"Карпаты" - "Кривбасс" 2:0. У Львові Новий рік

2 мая 2012, среда. 21:10


Украина. Львов. "Арена Львов". 8 700 зрителей

Главный арбитр: Константин Труханов (Харьков)
Ассистенты: Алексей Андреев (Донецк) ,Леонид Ярмолинский (Киев)

"Карпаты" - "Кривбасс" 2:0

Голы: Кополовец 57, Касьян 83 (пен.)
"Карпаты": Богатинов, Милошевич, Гладкий (Касьян 70), Голодюк, Кополовец (Зенёв 89), Балажиц, Ткачук, Озаркив, Федецкий, Лукас (Ксенз 61), Даушвили
"Кривбасс": Бойко, Сердюк, Петров, Федорчук (Лысенко 87), Самодин (Антонов 62), Еслинек, Канкава, Лобжанидзе, Матич, Лисицкий, Валеев (Лепа 46)
Предупреждения: Балажиц 38, Голодюк 47, Ксенз 64, Кополовец 75 - Валеев 6, Матич 49, Лепа 50, Канкава 72, Сердюк 80.

Тільки перемога залишала «Карпатам» реальні шанси на те, щоб залишитися у Прем’єр-лізі на наступний сезон. «Кривбас» зараз далеко не той суперник, який був восени минулого року. Зараз криворізька команда, на жаль, нагадує збір байдужих гравців, яким вже нічого не треба. Формально, так воно і є – заробивши достатньо кількість очок в першому колі, підопічні Юрія Максимова вирішили, що цього достатньо. Судячи з того, як «Кривбас» почав гру, стало ясно, що до Львова криворіжці приїхали за нічиєю.

У зв’язку з дискваліфікаціями Баліча та Бартуловіча, стартовий склад «Кривбаса» виглядав так: Бойко у воротах, Лобжанідзе праворуч в обороні, у центрі Лисицький та Петров, Сердюк грав зліва. Канкава і Матіч прикривали центр поля, далі розташувалися три хавбеки, більш атакувального спрямування: Єслінек, Валєєв та Федорчук. Власне, грати на атаку вони мали хіба що в схемах Юрія Максимова… На вістрі діяв Самодін.

У «Карпат» теж були зміни, і теж вимушені. Як відомо, з обойми випало одразу чотири флангові захисники: Ощипко та Болохан травмовані, а Авелар та Гірський отримали по абсолютно непотрібному вилученні у матчах проти «Арсенала» та «Металурга». У зв’язку з такими проблемами, на правий фланг оборони вийшов Ігор Озарків – вихованець клубної школи, який номінально є центральним хавбеком. Федецький, у свою чергу, розташувався на лівому фланзі. Зміни були і в центрі поля. У зв’язку з травмою Худоб’яка, середина виглядала так: Даушвілі виконував роль чистого хвилеріза, а Ткачук та Голодюк при потребі допомагали то йому, то форвардам. Їх, як завжди, було троє – Кополовець та Лукас розбіглися по флангах, а на місці єдиного центрального нападника звично, як для останніх матчів, вийшов Гладкий.

Ясно, що найбільша увага була прикута до правого флангу оборони «Карпат». Уболівальники відверто не знали чого чекати від Озарківа, який помітно відрізнявся від своїх партнерів та суперників. Але зріст у футболі не такий важливий, якщо є бажання. Може молодому Озарківу і бракує ще розуміння з партнерами, та й інших необхідних складових гри, але в бажанні та старанні йому точно не відмовиш. Не можна сказати, що він провів суперматч. Це далеко не так, бо були і помилки, і провалені зони. Але кількість виграних чи навіть видряпаних єдиноборств, мабуть, буде дуже пристойною як для гравця, якого вимушено поставили не на свою позицію. Спершу Озарків хвилювався і це було помітно. Але згодом заспокоївся і почав навіть гостро підключатися до атак. За це тренери, очевидно, поставили йому маленький плюсик.

Сподобався і Даушвілі. Принаймні у першому таймі, як на мене, він був кращим на полі. Як і Озарків, перед грою, грузин прийняв солідну порцію озвірину – пройти його, схоже, нікому з суперників так і не вдалося. Але якщо бути відвертим, то «Кривбас» і не дуже цього прагнув. Десяток гравців у червоній формі закрилися на своїй території, а в районі центрального кола безсистемно рухався один Самодін. Будь-яка передача на нього рано чи пізно перехоплювалася Мілошевічем або Балажіцем. Пригадався півфінальний матч «Карпат» в Донецьку, де Мілошевіч виграв практично всю боротьбу в Траоре. Різниця полягає хіба в тому, що форварду «Металурга» захисники «Карпат» взагалі не давали приймати м’яча, а Самодін міг це зробити, але не більше.

У гравців «Карпат» була схожа ситуація. Гладкий час від часу чіплявся за м’яча, але і тут логічного продовження не було. Проблема була і в самих карпатівців. Що не можна було не помітити, то це дуже високий відсоток браку у передачах, навіть найпростіших. А ще львів’яни перетримували м’яча, не розганяючи перспективні атаки. Можливо тому «зелено-білі» вирішили зробити ставку на навіси, вочевидь, розраховували на світлу голову Гладкого. Наприкінці тайму «Карпати» подали добрих півтора десятки кутових та штрафних – жодної загрози. Дуже впевнено захисники «Кривбаса» виносили усі м’ячі подалі від своїх воріт. Чи не єдина нагода забити до перерви була в Кополовця. Гладкий класно скинув йому м’яча на хід головою, захисники вже залишилися позаду, але не менш класно зіграв Бойко, який кинувся на перехоплення і зміг відбити сильний удар вінгера львів’ян. Епізод взагалі видався дуже динамічний, а реакція кіпера криворіжців змусила глядачів нагородити його щирими оплесками.

У перерві «Карпати» дізналися, що конкуренти за виживання «Оболонь» та «Олександрія» наразі грають приблизно так, як би їм цього й хотілося. Але щоб детальніше вникати у турнірну таблицю, треба було забивати. А «Кривбас» відверто не мав наміру ані пропускати, ані забивати. Як кажуть у Львові сам не гам і другому не дам.

Другий тайм почався з ще більшої кількості антифутбольної боротьби. У результаті кілька гравців обох команд побачили жовті картки. Взагалі, арбітр Труханов з Харкова залишив по собі контраверсійні думки. З одного боку він досить грамотно розбирався в ситуаціях з симуляціями – на цьому погоріли Голодюк та Канкава. Обоє намагалися гарно упасти в штрафному суперника. А з іншого, здалося, що суддя став занадто помітною фігурою на полі. Величезна кількість свистків добивала і так не надто видовищну гру. Падіння практично завжди вело за собою свист. І це відверто дратувало уболівальників. Пригадалося, як нещодавній матч між «Карпатами» та «Волинню» судив Даньковський. Гра була дуже схожа – багато боротьби і мало конструктиву. Але суддя давав грати, продовжувати свої атаки, не заважав футболістам і не дратував стадіон. Можливо, справа в тому, що Труханова можна назвати дебютантом елітного дивізіону…

Гол у ворота Бойка назрівав. Зовсім не через те, що в «Карпат» були моменти. По правді, їх і не було, але здавалося, що от-от оборона гостей трісне. Так і сталося. Лукас отримав м’яча на лінії штрафного і віддав передачу в один дотик на Кополовця. Захисник «Кривбаса» трохи загальмував і не покинув офсайдну зону. Карпатівцю нічого не залишалося, як точно пробити у дальній від Бойка кут.

Що цікаво: у Львові Кополовець грає з 2007 року. Як він сам жартував, забивати гол йому вдається раз на рік і що кожне взяття воріт для нього це свято, це як Новий рік. Так і виходить, що за п’ять років перебування у «Карпатах», він забив п’ять голів: «Львову», «Борусії», «Севастополю», «Динамо» і от тепер «Кривбасу»… Словом, у Львові Новий рік, принаймні, в помешканні закарпатця, якого дуже люблять і розуміють, що низьку результативність він компенсовує вдалою боротьбою і веселими інтерв’ю. Власне, у цій грі Міша, як його називають, і справді літав від воріт до воріт, не раз вигризаючи м’яча в суперника. Не дивно, що в опитуванні на сайті «Карпат», де традиційно вибирають кращого гравця, Кополовець вже лідирує з грандіозним відривом від своїх партнерів.

За кілька хвилин на ідентичній позиції опинився Гладкий, який отримав м’яча від Голодюка. Якби він пробив низом – був би, напевно, гол. Але форвард не зорієнтувався в ситуації і засадив м’яча просто в Бойка.

Після забитого м’яча «Карпати» відверто відтягнулися назад. «Кривбас», до речі, не змирився і почав рухатися швидше, аніж до цього. До моментів, правда, не доходило, але неприємні для «зелено-білих» навіси і простріли мали місце. Однак розбалансованість гравців «Кривбаса» все ж була помітна, саме через це їм так і не вдалося бодай раз серйозно потурбувати Богатінова. Згадати можна хіба один епізод, коли після навісу головою бив Канкава. Для воротаря відскоки м’яча від газону часто бувають критичними, але македонець зміг скластися і зреагувати.

Бальзамом на душу львів’ян став призначений пенальті. Це Ксьонз, який вийшов на заміну, на повній швидкості пролетів повз свого опікуна і в падінні прострілював в центр. М’яч влучив в руку захиснику і Труханов вказав на точку. Виконати вирок довірили Кас’яну. Він, як згодом виявиться, був кращим пенальтистом на тренуваннях, до того ж першим виконав одинадцятиметровий у післяматчевій серії в Донецьку. Не схибив він і цього разу – пробив точно в той кут, в який не стрибав Бойко.

«Карпати» вже не раз в цьому сезоні програвали, коли першими забивали двічі. Але, схоже, в цей вечір, гостям нічого не світило. «Кривбас» знову побіг вперед, хоча це більше скидалося на емоційну інерцію. Якщо команда не хоче виграти до початку матчу, то їй вже нічого не допоможе за п’ять хвилин до фінального свистка. Шкода в цій ситуації Юрія Максимова, який нічого не може зробити з байдужістю своїх підопічних.

«Кривбас», очевидно, вже й залишиться на 10-му місці. Буде дуже дивно, якщо «Арсенал» в останньому турі не привезе з Кривого Рогу три очки. Хіба би Юрій Максимов зміг достукатися до сердець та свідомості гравців. Щодо «Карпат», то вирішення своїх турнірних завдань, вони перенесли на десерт. За певних розкладів, у Дніпропетровську їх влаштує і нічия. Сумнівно, щоб «Олександрія» на «Донбас-Арені» взяла бодай очко, а от «Оболонь» буде гризтися з «Чорноморцем» в Одесі. Киянам треба буде вигравати і сподіватися на те, що «Дніпро» знайде мотивацію для свого останнього матчу.

Прес-конференція

Юрій Максимов, головний тренер «Кривбаса»

- Давайте питання... Чесно скажу, програли це таке. Просто вже набридло. Шкода наших фанів, які сюди приїхали. Хоч би гравці підійшли до них, хоч би щось пояснили. Все по барабану. Тече річка та й тече.

- Дехто підходив. Почув незенцурщину…

- Мені теж соромно. За все. Я підходжу. Свою вину признаю. Треба завжди підходити.

- «Карпати» чимось здивували?

- Треба їм залишатися. Як на останній бій вони вийшли.

- Чому останнім часом не грає Габовда?

- Забирайте його собі.

Юрій Дячук-Ставицький, в.о. головного тренера «Карпат»

- Вітаю гравців, усю нашу команду з важкою перемогою. «Металург» та «Волинь», які грали на Кубок, пропустили по три м’яча. Ми відіграли в суботу 120 хвилин. Були проблеми – не могли грали 4 флангових захисники. Довелося на правий край ставити Озарківа. Але команда з честю вийшла зі складного становища. Виграла важливий матч. Треба далі грати, брати очки в Дніпропетровську. «Олександрія» вже відстала, але «Оболонь» має шанси у грі з «Чорноморцем». Складно, але будемо готуватися до «Дніпра» і там битися.

- Вам сьогодні більше сподобалася оборона чи атака?

- Хоч ми всю гру атакували, але яскравих моментів чи виходів у нас не було. Ксьонз вдало вийшов, заробив пенальті. Кополовець гол забив. Не пам’ятаю, коли востаннє він забивав. Потрохи ми набираємо оберти. Робимо все, щоб залишитися.

- На «Дніпро» будете налаштовувати?

- Треба налаштовувати, звичайно. Кополовець і Голодюк отримали картки, тепер вони не зможуть грати. Зате зможе Авелар, сподіваємося, підтягнемо травмованого Худоб’яка.

- Може Ерік вийде?

- Будемо думати.

- Що скажете про «Кривбас»?

- Якби ми були в порядку, то легко переграли б цю команду. «Кривбас» зараз не той суперник, який «Карпатам» не під силу. Нічого такого нема в ній. Богатінов майже нічого не відбив. Все, що летіло – було його, але воротар має брати такі м’ячі. Відіграв від добре, я радий, що так зараз є. Взагалі, добре, що команда вже яку гру тримає ворота на замку. Трохи привели в порядок захист. Більш впевнено діє Грегор з Іваном. Озарків вийшов на незвичній позиції і відіграв досить вдало. Принаймні, нічого не зіпсував. Виділяти загалом нікого не хочу, всі старалися, всі билися.

- Чому Лукаса ви змінили?

- Він не відпрацьовував в обороні. Та й попереду моментів не мав. Жодного разу не пробив по воротах. До того ж він втомився. 120 хвилин відіграв на Кубок. Нападникам важко відновитися. Але Лукас – хороший гравець, надіюся, він нам ще допоможе.

- Він був незадоволений…

- Гладкий теж був не радий, він хотів гол забити. Але ми всіх нападників зняли. Так і планували зробити. З честю Кополовець відіграв, непогано Гладкий себе показав, Ксьонз пенальті заробив.

- Богатінов стоїть тому, що він на голову кращий від Тлумака?

- Грає той, хто кращий в цей час. Буде погано грати Мартін – то вийде Тлумак.

- Чому пенальті бив Кас’ян?

- Він добре їх виконує. Ми провели першість на виліт, коли тренувалися. То він двічі вийшов переможцем, всі забивав.




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости