"Карпаты" - "Волынь" 1:0. Ще не все гладко, але вже не так страшно

16 апреля 2012, понедельник. 18:51


Украина. Львов. "Украина". 7 000 зрителей

Главный арбитр: Сергей Даньковский (Киев)
Ассистенты: Олег Муравьев (Мариуполь) , Алексей Андреев (Донецк)

"Карпаты" - "Волынь" 1:0

Голы: Гладкий 72
"Карпаты": Богатинов, Милошевич, Ксенз, Худобьяк (Голодюк 64), Кополовец (Лукас 69), Балажиц, Гладкий (Зенёв 84), Ткачук, Федецкий, Авелар, Даушвили
"Волынь": Шелихов, Леандро, Симинин, Шиков, Герасимюк, Шарпар, Савич (Павлов 60), Масло, Майкон, Изворану (Шумахер 83), Насонов (Пищур 81)
Предупреждения: Кополовец 41, Гладкий 77 - Леандро 87



Єдині елітні команди з Західної України на днях провели чвертьфінали Кубка України. І «Карпати», і «Волинь» вийшли до півфіналу, хоч і затратами сил. Для підопічних Анатолія Дем’яненка ситуація була гіршою. По-перше, вони грали на виїзді, а по-друге, провели на полі 120 хвилин, тоді як «зелено-білі» впоралися з «Чорноморцем» за 90. Усе говорило про те, що «хрестоносцям» буде у Львові важко, адже турнірної мотивації у них вже нема. Єдине, за що збиралися битися гравці «Волині», так це за свою репутацію, адже в останніх трьох матчах галицько-волинського дербі, вони неодмінно програвали і не забили у ворота «Карпат» жодного м’яча. Та й що може бути приємнішим за те, щоб завадити сусіду вирішити важливі питання? Такий вже у нас, західняків, менталітет.

Анатолій Дем’яненко виставив на «Карпат» свій бойовий склад. Шеліхов, схоже, остаточно закріпився у волинських воротах, Леандро та Сімінін розташувалися на флангах оборони, Масло і Шиков у центрі. Шарпар та Ізворану мали цементувати центр поля, трохи вище, на флангах, розташувалися Герасимюк та Насонов, у нападі грали Майкон і Савіч. Юрій Дячук-Ставицький резонно вирішив, що переможний склад не змінюють і випустив у старті всіх тих, хто виграв в одеського «Чорноморця».

Почали команди доволі нудно. По правді, такий невеселий футбол глядачі споглядали протягом всього першого тайму, дехто навіть рахував хвилини до вильоту «Карпат» з вищої ліги. Не треба було бути геніальним футбольним фахівцем, аби порахувати, що у разі невдачі (поразка чи навіть нічия), «зелено-білі» практично втрачали будь-які шанси на збереження прописки в еліті. А от перемога мала вивести команду із зони вильоту. Тут вже «Дніпро» постарався, який забив у ворота «Олександрії» п’ять голів. Проте у перші хвилини перемогою і не пахло. «Волинь» чітко дала зрозуміти, що надриватися заради перемоги вона не буде, мовляв, 120 хвилин у матчі проти «Арсенала» просто так не проходять. Кращий бомбардир чемпіонату Майкон взагалі ледве ноги пересував. В принципі вже всі звикли, що він людина моменту, але і моментів для нього партнери не створювали. Не надто активним був і Савіч, який також грав без м’яча. До перерви лише раз Майкон влетів у штрафний і пробив по воротах, але у них не влучив.

Натомість «Карпати» мали два непоганих моменти. Худоб’як з центра поля елегантною передачею знайшов у штрафному Ксьонза, якому захисники дозволили прийняти м’яча. Позиція була не ідеальна, але карпатівець пробив – Шеліхов вчасно зреагував на удар, а добити львів’янам не дали оборонці. Активно працювали фланги «Карпат». Десь до хвилини 30-ої постійно до атак підключався Авелар – герой матчу проти «Чорноморця». Разом з Кополовцем вони систематично намагалися продертися повз оборону луччан – тут їм на заваді ставав капітан Сімінін, який у підкатах та в єдиноборствах раз у раз ліквідовував загрозу. Були нагоди і в Ксьонза. Скориставшись помилкою оборонця він пробіг метрів 40, але перетримав м’яча і не віддав його Гладкому. Однак Ксьонз дограв епізод до кінця і гостро прострілив в центр штрафного, хоч і безрезультатно.

Другий тайм вже «Волинь» почала активніше. Спершу м’яч зрізався з ноги Савіча, а згодом Герасимюк дуже сильно пробив з-за меж штрафного – Богатінов міг і не відбити круглого, бо трохи вийшов з воріт. Відповідь «Карпат» була не менш гострою і знову не обійшлося без помилки воротаря. Балажіц запустив парашут просто на лінію штрафного «Волині», Гладкий примудрився втиснутися між центральними захисниками і підставити голову. Шеліхов з шоком дивився як м’яч летить у бік воріт – не точно.

Часу залишалося небагато, а «Карпатам» все ще треба було забивати. Чудова нагода була в Ткачука, якого Гладкий вивів практично на ворота. Але як і в матчі проти «Чорноморця» опорник «зелено-білих» перехвилювався і замість того, щоб вдарити, послизнувся і втратив нагоду. Щоб освіжити гру обидва тренери провели ряд замін. У «Карпат» вийшли свіжі Лукас та Голодюк, а Дем’яненко взагалі догравав матч з квартетом номінальних форвардів. Сталося це після того, як «Карпати» забили. Гольову комбінацію почав Авелар, який віддав на Лукаса. Іспанець обігрався з партнером і віддав у центр, де Ткачук, який хоч і послизнувся, але встиг відкотити м’яча під удар Даушвілі. Грузин пробив в оборонців «Волині», а першим на добиванні був Гладкий. Точний удар в кут з лінії штрафного і за мить Олександр вже цілував емблему «Карпат» в обіймах партнерів.

Після цього для «Карпат» почалися важкі часи. Якщо нічия «Волинь» влаштовувала, то програвати команда наміру не мала. «Хрестоносці» забігали удвічі швидше, аніж до голу і почали навантажувати м’ячі в штрафний «Карпат». Тут вже на перший план вийшов Богатінов, від психологічного стану якого і залежав результат матчу. Македонець відстояв надійно і не помилявся. А от «Карпати» отримали простір для контратак. Правда, надмірне хвилювання львів’ян не дозволяло їм холоднокровно оцінювати моменти. Вже коли суддя готувався показати, скільки він додасть до основного часу, під роздачу потрапив Ткачук. У середу капітан «Чорноморця» Політило ледь не відірвав йому ноги. Тепер щось схоже зробив Леандро, який напрацював на жовту картку. Перспективний штрафний взявся виконувати Лукас, але Шеліхов правильно обрав позицію.

Насамкінець Лукас міг забити другий гол у ворота «Волині». Класна передача в активі Зеньова, який після піврічної паузи знову повернувся на поле. Захисники вже не встигали прикрити іспанця, але буквально з кількох метрів він дуже невдало пробив головою. Попри це вже за кілька хвилин суддя зафіксував перемогу «Карпат».

Якщо переходити на персоналії, то можна погодитися з Анатолієм Дем’яненком. Коуч «Волині» сказав, що грою він не задоволений, але пояснив це тим, що його команда провела важкий і тривалий матч проти «Арсенала». По правді, окрім Сімініна, який старався за себе і за всіх інших, виділити когось з «Волині» важко. У «Карпат» теж ніхто особливо не виділявся. Воно й логічно – у цьому матчі слід було зіграти надійно, а не яскраво. Однак, як би дивно це не звучало, не можна не відзначити Ксьонза. Це вже не той Ксьонз, який був за Володимира Шарана. Працював він багато, намагався загострювати, хоча й втрачав м’яча у доволі простих ситуаціях. Сподобався і Даушвілі. Грузин вигризав м’ячі на своїй території – ще трохи і він може стати одним з кращих опорників українського чемпіонату, звісно, якщо «Карпати» залишаться у вищій лізі. Щодо Гладкого, то помітна одна тенденція – коли він виходить зі стартового складу, то неодмінно забиває. Так було в Луганську, у провальному матчі проти «Зорі», і у двох останніх поєдинках «зелено-білих».

Ще я б звернув увагу на роботу київського арбітра Сергія Даньковського. Не зважаючи на велику кількість боротьби, свистків практично не було. Він дозволяв «гризню», інколи аж навіть занадто. Але на такого суддю було приємно дивитися – він не свистів, тільки-но гравець лягає на газон. Нема претензій і до жовтих карток – усі по ділу. Правда, в одному моменті він відверто пошкодував Гладкого, якому міг показати друге попередження за удар ззаду. Але загалом Даньковський відпрацював досить таки у англійському стилі.



Анатолій Демяненко, головний тренер «Волині»

- Ясно, що після Кубка, коли ми грали 120 хвилин, видно, що ми не до кінця відновилися. Не можуть поки наші футболісти в такому ритмі грати. Грою я не задоволений. Були моменти непогані, але загалом я не задоволений.

- «Карпати» теж на Кубок грали.

- Ми грали більше ніж вони, у нас був додатковий час.

- Чому не грав Приндета?

- У нього мікротравма.

- До гола ваші гравці нічого не створили. Влаштовував рахунок 0:0?

- В принципі, так. На виїзді нічия це добре. Але попри це ми не граємо на нічию. Ми маємо грати на максимальний результат. Просто команда зараз не готова психологічно до цього.

- Майкон не завдав жодного удару. Чому?

- Спитаємо. Я теж не знаю.

- Що скажете про суперника?

- Нікуди їм було відступати. Це для «Карпат» вирішальна гра. Мотивація була сильна. Якби нічия чи поразка – то шансів майже не було б. А так шанси є.

- Наступна гра буде підготовкою до Кубка?

- Ні. Кожну гру я вчу і заставляю команду грати на максимумі. Тоді всі будуть рости.


Юрій Дячук-Ставицький, в.о. головного тренера «Карпат»

- Я вдячний хлопцям за те, що проявили характер: сил було небагато. Дякую фанам, які підтримують нас у кожному матчі до кінця. Далася взнаки та робота, яку ми проводимо з гравцями. Сьогодні фізично гравці виглядали краще, але втома все ж далася взнаки – у середу ми грали проти «Чорноморця». Зараз ми їдемо на реабілітацію. У нас заплановані процедури в басейні, масаж, сауна, будемо відновлювати гравців. Нікого виділяти не буду. Всі показали характер. Важко було Худоб’яку, він давно не грав, не відновився. Така сама ситуація з Авеларом. Голодюк живо увійшов в гру, Зеньов добре попрацював. Надія є, що ми виліземо з зони вильоту. У нас ще три гри і Кубок. Треба готуватися серйозно до всіх матчів.

- Які розмови ви проводити з Гладким. Раніше його не видно було на полі…

- Багато говоримо. От приїхав сьогодні агент Буби Даушвілі. Йому не все зрозуміло, бо він не добре знає мову, але разом з агентом, який перекладав, ми на фішках показували, як і де він має грати. І сьогодні він непогано відіграв. Виконав установку тренерів. З Лукасом говоримо, і з Гладкими також. Він футболіст серйозний, грав в хороших командах. Ми в нього повірили, він в нас повірив. Двічі вийшов у старті і забив два голи. Сьогодні забив переможний гол. Багато говоримо. Багато плакатів розвісили: хто з ким грати має, як на стандартах діяти. Я можу сказати, що коли вийдемо з ситуації, то команда буде на хорошому рівні. Зараз є правда проблеми. Ощипко та Болохан чекають на операцію. Ще не зовсім в порядку Зеньов і Голодюк. Будемо працювати, усі разом, щоб клуб, команда і тренери зробили все, аби «Карпати» залишилися у вищій лізі. Дякую усім, що грали до кінця, що проявили характер. Не зважаючи на, те що функціональна готовність у гравців різна, вони проявили характер і довели гру до логічного кінця.

- Де Ерік?

- Він в дублі. Наразі він не може допомогти команді через свій стиль гри. Нам треба бійці. Ми його не викреслюємо, але деякі гравці зараз в дублі, зокрема, Петрівський та Кас’ян. Зараз останнього вертаємо в основну команду. Йде процес. Ми зараз будемо ставити гравців, які можуть грати і які хочуть грати. Не може бути так, щоб футболіст не вертався назад. Бо Даушвілі буде працювати, а хтось стояти. Якби швидше ми цей провели, то, може, мали б більше очок.

- Сьогодні ви могли більше забити?

- Богу дякувати, що ми три очки взяли. Ми хочемо вигравати і в Кубку і у всіх інших іграх. Команда не будується в один день. Була ситуація, що не залежала від клубу та гравців. Пять гравців були під ножем. Зараз будемо награвати тих, хто дуже хочуть і можуть через неможу. Як Голодюк. Як Худоб’як. Як Ткачук. Всі старалися. Претензій нема. Хіба що в тактичному плані, Лукас мав забити гол. Врився в штрафний, мав пас віддавати. Гладкого не стало в центрі після хорошого прострілу. Є над чим працювати.

- Сьогодні у багатьох гравців була загроза дискваліфікації.

- Але вони зіграли дуже чисто. Ніхто не створив проблем. Навіть так вони заграли, що суддя не міг слова сказати. Багато теоретично працюємо з ними, говоримо. І це доходить до їхнього серця. Арсен Венгер, коли бере нового гравця, то 3 дні з ним говорить, а потім каже «до побачення». Треба знати менталітет гравця, знати чи є в нього характер переможця чи він лідер. Ми будемо шукати лідерів.

- Гладкий, як гол забив, цілував емблему. Хочете, щоб він залишився?

- Побачимо. Треба в вищій лізі залишитися. Будемо тоді говорити. Всі питання будемо вирішувати після того, як закінчимо чемпіонат. Ми дивилися «Арсенал» і «Металург». Не такі вони і страшні. Просто в нас була запущена команда, яка зараз оживає.

- Два останні матчі команда виграла. Склад ви не змінювали. На «Арсенал» вийдуть ті ж гравці?

- Побачимо, як вони будуть виглядати. На переправі коней не змінюють.

- Чи зупинилися ви на варіанті з Гладким на вістрі атаки?

- Стабільність – це запорука успіху. В нас є 3-4 центральні нападники. Це перебір. Треба два. Я граю, а він мій конкурент. А як їх 3-4 то важко. Кас’ян грав, Михальов, а врешті-решт ми вирішили зупинитися на Гладкому.




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости