"Карпати" - "Арсенал" 0:3. Як "Карпати" поставили в кут

16 октября 2011, воскресенье. 17:52


Україна. Львів. Стадіон "Україна". 5 000 глядачів

Арбітр – Віктор Швецов (Одеса)
Асистенти: Ігор Бицкало (Одеса), Олексій Андреєв (Донецьк)

"Карпати" - "Арсенал" 0:3

Голи: Одібе, 7, Мазілу, 66, 74
"Карпати": Тлумак, Ощипко, Мілошевіч, Гомез, Федецький, Ґодвін (Мартинюк, 64), Голодюк, Ткачук, Ґурулі (Зеньов, 72), Худоб’як (Батіста, 46), Лукас
"Арсенал": Погорілий, Симоненко, Лампі, Одібе, Польовий, Максимов, Флореску (Грицай, 82), Ковпак, Шацьких (Богданов, 74), Міколюнас, Гоменюк (Мазілу, 57)
Попередження: Федецький, 39, Лукас, 78 – Симоненко, 89, Грицай, 90+2

Сходу ніхто і не міг згадати, коли «Карпати» програвали вдома з рахунком 0:3 і чи взагалі такий колапс мав місце. Була, правда, поразка кількарічної давнини від «Динамо» 1:4, але щоб ось так насухо… Власне, мало хто сподівався, що «зелено-білі» будуть розгромлені на рідному стадіоні. За прогнозами фахівців саме «Карпати» мали якщо не перемогти, то хоча б не програти «Арсеналу». Але так вже у цьому сезоні повелося, що львів’ян ледь не в кожному матчі вважаються за фаворита, а у підсумку вони недораховують очок. Перемогу у Луцьку назвали для «Карпат» першим кроком до виходу з кризи, але виявилося, що усе не так просто. «Арсенал» це довів.

Олег Кононов та Леонід Кучук багато років йшли однією дорогою: разом грали та разом тренували. Відповідно, наставники знали один одного і намагалися скористатися слабкими сторонами опонента на футбольному полі. В коуча «Арсенала» це вдалося, в тренера «Карпат» - ні.

«Арсенал» не міг розраховувати на повноцінний бойовий склад, але і без того стартова одинадцятка виглядала дуже непогано. Погорілий захищав ворота, у захисті грали Польовий, Симоненко, Одібе та Лампі; трійку хавбеків склали Міколюнас, Максимов та Флореску; у нападі також діяли троє гравців – Шацьких, Гоменюк та Ковпак.

Порівняно з матчем у Луцьку Олег Кононов провів дві зміни – Ярослав Мартинюк та Сергій Зеньов залишилися у запасі. Ворота знову захищав Андрій Тлумак (Мартіна Богатінова не було навіть у запасі), захисна ланка змін не зазнала: Федецький, Борха, Мілошевіч, Ощипко; у центрі пара опорників Годвін – Ткачук, а також креативний Голодюк. Попереду діяли Худоб’як і Гурулі на флангах та Лукас на вістрі.

Неприємності для господарів почали вже з перших хвилин матчу. «Арсенал» діяв дуже впевнено, ніби він не сумнівався у тому, що переможе. Гравці киян нікуди не поспішали і не грішили неточними передачами. Та й взагалі гості склали враження дуже розумної і сильної команди. Логічним наслідком став перший гол у ворота «зелено-білих». Після подачі кутового та атаки другим темпом, м’яч потрапив до Одібе, який прекрасно розібрався в ситуації – поклав корпус і сходу пробив. Дивно, що його ніхто не прикривав…

Ще дивніше було те, що «Карпати» не зробили нічого, щоб вирівняти ситуацію. На власній половині поля «зелено-білі» могли робити все що завгодно, а от щойно ступивши на територію гостей потрапляли під солідний пресинг і часто губили м’яча у простих ситуаціях. У підсумку це призводило до контрвипадів, як правило, дуже небезпечних. І не рідко гравці «Арсенала» абсолютно безперешкодно били по воротах. Хороший момент був в Міколюнаса, ледь не забив Флореску, а за кілька хвилин і Шацьких в гордій самотності пройшов з центра поля до штрафного «Карпат» і пальнув у перекладину. Наприкінці першого тайму «Арсенал» мав усе для того, щоб подвоїти рахунок. Після навісу зі штрафного Ковпак виграв повітря – перекладина. Ніхто, окрім Тлумака, не завадив форварду добити м’яча. І знову ж таки ніхто не тримав Максимова, який якимось дивом не забив у порожні ворота з двох метрів. Що весь цей час робила львівська оборона?

У «Карпат» в першому таймі, м’яко кажучи, нічого не виходило. Лише на початку Лукас непогано приклався до м’яча після скидки, а під кінець тайму іспанець ненароком вліз в офсайд і не зміг скористатися передачею партнера, який перехопив круглого після помилки Погорілого. І все – за весь перший тайм. Гіршої картини і не придумаєш – важко було сказати за рахунок чого «Карпати» зможуть забити…

Все ж у львівських фанатів з’явилася надія на початку другого тайму. Його дебют ознаменувався спалахом активності у виконанні господарів. Але якось дуже швидко і дуже просто «Арсенал» все загасив та продовжив грати так, як робив це у першому таймі. Варто відзначити дві цікаві заміни, проведені тренерами обох команд. На другу половину не вийшов Ігор Худоб’як – це вже не вперше за останній час капітана «зелено-білих» змінюють. Але вперше за роки проведені в «Карпатах» його замінили у перерві. Взагалі, Олег Кононов практично ніколи не проводить замін у перерві, хіба що у нього є дуже вагомі причини. Можливо, Худоб’як зазнав ушкодження. А от Гоменюк точно травмувався, коли зіткнувся з Андрієм Тлумаком. Лікарі не змогли повернути форварда на поле, але для «Арсенала» це пішло тільки на користь. Замість Гоменюка Леонід Кучук випустив Мазілу, який у підсумку став героєм матчу.

Вже за кілька хвилин після виходу на заміну, румун потрапив в обійми партнерів. «Арсенал» подав кутовий, Тлумак добре зіграв на виході і кулаком вибив м’яча. Все б нічого, от тільки Батіста програв повітря Максимову, який скинув круглого на Мазілу. Нападник стояв спиною до воріт, був прикритий Мілошевічем та Федецьким, але він зумів вичавити з ситуації максимум – у падінні через себе елегантно перекинув круглого через кіпера. Браво – вищий пілотаж!

За рахунку 0:2 стадіон по трохи почали покидати небагаточисельні уболівальники. Ще більше пішло з «України» коли «Арсенал» забив утретє. Не важко здогадатися, що підопічним Леоніда Кучука вдалося зробити рахунок розгромним після кутового. Якщо раніше під час стандартів «Карпати» оборонялися усією командою, то зараз двох гравців делегують якнайближче до кутового прапорця, щоб завадити супернику точно подати м’яча. Але користі з цього небагато, шкоди більше. Імпровізована стінка розсипалася наче картковий будинок, а Федецький банально промахнувся і не зміг винести м’яча в поле. Інші захисники на мить розгубилися, круглий потрапив до одинокого Мазілу: удар – штанга, добивання – гол. І знову ніхто окрім Андрія Тлумака не намагався завадити супернику… Можна зрозуміти кіпера, який почав був робити розгони, але що це вже дасть?

Справу зроблено - за 15 хвилин до фінального свистка «Арсенал» вже міг святкувати перемогу. Підопічні Леоніда Кучука розслабилися і дозволили «Карпатам» трохи поатакувати. Правда, ще до третього гола Андрій Ткачук міг трохи скоротити рахунок – після швидкої контратаки опорник «зелено-білих» спробував спіймати Погорілого і смачно пробив метрів з 30-и. А за п’ять хвилин до кінця матчу «Карпати» таки мали забивати. Після подачі штрафного кияни трохи заметушилися і не встигли розібрати своїх гравців. У підсумку Голодюк спробував переграти Погорілого, коли пробивав впритул головою, але не зміг. Добивав з розвороту Лукас – незрозуміло як, але суперсейв видав Польовий, - він зупинив м’яча просто на лінії воріт. Ще один шанс «Карпати» отримали за кілька хвилин. Зеньова вивели практично віч на віч, але естонець не спромігся як слід пробити. Міг забити і Лукас зі штрафного та Мілошевіч на останніх секундах. Але в першому випадку м’яч пролетів поруч зі штангою, а в другому відмінно зіграв Погорілий. Десь склалося враження, що на гол престижу «Карпати» таки заслужили, хоча б за старання у фінальній стадії матчу.

«Арсенал» переміг цілком заслужено та справедливо. Більше того, кияни перемогли у красивому стилі, показавши футбол високої якості. Забивши три голи після кутових, каноніри виконали роль суворих батьків, які поставили неслухняну дитину в кут. «Арсенал» Кучука дуже серйозно відрізняється від «Арсенала» Бакалова, Грозного чи Заварова. Сьогоднішній «Арсенал» може цілком серйозно претендувати не лише на Лігу Європи, але й на медалі чемпіонату. На жаль для львівських уболівальників, сьогоднішні «Карпати» ні на перше, ні на друге, претендувати не можуть.

Олег Кононов, головний тренер «Карпат»

- Ми програли 3:0, тому враження виключно негативні…

- У Луцьку дуже добре відіграв Зеньов, чому сьогодні він вийшов на поле тільки в кінці матчу?

- Сергій отруївся і не міг грати повний матч.

- Свого часу ви грали і працювали з тренером «Арсенала». Це якось впливало на сьогоднішню гру?

- Та ні. Особливо не впливало. Просто «Арсенал» на сьогодні є дуже серйозною командою. Щоб їм протистояти, треба діяти агресивніше і швидше. А у нас в першому таймі це не виходило. По перерві почало дещо вдаватися, у нас були моменти, але ми не те, що їх не реалізували, ми ще й двічі пропустили.

Леонід Кучук, головний тренер «Арсенала»

- Скажу так: матч вдався. Ми перемогли, було дуже цікаво. Для обох наставників гра видалася валідольною. Було і багато моментів і голів. Словом, все вдалося.

- Коли для вас валідол закінчився?

- Коли суддя дав фінальний свисток. Матч триває до останньої секунди. Для нас важливо було не пропустити. І нам це вдалося.

- Тобто ви сумнівалися в перемозі, навіть коли рахунок став 3:0?

- Я не сумнівався, я завжди граю до останньої секунди. Це дуже принципово.

- Що ви зробили з «Арсеналом», щоб він заграв?

- Та ніби нічого не робив. Просто команда хоче грати, кожен гравець прагне показати свої кращі якості. Не більше.

- Як давно ви знаєте тренера «Карпат»?

- Я його знаю дуже давно. Ми і грали в парі, потім я став тренером, а він ще був гравцем. Потім ми працювали разом тренерами. Ми пройшли довгий шлях. Я його вважаю дуже хорошим тренером. У сьогоднішній грі він спробував використати мої слабкі сторони, а я його. Видно, це був наш щасливий день. У грі нікого не треба жаліти: ні себе, ні суперника. Але не зважаючи на нашу перемогу я вважаю, що «Карпати» дуже серйозна команда.




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости