Спокій румунського Містера

1 октября 2012, понедельник. 10:08


Луческу втихомирився. Нині він не лише шапкою до землі не кидає, а й рідко виглядає емоційним, в своїй риториці не вдається до критики. І виною тому зовсім не закон про наклеп. Сучасний Луческу обрав для себе поставу вдумливого стратега. Правда, виключно на внутрішній арені, де швецови змінюються ваксами, вакси – бойками, чорноморці – зорями, зорі – ворсклами. Щойно справа доходить до лондонського «Арсеналу», «Барселони» чи «Ювентуса», як ми впізнаємо старого-доброго Містера з його теоріями всесвітніх змов.

Того Містера, який у своїй неперевершеній книзі з назвою «Моя шахтарська історія», здатній виконувати роль цитатника для будь-якого футбольного вболівальника, писав наступне: «Уявіть собі ситуацію: за півтора сезони наша команда проводить 51 матч в чемпіонаті Туреччини і поступається лише в одному. Але приходить весна 2004-го – і для «Бешикташа», котрий випереджав найближчого переслідувача на 10 очок, настає справжнісінький жах. Розпочинається велика підкилимна гра з метою будь-якими засобами, всіми правдами і неправдами витягти за вуха на перше місце «Фенербахче». Макіавеллі відпочиває. У нас, приміром, одного разу вилучили п’ятьох футболістів у матчі, котрий перервали, і «Бешикташу» зарахували поразку, а для «Фенербахче» у другому колі через надзвичайно сміхотворні підстави влаштували перегравання зустрічі… першого кола чемпіонату. Судді нам просто не давали грати: в другому колі «Бешикаташ» отримав 10 червоних і 102 жовтих картки!.. Про «непомічені» офсайди та інші «дрібниці», котрі оберталися голами в наші ворота, навіть не кажу. Через суддівські «помилки», котрі потім були доведені, у весняній частині чемпіонату ми недорахувалися 24 очок, в той час як «Фенербахче» отримав в дарунок від арбітрів 17 очок».

Іншими словами, таким він був завжди, ще задовго до крилатої фрази «Браво, Федерація», відтоді, як у Румунії луческівському «Динамо» з Бухареста заважав перемагати прихильний до конкурентів зі «Стяуа» режим Чаушеску. Проте, спершу про «відпочинок Макіавеллі». На жаль, тої перерваної через п’ять вилучень гри за участю «Бешикташа» переглянути не вдалося. Зате досі перед очима матч попереднього чемпіонату України між «Шахтарем» і «Дніпром», в якому лише Даріо Срна своєю брудною грою напрацював на три вилучення, але завдяки вражаючій лояльності судді Швецова дограв поєдинок повністю. А ось спровокований хорватом Мандзюк залишив поле достроково.

В тому матчі Срна окрім каскаду з провокацій, симуляцій і брудних відборів запам’ятався також нахабним випадом на адресу тренера суперників Хуанде Рамоса, наче мимохідь вдаривши тренера дніпровців по руці. Швецов тієї витівки не помітив абсолютно так само, як рефері Бойко закрив очі на лайку і кривляння Даріо в сторону іспанського наставника в свіжому побаченні Гірників з «Дніпром». Не дивно, що не помітили цього епізоду й у «Великому футболі», щоправда, не забувши разом з тим виліпити образ провокатора з півоборонця дніпропетровців Олександра Алієва, котрий мав необрежність закликати пана Палкіна до коментаря цього епізоду.

Зрештою, хамські випади Срни для матчу з «Дніпром» - то лише крапля в морі у порівнянні з речами, які зіпсували гру двох, мабуть, головних претендентів на чемпіонство. Перший дзвіночок пролунав вже на сьомій хвилині поєдинку, коли судді помітили неіснуючий офсайд у Матеуса. Втім, бразилець в тому епізоді не відзначився, тому його теж можна пропустити крізь пальці. Зате забив з очевидного положення «поза грою» Генріх Мхітарян, зрівнявши тим самим рахунок в матчі.

На початку ж другого тайму було два поспіль пенальті у ворота дніпрян. Особливо запам’ятався другий, призначений за втрапляння м’яча в руку Євгену Чеберячку. Оборонець гостей знаходився обличчям до воріт, через що його дії свідомими не назвеш навіть приблизно. Проте, Бойко не лише вказав на позначку, а й нагородив Чеберячка другим попередженням. Усе б нічого, але в доданий арбітром час, коли в іншому карному майданчику рука Олександра Кучера перервала шлях м’яча до донецьких воріт, Феміда на мить осліпла. Точно так само суддя Бойко проіґнорував грубий і вочевидь свідомий удар ліктем від Развана Раца в обличчя Роману Зозулі.

І що? Звісно, можна очікувати бодай якоїсь справедливості й домагатися дискваліфікації Срни й Раца постфактум. Тим паче, що прецедент є: динамівцю Денису Гармашу за характерний жест на адресу донецьких уболівальників впаяли відразу бан на три поєдинки. Чи буде українське футбольне правосуддя послідовним тепер? Подивимося.

Втім, після висловлювань спортивного дирекотра «Дніпра» Андрія Русола й президента «Динамо» Ігоря Суркіса в ефірі «ПроФутболу» ситуацією навколо суддівства на «Донбас-Арені» мали б зацікавитися не лише футбольні інстанції, а й правоохоронні органи. Нагадаємо, що Русол звинуватив таємничого працівника клубу «Шахтар» Даміра в тиску на суддів у перерві останнього матчу, а власник «Динамо» підкріпив слова Русола своїм прикладом з того самого весняного поєдинку імені судді Вакса. «Їх ера завершилася, робіть то-то і то-то», - цитує звертання Даміра до суддівської бригади Ігор Михайлович.

Чим завершиться уся ця історія, сказати складно й просто водночас. Бодай з огляду на комізм навколо торішньої «підводки» до матчу «Шахтар» - «Ворскла» з боку полтавців. То в Лізі Чемпіонів за схожі витівки з навмисним зароблянням карток збільшують дискваліфікацію для гравців «Реала». То у Франції за підозрою в участі в договірних матчах запроторили до буцигарні одного з кращих гандболістів сучасності Ніколя Карабатіча.

Таємничий Дамір

Наш же футбольний чемпіонат безпардонно перетворюється на фарс, в якому всі знають сфери впливу крупних гравців, але навряд чи хтось інший після історії з Андрієм Несмачним спробує в найближчому майбутньому озвучувати такі речі вголос. В цьому випадку – якраз з огляду на найдемократичніший у світі закон про наклеп. Тому краще зайнятися банальною арифметикою карток й офсайдів у матчах за участю нинішньої команди Луческу. Тільки збивати варто показники суперників чемпіона.




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости