"Динамо" - "Волинь" 1:1. Волинський ляпас знеможеним "чемпіонам міжсезоння"

14 июля 2013, воскресенье. 21:31


Українська Прем'єр-ліга. Перший тур

Київ. НСК "Олімпійський". 29 547 глядачів

Головний арбітр: Олександр Іванов (Макіївка)

"Динамо" (Київ) - "Волинь" (Луцьк) 1:1

Голи: Мбокани 28 - Кинаш 2

"Динамо": Шовковський, Сілва, Хачеріді, Віда, Селін, Велозу, Аруна (Беланда 66), Гармаш, Ярмоленко (Гусєв 76), Ленс (Дуду 46), Мбокані

"Волинь": Неділько, Козьбан, Кінаш (Скоба 53), Шершун (Приндета 65), Мемешев, Бікфалві, Бабир (Задерецький 39), Нємчанінов, Гошкодеря, Шиков, Сімінін

Попередження: Віда 9, Хачеріді 75 - Мемешев 3, Шиков 31, Шершун 55, Приндета 81

Вилучення: Мемешев (90)

Менш, ніж за годину до початку матчу столичний метрополітен жив звичним для вихідного дня життям. На переході між станціями «Палац спорту» і «Площа Льва Толстого» працювало лише два ескалатори – по одному в гору й низ. При цьому тисняви не спостерігалося. І то м’яко кажучи. Якби не групка фанатів, котрі повеселили пересічного киянина горланням одного з хітів гурту «Максим», то про старт футбольного сезону не сповістило б ніщо. Абсолютна аморфність. Власне, не дивно, що трибуни «Олімпійського» були відсотків на 70 порожніми.

Зрештою, Олег Блохін сподоблятися вболівальникам і закидати суперника шапками ще до старту не міг за визначенням. Як і очікувалося, наставник господарів виставив проти одного з прогнозованих аутсайдерів нового чемпіонату найоптимальніший варіант складу. Хіба-що Олександр Шовковський останнім часом вважався дублером Максима Коваля. Квартет оборонців справа наліво склали Даніло Сілва, Євген Хачеріді, Домаґой Віда і Євген Селін. Чистий опорний хав – Міґел Велозу. Над ним розташувалися Лукман Аруна та Денис Гармаш. На флангах діяли Андрій Ярмоленко (справа) і Жермейн Ленс. На вістрі атаки – ще один новачок Дьємерсі Мбокані.

Натомість тренер лучан Віталій Кварцяний був не таким прогнозованим. Певна несподіванка, мабуть, лише тактична схема 4 – 4 – 2. Місце у воротах Кварцяний довірив Віталію Недільку. Справа в обороні діяв капітан Сергій Сімінін, в центрі – новачок Богдан Шершун і Ванче Шиков. Зліва з’явився дебютант елітного дивізіону Дмитро Немчанінов. В опорній зоні діяв доволі непрогнозований дует Ярослав Кінаш – Віталій Гошкодеря. На флангах півоборони розташувалися Олексій Бабир (зліва) і Редван Мемешев (справа). Пару нападників склали Ерік Бікфалві та Дмитро Козьбан.

Динамівці розпочали доволі агресивно і мали змогу відзначитися уже на першій хвилині, коли Лукман Аруна, знаходячись спиною до воріт, скинув після діагоналі від Даніло грудьми м’яч на хід Ярмоленку. Андрій вривався на швидкості у штрафний майданчик та незграбно обробив «кулю». Момент господарі втратили, а вже через 50 секунд опинилися в ролі наздоганяючих. Волиняни провели блискавичну контратаку: Бікфалві розрізним пасом вивів тет-а-тет з Шовковським Кінаша, а Ярослав підсік м’яч над воротарем – 0:1.

Несподіваний гол не стільки деморалізував киян, скільки надав натхнення суперникам. Через три хвилини вже Немчанінов навісив зліва. М’яч пролетів над головами обох динамівських центрбеків і щастя Хачеріді з Відою, що забутий Селіним Мемешев, знаходячись без опіки, не влучив у «яблуко розбрату». На десятій хвилині той же Мемешев проявив індивідуальну майстерність і змусив Віду збивати себе майже на самій лінії штрафного майданчика. Виконував «стандарт» Бікфалві. Ерік бив на техніку у дальній нижній кут і влучив у стійку.

То вже був справді шок і до себе динамівці приходили поволі. Першу нагоду відігратися вони отримали на 14-й хвилині. І знову в ролі асистента виступив Аруна. Отримавши м’яч на позиції правого інсайда, Лукман зробив скидку у центр на Даніло Сілву. Зміщення бразильця в центральну зону застало оборону суперників зненацька, однак пробив київський оборонець метрів з 17-ти над поперечиною. Трохи згодом вже Ленс, неначе на велосипеді, оббіг на своєму краї Сімініна. Зрізавши кут і увійшовши в штрафний майданчик, Жермейн трохи поспішив з передачею на Мбокані. Та й точністю пас голландця не вражав, що дозволило Недільку вийти з воріт і забрати м’яч.

Проте не скажеш, що ці моменти стали наслідком великої переваги «Динамо». Навпаки, волиняни жваво пресингували суперника по всьому полю, іноді розпочинаючи колективний відбір безпосередньо в штрафному майданчику суперника. То був класичний кварцянівський футбол, де опонент зминається за рахунок фізичної міці. Ось лишень індивідуальна майстерність та ігрове мислення киян перевершують обойму Віталія Володимировича суттєво. Це й призводило до постійних регулярних позиційних помилок на кшталт тої, що призвела до моментів за участю Ярмоленка і Даніло раніше. Те саме відбувалося й надалі. Скажімо, дивно, яким чином центральні оборонці «Волині» дозволили прийняти Мбокані діагональну передачу зі своєї половини від Ярмоленка. Пас відверто читався, проте Шиков з Шершуном дозволили Дьємерсі і приборкати «кулю», і набрати швидкість. Врятував партнерів Сімінін, котрий в межах штрафного майданчика виконав відчайдушний підкат і вибив м’яч з-під ніг першого в динамівській історії конголезця.

Фото - ФК "Динамо"

З такою обороною лучани довго втриматися не могли й, як і очікувалося, пропустили доволі швидко. Знову Аруна коротким пасом підключав у межі штрафного майданчика Даніло, проте на цей раз суперникам вдалося панічно заблокувати бразильця. Заблокувати, але не винести м’яч з карної зони. «Куля» вперто трималася в ногах у динамівців й врешті від Велозу відскочила до Мбокані. Дьємерсі з семи метрів не влучити не міг. Удар зовнішньою стороною стопи – 1:1.

Власне, з цієї миті і до завершення першого тайму перевага «Динамо» була тотальною. Забивати міг виключно Ярмоленко, однак жодного з трьох шансів Андрій не використав. Спершу Андрія передачею врозріз наосліп виводив на побачення з Недільком Аруна, проте переграти голкіпера киянин не зумів. Через чотири хвилини був вже розрізний пас від Гармаша і випад Ярмоленка справа. Андрій прибрав одного оборонця під себе і виконав простріл. Втім, на шляху м’яча виник Шершун. Ось лишень чи не зірвав атаку киян Богдан з допомогою руки? Суддя Іванов пенальті призначити не наважився.

Наступну спробу забити Ярмоленко запоров на 40-й хвилині, коли вистрелив метрів з 17-ти поруч зі стійкою. Буквально перед цим моментом Кварцяний провів заміну, випустивши замість Олексія Бабира Дмитра Задерецького. Перестановка логічна, адже Бабир за випадами Даніло Сілви не встигав взагалі. Задерецький увійшов у гру активно, проте черговому підключенню Сілви в атаку запобігти не зумів. Бразилець виконав простріл, який в останню мить перервав Шершун.

До завершення першої половини киянам вдалася ще й ефектна багатоходівка в дотик за участю Гармаша, Аруни і Мбокані. Отримавши м’яч від Дьємерсі, Лукману для удару по воротах не вистачило якоїсь дещиці.

В цілому картина для «Волині» вимальовувалася доволі похмура. Втримувати нічийний рахунок гостям вдавалося з великими труднощами, не без великої долі фарту. Блохін, аби посилити натиск, випустив на поле Дуду. Бразилець вийшов замість Ленса, котрий окрім випаду на початку матчу і поспішного пасу на Мбокані нічим іншим не запам’ятався. Хто б подумав, що Дуду виглядатиме ще гірше? На початку ж другої половини кияни провели два небезпечних випади з правого краю. Спершу у штрафний майданчик вривався Ярмоленко, проте його передачу вздовж воріт заблокував Шиков. Трохи згодом вже Аруна, обігравшись з тим же Ярмоленком в стінку, робив простріл, а Мбокані не дотягся до м’яча зовсім трохи та ще й, не виключено, через мінімальний рикошет від волинського оборонця. Зрештою, суддя цього дотику, якщо він і був, не помітив і призначив удар від воріт.

Волиняни в атаці у відповідь навіть встигли потурбувати Шовковського, проте Олександр сильний удар від Мемешева піймав намертво. Кварцяний, щоб освіжити центральну зону, випустив замість Кінаша Ігоря Скобу. Щойно той з’явився на полі, як «Динамо» організувало зразкову атаку по правому краю. Даніло протяг м’яч через півполя і, обігравшись в стінку з Ярмоленком, чисто виходив сам на сам з Недільком. Сілва на швидкості виконав обманний рух і, здавалося, вже проскочив воротаря. Проте замість удару по порожніх воротах відбулося падіння. Виглядало на те, що Неділько збив киянина, проте суддя Іванов з Макіївки після консультації з асистентом за ворітьми після паузи замість пенальті і вилучення призначив удар від воріт. І не покарав при цьому Даніло попередженням за симуляцію, що, раз порушення не зафіксовано, виглядало логічно.

Втративши черговий шанс, кияни продовжили активний наступ, але ближче до середини тайму їхні дії ставали щораз академічнішими. Аруна, мабуть, найкращий гравець першої години гри, продовжував вести команду за собою, виконав ще один хороший простріл справа. Проте Лукман теж втомився і його заміна на Юнеса Беланду виглядала логічною. Кварцяний в свою чергу майже одночасно з Блохінив провів свою перестановку – замість Шершуна вийшов Віталій Приндета. Очевидно, Віталій Володимирович врахував, що з жовтою карткою Богданові тримати Мбокані в кінцівці гри буде складно.

Між тим, миттєвого ефекту від виходу Беланди не було і на 70-й хвилині вболівальники почали «нагороджувати» улюбленців свистом. Фактично, найнебезпечнішою за останніх десять хвилин була передача вліво на Дуду, однак пробити бразильцю, зігравши перед воротарським майданчиком в карколомному підкаті, завадив Сімінін.

На 75-й хвилині Блохін вийняв останнього козиря і випустив замість втомленого і майже непомітного в другому таймі Ярмоленка Олега Гусєва. Публіка зустріла улюбленця оваціями. Та вплинути на хід гри Олегові було складно, адже в другій половині другого тайму ті гравці, які розпочали гру зі стартових хвилин, вмить стали стоячими. Колективного руху у киян не було взагалі, від того й активність окремих виконавців була майже непомітною. Більше того, в ендшпілі зустрічі, не відчуваючи особливої агресії з боку суперника, огризатися почали й гості. Так, Хачеріді змушений був зупиняти прорив Мемешева в 25-ти метрах від воріт з допомогою порушення і отримав перше в сезоні попередження. Потім був штрафний метрів з 30-ти від Шикова, після якого Шовковський перевів м’яч над поперечиною.

Відчувши впевненість у своїх силах, волиняни в останніх п’ять хвилин основного часу навіть застосували пресинг і цим ускладнили суперникові життя ще більше. Динамівцям не залишалося нічого іншого, як, зціпивши зуби, вдатися до навали. Моменти були. Скажімо, після удару Дуду з гострого кута справа м’яч влучив у ближню стійку. Потім була серія кутових і небезпечні навіси від Велозу і Дуду. В принципі, надійно грав Неділько, а в епізоді, коли він провалився, ніхто з киян до м’яча не дотягся. Найреальніший шанс забити після навісу від Дуду мав Мбокані, однак Дьємерсі пробив головою метрів з семи неточно. Найперше через те, що зіткнувся у верховій боротьбі з Приндетою. Небезпечним був і штрафний, виконаний Олегом Гусєвим після того, як Мемешев грубо сфолив на Селіні і отримав вилучення.

1:1. Причин поразки кілька. Звісно, праві ті, хто згадає про два непризначених суддею Івановим пенальті. Проте очевидне й інше. «Динамо» банально не вистачило сил для кінцівки матчу. Ось вони й перші наслідки участі в ностальгічному турнірі пам’яті неіснуючої держави… «Волинь» в свою чергу продемонструвала, що боротиметься вона не за виживання, як говорили напередодні, а за місце в десятці. Як мінімум.




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости