Динамо - Ґенк 0:1. І ось настав твій бенефіс

19 сентября 2013, четверг. 23:57


Ліга Європи. Група G. Перший тур

Київ. НСК "Олімпійський". 30 345 глядачів

"Динамо" (Київ) - "Ґенк" (Бельгія) 0:1

Гол: Ґор'ю 62

"Динамо": Коваль - Сілва, Хачеріді, Віда, Тремулінас - Вукоєвіч, Аруна (Гусєв 72), Беланда (Безус 46), Ярмоленко, Ленс, Ідейе (Мбокані 56)

Тренер - Олег Блохін

"Ґенк": Кетелеш – Нґконґка, К. Кулібалі, Кара Мбоджі, Чіманґа – Гайленд, Кумордзі – Буффель, Воссен (к) (Джозеф-Монроз 80), Камю (Лімбомбе 90) – Мбойо (Ґорю 31)

Тренер – Маріо Беен

Судді: Сідіропулос – Ефтіміадіс, Ґаґас – Спатас, Тріцоніс (усі – Греція)

Попередження: Віда 47 - Буффель 61, Камю 90

____________________________________________________________________

Старт групового турніру Ліги Європи Київ зустрів сірим, буденним дощем. Заливати українську столицю почало, мабуть, ще з четвертої години ранку, а вщухли опади лише в післяобідню пору. Тим самим, гості навіть не встигли насолодитися принадами осіннього Києва, обмежившись спогляданням на місто з вікон автобуса. Зрештою, навряд чи цей факт бентежив команду Маріо Беена більше, ніж турбота про майбутню сутичку з суперником, якого самі представники «Ґенка» вважають «вкомплектованим зірковими виконавцями колективом».

Наставник киян Олег Блохін цих зірок розставив за звичною для себе схемою 4 – 1 – 4 – 1, але в доволі несподіваних поєднаннях. Воротар – Маким Коваль. В обороні справа наліво діяли відновлений після травми Даніло Сілва, Євген Хачеріді, Домаґой Віда та Бенуа Тремулінас. Александар Драґовіч та Олег Гусєв залишилися в запасі. Опорний хав – Оґнєн Вукоєвіч. Над ним розташувалися Лукман Аруна та Юнес Беланда. З флангів атаку підтримували Андрій Ярмоленко (справа) та Жермейн Ленс (зліва). На вістрі несподівано не виявилося головної, на думку бельгійців, загрози їхнім воротам – Дьємерсі Мбокані. Замість конголезця вийшов Браун Ідейє.

Маріо Беен складом теж не здивував. Місце у воротах зайняв Ласло Кетелеш. В центрі оборони діяла пара сенегальців Каліду Кулібалі – Серінь Кара Мбоджі. На флангах захисту – Анеле Нґконґка (справа) і Катуку Чіманґа (зліва). Дует опорних хавів – Галім Гайленд та Беннард Кумордзі. На флангах півоборони розташувалися Томас Буффель (справа) і Фаб’єн Камю (зліва). На вістрі атаки діяв Номбе Мбойо, а інший нападник Єлле Фоссен підтримував центрфорварда з глибини.

Матч господарі розпочали без розвідки і, заробивши вже на другій хвилині право на кутовий, відразу могли відкривати рахунок, проте удар Аруни метрів з 15-ти після подачі корнера відбив Кетелеш. Згодом той же Аруна стріляв метрів з 20-ти у кут метрів з 20-ти – знову угорський воротар гостей був на місці. Але то були моменти, створені власноруч. Тривалий тиск на їхні ворота почав призводити тепер вже до елементарних помилок. Так на восьмій хвилині після пластованої передачі від Аруни зліва Чіманґа не зумів прийняти м’яч і, як наслідок, «куля» долетіла до ніг Ярмоленка і Андрій відразу пробив у дальній кут – надто неточно.

Після того гра трохи заспокоїлася і наступне загострення виникло на 13-й хвилині. Беланда прострелив справа на Ідейє, а того в межах воротарського майданчика в останню мить випередив Мбоджі. Втім, захопившись наступом. Кияни ледь не пропустили контратаку. То Мбойо зліва віддав довгу передачу на протилежний фланг на хід Кумордзі. Беннард, скориставшись провалом Віди, вийшов сам на сам з Ковалем і пробив на силу в дальній кут – Максим в стрибку перевів м’яч на кутовий.

Цей випад виявився своєрідним знаком. Футболісти «Ґенка» поступово набралися нахабства і перейшли до позиційного наступу. На 18-й хвилині міг забивати Воссен. Йому в стилі Романа Зозулі, знаходячись спиною до воріт, скинув м’яч на хід вправо Буффель. Капітан гостей увійшов у штрафний майданчик, та пробивши, залишив шанси Ковалеві і той удар відбив. Згодом вже була обрізка Вукоєвіча, новий позиційний провал Віди і вихід на ворота з місця правого півсереднього Воссена. На цей раз капітан гостей вдарив у ближній кут і Коваль знову був на місці.

Власне, до середини першого тайму гра була абсолютно рівною і удар Ярмоленка після силового проходу по центру, який відбив Кетелеш, був не наслідком якогось тиску, а результатом індивідуальних дій гравця. На 29-й хвилині, теж при абсолютно рівній боротьбі Ярмоленко справа віддав передачу в центр на Ідейє і отримав зворотній пас. Увійшовши до штрафного майданчика справа, Андрій навісив – в останню мить м’яч з голови Ідейє зняв Кулібалі.

На біду бельгійців, у момент, коли вони вирівняли гру, через пошкодження вони змушені були змінювати Мбойо. Замість центрального нападника вийшов Жюльєн Ґорю, який став грати на позиції під нападником, а Воссен змістився на вістря атаки. Зрештою, змінилися виконавці, але не суть. Майже відразу після виходу свіжого виконавця «Ґенк» провів вертикальну атаку по центру. Воссен скинув м’яч вправо на хід Буффелю, а той, увійшовши до штрафного майданчика, пробив у Коваля. Динамо відповіло прострілом Тремулінаса зліва. Кетелеш трохи незграбно відбив м’яч перед собою, а Ленсу не вистачило якоїсь дещиці, щоб зіграти на добиванні. Щоправда, гості майже відразу відповіли такою ж копійкою: Буффіель виконав простріл справа, а Коваль в останню мить випередив Воссена.

Взагалі, в останніх хвилин вісім першого тайму «Ґенк» майже не випускав м’яч зі своїх ніг, а допускаючи втрату, відразу вступав у відбір і спокійно повертав «кулю» до своїх володінь. При цьому найвразливішим продовжував залишатися лівий фланг оборони киян, де не відомо що робив Тремулінас, не повертався до тилів Ленс, як зазвичай, підтюпцем бігав Аруна і не встигав страхувати Віда.

Іншими словами, нічия 0:0 за підсумками першого тайму була господарям за щастя. Блохін мусив щось змінювати і відразу після перерви він випустив замість Беланди Романа Безуса. Роман посилив гру своєї команди майже відразу і за його та Ярмоленка участю кияни ще до 50-ї хвилин провели два небезпечних випади правим краєм. Проте цим випадам бракувало довершеності і в справді гольові ситуації вони не переросли.

Але на тому й усе. В середині поля в динамівців творився такий хаос, що футболісти «Ґенка» навіть якби не хотіли, то одначе б створювали воротам суперника якісь загрози. У господарів не в’язалися навіть поперечні чи короткі перепасовки в середині поля і після чергової втрати Камю віддав передачу справа, а Воссен, маючи час і простір, вирішив пробити сходу, хоч міг приймати м’яч і прокидати його собі на хід. Та Єлле пробив зльоту і Коваль спокійно забрав м’яч.

В атаці у відповідь завдало першого удару по воротах гостей у другому таймі «Динамо». То Безус гостро вистрелив метрів з 25-ти, щоправда, траєкторію польоту м’яча Кетелеш контролював і кинувся радше для проформи. Згодом штрафний в 30-метровій відстані від воріт заробив Ідейє. Як виявилося, то була остання дія Брауна в цьому матчі. Відразу після того Блохін змінив нігерійця і випустив Мбокані. А штрафний, між тим, кияни розіграли надто примітивно: Безус скинув м’яч під удар Аруні, а той несильно пробив низом – Кетелеш спокійно забрав «кулю».

На 62-й же хвилині сталося те, що так довго напрошувалося. Камю справа віддав передачу на Ґорю, якому допоміг без перешкод прийняти м’яч обманним рухом Воссен. Жюльєн метрах в 18-ти від воріт прийняв «кулю» і, не зустрічаючи протидії, вистрелив у нижній кут – 0:1. Як би дивно то не звучало, але вболівальники на трибунах сприйняли цей м’яч овацією. Яка, звісно, через хвилину переросла в страшенної сили свист. Блохінв в свою чергу покликав до лави Олега Гусєва. Трибуни заскандували прізвище капітана, а «Динамо» тим часом провело атаку, яка завершилася небезпечним ударом Ленса. Щоправда, перед тим Жермейн вдарив по ногах Кулібалі і арбітр це помітив.

Гусєв вийшов у той момент, коли гра нагадувала доволі неквапливу перепасовку з невеличкою територіальною перевагою «Динамо». Правда, значної гостроти для воріт гостей акції динамівців не несли, оскільки були легко прочитуваними. Відразу ж після виходу Гусєва індивідуальну майстерність проявив Ярмоленко. Він прибрав оборонця суперників під себе у центрі і пробив метрів з 16-ти в правий від себе кут – Кетелеш в стрибку врятував свою команду. Трохи згодом після навісу справа головою вже бив Ленс – на цей раз неточно.

За лічені хвилини почала відчуватися вже й присутність Гусєва. Олег додав діям команди динаміки, внаслідок чого епіцентр ігрових дій змістився до підступів штрафного майданчика «Ґенка». Ледь не закинув м’яч за комірець Кетелешу після зрізки справа Даніло Сілва, та воротар в останню мить зачепив «кулю» і не допустив помилки. Згодом після навісу зліва від Тремулінаса головою бити мав Мбокані. Та конголезець надто швидко вистрибнув і зачепив м’яч, вже опускаючись на газон.

На заключних десять хвилин гри Беен, очевидно, щоб додати швидкості контратакам своєї команди, випустив замість Воссена Стівена Джозефа-Монроза, який напередодні якраз відновився після травми. Нападник справді створив обороні господарів трохи неприємностей, однак у той час то було другорядним. Звісно, не скажеш, що «Динамо» не мало шансів врятувати матч. Безус, протягнувши м’яч по центру, віддав вправо на Ярмоленка. Але удар того з гострого кута відбив Кетелеш. Згодом вже Тремулінас, змістившись у центр і підхопивши м’яч, віддав передачу на Мбокані. Дьємерсі метрів з восьми пробив. Але м’яч пролетів над поперечиною.

То була навала і гості відбивалися з максимальною концентрацією. Біда лишень у тому, що наступальним операціям киян бракувало видумки. Динамівці виглядали прогнозованими і в їх діях простежувалася приреченість. Матч команда завершувала під свист і скандування «Ганьба». Буквально на останній секунді врятувати господарів міг Ярмоленко, якому м’яч під удар скинув Ленс. Андрій вдарив у дотик, але Кетелеш потягнув м’яч.

Після фінального свистка Блохін пережив чи не найнеприємніші хвилини в своїй футбольній кар’єрі. В під трибунні приміщення він заходив під страшенний свист рідної публіки. А троє підопічних Олега Володимировича пішли у напрямку фанатського сектора. Гусєв, Вукоєвіч і Безус впродовж п’яти хвилин спілкувалися з фанатами, а потім тисли їм руки. До роздягалень гравці йшли під аплодисменти прихильників…




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости