П’єрлуїджі Колліна: Арбітри каратимуть футболістів за протести

18 марта 2013, понедельник. 16:57


У понеділок, 18-го березня, у Будинку футболу у рамках засідання "Футбольного прес-клубу" відбулася зустріч куратора системи арбітражу в професіональному футболі України П’єрлуїджі Колліни з представниками ЗМІ.

У засіданні також взяли участь асистент Колліни Лучано Лучі та голова комітету арбітрів Федерації футболу України Василь Мельничук.

Під час зустрічі П’єрлуїджі Колліна відповів на питання журналістів щодо введення додаткових асистентів арбітрів у матчах Прем’єр-ліги та прокоментував суперечливі моменти у нещодавніх поєдинках клубів елітного дивізіону.

"У грудні після зустрічі з власниками клубів було прийнято рішення ввести до чемпіонату України додаткових асистентів арбітра (ДАА). Коли щось робиться вперше, нормально, якщо не все відразу працює. Потрібно спочатку навчитися, щоб система добре працювала. Протягом трьох турів чемпіонату України були помилки, але й були хороші рішення. Завдання ДАА − не лише дивитися, чи перетнув м’яч лінію воріт, але й допомагати арбітрові у всіх складних ситуаціях.

Деякі видання писали про вартість введення цієї технології, про витрати на ДАА. Якщо брати 240 матчів чемпіонату, то на ДАА витрачаються 2 мільйони 496 тисяч гривень, тобто, 156 тисяч гривень на клуб. Для порівняння, застосування технології фіксації взяття воріт коштує близько 1 мільйону і 100 тисяч гривень. І ці гроші повинен витрачати кожен клуб щороку", - відзначив на початку зустрічі з представниками ЗМІ П’єрлуїджі Колліна.

Він також підкреслив, що з введенням ДАА кількість арбітрів, які працюють на матчах елітного дивізіону, збільшилась до 24-х. Крім того, за його словами, планується вдаватися до допомоги арбітрів Першої ліги у якості ДАА: "Ми намагаємося довіряти молодим арбітрам. Намагаємося брати найкращих арбітрів з Першої ліги та підвищувати у класі. Різниця між Прем’єр-лігою і Першою лігою полягає у різній швидкості, з якою грають футболісти, техніці гравців і тому факті, що телебачення показує набагато більше матчів елітного дивізіону. Якщо допускаються помилки, в Прем’єр-лізі вони набагато помітніші.

У Європі є арбітри, яким 35-40 років і вони працюють на матчах Ліги чемпіонів на високому рівні. Але ми не побудуємо майбутнє, якщо будемо випускати на поле 40-річних арбітрів. Підвищуються у класі ті люди, які по-справжньому заслуговують на це".

П’єрлуїджі Колліна заявив, що проект "Національна школа арбітрів", який стартував за ініціативи Комітету арбітрів ФФУ у січні цього року, є дуже важливим для появи нової генерації висококласних арбітрів у майбутньому: "Ми почали навчати арбітрів, які, можливо, будуть працювати на матчах Прем’єр-ліги через десять років. Ініціатива створення школи арбітрів є дуже важливою і цікавою. В Україні близько трьох тисяч арбітрів на 46 мільйонів населення. У Німеччині на 64 мільйони жителів - близько 80 тисяч арбітрів".

Куратор системи арбітражу в професіональному футболі України також прокоментував суперечливі епізоди у матчах 20-го туру Прем’єр-ліги "Волинь" - "Динамо", а також 21-го туру - "Дніпро" - "Кривбас".

"У арбітра могли виникнути сумніви з приводу офсайду у Ярмоленка, оскільки у Луцьку йшов сильний сніг. Помилка арбітра однозначно була. Але і арбітр, і футболісти проводили матч у складних погодних умовах, це треба обов’язково враховувати.

З приводу жовтої картки Зозулі у матчі "Дніпро" - "Кривбас". Жовту картку Зозуля отримав через неприйнятну форму протесту до арбітра. Я був присутній на матчі. У тій ситуації навіть не потрібно розбиратися, чи було порушення правил. Головне не фол, а протест Зозулі. УЄФА дала чіткі інструкції арбітрам - не терпіти протести гравців. Це неприйнятно, і футболісти повинні про це знати.

Така поведінка гравців в матчах чемпіонату України є неприйнятною. Гравцям необхідно над цим подумати. Сьогодні я розмовляв з першим віце-президентом Федерації футболу України Анатолієм Поповим. Ми згодились написати листа до керівництва Прем’єр-ліги, щоб засвідчити про цю проблему. Вважаю, що це в інтересах клубів.

Якщо гравець отримує жовту картку за протести, він ризикує наразитись на дискваліфікацію. Особливо важливо про це пам’ятати у матчах єврокубків. Арбітри ФІФА такої поведінки терпіти не будуть. У Туреччині я сказав арбітрам карати гравців за жорстку гру та протести», - висловив свою думку П’єрлуїджі Колліна.





Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости