"Цигани" дитячого футболу

22 июля 2008, вторник. 19:05


Кожна дитина у ранньому віці боялася уявних циганів. За словами батьків, вони могли б забрати неслухняну малечу в мішок, у випадку якогось поганого вчинку. Тепер дітей лякають іншими, позаземними народами і цивілізаціями, а от процес забирання дітей з віртуального переріс у цілком реальний. Мова йде про те, що «Шахтар», у стилі Індіани Джонса, продовжує шукати футбольні скарби. А знайшовши, не зупиниться ні перед чим, щоб їх привласнити.

З одного боку «Шахтар» можна зрозуміти. Усе найкраще повинне бути на балансі, на контракті, зрештою, на очах у донецького клубу. Такою є їхня стратегія розвитку. І, перш за все, клуб бореться за власні інтереси. Однак така гегемонія до добра не приведе, хоча б тому, що скоро «Шахтареві» просто не буде з ким грати.

Взимку «Карпати» ледь не втратили двох перспективних дітей – сина легендарного форварда Андрія Покладка – Юрія та Сергія Лендела, який є одним з найкращих нападників у своєму віці. Тоді ситуацію вдалося улагодити і хлопці залишилися у Львові, а не поїхали грати за «Шахтар». А от чи вдасться «Карпатам» втримати ще одного перспективного хлопця – Володимира Садоху наразі залишається під великим питанням. Тренер молодого футболіста Олег Бойчишин розповів, що все почалося з фінального турніру ДЮФЛ у Нікополі та Саках. «Володя дуже здорово виглядав у тих іграх. Він лідер нашої команди, не такий сірий і шаблонний, як наш чемпіонат. На усіх матчах сиділи селекціонери донецького «Шахтаря» от вони й звернули на нього увагу. Підійшли до мене, сказали, що Володя їх зацікавив. Я порадив їм звернутися в клуб, сказавши, що такими питаннями не займаюся. У Львові я повідомив керівництву клубу, що «Шахтар» цікавиться Садохою і ще кількома хлопцями».

Але «Шахтар» не гаяв часу. Молодого гравця запросили на екскурсію по тренувальній базі клубу, продемонстрували умови. Можна собі лише уявити, що відчув Володя, коли порівняв тирсові поля у Львові і гладенькі газони Донецька. Так, вже 1 вересня УФК отримає перше штучне поле, а на території ЦМК «Україна» теж планують збудувати поля для дітей. Але сьогодні цього нема. Ось як дорого коштує час, протягом якого влада відтягувала співпрацю з «Карпатами». Багато років клуб на власній спині тягнув весь дитячий футбол, одягав, вчив, годував юних гравців… А що отримає взамін? Подяку від «Шахтаря» за нового футболіста?

«Шахтар» хотів забрати до себе ще одного карпатівця – Олега Білого. Але не вдалося – у хлопця вже підписаний контракт з «Карпатами», оскільки йому виповнилося 15 років. А от Володі 15 «стукне» лише взимку, тож контракту він не має. «Шахтар» працює за відомою схемою європейських грандів – побачивши перспективного гравця в Південній Америці, вони пропонують роботу його батькам, а відповідно забирають дитину з клубу, який його виховав. Як боротися з таким кіднепінгом? Доволі радикальне рішення запропонував президент УЄФА Мішель Платіні. За його планом потрібно взагалі заборонити перехід футболістів до 18 років в інші клуби.

Схожої думки притримується і спортивний директор «Карпат» Юрій Дячук-Ставицький, який заявив, що «Шахтар» не має права забирати дітей, обійшовши переговори з клубом. А «Шахтар», власне, так і зробив, написавши лише листа, де зазначалося, що Садоха виступатиме в «Шахтарі», а «Карпатам» буде компенсовано витрати. Спортивний директор наголошує, що згідно з регламентом та приписами Федерації футболу України «Шахтар» про перехід цих футболістів мав вести переговори з керівництвом «Карпат».

А генеральний деректор «зелено-білих» каже, що вся справа у відсутності цивілізованого підходу та співпраці між клубами.

Зараз «Карпати» працюють в юридичній площині. Першим кроком став лист до Президента ФФУ Григорія Суркіса.

Відкритий лист

Президенту Федерації Футболу України

Пану Суркісу Г.М.

Шановний Григорію Михайловичу!

Вимушені звернутись до Вас, як до керівника українського футболу, людини, яка має опікуватись його національними інтересами, серед яких першочерговим є розвиток дитячо-юнацького футболу.

Останнім часом поширились випадки брутального переманювання юних футболістів. Це робиться з ініціативи вищих керівників клубів, серед яких, що найбільш неприємно, один з флагманів вітчизняного футболу – «Шахтар» (Донецьк). Його керманичі говорять з одного боку про чистоту футболу, а з іншого - клубні «жучки» чинять тиск на юнаків, їхніх батьків. Такі дії морально руйнують психіку молодих гравців, шкодять розвитку, при цьому абсолютно нехтують поняттями цивілізованих відносин між клубами. Лише за останній місяць внаслідок дій скаутів «Шахтаря» виявили «бажання» поїхати в Донецьк Володимир Садоха (1994 р.н., 5 років у СДЮШОР «Карпати») і Олег Білий (1993 р.н., 6 років у СДЮШОР «Карпати»).

Такі методи «розвитку» власних шкіл вже давно засуджені футбольною громадськістю, і дуже прикро, що один з лідерів нашого футболу ФК «Шахтар» продовжує застосовувати подібні підходи, які крім моральної шкоди є і політично загрозливими. З цих причин у нас великий сумнів викликає необхідність проведення турнірів ДЮФЛ взагалі, оскільки вони перетворюються на арену для відкритого полювання на футбольні таланти без дотримання будь-яких норм і правил.

В зв’язку з цим просимо Вас терміново прийняти необхідні рішення, які би ставали на перешкоді свавіллю, у той час, коли ФІФА і УЄФА проводять активну та копітку роботу зі збереження талантів у місцях їх виховання.

З повагою,

Генеральний директор ТзОВ «КПФ «Карпати» Єфремов О.А.





Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости