Динамо - Валенсія 0:2. Забути і не згадувати

20 февраля 2014, четверг. 21:55



Ліга Європи, 1/16 фіналу. Перший матч

Кіпр. Стадіон "ГСП"

Головний арбітр: Мартін Аткінсон (Лідс, Вест-Йоркшір, Англія)

"Динамо" (Київ, Україна) - "Валенсія" (Іспанія) 0:2

Голи: Варгас 79, Віда 90+1 (авт.)

"Динамо" : Шовковський (Рибка 55), Беланда (Гармаш 70), Макаренко, Віда, Гусєв, Ідейє, Ленс (Кравець 85), Драгович, Вукоевич, Велозу, Сілва

"Валенсія": Алвес, Кейта, Мічел (Фегулі 67), Матьє, Парехо, Кошта, Пако Алькасер (Варгас 62), Фуего, Бернат, Перейра, Жонас

Попередження: Сілва 55 - Жонас 76

Часто очікування свята буває більш солодким, ніж саме свято. Так от вийшло і з весняним стартом українських команд у плей-офф Ліги Європи. В період підготовки наших повпредів - в рядах вболівальників і спеціалістів було чимале пожвавлення, а вже безпосередньо на старті футбол як явище відійшов у тінь. Футбол для вболівальників - то гра, гра – то розвага, а розважатись, коли навколо лихо, - неможливо. І говорити тут про відокремленість спорту від політики не зовсім доречно. Те, що робиться в столиці України – то вже не політика, то війна; те, осторонь чого, як, до речі, зазначав і гравець-символ київського "Динамо", не повинен бути жоден свідомий громадянин.

Зі всім відомих причин домашній матч київське "Динамо" проводило на острові Кіпр, що змушувало тих, хто, все-таки, забажав відволіктись від горезвісних подій півторагодинною футбольною розрадою, припасти до екранів телевізорів. Футболісти "Динамо", звісно, свою людську позицію підкреслили тим, що вийшли на матч із траурними пов'язками на рукавах, а валенсійці - разом із нашими футболістами - на старті смиренно вшанували пам'ять жертв насильства хвилиною мовчання. Так от починався футбол…

Если изображение не отображается, перейдите на обычную (мобильную) версию страницы

Протягом цілеспрямованої підготовки до протистояння із "Валенсією" у стані команди київського "Динамо" панувала впевненість. "Думаю, що київське "Динамо" зможе підготуватися до цього матчу як слід і подолає "Валенсію", такого як минулого сезону не буде" (Андрій Баль), "Якщо всі наші футболісти зіграють так, як уміють, "Валенсія" не встоїть" (Сергій Ребров), "Я вірю, що "Динамо" зможе подолати бар'єр у вигляді "Валенсії" (Лукман Аруна). Звичайно, маючи в пам'яті картину осінньої гри "Динамо", у вболівальників не могло бути такого оптимістичного ладу; але з іншого боку – зараз вже майже весна, пройдені збори, зимових масових кадрових вливань у "Динамо" не було, команда цілісна і ті, хто прийшли влітку, мали притертись один до одного, тому і був оптимізм у тренерів і гравців. Власне, поєдинки (цей, а також той, що буде через тиждень) проти "Валенсії" і мали дати якісь відповіді на питання.

Із несподіванок у стартовому складі "Динамо" можна відзначити хіба що відсутність Євгена Хачеріді. Очевидно, стоппер не встиг як слід відновитись фізично. Браун Ідейє грав на вістрі атаки, під ним розмістився Юнес Беланда, з флангів атакували Олег Гусєв і Джермейн Ленс. Огнєн Вукоєвіч з Мігелем Велозу розмістились вище лінії захисту, яку сформували (справа наліво) Даніло Сілва, Домагой Віда, Александр Драговіч і Євген Макаренко. Ворота захищав Олександр Шовковський.

Дієго Алвес – голкіпер "Валенсії". В центрі захисту діяли Рікарду Кошта з Жеремі Матьє; на флангах розмістились Хуан Бернат і Жуан Перейра. Сейду Кейта тримав центр поля, а допомагав малійцю Хаві Фуего. Мічель і Дані Парехо розмістились на флангах півзахисту, а в ролі форвардів виступали Жонас та молодий Пако Алькасар.

Суперники боялись ризикувати. Матч почався в спокійному, нешвидкому темпі, а боротьба точилась в основному в центрі поля. "Динамівці" виглядали ніби трохи краще в русі, але катастрофічно бракувало загострення. За перших хвилин 15 пригадується хіба що незграбний удар Велозу.

Поступово іспанці вирівняли гру в плані володіння м’ячем і рухові - і навіть мали перевагу. Але вільного простору валенсійці ніяк не отримували. Динамівці, в принципі, добре грали в захисті, закриваючи усі зони і працюючи на страхування. Власне, було помітно, що обидва колективи дуже боялись за результат – креатив та імпровізація в грі поступились місцем прагматичності і прямолінійності.

Грішили українці хіба що фолами. Вукоєвич активно допомагав Віді та Драговічу, створюючи перед іспанцями міцну захисну стіну. Цікавіше стало під завершення тайму; активізувались, зокрема, флангові Гусєв з Ленсом, які, в принципі, не видавали того, чого від них чекали. На 31-ій хвилині саме в Олега був шанс – після подачі в штрафний майданчик від Беланда. "Динамівці" після удару Гусєва апелювали до арбітра на рахунок гри рукою, але рефері мав свою думку.

"Валенсія" відповіла небезпечним ударом зі штрафного від Мічела. Там був рикошет і м’яч ледь не опинився в сітці воріт Шовковського – напевно, найкращий шанс в першому таймі був з обох боків. Нагода, що була в Ленса на 42-ій хвилині, звичайно, вийшла спонтанною. Джермейн все-таки робив навісну передачу, а вийшов удар, після якого шкіряний ледь не опустився за комірець Дієго Алвесу. На тому в першому таймі і розійшлись.

Если изображение не отображается, перейдите на обычную (мобильную) версию страницы

Друга 45-хвилинка почалась ніби оптимістично для киян – з моменту Ленса, який виграв позицію після вивіреної передачі Велозу. Вінгер примудрився пробити вище воріт. Та розвинути успіх киянам не вдалось; навпаки, іспанців той момент Ленса підбадьорив і вони різко підняли темп, за яким господарі не могли встигати. Проблем додалось із травмою Шовковського, яку той заробив на рівному місці; ветеран вибіг на перехоплення, невдало "приземлився" на ногу і, відповідно, зашкутильгав. Гру СаШо не продовжив, поступившись місцем Рибці. І Олександр за 40 хвилин зробив стільки роботи, що міг претендувати на звання кращого гравця "Динамо" в матчі.

Іспанці спочатку виграли центр поля, а далі, відповідно, перемістили гру на половину поля українців. Вбивчий момент був на 66-ій хвилині, коли Варгас головою з близької відстані розстрілював ворота "Динамо" – шикарний сейв від Рибки.

Если изображение не отображается, перейдите на обычную (мобильную) версию страницы

Кияни навіть не пробували виправити ситуацію; принаймні, виглядало так, ніби підопічні Блохіна пристали на пропозицію суперників зіграти другим номером, але проблема в тому, що не було ніякої контргри. Тобто, "Валенсія" атакувала не методично, разово, але майже не відчувала тиску на свої ворота – тому така гра повністю влаштовувала Піцці.

Після 70-ої хвилини Рибка видав чергові два шикарні сейви. Спочатку після кутового пробивав Варгас – Олександр зіграв в кращих традиціях воротаря, в останній момент витягнувши руку, а потім згрупувався і не дозволив забити Кейта… "Динамо" мусило зробити із того всього висновки, але не зробило…

Кияни ніби відповіли моментом Ідейє, який старався замкнути фланговий простріл, але того було дуже мало. "Валенсія" була господарем ситуації. Спочатку Рибка нівелював випад Фегулі, вигравши ближній бій, але вже через хвилину пропустив після кутового, коли Варгас на ближній стійці спокійно підрізав м’яча у ближній кут.

Олег Володимирович нервував, але міг винити у ситуації тільки самого себе. Варгас тут же мав ще одну нагоду, але вигравши позицію у Макаренка, поцілив в стійку. Спалах активності від "Динамо" не приніс користі – констатуємо тільки удар Олега Гусєва, але на фоні спокійності і холоднокровності валенсійців спроби "динамівців" виглядали агонічними.

Забили й вдруге іспанці… з правого флангу пройшла атака "Валенсії", під час якої захисники "Динамо" були статистами. Фегулі в центрі штрафного майданчику отримав м’яча з флангу, спокійно прицілився і пробив; шкіряний рикошетом від ноги Домагоя Віди залетів за спину Рибці. Вини голкіпера не було – питання до захисників.

Если изображение не отображается, перейдите на обычную (мобильную) версию страницы

"Динамо" зіграло жахливо. Кияни дозволили супернику перемогти себе на класі. Матч, в принципі, який просто варто забути – у всіх аспектах.




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости