Скаут UA-Футбол. Дієго де Соуза Андраде. Без п'яти хвилин у "Металісті"

17 июля 2013, среда. 11:45


Дієго де Соуза Андраде (Diego Souza) - бразильський футболіст, півзахисник клубу «Металіст», народився 17 червня 1985 року в Ріо-де-Жанейро

Загальні відомості

Дієго Соуза - вихованець футбольної школи «Флуміненсе», в 2002 році став залучатись до основної обойми «триколірних» і вже наступного сезону в віці вісімнадцяти років дебютував у вищому бразильському дивізіоні. Він швидко зарекомендував себе гравцем основного складу і за два сезони провів 69 матчів, з яких 29 припало на виступи в чемпіонаті штату.

З самого початку своєї кар’єри Дієго виступав на позиції відтягнутого форварда чи атакуючого півзахисника і відзначався сильним поставленим ударом і вмінням загострювати гру за допомогою передач, саме завдяки цим якостям йому вдалось звернути на себе увагу наставників молодіжної збірної Бразилії, в якій він провів 9 матчів.

В 2005 році відбувся перший трансфер гравця в Європу, в португальську «Бенфіку», але у складі нового клубу бразильцеві закріпитися не вдалося - вже через пів року Дієго був відданий в оренду спочатку до «Фламенго», з яким він став чемпіоном штату Ріо-де-Жанейро, а потім до «Греміо». Повернувшись на батьківщину Дієго знову отримав ігрову практику, цікавим фактом є, що за рік в «Фламенго» змінилось п’ять тренерів, але кожен з них бачив героя цього матеріалу основним виконавцем команди.

Наступного сезону в «Греміо», Дієго Соуза був одним з лідерів команди та допоміг клубу дістатися до фіналу Кубка Лібертадорес-2007. Саме його голи стали вирішальними у протистояннях з «Сан-Паулу» в 1/8 фіналу та з «Сантосом» у півфіналі. І знову йому підкорився чемпіонат штату, цього разу Ріу-гранді-ду-Сул або Ліги Гаушу, яка в входить в четвірку елітних ліг Бразилії, на рівні з Лігою Пауліста, Каріока та Мінейро. Також Дієго визнали кращим гравцем другої половини чемпіонату Бразилії.

Вдало проведений сезон за «Безсмертних» привернув нову хвилю уваги до гравця і керівники «Греміо», за чутками, пропонували суму еквівалентну десяти мільйонам фунтів «Бенфіці» за трансфер Дієго, але «Орли» одночасно отримали пропозиції по гравцю від декількох клубів, одним яких виступав московський ЦСКА. Також хлопцем зацікавився «Палмейрас», один з найтитулованіших клубів Бразилії.

В кінцевому підсумку пропозиція «Греміо» була відхилена, а Дієго Соуза опинився в «Великих зелених», які заплатили 3 мільйона 750 тисяч євро, за 10 - 20 відсотків економічних прав на гравця. З 2008 по 2010 рік Дієго провів поки два своїх кращих сезони, виступаючи за «Найзеленіших», з якими здобув перемогу в Лізі Пауліста і отримав виклик до національної збірної Бразилії. 11 жовтня 2009 року відбувся його дебют за «Пентакампіонів» в грі проти збірної Болівії.

В 2010 році за повідомленнями бразильських видань, активний інтерес до Соузи знову проявляли московські армійці та римський «Лаціо», велись перемовини і з іншими європейськими клубами, але цього разу сам Дієго вирішив залишитись на батьківщині, підписавши контракт з «Атлетико» Мінейро. Не зважаючи на 11 забитих м’ячів та 5 результативних передач за «Півнів», футболіст був не задоволений своїм становищем в команді, а саме - недостатньою кількістю проведених матчів і попросив президента «Атлетіко» відпустити його в інший клуб.

В березні 2011 року підписав контракт з «Васко да Гамою». З «Адміралами» йому підкорився Кубок Бразилії і на цей період припав другий виклик Соузи в збірну команду країни. 2011 року в рамках домашнього матчу "Суперкласіко де лас Амерікас" зіграв свій другий матч за збірну, допомігши їй святкувати перемогу над Аргентиною (забитим м’ячем в цій грі відзначився Неймар).

Далі в середині 2012 року перебрався в саудівський «Аль-Іттіхад», де заграти не зумів, тому на початку 2013 року повернувся на батьківщину в «Крузейро», в якому він також не затримався надовго. У липні 2013 року Дієго Соуза перейшов в харківський «Металіст» (говоримо про це ствердно, адже, хоч бразильця ще не представили в Україні, на батьківщині трансфер Соузи рахують вже таким, що відбувся). За його трансфер харків'яни заплатили за різними джерелами від чотирьох до шести мільйонів євро.

Статистика

Ігрові характеристики

Дієго Соуза - високий футболіст, 186 сантиметрів, особливо з огляду на позицію, яку він займає на футбольному полі. Це фактурний, гравець, добре складений, міцний для ведення силових єдиноборств, добре прикриває м’яча корпусом, використовуючи свої антропометричні дані, достатньо витривалий.

Єдиний момент, який може вплинути на його нинішню фізичну готовність, це його, можливо, надмірна вага. За даними різних сайтів, вона коливається від 85 кілограмів до 90, це може мати вплив на загальну рухливість та витривалість гравця. Бразилець ніколи не відзначався вибуховою стартовою швидкістю, але завдяки своєму довгому кроку здатен випереджати суперників на довших дистанціях.

Основні його переваги - це вміння працювати з м’ячем, хороший проникаючий пас, його передачі завжди зручні для партнерів і виконані з необхідною силою та точністю. Дієго застосовує як короткі так і довгі передачі, має поставлений удар з будь-якої дистанції, в його арсеналі - нестандартні ходи, він - гравець, що цінує творчість на футбольному полі.

Незважаючи на свої габарити він добре веде дії один в один, здатний обігравати суперників на клаптику поля завдяки нестандартному набору фінтів, які присутні в його арсеналі. На достатньо хорошому рівні поставлена гра головою, хоча і до переваг її віднести не можна. Соуза - добре координований гравець. Він - класична десятка сучасного футболу, любить працювати на атаку, змішуючись по всій ширині поля, шукаючи вільні зони в захисних побудовах суперників, це саме ті характеристики, які дозволяли новобранцю харківського «Металіста» залучатись до лав національної збірної і визнаватись кращим гравцем сезону в Бразилії.

Основна позиція Соузи на полі - атакуючий півзахисник або відтягнутий форвард, може зіграти глибше в позиції восьмого номера, але слабка гра в відборі дещо обмежує загальнокомандні дії команди, яка використовує його на цій позиції. Він любить та вміє зміщуватись на фланг в пошуках вільних зон, вдало веде взаємодії з партнерами, володіє навиками завершення атак.

З недоліків зазначимо слабку гру на захист, недостатню швидку реакцію на втрату м’яча партнерами та перехід від фази атаки в фазу оборони. Дієго - впевнений в власних можливостях, ініціативний гравець, що доволі часто віддає перевагу індивідуальним діям. Зазначимо, що інколи це не йде на користь командним діям. Варто також, напевне, говорити і про вміння пристосовуватись до нових партнерів по команді, з огляду на кількість клубів, що довелось змінити Дієго за свою футбольну кар’єру.

%video=51e662929dbcd%

Підсумки

Важко сказати ствердно чи відбувся б цей трансфер до «Металіста», якщо б не травма, отримана Шав’єром. Швидше цей варіант стали розглядати саме як необхідність знайти заміну лідеру атак «Металіста», але, сезон 2009 року, проведений за «Палмейрас», в якому Дієго визнавався одним з кращих гравців бразильської Серії А, та вперше отримав виклик від Дунги в розташування національної збірної, відбувся за безпосередньої участі Клейтона, саме зв’язка Хав’єра з Соузою, їхня взаємодія на полі, визначали атакуючий потенціал «Найзеленіших». Тож побажаємо бразильцю успіхів у Харькові, а його колишньому та нинішньому партнерові – швидкого одужання, адже українським уболівальникам дуже кортить побачити дует Дієго Соуза – Клейтон Хав'єр у дії.

%video=51e664ae04ecf%

Фото - Getty Images




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости