Відповідь президента ПФЛ Равіля Сафіулліна на відкритий лист вболівальників харківського "Металіста"

24 марта 2007, суббота. 15:48


Шановні друзі!

Днями я поінформував футбольну громадськість про передумови та причини, які стали підставою для рішення Бюро ПФЛ щодо перенесення матчу 19-го туру чемпіонату України з футболу між командами «Карпати» - «Металіст». Переконаний, що рішення Бюро ПФЛ було аргументованим і доречним, хоча в підсумку воно й стало резонансним. Певен, що якби КДК ФФУ не відмінив рішення Бюро, нам вдалося б уникнути нездорового ажіотажу та прикрих наслідків, що призвели до конфронтації.

Але я переконаний, що практично в будь-якій ситуації треба намагатися дійти порозуміння. Й далеко не останнім у цій непростій справі має стати діалог між усіма зацікавленими сторонами.

Нещодавно вболівальники харківського «Металіста» на моє ім’я адресували відкритий лист, в семи пунктах якого прохали дати відповіді на питання, що їх турбують. Залишити поза увагою лист харківських уболівальників я не міг. Сподіваюся, що після моєї відповіді усі бажаючі переконаються у чіткості моєї позиції й зуміють самотужки розставити всі крапки над «і».

Отже, по суті.

1. Рішення про перенесення матчу 19-го туру «Карпати» - «Металіст» було прийняте на підставі опитування у телефонному режимі членів Бюро. Наголошую, що 17-ть із 18-ти опитаних ствердно відреагували на прохання львівського клубу про перенесення поєдинку на пізніший термін. Чому в деяких членів Бюро, котрі працюють в ФФУ, пізніше почались проблеми з пам’яттю, я не знаю.

2. Не заперечую, що на офіційному сайті ПФЛ інформація про перенесення поєдинка у першій редакції мала дещо інший вигляд, ніж у остаточній. Справа в тому, що сайт Ліги намагається оперативно реагувати на події, які входять до компетенції ПФЛ. У даному випадку офіційне інформаційне джерело ПФЛ стало заручником власної оперативності, розмістивши поміж іншого й фразу про те, що «Металіст» не заперечує проти перенесення поєдинка. Це речення з’явилося на підставі офіційної інформації ФК «Карпати», за якою головний тренер «Металіста» Мирон Маркевич у телефонній розмові з наставником львів’ян Олександром Іщенком не заперечував проти перенесення матчу. Але коли пізніше Маркевич відмовився від своїх слів, зникло й відповідне речення з інформації офіційного сайту ПФЛ.

3. У своїх діях завжди намагаюся бути послідовним.І вважаю, що в ситуації, яка залежить від суб’єктивних чинників, тобто людського фактору, треба робити все належне, щоб гра відбулася. 1 березня 2005 року матч «Чорноморця» з «Металістом» на Центральному стадіоні Одеси відбувся. І теоретичною підставою для його переносу були не складні метеорологічні умови в Одеській області, а те, що обидві команди – «Чорноморець» та «Металіст» - через негоду довго не могли вилетіти із аеропорту Стамбулу. Й домовлялися клуби між собою про перенесення гри саме на підставі погоди в Туреччині, а не надзвичайної ситуації, яка тоді склалася в Одеській області. До речі, про нельотну погоду представники клубів повідомили Лігу ще за кілька днів до гри. Але ж за цей час погода може кілька разів змінитися! У підсумку обидві команди змогли вчасно прибути на матч. Додам, що той поєдинок зібрав три з половиною тисячі глядачів, а арбітр у своєму рапорті оцінив футбольне поле на «задовільно», вказавши, що травм не було. Таким чином, жодних підстав трактувати ситуацію як форс-мажорну у нього не знайшлося. А саме арбітр матчу на місці приймає рішення про можливість або неможливість проведення поєдинка, як, приміром, в 13 турі нинішнього чемпіонату, коли через заметіль поєдинок «Карпат» проти «Арсеналу» був перенесений.

4. Наводячи приклади переносів поєдинків у європейських лігах через епідемії, тобто форс-мажорні ситуації, я жодним чином не збирався подати інформацію у вигідному для себе світлі. Продемонстровані прецеденти – то лише відповідь одній із зацікавлених сторін, зокрема, почесному президентові «Металіста» Олександру Ярославському, який у інтерв’ю «Спорт-Экспрессу в Украине» зазначив, що не пам’ятає аналогічних прецедентів в національних першостях цивілізованих країн.

5. Наявність у «Карпатах» неординарної епідеміологічної ситуації документально підтвердив не лише головний лікар Львівського обласного фізкультурного диспансеру, а й незалежний медичний експерт ФФУ, що також задокументовано. Чому його висновки не були взяті до уваги усіма членами КДК ФФУ – питання не за адресою. З приводу того, що головний тренер «Карпат», який також був серед числа тих, хто опинився на лікарняному, а 19 березня відвідав Київ для участі в прес-конференції, то, за інформацією львівського клубу, офіційний дозвіл на цю поїздку він отримав від медичних працівників «Карпат».

6. Я не вправі давати оцінкову характеристику вирваним із контексту висловам президента ФІФА. Як найвищий футбольний високопосадовець, він має право мати власну точку зору на те чи інше питання. Проте вважаю, що, вирішивши перенести гру «Карпати» - «Металіст», Бюро ПФЛ ні на крок не відступило від гасла ФІФА «Заради гри». Бо на футбольних полях має панувати передовсім гра, а не показові виступи майстрів високого класу, якими, без сумніву, є гравці «Металіста», на тлі молодих і недосвідчених львівських хлопців, які, на думку певних осіб-опонентів, мали вийти на футбольне поле замість скутої епідемією першої команди «Карпат». У цьому разі, виходячи з такої логіки, гра перетвориться на абсурд, адже за Регламентом змагань згідно Статті 50 пункту 11, за професіональний клуб можна заявити футболістів-аматорів поза термінами заявкових періодів, терміново надягти на них футболки вищолігової команди, перетворивши очікуване драматичне видовище на фарс. І ще. Потрібно розрізняти поняття «травма», «ушкодження» та «епідемія». Якщо ситуації у першому випадку можна зарадити, то від епідемії, ще раз наголошую, на жаль, не застрахований ніхто.

7. Матч потрібно пененосити не в разі відсутності достатньої кількості гравців, а у випадку форс-мажорних обставин. Епідемія, яка відправила на лікарняний 13 футболістів команди, серед яких десятеро гравців основного складу, а також представників тренерського штабу та обслуговуючого персоналу, за визначенням не може не вважатися ординарною, рядовою. І в цьому випадку байдуже, як називається ця команда – «Карпати», «Металіст» чи «Поділля». Здоров’я футболістів – понад усе, і воно не має бути розмінною монетою чиїхось нездорових амбіцій.

На закінчення хотів би додати, що ніколи не ділив уболівальників за їх клубною «пропискою». Тим більше особисто мене не можна запідозрити в нетолерантному ставленні до харківських любителів футболу. Дозволю собі нагадати, що в сезоні-2001-2002 за підсумками чемпіонату згідно чинному на той час Регламенту «Металіст» мав фінішувати на четвертій позиції й потрапити до розіграшу Кубка УЄФА. Проте з незрозумілих причин функціонерами ФФУ у ході змагань (!) захотілося переписати Регламент. Що й було зроблено. «Металіст» до єврокубків не потрапив. Я був тоді одним із тих, хто проголосував проти такого незаконного рішення. І підставою для цього були совість та Регламент. Цими принципами я керуюсь завжди, а не симпатіями до того чи іншого колективу. Коли справедливість була на боці «Металіста», я підтримав «Металіст». А коли справедливість на боці «Карпат», - я підтримав «Карпати».

З повагою,
Президент ПФЛ України
Равіль Сафіуллін





Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости