"Олександрія" - "Арсенал" 1:2. Битва двох Леонідів

1 апреля 2012, воскресенье. 15:26


Украина. Александрия. Стадион "Ника". 2 800 зрителей

Главный арбитр: Юрий Мосейчук (Черновцы)
Ассистенты: Андрей Шамека (Мариуполь), Андрей Береговой (Донецк)

"Александрия" - "Арсенал" 1:2

Голы: Генев 49 - Ковпак 47, Ковпак 50
"Александрия": Панькив, Сахневич, Довгий (Гавриш 74), Макриев (Баришич 69), Запорожан, Гитченко, Сидоренко, Генев, Старенький, Любенович, Протич (Шевченко 8)
"Арсенал": Погорелый, Флореску, Симоненко, Максимов, Ковпак, Миколюнас (да Силва 77), Богданов, Кобахидзе, Одибе, Полевой, Хомин
Предупреждения: Сахневич 38, Сидоренко 68 - Флореску 13, Миколюнас 36


Передматчева інтрига між цими двома командами позначалася двома чинниками: один із них був суб’єктивний, інший – об’єктивний. Суб’єктивний полягав у поширенні в масмедіа чуток, що в Олександрії ПФК та «Арсенал» зіграють договірний матч. Інакше як модою на розвінчування договорняків цю інформацію (клуб ПФК «Олександрія» навіть виступив з закликом до дотримання правил фейр плей у зв’язку з такою інформацією) не назвеш: і результат матчу на користь гостей, і кількість голевих моментів у грі явно свідчать про протилежне - це був справжній, інтригуючий, захоплюючий футбольний поєдинок.

Об’єктивний же передматчевий чинник полягав у тій ймовірній напрузі матчу, зважаючи на розташування цих двох клубів у турнірній таблиці. «Арсенал», що мав перед цією грою і так непоганий очковий доробок, перегравши в попередньому турі харківський «Металіст», заявив про прямі наміри боротися за зону УЄФА. «Олександрія», зважаючи на вчорашні результати матчів «Зорі» (результативна нічия) та «Оболоні» (перемога над «Карпатами»), на межі вильоту, і надалі в кожному з матчів їй втрачати майже нічого – потрібні очки, очки і ще раз очки. Попередній двобій в рамках чемпіонату у Києві між «Арсеналом» та «Олександрією» закінчився внічию 0:0. Треба було очікувати, що й сьогоднішня гра на полі вже «Олександрії» стане цікавою і безкомпромісною битвою. Леонід Кучук виставив доволі стабільний виїзний склад: 6 осіб незмінно грали у трьох останніх поєдинках – Погорілий, Польовий, Кобахідзе, Богданов, Ковпак, Флореску. На відміну від попередньої ігри Максимов вийшов в основі. Хомін виходить в основі вдруге поспіль. Повернулись в основу команди на звичні позиції і Миколюнас, Одібе та Симоненко.

Олександрійський Леонід – Леонід Буряк, вже п’ятий матч поспіль не відходить від звичної тактики – з одним нападником попереду Радошом Протічем, та діючим під ним Желько Любеновичем. У воротах стояв незмінний капітан Юрій Панькив, який хоч й пропустив два голи, мав ще, як мінімум, чотири сейви в цій грі. Втрете поспіль на поле цієї весни вийшли: Старенький, Генєв, Сидоренко, Гітченко, Макрієв, Довгий,( Гавриш - втрете на заміну). Відновився й нарешті зайняв своє місцев основі зліва в обороні Андрій Запорожан. Андрій Сахневич теж, здається, отримав постійну прописку в основі за Леоніда Йосиповича.

Матч видався таким самим примхливим, як і сьогоднішня погода. Буквально за 15 хвилин до початку гри природа пройшлася по стадіону та глядачам градом. Який не завадив дещо млявому початку матчу. Команди акуратно промацували захисні редути суперника, розпочинаючи атаки аж з глибини свого поля.

На третій хвилині першими небезпечний момент створили червоно-сині: Саулюс Миколюнас заробив небезпечний штрафний. На четвертій хвилині стався прикрий для господарів випадок, коли Кобахідзе не зовсім дозволеним прийомом вивів із гри Протіча (це може бути велика втрата для ПФК, атакуюча ланка якого закоротка). Вже на восьмій хвилині Леонід Буряк був вимушений замінити Радоша єдиним більш-менш досвідченим форвардом з не довгої теки нападників. На полі з’явився В`ячеслав Шевченко, що зазвичай виходить на заміну за кілька хвилин до фінального свистка. На жаль, Славик вчергове не виправдав довіри вболівальників. За 82+ 7 доданих хвилин Шевченко спромігся лише на один відносно небезпечний удар по воротах суперника.

Юрій Паньків знову на висоті, на 7-й та 28-й хвилинах. На 21-й хвилині «Олександрія» ніби прокидається зі сну – слідують три поспіль удари по воротах канонірів, але - безрезультатні. На 33-й хвилині слідують одразу дві атаки гостей, які могли стати голевими, за участі Кабахідзе та Богданова. На 36-й та 38-й хвилинах відзначилися Миколюнас і Сахневич, відповідно гірчичниками, а не голами. Після Андрієвого порушення, гарматний постріл Богданова зі штрафного виявився легкою здобиччю для Паньківа. На 42-й хвилині захисник жовто-чорних Андрій Гітченко мав реальний шанс відкрити рахунок, коли бив головою в боротьбі з двома захисниками. «Олександрія» виглядала дещо агресивніше від своїх візаві під кінець першого тайму, однак розпечатати ворота підопічні обох Леонідів не спромоглися.

Друга половина гри розпочалася в тому ж руслі, в якому проходив й весь перший тайм. Вже на 47-й хвилині, проте, ситуація в матчі різко змінилася. Не реалізувавши два чудові моменти у першому таймі, олександрійці отримали гол у власні ворота. Не надто високий Ковпак зміг переграти в повітрі більш колоритнішу за зростом захисну лінію господарів поля, після подачі Польового. Удар Ковпака виявився невідпорним, а захисники і воротар були вже безсилими. Гол схожий на необов’язковий (чомусь пригадалося, як київське «Динамо» у матчі з «Ювентусом» пропустило такі самі аж чотири необов’язкові голи після розіграшу стандартів). Однак, через дві хвилини після удару головою болгарського центрбека Віктора Генєва, рахунок у матчі став 1:1. Здавалося, матч поступово перейде у русло такого ж нічийного футболу, глядачами якого всі стали у першому таймі. Однак Олександр Ковпак думав інакше. Слава автора дублю у ворота самого «Металіста» не давала Саші спокою, і він вирішив розписатися вдруге і в воротах «Олександрії». Який це був гол! Перебуваючи в правій частині поля перед карним майданчиком, Олександр Ковпак завдає обвідного удару в правий від Паньківа кут. Воротар, здавалося, на місці, Юра стрибає в потрібний кут, однак, шкіряна куля летить дугою, оминає голкіпера і влітає в ворота попід самісінькою стієчкою. Такі голи нам однозначно будуть потрібні на Євро-2012. Треба надати належне ПФК «Олександрія»: до кінця матчу господарі вперто намагалися зрівняти рахунок. Але і моментів було не густо, і не фартило. Натомість «каноніри», як мінімум, ще тричі могли вразити ворота жовто-чорних, і тільки тому, що їх захищав Юра Паньків, цього не сталося. Моменти для взяття воріт мали Миколюнас, Ковпак, Леонардо да Сілва, а остаточну крапку на 79-й хвилині міг поставити все-таки невгамовний сьогодні і всюдисущий Желько Любеновіч, коли пробивав по воротах з незручного положення. Та рахунок на табло так і залишився 1:2.

Уже сім раз поспіль «Олександрія» не знає смаку перемог. Нині вона на останньому місці турнірної таблиці (як і в «Карпат», у неї – 17 очок, на одне більше – в «Оболонь»). Від зони вильоту її формально відокремлюють всього 1-2 очки. Однак не все тепер у руках, точніше – в ногах, підопічних Леоніда Буряка. Якщо «Карпати», «Оболонь» та «Зоря» здобудуть по дві-три перемоги, а ПФК не почне перемагати в кожному матчі, то доля команди з Кіровоградщини може визначитися навіть завчасно. Поки що шанси зберегти прописку в еліті у жовто-чорних є, але для цього їм потрібно набирати очки в двобоях з сусідами з Дніпропетровщини – з «Кривбасом» на виїзді та з «Дніпром» удома. І сподіватися, що в наступних турах «Оболонь» та «Карпати» не наберуть жодного очка. Для олександрійців сьогоднішній футбольний день став прикметним тим, що вперше в чемпіонаті України з футболу забив дебютант весняного призову, болгарський захисник Віктор Генєв. Вперше на стадіоні з’явився місцевий суперфан у костюмі Козака Вуса, засновника міста Олександрія.

Щодо київського «Арсеналу», то маючи 38 залікових пунктів, «каноніри» наступають на п’яти дніпропетровському «Дніпру», якій йде четвертим в першості. І мало сумнівів, що підопічні Леоніда Кучука представлятимуть Україну в євро кубках цієї осені (враховуючи, що в останніх турах грати їм з «Карпатами», «Оболонню», «Волинню» та трохи рейтинговішими на сьогодні «Металургом» і «Крвбасом», і те, що три матчі - домашні)

Футбол сьогодні, звичайно, був якісним і на рівні. Але у футболі часто буває і так, що якість і змістовність гри гарантує результат тільки комусь із двох учасників поєдинку. За рівних можливостей, за великої кількості голевих моментів, перемогу сьогодні святкувала команда з берегів Дніпра коуча Леоніда Кучука, а не Леоніда Буряка, що очолює клуб, розташований на березі Інгульця. Не вперше впадає в око: коли б наш чемпіонат проводився за схемою весна-осінь, а не осінь-весна, положення Леоніда Буряка та ним очолюваної команди було б сьогодні не таким критичним і «пожежним».



Леонид Кучук, главный тренер «Арсенала»:

- Тяжелый матч для обеих команд. Такой, скажем, силовой футбол был, он был показан и нами, и соперником. В принципе, во всех этих моментах и в игре в целом все решило желание наших футболистов. Игроки, футболисты хотели доказать, что они сильнее. Ну и сказалось индивидуальное мастерство наших футболистов. Хотя и соперник имел моменты, и мы могли забивать, скажем так, еще. В принципе, этим желанием, мастерством соперника все-таки удалось дожать. И нам были нужны очки, и сопернику, скажем так, матч за шесть очков.

- Учитывая ваш триумф над харьковском «Металлистом» в предыдущем туре, на сколько вы, как тренер, были уверены в морально волевом состаянии ваших игроков перед матчем с «Александрией». Ведь не секрет, что победы перед лидерами расслабляют команду

- Так скажу: мы не испытывали никакого триумфа. А каждый матч, если ты побеждаешь - это уже какой-то стимул. И вы понимаете, что расслабляться здесь (в чемпионате), а тем более на выезде - нельзя. Не было такого расслабленного отношения к сопернику. Я, в принципе, сказал игрокам, что с «Реалом», а не с «Александрией» играем: «Считайте, что это будет «Реал», вот такой был настрой».

- Двоякое впечатление ваша команда произвела: в первом тайме играли с опаской, а во втором, как только включили скорости, сразу достигли своего…

- … ну, в принципе, я бы сказал, что и Александрия сначала играла с опаской. Дело в том, как только мы приехали, сразу надо было привыкнуть к полю чуть- чуть. А поле было мягкое, рыхлое, не быстрое. Мы быстрее привыкли играть, а на таком поле игра тормозиться, нужно было разбежаться. Во втором тайме, да, больше получалось моментов, бежали в атаку. А в первом тайме таких моментов было мало, хотя с лева они были. Но во втором тайме включился и правый фланг.


Леонид Буряк, главный тренер «Александрии»:

- Тяжело говорить, о чем либо, если команда оказалась в такой ситуации. К тому же сегодня было мокрое вязкое поле. Тем не менее, будем готовиться, надо свое брать, меня другие команды, чужие не интересуют. По самоотдаче у меня нет к игрокам никаких замечаний. И первый мяч не обязательный, и второй мяч необязательный. Допущены грубые ошибки, но жизнь идет. Ситуация тяжелая, вообще-то сегодня мы не должны были проигрывать. Я не хочу смотреть, сколько и какой команде нужно очков. Нам нужно брать свое. Ситуация сложная, но будем сражаться до конца.

- Не будет ли матч в Кривом Рогу матчем за шесть очков?

- Для на сейчас каждая игра важна, нам нужны очки. Скорее всего судьбу прописки в Премьер-лиге решит не такое уж большое количество очков. Но каждое – на вес золота. Сыграй мы сегодня в ничью, и положение было бы совершенно иным.

- Есть ли планы на усиления состава «Александрии» новыми игроками?

- Трансферное окно уже закрыто, а это значит, что к нам могут придти только игроки – свободные агенты. Это мало вероятно, тем более как раз сейчас заканчиваются чемпионаты большинства стран. Так что исходить будем из этого состава. Очень жаль, что из-за сегодняшней травмы на длительное время выпадет из игры Радош Протич. Но в нашем распоряжении еще пять матчей, и мы будем сражаться до конца…






Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости