призначив чистого пенальті у ворота гостей. Звісно, важко уявити, що «Таврія» в своєму нинішньому стані претендувала б на очки, навіть зрівнявши рахунок, але про легку перемогу «Карпат» не говорили б точно. У Києві лайнсмен Плужник зафіксував неіснуючий офсайд у криворіжця Прийомова на останніх хвилинах гри, за рахунку 1:1. Забігаючи наперед, зазначу, що експерти UA-Футболу Мирослав Ступар і Сергій Шебек були шоковані діями своїх колег і нищівно розкритикували роботу суддівських бригад в половині матчів. Зрештою, про це читайте в «Свистку по-українськи», яка з'явиться в другій половині дня.

фото - Агентство "Одесса-Спорт"

ВМ: Ноу комментс. Наш футбол уже даже судьи не испортят.

КД: Да, конечно. Сразу несколько матчей вызвали большие вопросы. Думаю, наши эксперты Сергей Шебек и Мирослав Ступар дадут на них ответы.

СШ: С этого тура Украина перешла на европейскую практику - еще плюс два ассистента за воротами. Несмотря на то, что работали заслуженные люди, ошибок избежать не удалось, из-за чего возникает вопрос о целесообразности нововведений.

Фото - Анатолий Спица

Как клубы подготовили поля к первым весенним матчам?

ІВ: Навіть луганський газон, який викликав, з огляду на торішній досвід, найбільше хвилювань, підготували добре. "Город" був лише у Дніпропетровську. Не дарма місцеві жителі жартують, що на місці колишнього цвинтару, де нині стоїть «Дніпро-Арена», навіть трава не хоче рости.

ВМ: Как обычно. Где-то лучше, где-то, как в Днепропетровске, традиционно не очень. Зима, по счастью, была не суровой, так что даже в проблемном Луганске обошлось.

КД: Скажем так, я ожидал худшего, потому – был приятно удивлен. О поле на "Днепр-Арене" – умолчу.

фото - Валерий Мякотенко

СШ: Можно сказать, что половина клубов аттестацию прошли. Посмотрим, как будет в 20-м туре, ведь играть придется на проблемных полях в Ужгороде, Полтаве, да и Луцк с Кривым Рогом не застрахованы от природных катаклизмов.




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости