"Олександрія" - "Дніпро" 1:5. Як "Дніпро" в Олександрії з берегів вийшов

14 апреля 2012, суббота. 16:21


Украина. Александрия. Стадион "Ника". 3 500 зрителей

Главный арбитр: Анатолий Жабченко (Симферополь)
Ассистенты: Андрей Шамека (Мариуполь), Андрей Литвин (Киев)

"Александрия" - "Днепр" 1:5

Голы: Генев 23 - Коноплянка 55 (пен.), Стринич 72, Олейник 90, Коноплянка 90+1, Боатенг 90+2
"Александрия": Панькив, Сахневич, Ковба (Сидоренко 57), Шевченко (Макриев 68), Довгий, Салхи, Гавриш (Любенович 79), Запорожан, Гитченко, Генев, Старенький
"Днепр": Лаштувка, Мазух, Кравченко, Мандзюк (Шахов 59), Джулиано (Боатенг 75), Коноплянка, Чеберячко (Олейник 46), Стринич, Зозуля, Ротань, Матеус
Предупреждения: Сахневич 71, Старенький 73 - Ротань 40, Олейник 47, Мандзюк 53, Стринич 57, Стринич 77
Удаление: Гитченко 54 - Стринич 77



Важко вимагати від команди з групи аутсайдерів, яка бореться за виживання, за умови вже трикратної зміни тренера в сезоні і другої ротації його навесні, чуда в двох матчах поспіль. І все-таки після візиту ПФК «Олександрія» в Кривий Ріг і тріумфу 2:1 Андрія Купцова на посаді виконувача обов’язків головного тренера «Олександрії» сподівання на чудо з «Дніпром» упродовж 90 хвилин гри у господарів були. Незважаючи на помітно вищий клас виконавців та солідніший клубний бюджет, дніпропетровський «Дніпро» в першому таймі взагалі не виглядав фаворитом матчу, а в другому, скориставшись кількісною перевагою, спочатку відіграв м’яч і вийшов уперед, а потім, у доданий час, добив суперника, який на емоціях кинувся-було відігруватися.

Розклади перед матчем були дуже прості: обом командам бажано було взяти три очки – «Олександрія», переграй вона блакитно-білих, могла відірватися від переслідувачів у боротьбі за місце під сонцем, а «Дніпру» перемога гарантувала відносний затишок на четвертій солідній позиції. Таким чином, говорити, що ніякої інтриги в боротьбі фаворита з аутсайдером не було, марно.

Андрій Сергійович Купцов, якому судилося виступити в ролі рятівника «Олександрії» наприкінці чемпіонату, звісно, зробив певні зміни у складі в порівнянні зі своїм попередником Леонідом Буряком. І хоча головні виконавці весни в стані чорно-жовтих залишилися на своїх позиціях, новий тренер другий матч поспіль довірив місце в основі кільком футболістам, які з приходом Буряка шанси з`явитися на полі не завжди мали. Отож, удруге поспіль місце в основі зайняли півзахисники Віталій Гавриш (в Кривому Розі всюдисущий хавбек робив гру) та правофланговий хав Тауфік Салхі, який за двох попередніх тренерів виходив у кращому разі на заміну. Треба сказати, що другий матч поспіль коефіцієнт корисної дії цих вчорашніх запасних, а головно бажання і натхненність гри, чимало значили для команди, а Тауфік Салхі навіть ледь не забив гол зі штрафного за рахунку 1:2. В`ячеслав Шевченко – єдиний гравець на вістрі атаки ПФК в матчі, який після переходу в «Олександрію» зі «Сталі» ще в першій лізі, знову у вищому дивізіоні не забив – однак своїми переміщеннями, як і в матчі у Кривому Розі, захисникам з Дніпропетровщини дошкуляв чимало. Решта людей у жовто-чорних футболках, на яких покладена героїчна місія врятування ПФК від першої ліги відома: незмінний Юрій Паньків у рамці, болгарин Віктор Генев, Андрії Гітченко, Сахневич та Запорожан у захисті. Та, крім Салхі та Гавриша, Сергій Старенький, Денис Ковба та Олексій Довгий у півзахисті.

Схема «Дніпра» мала незначні рокіровки в порівнянні з попереднім поєдинком – воротар, два півзахисники та один нападник зайняли місця своїх колег, які з різних причин не були поставлені на гру Хуанде Рамосом. Виглядав же сьогодні «Дніпро» так: Ян Лаштувка – у воротах, Іван Стрініч, Євген Чеберячко, Онджей Мазух та Віталій Мандзюк – в обороні, Євген Коноплянка, Руслан Ротань, Сергій Кравченко і Джуліано - середня лінія, та Роман Зозуля і Матеус (замість Ніколи Калініча) попереду.

Перші ж хвилини матчу потвердили вірність прогнозів: від початкового свистка арбітра відчувалося, що гра буде складною і напруженою. Так, «Дніпро», маючи територіальну перевагу впродовж всього першого тайму і постійно прагнучи загострити гру попереду, не створив за перші 45 хвилин жодного моменту для голкіпера жовто-чорних, де б Паньків міг продемонструвати або ні свою майстерність. Це вже само по собі свідчить, що тактика на матч тренером господарів була обрана вірно – віддати ігрову ініціативу, блокуючи атакуючі зусилля суперника і зводячи їх до мінімуму вже на своїй частині поля. Захист «Олександрії» відіграв у першій половині на найвищий бал, не дозволивши більш вишуканій і вправній атаці гостей завдавати менш-більш небезпечних ударів із забійних позицій. Виглядало так, що такий сценарій гри, коли «Дніпро» все ж атакував, дещо приспав пильність оборонних редутів гостей. Унаслідку цього всього два предметні рейди «Олександрії» до воріт суперника мали вбивчі для дніпрян наслідки – в першому випадку господарі відкрили рахунок, але гол не зараховано, у другому випадку гол був чистим і на табло з`явилася достатньо несподівана цифра 1:0 на користь господарів. Захисник Віктор Генєв на 23 хвилині після прострілу колеги забиває другий гол головою в нинішньому чемпіонаті України за ПФК, стаючи одним із кращих голеадорів весни в своєму клубі. Причому, не можна сказати, що «Дніпро» прокинувся після пропущеного гола і вирушив громити редути господарів – ні, команда діяла за попереднім планом і на перерву гравці обох команд пішли за переможного для господарів рахунку. Не беремо в рахунок результату матчу першого кола, коли жовто-чорні поступилися в Дніпропетровську – все-таки сьогодні в їх розпорядженні були не менш вправні, а швидше навіть потужніший склад виконавців. Тому можна було сподіватися, що «Олександрії» вдасться вистояти по перерві і заробити очки у звітному поєдинку.

Однак по перерві трапилося те, що зазвичай визначає результат подібних матчів. На 53 хвилині дніпряни отримують вже третій гірчичник, однак перша ж картка, показана арбітром господарям на цій же хвилині, стала фатальною. На 55 хвилині захист господарів не зміг упоратися зі швидкісною і масивною атакою «Дніпра», унаслідку чого Андрію Гітченку довелося гасити пожежу ризикованим підкатом під бразильця Матеуса. У більшості подібних випадків арбітр показує на точку і дає червону. Пенальті бездоганно виконав гравець збірної України екс-кіровоградець Євген Коноплянка. Зрозуміло, що в матчі рівних за класом команд таке пенальті і вилучення залишає ще хороші шанси для господарів. Однак беручи до уваги, що після 55 хвилини в «Олександрії» взагалі в центрі захисту не залишилося майже нікого – Ігор Чередніченко матч пропускав через перебір карток, а інший захисник основи – Андрій Гітченко щойно залишив поле через червону картку за фол останньої надії, ситуація з захистом, беручи до уваги потугу нападників «Дніпра», стала для жовто-чорних катастрофічною.

Перебуваючи в меншості, олександрійці відчули, що якщо вони запруться у власній штрафній, навряд чи це поліпшить шанси на загальний успіх – «Дніпро» матиме десятки варіантів знайти шляхи до їх воріт. Тому, за інерцією господарі інстинктивно продовжували намацувати попереду якусь контр-гру – і якби хоч одна з цих контратак увінчалася успіхом, шанси ПФК на очки в матчі зросли б. Однак попереду в «Олександрії» не знайшлося гравця, який би, як колись Дієго Марадона в складі «Наполі», зміг би вирішити долю матчу на користь свого клубу самотужки. Ні В`ячеслав Шевченко, ні Димітар Макрієв за всієї поваги до них на олександрійських Марадон явно поки що не тягнуть, олександрійські ж Фігу – Гавриш та Любеновіч – також не змогли виконати своєї ролі, - відчувалася втома обох після криворізької баталії і те, що в цьому матчі на своїх ланках їм протистоять надто вже солідні опоненти. Єдиним шансом для олександрійців у цій ситуації міг виявитися фарт і невпевненість Яна Лаштувки в рамці, стиль, загалом притаманний цьому воротарю. Лаштувка, однак, не підвів. Коли на 58 хвилині Тауфік Салхі завдав з хорошої позиції, виконуючи штрафний, обвідного удару з 18-тиметрів – Ян зреагував на нього. Фарт «Олександрії» в цьому моменті, як і в подальшому у матчі, зрадив – вийти уперед, за рівного на тоді рахунку, не вдалося. Хоча удар тунісця вийшов дуже підступним для воротаря – і стій у рамці «Дніпра» голкіпер на сантиметрів зо 10 нижчий, хтозна, чи долетів би кіпер до м’яча, і чи був би сейв. На 72 хвилині стався перший провал правого флангу захисту, й Іван Стрініч, увірвавшись на дуарну позицію, покарав господарів – 1:2. На 86 хвилині оборона жовто-чорних дає другий фатальний збій у грі: Євген Коноплянка виходить сам-на-сам із Юрієм Паньківим, та цього разу перемога в епізоді була за голкіпером. Ще один раз «Олександрія» мала свою можливість, аби вже зрівняти рахунок: коли Желько Любеновіч, який щойно вийшов на заміну, на 89 хвилині взяв гру на себе, пішов по центру в обіграш і пробив - ех, Желько-Желько, шкода, що ти не володієш силою удара Вагіза Хідіятуліна чи Роберто Карлоса…

Все подальше, по мірі того, як сили господарів танули, незважаючи навіть на рівність уже складів, йшло до логічного бенефісу «Дніпра». Блакитно-синім, які вели в рахунку з 72 хвилини, освіживши атаку (тоді як супернику не було ким освіжити захист), залишалося лише очікувати на чергові помилки своїх чорно-жовтих візаві чи на їх відсутність. Інтрига в матчі зберігалася доти, доки секундомір не почав відраховувати додані хвилини. І тут за три хвилини «Олександрія» пропустила три голи. Спочатку на 90-й хвилині, виходячи сам-на-сам із Паньківим фатальним для «Олександрії» сьогодні правим флангом, бразилець Матеус віддав пас на Дениса Олійника, який не схибив, розстрілюючи порожні ворота. На 90+1 хвилині після ювелірного паса від Матеуса Євген Коноплянка робить-таки свій дубль у матчі. Останню крапку в матчі перед самим свистком на 90+3 доданій хвилині ставить Дерек Боатенг.

Що ж, чуда не сталося. Вдруге в цьому чемпіонаті «Дніпро» виграє у сусідів із Олександрії. Перемагає, причім, аналогічно. Переходячи на суржик, властивий мешканцям ментально однорідного регіону, команди якого змагалися сьогодні, «щот оп`ять 1:5». Виграє «Дніпро» за тим же сценарієм: пропустивши першими і програвши перший тайм, нокаутує суперника в другому. Для блакитно-білих ця їх 13 перемога гарантує лише відносний спокій на 4 місці, який у боротьбі за європутівку «Дніпра» може бути погіршений вже понеділковими результатами «Таврії» та «Арсенала» (в разі перемоги цих команд). Для олександрійців же ситуація знову погіршилася: тепер підопічним Андрія Купцова, незалежно від того, як гратимуть решта аутсайдерів, потрібні очки і, більше того, перемоги. Гіпотетично, звісно, можна припустити, що ані «Оболонь», ані «Карпати» не виграють більше жодного матчу. І тоді «Олександрії» в трьох останніх турах можна грати, як заманеться. Однак якщо «Карпати» гратимуть так самовіддано, як у чвертьфіналі Кубку України, то вже в понеділок ПФК «Олександрія» може знову опуститися на 15 місце, в небезпечну зону вильоту. Ясно одне: інтрига в боротьбі за дві путівки триватиме до останнього туру. Кожен із четвірки, що внизу таблиці, все ще є господарем власної долі. Виходячи з цього, у ПФК «Олександрія» ще є шанс забронювати собі місце під сонцем вищого дивізіону українського футболу.



Хуанде Рaмос, главный тренер "Днепра":

— В этом матче получились совершенно разные два тайма. В первом тайме мы пропустили; были у нас проблемы, в особенности с тем, чтобы держать под контролем верховую игру "Александрии". Нам нужно было кое-что менять, и мы внесли эти изменения. Я думаю, что во втором тайме "Днепр" заиграл совершенно по-другому, он был лучше, мы создавали моменты, удалось нам забить – победа совершенно заслуженная с нашей стороны. Но, повторяюсь, для того, чтобы добиться этого результата нам пришлось очень многое изменить. Потому что в первом тайме команда работала недостаточно хорошо. В целом же, когда остается не так много матчей до конца чемпионата, три очка — это самое важное, это то, что нужно. Мы сегодня их заработали и будем надеяться, что эти три очка помогут нам как можно лучше закончить чемпионат – лучше в плане турнирной таблицы.

— С учетом удаления Стринича, хочется спросить, готов ли Виталий Денисов?

— Он находится в процессе подготовки. Виталий сыграл в двух последних матчах за вторую команду по 45 минут, и сейчас находится на пути к тому, чтобы вернуть былую форму и снова соревноваться на высшем уровне.


Андрей Купцов, и.о. главного тренера "Александрии":

— Впечатления, конечно, от игры омрачила концовка. Мы, конечно, прекрасно понимали, что "Днепр" — команда хорошего уровня, с большими задачами и хорошими футболистами. Знали, что нас ждет, но старались делать возможное и невозможное, чтобы посопротивляться. Сопротивлялись мы буквально до удаления Андрея Гитченко и пенальти. Естественно, пришлось немножко перестраиваться, делать незапланированные замены. Мы ведь планировали немножко по-другому сыграть. Чуть-чуть, видно, не хватило времени. Наверное, нужно было замены, может быть, даже раньше делать. Не случись эта ошибка у Гитченко…Конечно, психологически было тяжело играть против "Днепра" вдесятером. И футболисты классом повыше классом, они использовали свои шансы. А концовка, конечно, омрачила все. Играли-то уже в равных составах. Наверное, некоторые футболисты не допонимают некоторые вещи, и это мы уже будем разбираться, и делать выводы. Я считаю, что нельзя некоторым из футболистов в высшей лиге играть эмоциями, а не головой, никак нельзя. Это немножко влияет на их действия. Конечно, обидно проигрывать с таким счетом. Если бы мы проиграли 1:2 — это один результат. Но проигрывать 1:5, считаю, нельзя. И можно было этого не допустить.




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости