Металург Д - Динамо 0:6. Шість горішків і новий рекорд для Паньківа

10 мая 2015, воскресенье. 21:23


Українська Прем’єр-ліга 2014/2015. 23-й тур

10 травня. Київ. НСК "Олімпійський". 12 869 глядачів

"Металург" (Донецьк) - "Динамо" (Київ) 0:6

Голи: Ярмоленко 9, Ярмоленко 27, Хачеріді 45+1, Артем Кравець 50, Беланда 57, Теодорчик 77

На 80-й хвилині Рибалка не реалізував пенальті (воротар)

"Металург": Паньків – Насонов, Прийма, Путивцев, Е. Соболь – Макрідіс, Р. Овсепян (Нойок 69) – Нельсон, Лазіч (к) (Віталій Федотов 21), Ґабріель – Жуніор Мораєш (Мишенко 46)

Тренер – Володимир П’ятенко

"Динамо": Шовковський (к) – Даніло Сілва, Хачеріді, Драґовіч, Віда – Рибалка – Ярмоленко, Беланда (Буяльський 66), С. Сидорчук (Міґел Велозу 58), Ленс – Артем Кравець (Теодорчик 58)

Тренер – Сергій Ребров

Судді: Вакс (Хмельницький) – Бицкало (Одеса), Скрипка (Кіровоград)

Попередження: Мишенко 54, Р. Овсепян 54

Керівництво "Металурга" вочевидь погоджувалося на проведення цього матчу на НСК "Олімпійський" аби уникнути зайвого ажіотажу на кшталт того, який окутав півфінальну гру "Динамо" проти іншого донецького клубу – "Олімпіка". Як відомо, тоді поєдинок під тиском фанатів киян перенесли з УНТК імені Банникова на стадіон імені Лобановського, але глядачів там зібралося стільки, що для аншлагу на тренувальному полі поряд з Домом футболу вистачило б з головою. І міфічні цифри 8 500 в офіційному протоколі не повинні вводити в оману. Зараз на "Олімпійському" глядачів, було, звісно, більше. Але не стільки, щоб на домашній на сьогодні для "Металурга" арені "Оболонь" виникла проблема зайвого квитка. Знову-таки – офіційні цифри в оману вводити не повинні.

На цей матч донеччани виходили без двох лідерів команди – капітана В’ячеслава Чечера та Миколи Морозюка. Втім, наставник металургівців Володимир П’ятенко дав зрозуміти, що надто принциповими ці втрати для нього не були. Турнірну мотивацію в цьому чемпіонаті донеччани втратили після минулого туру, поступившись "Зорі". Стимулювання від третьої сторони вочевидь не поступило. Ворота "Металурга" захищав Юрій Паньків. Номінально основний правий оборонець Олександр Нойок залишився у резерві, а замість нього грав тезка Насонов. У центрі оборони не було не лише Чечера, а й Артема Барановського. На їх місці грала пара Василь Прийма – Артем Путивцев. Зліва в захисті традиційно вийшов Едуард Соболь. В опорній зоні грали Константінос Макрідіс і Румян Овсепян. На флангах пів оборони діяли Ґреґорі Нельсон та Ґабріель, а капітан Джордже Лазіч виконував роль диспетчера. На вістрі атаки – Жуніор Мораєш.

Склад "Динамо" був куди звичнішим. Хіба зліва в обороні очікуванішою була кандидатура Віторіну Антунеша, а не Домагоя Віди. У воротах грав капітан Олександр Шовковський. В центрі оборони діяли Євген Хачеріді та Александар Драговіч, а правий фланг захисту традиційно закривав Даніло Сілва. На місці опорного хава, як зазвичай, грав Сергій Рибалка. Під нападником Артемом Кравцем діяли Юнес Беланда та Сергій Сидорчук. З країв наступали Андрій Ярмоленко та Жермейн Ленс.

Динамівці сходу прибрали м’яч до власних ніг, але високих швидкостей при цьому не розвивали. Та навіть при цьому моменти поблизу воріт Паньківа почали виникати відразу. Спершу Юрій врятував команду після удару з меж карної зони Кравця. Але то був робочий епізод, створений киянами власними зусиллями. До взяття воріт "Металурга" призвела ситуація, яка особливої небезпеки донецьким воротам не передбачала. Прийма, закриваючи м’яч на підступах до власної карної зони корпусом, був певен, що Кравець з-за його спини не вислизне. В гіршому випадку – допоможе Паньків. Та у межах штрафного майданчика Василь сам чи з допомогою суперника (з ложі преси визначити це було важко) спіткнувся. Кравець, перехопивши м’яч, викотив його на фактично порожні ворота на Ярмоленка. Андрій не промахнувся – 1:0.

Цей гол визначив хід протистояння. Правда, мінімальна можливість у номінальних господарів була. Втім, Лазіч після прострілу Мораєш справа не влучив по м’ячу і свою нагоду втратив. А невдовзі Ярмоленко мав забивати вдруге. На цей раз Сидорчук, отримавши передачу зліва від Ленса, увійшов до карного майданчика і, відтерши там Прийму, віддав пас під удар Ярмоленкові. Як Андрій промахнувся метрів з дев’яти – сказати складно. Наступного разу, коли той же Сидорчук віддав Ярмоленкові передачу з центральної зони, лідер динамівців пробив зі зручної нагоди прямолінійно, в руки Паньківу.

Безнадійне в цілому становище "Металурга" погіршилося ще більше, коли на 21-й хвилині поле, накульгуючи, покинув лідер команди Лазіч. Замість нього вийшов Віталій Федотов. Другий гол Сидорчук, отримавши зліва передачу шведою від Ленса, міг забивати вже за його присутності. Та цей постріл оборонці донеччан заблокували. А ось коли Ленс, прорвавшись лівим краєм, виконав простріл сам, завадити Ярмоленкові зіграти на випередження не міг уже ніхто – 2:0.

Вочевидь такий легкий початок заспокоїв динамівців остаточно, бо в наступних десять хвилин після другого м’яча вони тішили суперників потенційно гольовими моментами двічі. Спершу з меж карної зони над поперечиною пробив Мораєш. Та Жуніорові з його позиції забити було складно. Ґабріель трохи згодом мав шанс значно зручніший. Отримавши м’яч метрах в 15-ти від воріт, бразилець двічі хитнув оборонців фінтами, але пробиваючи на техніку, не оминув ноги суперника – м’яч після рикошету пролетів поряд зі стійкою.

Зрештою, ці епізоди не були свідченням того, що "Металург" перехоплює перевагу. Динамівці грали без суєти і, навіть не нагнітаючи ситуації, невдовзі могли забивати втретє. До гостроти призвела чергова груба помилка донецької оборони. На цей раз передачу в напрямку власних воріт від Насонова перехопив Кравець. Щастя "Металурга", що Паньків, прочитавши ситуацію і своєчасно вийшовши з воріт, відбив м’яч, який Артем закручував у дальній кут, у падінні.

Але все ж зберегти до перерви рахунок 0:2 донеччанам не вдалося. Причому м’яч прилетів звідти, звідки підопічні П’ятенка очікували його найменше. В компенсований арбітром час кияни розіграли кутовий. Ярмоленко зліва виконав довгу передачу на протилежну сторону в район лінії штрафного майданчика, звідки Хачеріді пальнув зльоту так, що Паньків навіть не ворухнувся. М’яч увійшов під протилежну стійку – 0:3. Ярмоленко аж за голову схопився, а Шовковський відразу після свистка на перерву підійшов до Євгена і потис йому руку. Паньків же, пересікшись з Євгеном поглядом на вході до під трибунних приміщень, сказав щось таке, що викликало посмішку Хачеріді.

Відразу після перерви П’ятенко, аби підкреслити бойовий настрій команди, змінив Жуніора Мораєша на Богдана Мишенка. Молодий нападник відзначився ударом з гострого кута в самому дебіті другої половини. Ударом неточним. А невдовзі після того "Динамо" забило вчетверте. Кравець, не зустрічаючи на своєму шляху найменшого спротиву, прийняв м’яч метрах в 20-ти від воріт і спокійно пробив з місця правого півсереднього у верхній кут – 0:4.

П’ятий гол кияни могли невдовзі, вперше в матчі організувавши контратаку. Ярмоленко протягнув м’яч правим краєм і, змістившись до центру, віддав м’яч у район протилежної стійки. Вийшло не дуже зручно для Ленса. Точніше, під незручну йому ногу, а намагаючись пробити зручною ножицями, Жермейн не влучив повноцінно з меж воротарського майданчика по м’ячу.

У ту мить, коли Ребров біля тренерської лави почав готувати подвійну заміну, випускаючи Лукаша Теодорчика і Міґела Велозу, стало зрозуміло, що голи в цьому матчі ще будуть. Але хто б міг подумати, що вп’яте Паньків пропустить ще до того, як польський нападник і португальський хавбек з’являться на полі. Причому привіз м’яч у свої ворота Паньків особисто. Юрій невдало вибив м’яч від воріт – точно в ноги Беланді. Не встиг голкіпер отямитися, марокканський хавбек "Динамо" запустив кулю в дотик метрів з 40-ка йому за комірець – 0:5.

А Теодорчик, з’явившись на полі вперше після пов’язаної з травмою двотижневої паузи, почав відпрацьовувати аванси трохи згодом. Отримавши передачу з глибини, Лукаш з близької відстані не пробив Паньківа сам, але віддав після відскоку зручну передачу на Ленса. Втім, Жермейн з забійної позиції у ворота не влучив. А ось коли Ленс після навісу від Даніло справа бив головою, на удар зреагував, забравши м’яч намертво, вже Паньків. Ще одну ідеальну для шостого взяття воріт ситуацію створив Велозу. Міґел, увійшовши до карного майданчика, віддав передачу вправо на Буяльського, а Віталій, котрий щойно вийшов на поле, поклав на замаху на газон оборонця, пробив, здавалося б, напевне, але влучив у поперечину.

Очікуваний шостий гол забив Теодорчик. Лукаш у прямому розумінні протаранив оборону суперників, а коли з меж карного майданчика пробив, то куля, зрикошетивши від ноги когось із захисників, влучила у кут – 0:6.

Могло "Динамо" забивати і всьоме. Епізод, у якому Путивцев, знаходячись поряд з Ярмоленком, який приймав м’яч на груди, не встиг відвести за спину руку, був наче ілюстрацією безвілля "Металурга" впродовж усієї гри. Вакс справедливо вказав на позначку. Пенальті збирався пробити сам Ярмоленко, але після того, як до нього підійшов Рибалка, нагодою зробити хет-трик поступився. Рибалка пробив наче й добре, але його удар у нижній кут Паньків відбив, витягнувшись струною. Тим самим Паньків, який і без того, починаючи з 17-го туру, був рекордсменом за кількістю відбитих в українських чемпіонатах пенальті, покращив свою статистику. Тепер у Юрія дев’ять відбитих пострілів з 11-ти метрів з 17-ти. Виходить понад 50 відсотків!

"Динамо" здобуло другу поспіль перемогу з рахунком 6:0 і тепер, після чергової поразки "Дніпра" від "Зорі" навіть складно уявити, що може завадити киянам відстояти семиочкову перевагу над найближчим переслідувачем і стати у рік свого 88-річчя 14-разовим чемпіоном країни.




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости