Гостем редакції UA-Футбол став Юрій Кіндзерський

23 марта 2009, понедельник. 11:36


Сьогодні, 24 березня, відбулась онлайн-конференція з президентом ФК «Львів» Юрієм Кіндзерським. Близько двох годин Юрій Іванович відповідав на питання читачів UA-Футбол.

- Добридень! Перш за все хочу зазначити, що гра команди істотно покращилася з приходом Сергія Ковальця! А питання такого плану: які перспективи вашої команди, як вирішується проблема з домашньою ареною та чи можливе в Україні через 2-3 роки якісне "львівське" дербі?

- Ну, стосовно ігрових перспектив, буде, звісно, непросто йди згідно тих планів, які у нас були у 2006 році, коли ми створили новий ФК «Львів», але, тим не менш, на сьогодні завдання тільки одне – формувати боєздатний колектив з тих гравців, які є сьогодні. Звичайно, финансова криза внесла певні корективи, і, звичайно, ми будемо дуже добре думати у міжсезоння, кого запросити для підсилення (а, швидше за все – доведеться, бо молодь, звичайно. Не справляється зі всіма тими завданнями, які стоять у Прем’єр-лізі). Першочергове завдання, звичайно, утримати місце у Прем’єр-лізі по результатам цього сезону (я, до речі, впевнений, що нам це вдасться), але, на майбутнє, думаю, що коректив у міжсезоння буде внесено багато, а перспектива цілком зрозуміла – формувати боєздатний колектив, для того, щоб підніматись, все ж таки, до вершин, входити в шістку, боротися в єврокубках, з часом.

Що стосується стадіону, то я буду боротися за те, щоб ми грали у себе вдома. Сьогодні для нас це «Княжа-Арена» в Добромилі. Звичайно сьогодні не все там відповідає вимогам Прем`єр-ліги, але в нас є час і ми зробимо все необхідне, щоб ФК «Львів» грав в Добромилі. Зараз ми готуємо заявку, щоб комісія ще раз приїхала, оглянула стадіон і прийняла остаточне рішення. Все ж таки, це наш рідний стадіон, дуже прикро, що нас іноді обзиваються «бомжами». На відміну від багатьох клубів, у нас є свій стадіон, є також договір про оренду стадіону «Україна».

Відносно дербі, не думаю, що вболівальники можуть звинуватити нашу команду у тому, що коли вона у першому колі грала з «Карпатами», не було видовищної гри. «Карпати» - більш досвідчена команда, і ми програли, але, тим не менш, глядачі стали свідками справжнього дербі.





- Де ФК «Львів» буде проводити свій наступний матч?

- Це дуже цікаве питання. Розумію, що ви питаєте про домашній матч, а ми навіть не знаємо, де будемо грати з «Арсеналом» 4-го квітня. На відміну від наших грандів, ми готові грати на будь-якому полі, і тим самим підтримати український футбол та ті команди, які опинилися у скрутному становищі. Щодо домашнього матчу, ми будемо боротися за те, щоб провести його в Добромилі.

- Ви спілкувалися з Сергієм Стороженком з приводу цього питання?

- Нажаль, поки ми спілкуємося лише листами. Вчора я отримав від нього листа з переліком того, що необхідно покращити на стадіоні «Княжа-Арена» в Добромилі. Зараз ми вивчаємо всі зауваження і будемо все виправляти якнайшвидше.

- Юрий Иванович, а какие у Вас отношения с г-ном Дыминским?

- У нас чудові стосунки. У нас немає спільного бізнесу, і це завжди дуже приємно (сміється). Бо коли є спільний бізнес, то і проблем більше. Гадаю, що «Карпатам» було на руку, що ми переїхали до Добромиля. Інакше проблеми були б в обох клубів, адже за ці кілька турів газон на стадіоні «Україна» повністю б витоптали, і пан Стороженко нам обом заборонив би грати там. В нас є дійсний договір оренди стадіону «Україна», але ми грали в Луцьку тому, що на «Україні» газон в поганому стані. Як буде далі – побачимо з часом. З Петром Димінським ми часто спілкуємося і завжди швидко вирішуємо всі питання.

- У вас був варіант будівництва спільного стадіону?

- Так. Але офіційної пропозиції від львівської влади ще не було. Проте, як тільки ми дізналися, що у Львові будуть проводитися матчі ЄВРО-2012, ми почали проводити засідання, де обговорювали можливе будівництво. Але, на сьогодні, ситуація така, що львівська влада вже сама будує стадіон. Якщо нас до цього процесу не допускають, то ми готові в майбутньому добросовісно платити за оренду.





- Зачем расформировали "Княжу"? Неужели на них уходили такие большие деньги?

- При якісному фінансуванні бюджет клубу складає мільйони гривень. В нас був досить високий рівень в клубі. На сьогодні я про це говорю не як президент чи акціонер футбольного клубу «Княжа». В клубі було все необхідне для існування. Звичайно можна було грати далі і обманювати футболістів, не платити місяцями зарплатню… Це було б дуже дешево. Але на таке клуб піти не міг, це ж здоров’я, навіть, життя футболістів. З цим не можна жартувати. Багато футболістів тепер продовжать свою кар’єру в ФК «Львів».

- Відродження «Княжої» можливе?

- Рішення стосовно зняття команди прийнято засновниками. А рішення Бюро ПФЛ буде прийнято завтра. Там є дуже багато людей які люблять футбол, може, вони завтра прокинуться з іншою думкою, і «Княжа», все ж таки, заграє.

- Можете ли заверить болельщиков ФК "Львов", что команда не будет расформирована в ближайшие 365 дней, хотя бы?

- На сьогодні я є єдиною людиною, за гроші якої утримується цей клуб і може скластися будь-яка ситуація. Але бажання і плани не тільки на 365 днів. Завадити може тільки значна ситуація з фінансами. Сподіваюся, що мені вдасться знайти однодумців для того, щоб закріпити фінансовий стан ФК «Львів». Зробити це дуже важко, якщо люди раніше не вкладали гроші у футбол, то зараз вони ще менш хочуть це робити. Я можу гарантувати, що ми зробимо все можливе, щоб ФК «Львів» залишився на футбольній мапі України.

- Добрый день, ув. Юрий Иванович, смотрел ваше интервью, если не ошибаюсь - это были передача "Відверто про Футбол", где Вы так изящно рассказывал про необходимость развития украинского футбола, о привлечении серьезных спонсоров, о конкуренции и в особенности про и о великолепном поле в Добромиле. Теперь вопрос: Вам не кажется, что матчем с Металлистом в "болоте" вы опозорили всю украинскую лигу? Как после этого верить вашим словам, когда действия ваши противоположенные вашим словам? Были же варианты с другими стадионами, если нет денег, может лучше сняться, зачем гробить имидж всего украинского футбола?

- На це запитання можна відповідати дуже довго. Я не відмовляюся від своїх слів, просто хочу нагадати шановному вболівальнику, що не клуб приймає рішення щодо проведення матчів при тих чи інших погодних умовах. Якщо гра відбулася, то не все було так погано. Газон у нас далеко не в найгіршому стані і входить в десятку найкращих в Україні. Стадіону лише півтора року і ще треба багато зробити, щоб він мав інший вигляд. Вболівальнику я б порекомендував піти попрацювати над газоном у Харкові, щоб він ніколи не був у такому стані як в Добромилі і як рік назад під час матчу з «Арсеналом». В той день там тільки дощу не вистачало, як в Добромилі. Не думаю, що людей, які побудували стадіон, варто звинувачувати у тому, що вони зганьбили український футбол.





- Семен Альтман відзначив: "...Я играл в Добромиле, когда работал в Мариуполе, в первой лиге – там прекрасный стадиончик, но уже тогда было ясно, что есть проблема с дренажом. Мы играли после ливня, и вода плохо уходила с поля..."

- Так, я це читав. Приємно, що Семен Йосифович це зазначив, стадіон дійсно затишний. В минулому році дійсно були проблеми з дренажем. Стадіон був збудований лише за півроку і на той час не все було враховано. Наразі дренаж значно вдосконалено.

- В якому стані поле зараз?

- На наступний день ми були здивовані тим, що гра на сто відсотків не знищила поле. Ми будемо ще раз запрошувати комісію, щоб вона знову перевірила стадіон.

- Часто ли общаетесь с Сергеем Ковальцом и коллективом вашей команды?

- З Сергієм Ковальцем ми спілкуємося практично кожен день по телефону. З колективом я спілкуюся рідко, так як сам проживаю у Києві. Але перед кожним матчем я обов’язково приділяю команді щонайменше годину. Також відвідую практично всі ігри та збори, тому, вважаю, контакт в нас є.

- Как возникла идея вкладывать средства в развитие футбола?

- Я вже не одноразово про це говорив. В розмові з моїм другом Віктором Івановичем Хлусом зайшла мова про бюджет ФК «Арсенал-2», на той час. Він спитав, чому я, маючи можливість вкладати гроші у футбол, цього не роблю, в той час, як сам дуже люблю цю гру. Ми домовилися, що я буду виділяти кошти, а він, як президент, буде організовувати ФК «Княжа». Нам за короткий термін вдалося вирішити всі питання, зареєструвати клуб та зібрати колектив. Три роки ми грали у другій лізі, потім вийшли до першої ліги, але нажаль, далі пройти не змогли.

- Не шкодуєте, що почали вкладати гроші у футбол?

- У фінансовому аспекті – точно ні. А морально – дуже складно, коли працівники ФФУ і багато вболівальників просто знищують паростки молодого українського футболу. Багато людей казало, що в нас немає грошей. Вони є, головне їх забрати з банків, які можуть зникнути. Нажаль, дуже багато коштів «застрягло» в банках. Всі негативні висловлювання в нашу адресу тільки стимулюють до того, щоб ще більше зробити для українського футболу. За три роки збудовано стадіон, базу, також вкладено кошти в збірну України і дитячий футбол.





- Як до вашого захоплення ставляться рідні?

- Тут мені дуже пощастило, тому що як батьки мої, так і сім’я, дружина, син, дочка, всі відвідують матчі і завжди готові затягнути пояски для того, щоб все-таки футбол був профінансований на належному рівні.

- Как считаете, когда УПЛ будет функционировать на том уровне, чтобы ею можно было гордиться и что, на Ваш взгляд, нужно сделать (2-3 тезиса) в первую очередь для этого?

- Після останніх зборів власників клубів в мене склалося враження, що всі очікують, що хтось прийде і все за них зробить. В цьому питанні керівники клубів проявлять дуже мало активності і це проблема. Президента можна було обрати дуже давно. На сьогодні це є найголовнішою проблемою. Другий тур який запланований на травень також може закінчитися нічим. Погано також, що власників сильно відволікає економічна ситуація яка склалася у світі. Думаю, що футбол став на інше місце, ніж він був до цього.

- У вас немає амбіцій щодо президентства?

- Амбіції є завжди, і я про це заявляв. Я знаю, що це буде не просто, адже Прем`єр-ліга не тільки футбол. Але сьогодні я не можу покинути клуб та своїх однодумців. Проте, це була б цікава пропозиція - очолити таку організацію.

- Чому під час голосування ви підтримали Рабіновича?

- Було видно, що нас очікують вибори між іноземцем та представником України. Я, до речі, не розумів як це могло статись, що від України була лише одна кандидатура. Не може людина з європейським менталітетом працювати в наших умовах. Я прикро здивований тим, що організація, який доручили підбір кандидатів, не надала хоч би три кандидатури людей з України.

- Наскільки відомо, Страхова Компанія "Княжа", одним з акціонерів і керівником якої ви являєтесь, зараз переживає скрутні часи. Припускаю, що останні два-три місяці її діяльність є збитковою. З яких джерел ви черпаєте ресурси для утримання команди вищої ліги? І чи правда, що на даний момент заробітна плата гравця ФК " Львів" становить 5000 грн. на місяць?

- У нас є контрольний пакет найпотужнішої страхової групи у східній та центральній Європі. Тож нас нічого не лякає. Інше питання, що в Україні і світі непроста економічна ситуація. Страхова компанія є спонсором ФК «Львів» в межах реклами, яка надається клубом. Основне фінансування було від моїх австрійських партнерів та від мене особисто. Тому стан справ в страховій компанії не може вплинути на фінансовий стан ФК «Львів». Щодо зарплатні, то вона - приблизно така, як припустив читач. Але, не треба забувати, що існують й преміальні.





- Чому ви відправили в відставку Юрчишина? Відомо, що ви товаришували з ним ще до того, як з"явилися ваші команди на футбольній карті України. Ви підтримуєте з ним зв`язок зараз?

- Ну, я не знаю, звідки така інформація, що ми товаришували... Ми познайомились в той день, коли його призначили тренером. Нас познайомив Роман Лаба. Після години розмови я зрозумів, що йому вдасться досягнути результатів, які я очікую від команди. Йому вдалося запросити кваліфікованих виконавців. На сьогодні, я думаю, що в нас прекрасні стосунки. В мене до нього немає ніяких питань. Нажаль, ми рідко спілкуємося, але це тому, що він живе у Львові, а я – в Києві. Це – прекрасна людина, і як фахівець він себе покаже ще не раз. Що стосується причин його відставки, то після перемоги над «Шахтарем» та нічиєї з «Металлістом» та «Ворсклою» ми піймали «зірочку» та «поплили». На мій погляд, тренерський штаб не зміг повернути команду в русло реальної боротьби, а тоді все тільки починалося. І після кількох програшів підряд треба було щось міняти. Хтось повинен був піти – чи тренер, чи гравці, чи керівництво... Інакше не могло й бути. А просити людину, як там – два тижні допрацювати? Ну, то, мабуть, несерйозно. Тому команду прийняв Лаба, а ми почали переглядати кандидатів, бо до самого моменту відставки навіть не думали про це. Сподівались, що все налагодиться. Багато було кандидатур, але зупинились на Сергієві Ковальці.

- Вы заявили, что легионеров покупать не будете принципиально, а как показывает практика, без (нормальных) легионеров команде светит максимум - борьба за место в середине таблицы. У Вас нет амбиций футбольных? Или это дело принципа?

- Насправді, я завжди формулюю трішки інакше: ніколи не кажи ніколи. Весь світ грає з легіонерами, і якщо я скажу сьогодні «ніколи», колись настане час, що і в нас будуть легіонери. Але, на сьогодні, принципово, дуже принципово, я хочу дати можливість зіграти українським хлопцям. І видно, що буквально на очах, всього за одне коло, злопці виростають на цілу голову. Звичайно, футбольна громадськість може це сприймати по-різному, але я вважаю, що тільки таким шляхом можна виховувати майбцтню зміну для збірної України. Ми всі прекрасно бачимо, що робиться у наших клубах-лідерах, і де всі наші молоді футболісти сьогодні знаходяться. Ми кажемо, що немає талантів, потім хтось розкривається - о! Виявляється – був. Чому він розкрився? Тому що рано чи пізно тренер дав йому таку можливість. За одну-дві гри – не розкриєшся. Я думаю, що на прикладі ФК «Львів» ми до кінця сезону побачимо, скільки, і якого якісного рівня будуть наші хлопці. Тим самим, вважаю, ми привертаємо до себе увагу львівського вболівальника и всієї футбольної громадськості. Тому що, коли інші борються за те, щоб було дев’ять, сім легіонерів, голосують, в нас цієї проблеми немає, у нас – український футбол, він буде на українських полях, з українськими гравцями. Доти, доки ми будемо знаходитись в Україні.





- У ФК "Львів" дуже багато вихованців футбольної школи «Карпати». Це і Баранці, Романюк і т.д. Їх дуже багато, щоб перечислити всіх. Всі ці гравці прийшли до вашої команди як вільні агенти, чи ви платили якісь гроші Карпатам? ...Або хоча б школам за їх підготовку?

- Ну, по регламенту школам точно ми всім заплатили, ні в кого немає жодних претензій. За Баранців, за Романюка і... я зараз точно не пам’ятаю, за багатьох футболістів ми «Карпатами» платили гроші. Вони, як молоді, до 21-го року, там були відповідні суми, ми все виплачували.

- Як Ви вважаєте, у Карпатах перспектив у цих гравців не було?

- Ну... Я вважаю, що були. Все залежить від тренера, на той момент тренер, можливо, не розгледів перспективи у цих хлопців.

- А не повертались вони потім до цього питання, не хотіли вернути назад?

- Ні, в мене таке враження, що десь, можливо, навіть, принципово... Розмови у нас про повернення не було.

- Чи задоволені Ви роботою директора клубу Романа Лаби?

- Це його новий директор питає? (сміється) Роман Лаба - вже спортивний директор, директор клубу – новий, Лебідь Василь Семенович... Йому, як менеджеру, ще треба багато вчитись, тому він на сьогодні очолює спортивну дирекцію, а не є директором цілого клубу.

- Уважаемый Юрий Иванович! Вы много сделали и делаете для развития детско-юношеского футбола в Бориспольском районе. Останется ли материальная поддержка футбольной школы в Счастливом на прежнем уровне?

- На сьогодні в нашій школі всі діти одягнені, нагодовані, школа працює; як ви знаєте, у нас зараз чотири команді грає у вищій дитяче-юнацькій лізі, то вони всі будуть грати. Все залишається на колишньому рівні. Хоча, дуже відверто, я незадоволений роботою школи, дуже незадоволений, тому що, нажаль, ми не змогли привити ні ідеологію, ні тренувальний процес таким, яким би, наприклад, бачив я його. Це, швидше, на сьогодні соціальний хороший проект.

На мій погляд, люди у «Княжій», які відповідали і відповідають за дитяче-юнацький футбол, все-таки, не дивлячись на прекрасне фінансування, не змогли втілити у життя ідеї, скажімо так, спонсорів і власників. Умови, на сьогодні, одні з найкращих в Україні, купол, натуральні поля, автобуси, харчування, все є. Не змогли ламати такий стереотип ще, мабуть, радянський... Я сам, на той час, коли більше уваги приділяв «Княжій», втручався в процес, але так і вдалось нам все реалізувати. Як на мій погляд, не вдалось знайти директора школи, який би вже бачив все це по-сучасному, по-новому. А хотілося б, знову ж, не іноземця взяти, нашу людину, яка б вже поїхала в «Аякс», в будь-яку країну Європи, взяла технології, купила б, в кінці-кінців, ці технології, повезла б тренерів... Ну, не змогли цього.





- І що ж Ви збираєтесь з цим робити у подальшому?

- Я думаю, враховуючи мою особисту зацікавленість у дитячому футболі, буду приділяти більшу увагу, і, думаю, влітку ми все поміняємо. Все-таки візьмемо програми, я просто особисто приділю цьому увагу.

- Звідкіля черпатиме резерви ФК "Львів" у подальшому, адже припинили існування "Княжа" Щасливе та "Княжа" Добромиль?

- Ну, на сьогодні, що стосується «Княжої» (Щасливе), у ФК «Львів» є такий же договоір зі школою у Щасливому, як і зі школою ФК «Львів», тобто, футболісти, які будуть перспективними, вони мають майбутнє своє, вони будуть грати у ФК «Львів». Щодо «Княжої» (Добромиль), вона припинила своє існування тільки у зв’язку з тим, що ми вийшли у Прем’єр-лігу, і більшість «Княжої» (Добромиль) поповнило ряди дубля ФК «Львів». На сьогодні, однозначно, у Добромилі буде команда «Княжа», яка буде грати на першість області.

- Чи відомо вам про ворожнечу між фанами Карпат і Львова, про неодноразові напади на фанатів золотисто-синіх? Що у клубі збираються з цим робити? Адже в такій ситуації команда може залишится зовсім без вболівальників...

- Ну, у нас немає офіційно зареєстрованого фан-клубу, хоча вже не один рік у насє вболівальники, яким ми надаємо атрибутику, з якими ми спілкуємось. Я десь, краєм вуха, у пресі, бачив, що така сутичка була, але чи це було з нашими фанами, чи з групою зацікавлених людей – я точно не знаю, тому просив би, хто знає більше, знає подробиці – щоб повідомили мене особисто. Можна без проблем зайти на сайт футбольного клубу «Львів», або страхової компанії «Княжа», або просто зайти в клуб, залишити свої координати – я особисто зв’яжусь, щоб з’ясувати всі подробиці.

- Юрій Іванович - які завдання стоять перед командою на перші 5 років?

- Я вище, здається, вже частково відповідав... Звичайно, свої корективи внесла економічна ситуація. У нас був чіткий план – два роки, і ми боремось за вихід в єврокубки. На сьогодні, я вже про це говорив, основне питання – це зберегти прописку у Прем’єр-лізі, а у міжсезоння скорегувати всі свої плани, і тоді вже поставити реальні завдання перед командою на наступний сезон.





- В нашому чемпіонаті виступають такі команди як ФК"Харків", МетаДон, Арсенал, ФК"Львів". Для чого в обласних центрах чи столиці по дві команди в Прем"єр-лізі? Все-одно люди майже не ходять на футбол у виконанні цих команд. Чи не було б краще, щоб ці клуби переїхали в інші обласні центри де нема команд взагалі, або не виступають на найвищому рівні? Наприклад, Харків міг би грати в Сумах, МетаДон в Макіївці, Арсенал в Черкасах або в Вінниці, ФК "Львів" в Тернополі. І вболівальників було б більше. Чому власники цих команд цього не роблять?

- Цікаве таке питання (сміється). Ну, по-перше це право власника, засновника клубу, можливість організувати команду там, де він хотів би це зробити. Переважно, якщо люди не мають якихось комерційних інтересів, вони хочуть це робити там, де живуть рідні, близькі, там, де вони народились. Це, що стосується ФК «Львів».

Стосовно переїзду... Звичайно, пропозицій, повірте, було дуже багато, це й Черкаси, і Чернігів, й Івано-Франківськ, дуже багато міст, де, на сьогодні, є команди, але, можливо, по фінансових умовах не мають шансів попасти в Премь’єр-лігу. Можливо, в цьому є якийсь раціоналізм, але, на сьогоднішній день я не бачу особливої проблеми, навіть якщо у якомусь місті буде два клуби. Давайте тоді взагалі рівномірно розсіємо по карті України всі клуби зі сходу, тому що, на сьогоднішній день, у Києві два клуби, два – на півдні, два – у Львові, який представляє всю західну Україну, а решта – всі на сході. За таким підходом можна розсіяти рівномірно, але треба враховувати – люди вболівають за свої клуби, мають якісь спільні інтереси, якісь звичаї... Стосовно фінансування, можливо, це й цікаво, але чи стане клуб з іншого міста тобі рідним – це вже питання.

Можна шукати спонсора, але кидатись клубами... Як от багато хто ж чиновників говорить – та ви собі їдьте в Луцк, ще кудись...А як же люди? Як гравці, як вболівальники? Таке можуть казати лише люди, що, на мій погляд, взагалі не розуміються на футболі. Це – чисті «комерсанти від футболу», для яких дійсно немає різниці – їм головне «скосити» побільше грошей на футболі, на футболістах, можливо, на ситуації. А якщо ми хочемо грати, як мінімум, у Львівській області, ми повинні там грати. Бо там є наш вболівальник. Ось у Луцьку, як мені здалось, саме цієї теплої підтримки, яка в нас завжди була у Львові та у Добромилі, хлопцям і не вистачало.





- Візьміть приклад з пана Савченка і розкажіть про свою роботу з суддями у минулому чемпіонаті, завдяки якій ФК "Львів" й потрапив до ПЛ.

- Ну я, не так давно, у програмі «Відверто про футбол», для розумних людей вже все розказав. Єдине, що можу додати – клуб завжди ставить акцент на гру на полі, на результативність футболістів. Всі закулісні ігри, особливо в Прем’єр-лізі, наш клуб НЕ-ЦІ-КАВ-ЛЯТЬ. І ми не тільки будемо грати українцями, а, навіть якщо нам доведеться у останніх турах боротися за виживання, будемо це робити чесно і до кінця.

А завдяки чому ми вийшли до Премь’єр-ліги... Мабуть, треба було тим, хто це пише, хоч один раз прийти та подивитись гру команди. Команди, яка на сьогодні на 90 відсотків складається з тих гравців, що грали у першій лізі. І результати, які сьогодні демонструє клуб, це – складом, який грав в у першій лізі. Для спеціалістів це говорить саме за себе.

Що стосується ситуації з Савченко, я давно вже за те, щоб при Федерації футболу України, при Прем’єр-лізі, будь-де, де це дозволяють юридичні норми, створити спеціальну службу, яка буде розслідувати всі ці питання. Щоб ми сьогодні не заявили, все зведеться до одного – до брудних розмов, поливання тих чи інших людей брудом, до обвинувачень, далеких від правди.

Будь-ласка, є факти - все можна розслідувати, як в Європі. Нехай суддівська комісія публікує оцінки, що виставляє, нехай вивішує звернення клубів по тих чи інших випадках, нехай люди дивляться на те й на інше, і все буде прозоро й чисто.

- У цьому чемпіонаті у Вас було багато претензій саме до суддівства?

- Можливо, не так багато по суддівству, як такому, але ми завжди (це теж є принципом нашого клубу), щоб не бути голослівними, подаємо на розгляд Експертної комісії відеоматеріали. По ФК «Львів», в першому колі, це були, мінімум, три рази; і, мінімум, дві «двійки» отримали судді у матчах за нашою участю без подання матеріалів.

По останній грі, ФК «Львів» - «Металург» (Запоріжжя), ми також подали матеріали в Експертну комісію. Звичайно, ми не звинувачуємо сьогодні в упередженому ставленні – є й помилки суддівські. Але набагато гірше – це коли саме упередженість, котру, як підтвердить багато спеціалістів, не так то й легко виявити. Футбол – це суб’єктивізм, але, якщо буде служба, яка зможе розслідувати той чи інший інцидент (це й законне прослуховування телефонних розмов, і перевірка фактів, і все інше)...

- Але й зараз існує Комісія з етики і чесної гри ФФУ, навіщо ще одна?

- Та ні, ну це ж не те! Якщо там будуть відповідні повноваження для реального розслідування, або хоча б звернення до структури, що має відповідні ліцензії, до правоохоронних органів, тоді буде результат. А так це все зведеться тільки до незрозумілих балачок.

- Але ж Ви, якщо не помиляюсь, ні разу не запрошвали іноземного рефері до обслуговування матчів?

- Були пропозиції від тренерського складу, але ми відмовились. Навіть, скажемо простіше – це теж було принципом. Я завжди говорив, і на зборах з суддями – для того, щоб про щось говорити, спочатку треба їм довіряти. Останні події демонструють, що помиляються й іноземні судді. Ось я би – категорично заборонив залучати іноземних суддів, бо ми вже свідомо, наперед, дискредитуємо наш суддівський корпус, запрошуючи іноземців. І все.

- Але ж самі потім і подаєте протести?

- Так, звичайно, але це – нормальний процес, ми навіть зобов’язані подавати, а як інакше? Як потім тим же інспекторам, суддівському комітету визначати, хто кращий, хто гірший? Я, навіть, коли ми ще гралиу першій лізі, пропонував пану Дердо, щоб самі клуби виставляли оцінки суддям. Нехай, у запалі, але обидва клуби, середній бал буде об’єктивним... А ще можна ввести якусь преміальну систему для суддів за гарне суддівство. Тим, хто гарно відсудив протягом сезону – заплатимо преміальні, а тих, хто гірший... Комітет їх, мабуть, звільнить від виконання обов’язків...





- В інтернеті на аукціоні було помічено лот продажу футбольного господарства Княжі. Для чого ви вирішили все продати? Які в вас футбольні плани?

- Так, перед тим, як було прийняте кінцеве рішення про зняття клубу (а це ще тоді була неофіційна інформація), почався пошук партнерів, і до цього моменту ведеться цей пошук. Що найбільш цікаве - у тому числі і для того, щоб добудувати готель із медично-реабілітаційним центром для спортсменів, в першу чергу – футболістів. Видно, хтось «перестарався», в Росію була закинута на сайти така інформація, ну, видно, хтось хотів заробити грошей, з тих, хто це знав. Офіційно, переговори проводяться зі всіма бажаючими, навіть, наскільки я знаю, пропозицію від ФК «Княжа» було направлено всім клубам Прем’єр-ліги, пропозицію взяти участь у цьому проекті. Тим більше, що цей проект включений до ЄВРО-2012. Ну. На сьогодні немає офіційного списку, але хто там тільки не був – від інспекторів УЄФА до адміністрації, міністрів, але – жодної копійки, тільки водять туди – дивіться, ми ж будуємо!

- Скільки коштує оренда стадіону "Авангард" в Луцьку ??на один матч? Чи сподобались вам умови на стадіоні у матчі ФК "Львів" - "Металург" (Запоріжжя)?

- Реально, Луцьк нам обійшовся в 15 тисяч гривень – місту, 35 тисяч гривень – клубу ФК «Волинь», звичайно, дуже теплий прийом, хочу ще раз подякувати і Столяру Василю Андрійовичу, і Кварцяному Віталію Володимировичу, дійсно, відчувається, що це – професіонали, що нас прийняв футбольний клуб. І підлеглі всі мої сказали, що все було легко, всім забезпечили, всі себе дуже комфортно почували. Єдине, що, дійсно, глядачів ми не відчули, своїх вболівальників нам не вистачало, їх не так багато було, а місцевих глядачів зрозуміти можна – у них є свій клуб, вони просто прийшли подивитись: що ж буде? І все ж таки, користуючись нагодою, ще раз хочу подякувати і президенту, і Кварцяному. Все було просто супер.

- А якщо порівнювати з львівською «Україною»?

- Ну, якщо порівнювати... у всякому разі, за першу частину чемпіонату ми заплатили більше мільйона гривень футбольному клубу «Карпати».

- Які перспективи реконструкції стадіону "Сокіл" у Львові? Перше питаня, яке хотів би вам поставити - на якому етапі зараз перебуває передача документів на стадіон Сокіл у Львові? Які перспективи того, що клуб гратиме невдовзі у Львові саме на цьому стадіоні?

- Стадіоном „Сокіл” (як і іншими місцевими аренами) ми цікавились відразу, як тільки клуб перебрався до Львова. Нам обіцяли і одна влада, і інша, але тільки на словах. Якби ми тоді отримали любий із застарілих стадіонів, то зараз на тому місці вже стояв би новенький 15-тисячник (на той час ми мали вкластися в 15 мільйонів доларів). І вже сьогодні ми б там грали, а всі питання стосовно домашньої арени були б зняті. На сьогоднішній день стадіон „Сокіл” нам надали в оренду на десять років (маю на увазі розвалені трибуни, а також спортзал), але ж спочатку обіцяли на 49! Але навіть при цьому нам так і не дозволили орендувати землю. Місцева влада всіляко гальмує цей процес. Як наслідок ми вже маємо проект будівництва, але він не прив’язаний до території. Хочу підкреслити, що ми хочемо і будемо грати саме у Львові. Саме пізніше це буде тоді коли збудують стадіон під Євро-2012, або ж, як тільки ми отримаємо в аренду землю на „Соколі”. Ми відразу почнемо проводити земельні роботи. Але на даний момент ми знаходимось на роздоріжжі.



Наприкінці, хочу подякувати читачам за їх запитання, побажати у ці нелегкі часи підтримувати свої команди та весь український футбол; а вболівальникам ФК «Львів» особисто подякувати за їх палку підтримку, яку завжди відчувають футболісти та тренери нашої команди.




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости