Суддівський аналіз матчів Ліги чемпіонів: Фернандіньо мав отримати вилучення

14 февраля 2013, четверг. 07:47


З поновленням єврокубкових поєдинків UA-Футбол вирішив удосконалити традиційну суддівську рубрику. Відтепер поряд з нашим постійним експертом, колишнім арбітром ФІФА Сергієм Шебеком, роботу рефері в основних матчах континентального календаря, а також зустрічі української Прем’єр-ліги аналізуватиме Мирослав Ступар.

Колишній воротар івано-франківського «Спартака», луцької «Волині» і хмельницького «Динамо», з 1973-го по 1991 роки Мирослав Іванович судив матчі вищої ліги СССР. Пан Ступар – єдиний з українських арбітрів мав честь працювати на поєдинку фінальної частини чемпіонату світу. В Іспанії-1982 він відсудив поєдинок групового турніру між збірними Франції та Кувейту. Після завершення суддівської кар’єри Мирослав Іванович інспектував поєдинки українського чемпіонату, а нині працює в Прикарпатському університеті імені Василя Стефаника на факультеті фізичного виховання і спорту, кафедри спортивно-академічних дисциплін.

Мирослав Ступар - ffu.org.ua

Тож – слово експертам. Перші чотири матчі 1/8 фіналу Ліги чемпіонів були не дуже щедрими на резонансні суддівські рішення. В поєдинку «Селтік» - «Ювентус» наші фахівці взагалі не знайшли моментів, гідних прискіпливої уваги. В трьох інших зустрічах виділяємо по одній ситуації.

«Шахтар» - «Боруссія» Д – 2:2. Суддя – Говард Вебб (Англія)

74-та хвилина. Півоборонець «гірників» Фернандіньо, отримавши м’яч поруч з власним штрафним майданчиком, набрав швидкість і намагався провести контратаку лівим краєм. Однак назустріч бразильцеві зі своєї половини поля вибіг вінґер дортмундців Якуб Блащиковскі. Поляк встиг вибити м’яч з-зпід ніг суперника за бокову лінію, але впав на газон після контакту з ліктем суперника. Арбітр момент проіґнорував, вочевидь вважаючи, що Фернандіньо вдарив Блащиковскі ненавмисне. Проте чи так було насправді? Додамо, що на той момент футболіст «Шахтаря» вже мав у своєму пасиві попередження.

Мирослав Ступар: Фернандіньо вдарив суперника з протяжкою, ліктем. Це порушення тягнуло на попередження повноцінно. Фернандіньо міг підвести команду. Зрештою, для нас не дивина, що бразилець здатен на такі «подвиги». Втім, він має пам’ятати, що гра одним матчем не завершується, що попереду ще, як мінімум, матч-відповідь у Дортмунді.

Сергій Шебек: Переконаний, що Вебб мав показувати Фернандіньо другу жовту картку. Коли Блащиковскі вибив м’яч, футболіст «Шахтаря» з умислом врізав суперникові ліктем в обличчя. Не намагаюся виправдовувати арбітра, але разом з тим відзначу, що цей момент для нього був важким. Через те, що в мить, коли відбувся удар, Вебб дивився гравцям у спину, тобто, він бачив лише спину Фернандіньо. Асистент теж знаходився від епіцентру подій далеко. Відповідно, цей короткий удар суддям розгледіти було дуже важко. Навіть ми, спостерігаючи за моментом з телеекрана, з першої камери визначити, що сталося, не могли. А Вебб бачив ситуацію приблизно в такому ж ракурсі. Для нас прояснила картину лише та камера, яка «дивилася» гравцям в обличчя. Але арбітр оцінити момент з кількох ракурсів не може.

Мирослав Ступар: В цілому ж Говард Вебб показав дуже високий рівень суддівства і ще раз пригадав, що є одним з найдосвідченіших арбітрів Європи. За плечима англійця сотні поєдинків різного ґатунку, зокрема фінал чемпіонату світу-2010. Вебб має не лише авторитет, але й здатність утримувати гру під контролем, не розкидаючись картками. На мою думку, якби цей поєдинок судили наші арбітри, одним попередженням справа не обмежилася б. Карток було б мінімум три-чотири. Не сперечаюся, формальні підстави попередити окремих футболістів у Вебба були. Скажімо, у випадку, коли Ярослав Ракицький зірвав на 12-й хвилині перспективну атаку гостей. Трохи пізніше футболіст «Боруссії» затримував рукою Тайсона. Якби ці моменти завершилися попередженнями, арбітра ніхто не осудив би. Але ж треба відчувати напругу матчу, його температуру. Судді важливо контролювати хід боротьби й утримувати під контролем використання недозволених прийомів. Вебб з цим завданням впорався прекрасно. Думаю, у вболівальників і гравців нема претензій до арбітра. Це – ознака рівня. Вебб показав своїм колегам, як треба обслуговувати такі поєдинки.

Сергій Шебек: Загалом Вебб відсудив матч дуже добре, давав гравцям грати, не показував формальних карток, хоча міг це зробити в обидві сторони. Футболісти теж допомогли рефері провести матч на хорошому рівні. Тому, що думали, як грати в футбол, а не вишукували брудні прийоми. Так, затримки були, але всі ці ситуації носили виключно футбольний, ігровий характер.

«Реал» - «Манчестер Юнайтед» - 1:1. Суддя - Фелікс Брих (Німеччина)

5-та хвилина. Після довгої передачі з половини поля гостей нападник манкуніанців Робін ван Персі у верховій боротьбі вдарив рукою по обличчю оборонця мадридців Серхіо Рамоса. Арбітр попередив голландця.

Сергій Шебек: ван Персі вдарив зап’ястям з розмаху в обличчя Рамосу. Попередження беззаперечне і дуже похвально, що арбітр цей момент побачив. Взагалі, ситуація ідентична з тою, яку ми бачили в Донецьку в боротьбі Фернандіньо і Блащиковскі. Ось лишень позиція, з якої арбітр бачив епізод, у Фелікса Бриха була значно зручнішою, ніж у Говарда Вебба.

«Валенсія» - «Парі Сен-Жермен» - 1:2. Суддя – Паоло Тальявенто (Італія)

90+2-га хвилина. Нападник парижан Златан Ібрагімовіч на правому фланзі боровся за м’яч з двома суперниками – Даніелем Парехо і Андресом Ґуардадо. Обоє по черзі падали. Якщо перше падіння арбітр проіґнорував, то за друге показав шведові пряму червону картку. З повтору видно, що Златан наступив Ґуардадо на ногу.

Мирослав Ступар: Рішення Тальявенто назвали незрозумілим і коментатори, і тренер ПСЖ Карло Анчелотті. Мовляв, надто грубими дії Ібрагімовіча не були. Проте я вважаю вердикт італійського судді справедливим навіть за умови, що хід матчу таких серйозних санкцій не передбачав. За весь поєдинок суперники порушили правила лише 23 рази: 13 – господарі, 10 – гості. Гра проходила достатньо коректно, а перші попередження футболістам обох команд арбітр показав лише на 32-й хвилині. Що ж сталося на заключних хвилинах поєдинку? Парехо відібрав у Ібрагімовіча м’яч і правила Златан порушив вже проти нього. Але «сфера» відскочила до Ґуардадо, якому швед відверто наступив на ногу. Це – беззаперечна червона картка.

Арбітр вчинив суворо, але справедливо, продемонструвавши колегам, як треба себе вести в схожих ситуаціях. Ні для кого не секрет, що собою представляє Ібрагімовіч. Принципами чесної гри він знехтувати може. Ось і зараз Златан відкрито пішов прямою ногою в ноги Ґуардадо. Тальявенто все те побачив і відразу, не консультуючись з асистентом, вилучив нападника ПСЖ з поля. Переконаний, суддя не знехтував принципам духу гри. Так, матч не був жорстким, але це не означає, що в якусь мить хтось з гравців може собі дозволити поставитися до суперника зневажливо. Футболіст завжди має залишатися професіоналом і розуміти, що граючи проти суперника грубо, він ризикує позбавити його можливості грати і заробляти в наступних матчах. Арбітр зобов’язаний захищати учасників матчу від навмисних грубощів.

Сергій Шебек: Тальявенто, вилучивши Ібрагімовіча, вчинив абсолютно правильно. Суддя керуваввся критеріями і рекомендаціями ФІФА. По-перше, Златан не мав наміру грати в м’яч, а зумисне намагався травмувати Ґуардадо. З повтору видно, що швед спершу намагався наступити на праву ногу суперника, коли ж йому це не вийшло, Ібрагімовіч шипами вступив на ліву. Ризик нанесення травми був дуже серйозний, адже влуч нападник ПСЖ опонентові в гомілкостопний суглоб, Ґуардадо міг вибути надовго. Повинен сказати, що абсолютно ідентичний випадок ми аналізували нещодавно, на прикладі моменту з матчу 26-го туру чемпіонату Англії «Тоттенгем» - «Ньюкасл». Тоді гравець гостей Йоан Кабай зіграв не менш грубо, ніж Ібрагімовіч, але суддя Філ Дауд не вилучив француза з поля. Після цього я сказав, що рефері помилився і на підтвердження своїх слів надав на суд читачів рекмендаційний кліп ФІФА. Як бачимо, Тальявенто розібрався в ситуації чітко.




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости