16-й тур УПЛ з точки зору суддівства. Розбір польотів з Сергієм Шебеком

19 ноября 2012, понедельник. 14:22


З початком другого кола українського чемпіонату UA-футбол запроваджує нову рубрику. Відтепер наше видання розглядатиме суперечливі суддівські рішення з допомогою рефері-рекордсмена українських чемпіонатів Сергія Шебека. Відпрацювавши 226 матчів в якості арбітра в полі, Сергій Олександрович мав репутацію одного з найпринциповіших представників вітчизняного суддівського корпусу. Безкомпромісним він залишається й аналізуючи роботу своїх колег.

"Арсенал" - "Шахтар". Суддя - Олександр Дердо

48 хвилина. Ракицький отримує пряму червону картку за фол против Ковпака, який виходив на побачення з воротарем. Луческу назвав покарання надто суворим.

Сергій Шебек: Вилучення цілком правильне. При визначенні фолу останньої надії треба враховувати чотири основних критерії: наявність порушення правил, відстань гравця, котрий володіє м’ячем, до лінії воріт, напрямок гравця і м’яча в бік воріт, і четверте – чи міг хтось з гравців команди, яка обороняється, завадити нападнику просуватися до воріт. За всіми цими складовими під час єдинобрства Ракицького і Ковпака гірник заслужив на вилучення. Тут двох думок бути не може.

Фото - ФК "Шахтер"

"Таврія" - "Дніпро". Суддя - Анатолій Абдула

19 хвилина. Канкава в підкаті ззаду в’їжджає в Шиндера, з ризиком нанесення травми. Абдула показав грузину лише жовту картку. Чи достатнє покарання, особливо з урахуванням, що Антон на другий тайм не вийшов?

Сергій Шебек: На цьому моменті треба зупинитися дуже прискіпливо, адже на телеканалі "Футбол" всі спеціалісти, зокрема Сергій Ковалець і Йожеф Сабо заявляли, що суддя не показав Канкаві чистого вилучення. Вони помилялися. І як колишній арбітр, поясню чому. Я б поступив так само, як Анатолій Абдула. Тут також треба керуватися основними критеріями. Фази польоту під час підкату Канкави не було, він йшов у відбір не з розгону. Не було прямої, виставленої шипами вперед ноги в сторону суперника. Канкава котився, прагнув зіграти в м’яч, але, мабуть, з необережності зачепив гомілкостоп Шиндера. Це – чиста жовта картка. Про вилучення не може бути й мови. Футбол – це контактна гра. Травму тут можна отримати в звичайному ігровому епізоді. Так що, після цього всіх виганяти?

Фото - Максим Наплёков

Схожий момент був у матчі "Карпати" - "Металург" Донецьк, коли суддя Бойко в аналогічній з нинішьою сімферопольською ситуації вигнав нападника львів’ян Касьяна. Якраз там була неправильна трактовка правил.

"Іллічівець" - "Металіст". Суддя - Євген Арановський

29 хвилина. Арбітр фіксує офсайд у Окріашвілі, який виходив сам на сам з воротарем, хоча, судячи з повтору, у Торніке його не було. Положення поза грою було у Фоміна, котрий, втім, безпосередньої участі в атаці не брав.

Сергій Шебек: Груба помилка асистента Миколи Левка. Чому помилився – невідомо. Може невірно трактував епізод, але факт залишається фактом – лайнсмен зірвав переспективну атаку маріупольців.

Фото - Николай Коляда

"Говерла" - "Чорноморець". Суддя – Сергій Бойко

16 хвилина. Одесит Джедже вдарив Райчевіча ліктем, але не був покараний навіть попередженням. В кінці першого тайму Джедже отримав жовту картку, яка могла б бути другою.

Сергій Шебек: "Чорноморець" мав грати весь другий тайм в меншості. В епізоді на 16-й хвилині африканець вдарив гравця суперників ліктем і це чиста жовта картка. Якби суддя зробив те, що він мав зробити, то попередження на 40-й хвилині автоматично перетворилося б у вилучення. Якби суддя Бойко продемонстрував притаманну собі в окремих матчах принциповість, то "Чорноморець" грав би в меншості більше тайму. Я вже згадував про несправедливе вилучення Касьяна. Також можу згадати епізод з матчу "Шахтар" - "Дніпро", коли Бойко показав незаслужене друге попередження оборонцеві гостей Чеберячку. Нинішня ситуація тягнула на картку значно більше, ніж ті, про які я згадав.

80 хвилина. Вилучення тренера ужгородців Севидова.

Сергій Шебек: Ми не знаємо, що саме Севидов сказав судді. Епізод же, який викликав у тренера такі бурхливі емоції – суто ігровий. Гравець "Говерли" Бордіян впав, а Берґер, який біг за ним слідом, не встигав зупинитися і випадково, по інерції зачепив голову молдовського легіонера ужгородців коліном.

Фото - Денис Руденко

В решті матчів Сергій Шебек суддівських помилок не побачив. І відзначив при цьому два епізоди, в яких арбітри розібралися в ситуаціях, які могли вплинути на результат матчу, дуже правильно. "В поєдинку "Говерла" - "Чорноморець" гравець гостей пробивав головою і м’яч з близької відстані влучив в руку суперника, - каже Сергій Олександрович. – Суддя, не призначивши пенальті, поступив правильно, бо закарпатець намагався прибрати руку, але не встигав цього зробити, оскільки удар був майже впритул. Аналогічна ситуація трапилася в матчі "Металург" Запоріжжя – "Зоря". Там, в межах карного майданчика нападник "Зорі" бив по воротах, але м’яч з близької відстані влучив у руку оборонцеві запоріжців. Арбітр Дмитро Кутаков, не вказавши на 11-метрову позначку, теж прийняв вірне рішення".




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости