"Карпати" - "Динамо". Анонс матчу

13 апреля 2013, суббота. 07:24


Завжди напередодні матчу цих команд фанати «Карпат» і «Динамо» творять спільну обкладинку зустрічі душі й серця України. Передує власне грі спільний марш вболівальників вулицями Львова. Багатотисячний, з використанням піротехніки – такого, окрім столиці Галичини, не побачиш ніде. Бодай тому, що пересічні мешканці не зрозуміють.

Ось лишень на полі атмосферою братання не пахне давно. 70-ті, коли п’ять поспіль матчів «Карпат» і «Динамо» у Львові завершилися нічиїми, відійшли в далеку історію. Навпаки, в часи незалежності протистояння цих команд на футбольному прямокутнику є одним з найзапекліших. Показово, що саме «Карпати» у 2000 році першими в чемпіонатах України нанесли киянам поразку з різницею більшою, ніж в один м’яч. В 2010-му ж перемога «зелено-білих» над «біло-синіми» завдяки єдиному голу Вільяма Роші Батісти на «Україні» фактично позбавила «Динамо» шансів на чемпіонство. З огляду на це, може, не варто сильно дивуватися, що клубне керівництво киян не привітало «Карпати» с 50-річчям в січні поточного року.

Українська Прем'єр-ліга. 24-й тур
13 квітня. Львів. Стадіон «Україна»

«Карпати» Львів 17:30 «Динамо» Київ

Матч першого кола − 1:3

Арбітр: Ярослав Козик (Мукачеве)

Асистенти: Семен Шлончак (Черкаси), Ігор Бицкало (Одеса)
Додаткові асистенти: Олександр Іванов (Макіївка), Олександр Білокур (Курахове)
Четвертий арбітр: Євген Данильченко (Луганськ)
Інспектор ФФУ: Володимир Куцев (Донецьк)

Ігор Ощипко

Ніко Краньчар

немає

Євген Хачеріді
Лукман Аруна
Андрій Ярмоленко

Мартін Боґатінов
Ігор Ощипко
Леван Кенія

Тарас Михалик
Олег Гусєв
Даніло Сілва

FavBet: перемога «Карпат» - 6,5, нічия - 3,9, перемога «Динамо» - 1,45
Прогноз погоди: + 9, дощ

Текстову онлайн-трансляцію читайте на UA-Футбол>>

Телетрансляція - телеканал «2+2»

Родзинка

Після ганебних для «Карпат» 0:4 в Донецьку в зустрічі проти «Металурга» наставник львів’ян Ніколай Костов мав приречений вигляд. У своєму післяматчевому інтерв’ю болагарин зазначив, що то ще добре, що його команда програла так, а не 0:12 чи 0:13. До того в «Карпат» був не менш безвільний поєдинок в Запоріжжі проти іншого «Металурга», котрий, з огляду на дії гостей, завершився внічию лише через слабкість суперника. Поразка ж від «Чорноморця», яка виглядала оптимістичною тоді, нині видається логічним результатом, який не вибивається з загальної картини. Жахлива готовність Семіра Штіліча, неоднозначна внутрішня ситуація з Олександром Гладким, визнання невдалим шляхом розірвання угоди трансферу з Сімоном Вукчевічем – усі ці моменти є свідченням прорахунків зокрема й тренерського штабу. Зважаючи на те, наскільки різким іноді буває президент «Карпат» Петро Димінський, можна сміливо сказати, що ще однієї домашньої невдачі Костову можуть й не вибачити.

Історична складова

З того часу, як «Карпати» і «Динамо» у 1971-му провели між собою перший офіційний поєдинок і львів’яни завдяки дублю оборонця Анатолія Рибака виграли 3:1, минуло вже 42 роки. За той час чимало вихованців галицького футболу, намагаючись закріпитися у найтитулованішій команді нашої країни, попрямували до Києва. Рідше спостерігалася зворотня міграція – зі столиці до Львова. Та що найцікавіше, лише один футболіст в 60-тих зустрічах «Карпат» і «Динамо» забивав як у ворота однієї, так й іншої команд. Його ім’я – Андрій Баль, нинішній помічник Олега Блохіна на посаді наставника киян.

Чемпіонат СССР-1980. Повернувшись до вищої ліги, «Карпати» мали честолюбні плани й збиралися знову повернутися на позиції, займані в середині 70-х. Зустріч сьомого туру проти динамівців зібрала 45 тисяч глядачів. При абсолютному аншлагу господарі дали супернику бій, але все ж програли. Перший гол з передачі Блохіна забив Вадим Євтушенко. Сталося це на 15-й хвилині, а вже через п’ять хвилин 22-річний лідер «Карпат» Андрій Баль видовищним ударом з кута штрафного майданчика вражає ворота свого нинішнього колеги за тренерським штабом «Динамо» Юрія Роменського. За великим рахунком, долю зустрічі вирішив сольний прохід Блохіна на 34-й хвилині. Нападник киян на швидкості втік від трьох суперників і легко відправив м’яч повз голкіпера суперників Олександра Швойницького, котрий вийшов опонентові на зустріч. До перерви «Динамо» забило втретє. Помилився хавбек господарів Йосип Микуланинець, котрий в міжсезоння переїхав до Львова якраз з Києва, Леонід Буряк навісив, а Євтушенко зльоту спрямував м’яч в сітку. Відразу після перерви Володимир Веремеєв з передачі Блохіна довів рахунок до 1:4. «Карпатам» зусиллями Левка Броварського вдалося лише скоротити рахунок у матчі – 2:4.

Андрій Баль у футболці "Карпат"

За підсумками сезону-1980 львів’яни вибули з елітного дивізіону і більше туди не поверталися. Найталановитіші гравці «Карпат» попереходили в топ-клуби: Юрій Суслопаров у московський «Спартак», а Андрій Баль - у «Динамо». Останньому у біло-блакитній футболці довелося зіграти проти рідного клубу майже відразу після переходу. То була зустріч групового турніру Кубка СССР-1981, матчі якої приймав Ужгород. Боротьби не вийшло. Вже на дев’ятій хвилині, поки суперники вибудовували стінку, Блохін застав Швойницького зненацька і ударом зі штрафного відкрив рахунок. На 64-й хвилині фланговий навіс зі штрафного виконав Буряк. Блохін прийняв м’яч, виконав простріл, котрий замкнув Баль. А ще через дві хвилини ілюзії про переможця відпали абсолютно. Буряк подав кутовий, Віктор Каплун вдарив головою, а м’яч, влучивши у вихованця київського футболу, оборонця «Карпат» Анатолія Саулевича, влетів у ворота. Гол престижу на 76-й хвилині після грубої помилки Роменського забив Сергій Шмундяк – 3:1.

«Карпати» - «Динамо»

Всього: 60 матчів, 6 перемог «Карпат», 16 нічиїх, 38 перемог «Динамо»,
різниця м’ячів 47-107
В чемпіонатах України: 37 матчів (+5, =8, -24, 28-68)

Матчі у Львові
Всього: 28 матчів (+5, =9, -14, 30-43)
В чемпіонатах України: 18 матчів (+4, =4, -10, 18-27)

27.06.1971. 13-й тур чемпіонату СССР-1971
«Карпати» - «Динамо» - 3:1
30.07.2000. 4-й тур чемпіонату України-00/01
«Карпати» - «Динамо» - 2:0

19.08.2007. 6-й тур чемпіонату України-07/08
«Динамо» - «Карпати» - 7:3
01.11.2008. 13-й тур чемпіонату України-08/09
«Динамо» - «Карпати» - 4:0

Всього
Володимир Данилюк – 3 голи
Левко Броварський – 3 голи
Батіста – 3 голи

У чемпіонатах України
Батіста – 3 голи
Андрій Покладок – 2 голи
Леонід Ковель – 2 голи
Сергій Мізін – 2 голи
Іван Гецко – 2 голи

Всього
Олег Блохін – 11 голів
Максим Шацьких – 7 голів
Ісмаель Банґура – 6 голів
Сергій Ребров – 5 голів
Віктор Леоненко – 4 голи

У чемпіонатах України
Максим Шацьких – 7 голів
Ісмаель Банґура – 6 голів
Сергій Ребров – 5 голів

Розклади

Ніколай Костов вперше за тривалий час має змогу виставити практично основний склад. Усі футболісти нарешті повідбували свої дискваліфікації й обойма команди стала майже оптимальною. Майже, бо не вистачає Ігоря Ощипка, котрий продовжує відновлюватися після отриманої в заключному матчі осінньої частини чемпіонату травми. Загалом основа «Карпат» вимальовується доволі чітко. Правда, з урахуванням, що Костов полюбляє ризикувати, а значить ходів у виконанні карпатівського тренера очікувати можна. З іншого боку, ризик у Донецьку себе не виправдав, тому, вірогідно, проти «Динамо» вийдуть ті, кого прийнято називати гравцями основи саме навесні.

Припустимо, що єдиним винятком стане молодий воротар Роман Мисак. Мартін Боґатінов у матчі проти «Металурга» зіграв невдало настільки, що гірше тренер, виставивши номінального резервіста, не зробить точно. Центрбек Ґреґор Балажіц, через якого у Запоріжжі забивав Матеуш і який провалив поєдинок у Донецьку, своїм шансом повернутися до основи в мить, коли триматчеву дискваліфікацію відбував Ігор Пластун, не скористався, а тому пара стопперів прочитується легко. В середині поля можна очікувати появи Семіра Штіліча, однак лише за умови, якщо Костов відійде від звичної схеми 4 – 3 – 3. За звичних обставин своїм конкурентам Ігореві Худоб’яку і Олегові Голодюку боснієць програє в готовності суттєво. Попереду ставимо на трикутник Зеньов – Гладкий – Кенія, хоча не виключаємо появи Михайла Кополовця. Марселіньо, враховуючи слабку гру в Донецьку, поєдинок, мабуть, почне з лави для запасних.

Если изображение не отображается, перейдите на обычную (мобильную) версию страницы

Недавній одноклубник більшості тих, про кого йшлося в попередніх двох абзацах, тиждень тому нарешті дебютував у динамівській футболці. І навіть встиг забити гол у ворота «Шахтаря». Правда, у складі дублю. Мова, звісно, про Лукаса Переса Мартінеса, який взимку своїм небажанням приймати існуючі умови контракту наробив у Львові чимало переполоху. Чи можна очікувти дебюту Лукаса в складі першої динамівської команди якраз у зустрічі проти «Карпат»? Передумови начебто є, адже через дискваліфікацію гру пропустить Андрій Ярмоленко. Проте навряд чи Блохін замінить лідера Лукасом, особливо з урахуванням, що на тижні з’явилася інформація, що викупляти у галичан контракт іспанця динамівці не збираються.

Взагалі, дискваліфікацій у «Динамо» три. Відповідно поле для маневру у Блохіна невелике. Нема Євгена Хачеріді – в центрі оборони вийдуть Тарас Михалик і Домаґой Віда. Випав Лукман Аруна – очевидно, його в середині поля змінить Роман Безус. Нарешті, замість Ярмоленка варто очікувати Адміра Мехмеді. Зліва в обороні висока вірогідність виходу Євгена Селіна. Особливо з урахуванням, що Тайє Тайво невдало провів перший тайм зустрічі з «Шахтарем», а Євген, вийшовши на поле після перерви, бодай епізодично виглядав переконливіше. На більш радикальні зміни Блохін не наважиться з огляду на неможливість втрачати очки. Хіба що замість Максима Коваля вийде Олександр Шовковський. Але то буде не ризик, а рівноцінна перестановка.

Если изображение не отображается, перейдите на обычную (мобильную) версию страницы

Прогноз клубних легенд

Степан Юрчишин,
нападник «Карпат» (1978-1983) і «Динамо» (1981), оборонець «Карпат» (1989-1990), головний тренер «Карпат» (1992):

- Після дошкульної поразки в Донецьку львів’яни в домашньому матчі мають дати киянам бій. До того ж, варто враховувати, що проти «Металурга» Ніколай Костов не зміг задіяти відразу трьох основних виконавців. Зараз всі вони в строю, тому команда має бути боєздатною. Зрештою, «Динамо» у матчі проти «Шахтаря» мені теж дуже сподобалося. Видно, що команда набирає обертів. Безперечно, дасться взнаки відсутність у складі гостей Ярмоленка, котрий зараз став безперечним лідером колективу. Аруну замінити простіше. В цілому ж, врахувавши всі «за» і «проти», ставлю на результативну нічию 1:1 або 2:2.

Володимир Шаран,
півоборонець «Динамо» (1991-1992) і «Карпат» (1989-1991, 1998-2000) головний тренер «Карпат» (2012):

- Думаю, «Динамо» переможе, хоча легко гостям не буде. Матчі попереднього туру продемонстрували, що різниця в класі між суперниками доволі суттєва. Мені сподобалося те, як «Динамо» протистояло «Шахтареві». Кияни діяли агресивно, продемонстрували колективний відбір. Дуже сильно підопічні Блохіна відіграли й матч в Одесі. «Карпати» ж навпаки провалили поєдинок проти «Металурга». Звісно, та гра в Донецьку показовою бути не може, бо втрати Худоб’яка і Даушвілі – дуже суттєві. З ними львів’яни будуть значно боєздатнішими. Окрім того, не варто забувати, що вдома проти лідерів «Карпати» завжди грають з особливим налаштуванням. Та, думаю, одного характеру господарям буде недостатньо.




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола