Динамо - Металург (Д) 9:1. Не зжалилися, як Кличко над Повєткіним

6 октября 2013, воскресенье. 18:53


12-й тур чемпіонату України-2013/2014

6 жовтня. Київ. НСК "Олімпійський". 14 935 глядачів

"Динамо" (Київ) - "Металург" (Донецьк) 9:1

Голи: Ярмоленко 21, Ленс 27, Беланда 49, Ленс 62, Ярмоленко 64, Аруна 67, Беланда 71, Беланда 74, Мбокані 90 - Лазіч 40

"Динамо": Шовковський (к) - О. Гусєв, Драґовіч, Віда, Є. Макаренко - С. Сидорчук, Міґел Велозу (Аруна 54) - Ярмоленко (Цуриков 69), Беланда, Ленс (Дуду 71) - Мбокані

Тренер - Олег Блохін

"Металург" : Бандура - Г. Зотов, Артем Барановський, Прийма, Голайдо - Мамутов (В. Тимофієнко 24; Даніель 57), Лазіч (к)(Полулях 77) - Ґ. Нельсон, Алешандре, Болбат - Мораеш

Тренер - Сергій Ташуєв

Судді: О. Дердо (Іллічівськ) - Філевич, В. Кравченко (обидва - Львів) - Абдула (Харків), Можаровський (Львів)

Попередження: С. Сидорчук 13, О. Гусєв 13 - Артем Барановський 29, Прийма 75, Ґ. Нельсон 81

Вилучення: Голайдо 20

_______________________________________________________________

6 жовтня - дата, яка назавжди увійшла в історію команди київського "Динамо", як день, мабуть, найгучнішої перемоги в її історії. Два голи Олега Блохіна у ворота мюнхенської "Баварії" в 1975-му принесли киянам Суперкубок Європи. Тепер, через 38 років потому, вже не нападник, а наставник Блохін грав матч, котрий виглядав пересічним за своїм статусом, але визначальним за суттю. Останнім часом керівництво клубу демонструвало неабиякий терпець, проте й він має свої межі.

Яскравим свідченням ставлення до результатів команди з боку вболівальників були майже порожні трибуни "Олімпійського". Як зазвичай заповненим було лише два фанатських сектори, вздовж яких на старті поєдинку з'явилася розтяжка "Прапор червоно-чорний - це наше знамено, червоне - це кохання, а чорне - пекла дно" і безліч червоно-чорних полотнищ.

Склад від Олега Блохіна. Відновившись після травми, грав капітан Олександр Шовковський. В центрі оборони без дискваліфікованого Євгена Хачеріді вийшли Александар Драґовіч та Дормаґой Віда. Справа в обороні вийшов Олег Гусєв, а Даніло Сілві тренер дав перепочити. Зліва після провалу Бенуа Тремулінаса в матчі з "Рапідом" очікувано з'явився Євген Макаренко. Опорну зону закривав дует Сергій Сидорчук - Міґел Велозу. Під нападником Дьємерсі Мбокані грали Юнеса Беланда, Андрій Ярмоленко (справа) та Жермейн Ленс (зліва).

Тренер гостей Сергій Ташуєв мав клопіт з оборонцями. Через дискваліфікації гру пропускали два ключових беки - Микола Морозюк та В'ячеслав Чечер. Крім того, травма не дозволила вийти на поле опорному хавбеку Константіносу Макрідісу. Першого на цій позиції замінив Георгій Зотов, котрий в останніх двох матчах діяв зліва. На протилежному ж краї грав Денис Голайдо. В центрі замість Чечера поряд з Артемом Барановським діяв Василь Прийма. В опорній же зоні поряд з новим капітаном Джордже Лазічем зіграв Мамутов. Тож, звичними були лише воротарська позиція (Олександр Бандура), а також група атаки. Під нападником Жуніором Мораешем грали Алешандре, Ґреґорі Нельсон (справа) і Сергій Болбат (зліва).

Розмірений стартовий ритм, який взяли в дебюті матчу обидва колективи, сколихнув на третій хвилині своєю подачею зліва Ленс. Замикав передачу ударом головою Мбокані - над поперечиною. А потім на "Олімпійському" розпочався відрізок імені судді Дерда. Перших його два рішення посіяли дискусії, а третє - відверте обурення. Момент номер один: Мбокані в межах штрафного майданчика прибирав під себе Прийму, але не зумів пройти Василя і впав. Чи не з допомогою суперника, який відверто допомагав собі руками? Момент номер два: в середині поля Сидорчук виконав підкат, за який отримав попередження. В принципі, грав Сергій на грані і за щось схоже побачив перед собою жовту картку в четвер у Відні. Та це порушення виглядало набагато простішим і крайньої потреби карати динамівця суддя не мав. Нарешті, момент номер три: Беланда, отримавши закидання справа, на швидкості увійшов до штрафного майданчика гостей і пробив. Бандура м'яч відбив, але дуже швидко партнери повернули "кулю" назад до Юнеса. Той відразу пробив сходу метрів з восьми, але до воріт не добив, бо на шляху м'яча виникла рука Прийми. Всі ці події відбувалися на очах Дерда та додаткового асистента Абдули. Та вони, мабуть, вирішили, що то м'яч знайшов руку, а не навпаки.

Розв‘язка і апогей одночасно настали на 21-й хвилині. Ленс, отримавши м'яч метрах в 40-ка від воріт суперників, набрав швидкість і, втікши від Голайдо, мав шанси вийти сам на сам з Бандурою. Не вийшло, бо Денис завалив Жермейна. Втім, на м'ячі першим опинився Беланда, котрий на швидкості увійшов у штрафний майданчик і спокійно вразив лівий від себе кут. Та Дердо не зараховує взяття воріт. Він зафіксував порушення проти Ленса і вилучив Голайдо за фол останньої надії. Дії судді були схожими на якусь агонію. Взагалі, пригадуючи недавній матч "Металург" Запоріжжя - "Дніпро" і незарахований у ворота гостей гол, нашим диво-арбітрам в цьому контексті вартувало б просто подивитися, як судять схожі з цими епізоди в рідній для Куратора системи українського суддівства Італії. Дуже показовий у цьому контексті епізод стався у вчорашньому матчі Серії А "Парма" - "Сассуоло", коли рефері після порушення дочекався, чим же завершиться момент, а потім, коли гості не вразили воріт, призначив пенальті.

Та менше з тим. Дердо призначив штрафний і Ярмоленко цим стандартом скористався сповна. Після його удару м'яч, зачепивши стінку, пішов в протихід Бандурі і влетів у сітку - 1:0. Невдовзі Ташуєв провів прогнозовану заміну, випустивши замість опорника Мамутова молодого правого оборонця Віталія Тимофієнка. Зотов з виходом свіжого виконавця перейшов на протилежний край.

На емоціях господарі понеслися вперед, жадаючи добити суперника. Та другий м'яч вони забили, як то не дивно, на контратаці. Одна з перших чисельних вилазок гостей на половину поля "Динамо" завершилася обрізкою і швидкою контратакою. Мбокані протягнув м'яч від середини поля до карної зони суперників, а потім віддав вздовж воріт передачу на порожні ворота Ленсові - 2:0. Ще один м'яч Бандурі майже відразу міг забивати вже сам Мбокані. На побачення з воротарем гостей Дьємерсі виводив Беланда. Конголезець, отримавши м'яч в межах штрафного майданчика, пробив зовнішньою стороною стопи поруч з ближньою стійкою.

Те ж, що відбувалося на полі далі, здоровим ґлуздом пояснити складно. "Динамо" банально зупинилося, мабуть, вважаючи справу зробленою. Таке враження, що віденського уроку киянам було мало. Так чи інакше, "Металург" почав створювати поруч з ворітьми Шовковського моменти з завидною постійністю. До забитого голу гості втратили відразу кілька зручних нагод відзначитися. Спершу Нельсон, отримавши передачу від Мораеша, неточно пробив у дальній кут, опинившись віч-на-віч з Шовковським. Потім вже Болбат на лівому фланзі накрутив Гусєва і Віду і, опинившись перед динамівським голкіпером, трохи розгубився і прямолінійно пробив у капітана суперників. Ще раз Шовковський зіграв надійно, відбивши удар того ж Болбата на 38-й хвилині. Остаточно ж бастіон не встояв на 40-й хвилині. Мораеш справа віддав передачу на Лазіча, той, знаходячись в семи метрах від воріт, на маленькому клаптику поля посадив на м'яке місце Віду і пробив у кут - 2:1.

У мить, коли "Металург" скоротив рахунок, свист лунав у поєднанні з аплодисментами. Ще більше вболівальники киян обурювалися, коли динамівці знову взяли на озброєння "віденський" варіант тактики - довгі перепасовки і паузи при вводі м'яча страшенно бісили лічених вболівальників і закликали команду іти вперед. Та кияни зосередилися на тактиці дій на контратаках, які мали шанс завершитися результативно, якби Мбокані, Ленс та Беланда були трохи акуратнішими в завершальній фазі.

Зрештою, відразу після перерви "Динамо" заграло зі схожою з тою, що була на старті матчу, агресією. Донеччани оборонялися на максимальній концентрації, та не встояли доволі швидко. Беланда, знаходячись на лівому куті штрафного майданчика, віддав передачу між ніг Алешандре на Мбокані, а Дьємерсі миттю переадресував м'яч "черпаком" зворотньо на хід самому Юнесові. Марокканець в боротьбі з Тимофієнком підіграв собі головою, а другим дотиком сильно пробив у ближній кут - 3:1.

Збільшивши перевагу, "Динамо" на цей раз не зупинилося і продовжило наступати, однак кілька потенційно небезпечних атак зірвалися через неточні завершальні паси. Щоб утримувати команду в тонусі, Блохін випустив замість Велозу Лукмана Аруну. "Динамо" продовжило свій наступ і невдовзі могло забивати вчетверте. Беланда дав передачу на хід Ленсові, а той зліва віддав передачу в центр штрафного майданчика на Мбокані. Дьємерсі примудрився не влучити у ворота метрів з шести, не відчуваючи ані найменшої протидії суперників. Згодом вже Ленс, неначе на мотоциклі, промчав лівим флангом, однак, втікши від усіх оборонців, надто зблизився з Бандурою і м'яч загубив.

Ташуєв у спішному порядку провів заміну, випустивши замість Тимофієнка Даніеля. Той, звісно, діяв попереду, а за весь правий край став відповідати Нельсон. Втім, як виявилося, "Металург" це не оживило. Навпаки - решту часу гості грали фактично без оборони. Четвертий гол відбувся через активність правого крила динамівського наступу. Ярмоленко віддав на Сидорчука, а той виконав простріл вздовж воріт, який замикав Мбокані. Нападникові вкотре не поталанило - він влучив у стійку. Втім, вже лежачи на газону, Дьємерсі боднув м'яч головою вліво від себе, на порожні ворота, де вже стояв Ленс - 4:1. П'ятий гол киянам подарував Бандура. Несильний удар Ярмоленка Олександр пропустив під руками - 5:1. Потім настала черга Аруни. "Динамо" отримало право на виконання штрафного з 25-метрової відстані. Ленс легенько котнув м'яч, а Лукман сильно пробив сходу у верхній кут - 6:1.

"Металург" відверто поплив, але динамівці не зупинялися. Вони потребували моральної сатисфакції за всі попередні невдачі, за те дивне суддівством на кшталт діянь Дерда-молодшого на старті зустрічі. Іншими словами, стримуючих факторів, як Володимира Кличка під час бою з Повєткіним у Москві кияни не мали. Був кураж і злість на себе й оточуючих за всі ті провали, які спіткали команду на старті поточного сезону.

Сьомий гол Беланда забив, пробивши з-за меж карного майданчика після передачі від Ленса. Врятувати команду Бандура не зміг - 7:1. Невдовзі той же Беланда оформив перший в українському чемпіонаті хет-трик. Цей гол марокканцеві фактично організував Гусєв. Олег протягнув м'яч справа зі зміщенням у центр до самого півкола, а потім віддав передачу на Юнеса, який легко розібрався з оборонцями суперника і спрямував "кулю" в "шістку" - 8:1.

За решту ігрового часу виділити варто два моменти: бажання забити від Мбокані і суперсейв Шовковського після удару головою від Прийми, коли гості подавали кутовий. Коли Мбокані сам організував собі вихід сам на сам після прориву зліва, але вкотре не зумів переграти Бандуру, здавалося, що забити в цій грі конголезцеві не судилося. Та в мить, коли секундна стрілка пішла на свій останній оберт, Мбокані отримав розрізний пас від Беланди і, вийшовши на побачення з голкіпером суперників, спрямував "кулю" в нижній кут - 9:1. Більш розгромно "Динамо" в своїй історії вигравало лише раз, коли розгромило 9:0 "Іллічівець".




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости