"Карпати" - "Таврія" 2:3. Фарт? Ні, не чули…

11 марта 2012, воскресенье. 17:21


Україна. Львів. "Арена Львів". 12 500 глядачів

Головний арбітр: Юрій Мосейчук (Чернівці)
Асистенти: Олександр Холодинський (Харьківська область), Андрій Скрипка (Кіровоград)

"Карпати" - "Таврія" 2:3

Голи: Лукас 36, Кас'ян 48 - Назаренко 62 (пен.), Гірський 70 (авт.), Шиндер 76
"Карпати": Тлумак, Даушвілі (Ксьонз 61), Ерік, Милошевіч, Ощіпко, Кополовець (Кінк 77), Ткачук, Кас'ян, Гірський (Гладкий 83), Болохан, Лукас
"Таврія": Кахріман, Не (Гомес 62), Кубік, Бусаіді, Аделейе, Любічіч, Шиндер (Путраш 90+1), Назаренко, Калініченко, Аді (Фещук 62), Єзерський
Попередження: Даушвілі 6, Кас'ян 20, Болохан 25, Ощіпко 47, Гладкий 90+1 - Любічіч 22, Аді 58, Кубік 90+1



«Таврія» нарешті стартувала в чемпіонаті. Стартувала з камбека, вирвавши перемогу, в яку на 50-ій хвилині вже ніхто не вірив. Але втрата концентрації з боку «Карпат», характер гравців «Таврії», а також вдалий збіг обставин дозволив Семену Альтману привезти до Сімферополя три очки.

Кахріман захищав ворота сімферопольців, пару центрбеків склали Єзерський та Аделейе, Буссаіді з Кубіком страхували фланги «Таврїі». Лідери команди Калініченко з Назаренком відповідали за креативну частину, Любічіч та Не за деструктивну. Шиндер та Аді розташувалися на позиціях форвардів.

Щодо «Карпат», то Володимир Шаран провів ряд вимушених замін. Зокрема, замість дискваліфікованого Балажіца, у центр оборони і в пару до Мілошевіча, вийшов Болохан. Богатінова, який пропустив п’ять голів в Луганську не було і в запасі. Ворота захищав Тлумак. Нічого не змінилося на флангах захисту: Гірський справа, Ощипко зліва. Не було змін і в середині поля – Ткачук та Даушвілі мали руйнувати всі починання кримчан, а у функції Еріка входило усе, що стосувалося створення. Лукас зайняв звичне місце правого інсайда, Кополовець після дискваліфікації розмістився ліворуч, а Кас’ян витіснив з основи Гладкого.

Підтримка трибун і прагнення реабілітуватися за ганебну поразку в Луганську погнало карпатівців в атаку вже з перших хвилин. Підопічним Шарана багато чого вдавалося, принаймні, ледь не кожна вилазка на територію гостей закінчувалася небезпечними навісами, не рідко справа доходила і до ударів. Особливо виділявся Лукас, який перед грою клявся-божився, що віддасть усі сили. До честі іспанця – слово своє він дотримав. Що цікаво, глядачі чи не вперше змогли побачити, як Лукас працює у відборі. Такої дивини практично не було ані за Кононова, ані за Кучерова. Очевидно, Володимиру Шарану вдалося достукатися до свідомості форварда і переконати його допомагати хавбекам. Правда, як згодом з’ясувалося, таке натхнення Лукаса працювати у відборі, дорого обійшлося «Карпатам». Але до того епізоду ми повернемося пізніше.

А на початку тайму Лукас, якого з трибун підтримувала іспанська рідня, старався забити перший гол «Карпат» на «Арені Львів». Удари його були переважно точними та небезпечними, але Кахріман справлявся з ними. Лише раз, після сильного удару іспанця, кіпер «Таврії» не зміг зафіксувати м’яча. На добивання кинувся Ткачук і якимось дивом не зміг заштовхати круглого в сітку. Проте навіть якби 25-ий номер «зелено-білих» і забив, Юрій Мосейчук не зафіксував би взяття – боковий угледів офсайд.

Тим часом «Таврія», яка не мала ігрової практики, почувалася не дуже впевнено. Але тут варто зауважити, що якогось відверто непорозуміння у діях кримчан не було. Просто здавалося, що гості адаптуються і до ритму гри, і до умов. У першому таймі гості запам’яталися двома небезпечними моментами. Спершу після силового прострілу Тлумак накрив м’яча просто перед ногами Аді. Згодом Назаренко звільнився від опіки захисника, вирвався на прекрасну позицію і сильно пробив – знову на місці був Тлумак, який у цьому моменті відверто врятував команду від неприємностей.

Однак цього було мало: до перерви «Таврія» захищалася – територіальна перевага «Карпат» відчувалася. Забитий гол став логічним наслідком подій. Гол створили Ерік та Лукас, зв’язка, яка зарекомендувала себе ще на турецьких зборах. Світла бразильська голова помітила ривок іспанця. Довга передача, не зовсім вдалий прийом, кілька обманних рухів і не дуже сильний удар низом. Цього було досить – Кахріман пропустив здавалось би необов’язкового м’яча, але реабілітувати кіпера може хіба рикошет від свого ж оборонця. Невдовзі вже сам Ерік кілька разів небезпечно прикладався до м’яча – але Кахріман не дрімав. Тож на перерву команди пішли за мінімального рахунку.

Взагалі у першому таймі, окрім Лукаса та Еріка, можна виділити Кас’яна. Нападник за своєю манерою гри десь нагадує Сергія Кузнецова. Він виграв кілька повітряних дуелей, а ще мав хорошу нагоду. Після пасу від Лукаса урозріз, він утік від Єзерського і вискочив на Кахрімана, але цього разу воротар «Таврії» був на висоті. Сподобався і Болохан. Видно, що в гравця є чимало досвіду – він досить спокійно працював у парі з Мілошевічем, а ще підключався до атак. Незвично було бачити його на ударній позиції у кількох метрах від воріт. У позиційній атаці гравець збірної Молдови відкрився для передачі від Кополовця, прийняв м’яча, на замаху прибрав одного захисника, а от з іншим вже не склалося. Також запам’ятався Муртаз Даушвілі. Грузин нарешті показав, за що отримав звання найкращого гравця Грузії. Правда, якщо він продовжить у такому ж дусі, то стане лідером чемпіонату по кількості попереджень. Даушвілі грає жорстко, іноді навіть занадто.

Другий тайм «Карпати» почали так само, як і закінчили перший. Неакуратна передача у штрафний Тлумака закінчилася тим, що Кополовець підхопив м’яча, оббіг опонента і віддав на вільного Еріка. І знову розумний бразилець зробив усе правильно – він помітив ривок Кас’яна і викотив круглого йому на хід. На руку «Карпатам» зіграло те, що не втримався на ногах Кубік. Таким чином нападник «зелено-білих» отримав повну свободу дії. Не впевнено зіграв і Кахріман, який спершу кинувся на перехоплення, а потім позадкував до своїх воріт. У Кас’яна було часу вдосталь, але склалося враження, що форвард банально розгубився і не знає – бити йому верхом чи низом, а може віддати партнеру. Урешті-решт 28-ий номер «Карпат» вирішив бити низом і не помилився. 2:0 – львів’яни почали святкувати перемогу.

І напевно перемога нікуди б не ділася від «Карпат», якби вони забили третій гол. Для цього було все, ну, майже все. Прекрасний прохід вдався Кополовцю. Він протягнув м’яча практично від своїх воріт. І Міша був би молодцем та героєм матчу, якби віддав м’яча наліво, чи направо – байдуже куди. Але він взяв ініціативу на себе, пішов на двох дебелих захисників і в результаті втратив нагоду. Після цього «Таврія» просто таки оклигала і підловила «Карпати» на розслабленості.

Тепер знову згадаємо про Лукаса. Як у першому таймі Болохан несподівано опинився в штрафному «Таврії», так само і Лукас невідомо що робив у штрафному «Карпат». У намаганні забрати м’яча в Калініченка, він зробив один зайвий рух. Для такого досвідченого виконавця як Калініченко – цього було достатньо. Падіння і пенальті. Тлумак, який бездоганно захищав ворота, не зміг нічим допомогти…

Після того як Назаренко сквитав один гол, «Таврія» перехопила ініціативу. Причому настільки, що «Карпати» почали програвати боротьбу. Ще до пенальті, львів’яни хазяйнували в центрі поля, зокрема, завдяки роботі Даушвілі та Ткачука. Буквально перед самим пенальті, Володимир Шаран зняв з гри грузина, випустивши Ксьонза. Заміна була дивною. По-перше, Ксьонз – гравець більш креативний. По-друге, в запасі був опорник Озарків, якого все частіше підпускають до основи. Однак коуч «Карпат», очевидно, вирішив, що його команда вже здобула результат, тому є сенс побачити в ділі новачка. В принципі все логічно, але, як виявилося, одному Ткачуку стало дуже важко стримувати атаки гостей.

Так і сталося. Загроза воротам Тлумака опосередковано прийшла з центральної ланки. «Таврія» отримала право пробити штрафний – Калініченко пробив просто ідеально, м’яч облетів стінку і мав приземлитися просто в нижньому куті. Тлумак кінчиками пальців зумів дістати круглого і перевести його на кутовий. Подача кутового – гол! Львів в шоці, Степан Гірський у розпачі – це він необачно зрізав м’яча у власні ворота. «Таврія» отримала ще більшу перевагу. Тепер нічия її не влаштовувала.

Ясно, що «Карпати» намагалися вирвати перемогу, але спроби господарів були надто кволими. Своєї звичної активності не проявляли Ерік та Лукас, десь пропав Кас’ян. У певних епізодах досить непогано діяв Ксьонз, але коли він самотужки створив гольовий епізод, то забарився з передачею на Кас’яна. Ясно, що новачку бракує взаєморозуміння з партнерами.

А от Назаренку, Калініченку (я не розумію, як такі гравці стали комусь непотрібними???) та Шиндеру нічого не бракує. Шикарна контратака у їхньому виконанні закінчилася третім голом у ворота Тлумака. Тут все було зроблено на найвищому рівні – відсутність браку в передачах, точний удар… Що ще треба? Після такого «Карпати» не змогли прийти до тями. Фарт знову повернувся до них спиною. Пенальті і автогол переплутали львів’янам усі карти. Правда, третій гол – повна заслуга гравців «Таврії». І в даному випадку слід говорити не так про захмарну самовіддачу кримчан, які вигризли перемогу (хоча і не без цього), як про помилки «Карпат». Індивідуальні та психологічні. Мабуть, команда, яка йде внизу турнірної таблиці не має права розслаблятися у грі з рівним суперником, навіть коли має двогольовий гандикап.

І ще одна цікава деталь. За останні дві гри «Карпати» пропустили вісім голів, з них сім у другому таймі. Не знаю, збіг обставин це чи випадковість, але час пропущених голів в Луганську та Львові практично той самий: 54, 65, 60, 80 – у матчі з «Зорею», 62 70 76 – у матчі з «Таврією». Невже це говорить про те, що команда просто не готова у фізичному плані? Не схоже, адже у матчах в Туреччині, «Карпати» успішно грали від свистка і до свистка, і практично не пропускали. Що ж відбувається в чемпіонаті?



Семен Альтман, головний тренер «Таврії»

- Важка гра для обох команд, у плані витрати фізичних та психологічних сил. Думаю, глядачам було цікаво. «Карпати» грали краще в першому таймі. Ми запропонували їм не властиву для нас гру. На те були свої причини. Ми вибилися з графіку – відміна матчу з донецьким «Металургом» серйозно вплинула на психологічний стан гравців. Але нам вдалося перебороти усе і грати у свій футбол. Може «Карпати» повірили, що справа вже зроблена і здали в активності. Перемога приємна, бо здобута в такій важкій боротьбі. Усе було проти нас, але ми переломили хід гри і в нагороду отримали перемогу.

- Тобто у перерві ви не так вносили щось у плані тактики, як вдавалися до психологічних методів?

- Так, це основне. Другий гол ми пропустили після збігу обставин. Людина послизнулася і все – гол. А план на гру, що його ми обрали, себе виправдав.

- А ті голи, що ви забили – це не збіг обставин?

- Я говорив про другий гол «Карпат». Хоча, у футболі все – збіг обставин. Пенальті, штрафний, після якого Тлумак перевів м’яча на кутовий, і після якого ми забили. Я аналізую гру з тактичної сторони, а ви зі позиції журналіста.

- Що ви думали, коли рахунок був 2:0?

- А що можна думати? Треба грати, не здаватися. Навіть в таких випадках. Важливо було не загубити свого обличчя, хоч ми могли і програти. Хотів передати цю думку гравцям.

- Подвійна заміна у другому таймі – це невдоволення гравцями, які були на полі?

- Хотів підсилити гру. Ці заміни планові. Я їх ще до гри планував. Ці гравці гарно входять на заміну. Та й треба було щось змінювати, підсилювати гру.

- В першому таймі ваша команда грала пасивно. В другому активно. Чому так?

- Будемо розбиратися. Думаю, що це причини психологічного характеру. Нам важко було завести двигун, давалася в знаки довгий практичний простій на такому рівні.

- Чи давить на вас ситуація з ймовірною технічною поразкою?

- Важко відповісти. Я просив хлопців не думати про те, що вже сталося. Треба думати про те, що на нас чекає.

- Фещук вийшов на заміну. У вас не було думки випустити його зі старту, зважаючи на те, що він вихованець «Карпат»?

- А коли він пішов з «Карпат»? Скільки років тому? Давно… Він вийшов тоді, коли треба було для команди.

Володимир Шаран, головний тренер «Карпат»

- Дуже важко коментувати такі матчі. Команда у першому таймі повністю переграла суперника, створила чимало небезпеки біля воріт «Таврії». Забитий гол додав емоцій, ще більше їх стало після швидкого гола у другому таймі. Але через те, що Даушвілі не зміг продовжувати гру усе зламалося. Пенальті також додав клопотів. Але кажу, що поки Муртаз грав все було добре. Тільки його замінив – все зламалося. Хоча він каже, що міг продовжити грати. Мені сказали інше. Це основна проблема.

- А хто сказав, що він не може грати?

- Проблема в тому, що мову треба вчити. В нас багато гравців не знають мови. Один каже, що може грати, інший, що не може. Я ніколи б не змінив опорника в такій ситуації. Це не вина Даушвілі, це вина всіх, зокрема, й моя.

- Який зараз психологічний стан команди?

- Присутня невпевненість. Всі дивляться в таблицю, всі знають, що ми внизу. Тому це десь психологічно вливає на гравців. Ми вірили, що перемога додасть нам сил.

- Ксьонз мав виконувати ті ж функції, що й Даушвілі?

- Ні, Ткачук. Він старався, як міг.

- На вас тисне усвідомлення, що команда може вилетіти в першу лігу?

- На мене не тисне. Я впевнений, що ми не вилетимо. Якби команда відбивалася і програла, якби вона не показувала футбол з швидкими атаками, індивідуальною майстерністю – то одне питання. А така команда не може вилетіти.




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости