Йожеф Сабо: "Потрібно запровадити ліміт на тренерiв-iноземцiв"

14 февраля 2011, понедельник. 18:10


Досить радикальну заяву зробив Йожеф Сабо, один iз найбiльш авторитетних фахiвцiв українського тренерського цеху. Вiн вимагає вiд прем'єр-лiги запровадити лiмiт на тренерiв-iноземцiв.

Докладно про цю iдею Йожеф Сабо розповiв кореспондентовi "Експресу".

- Чому ви "штурмуєте" прем'єр-лiгу з вимогою запровадити лiмiт на легiонерiв?

- Я вважаю, що в Українi не бракує своїх тренерiв. Два роки тому почали запрошувати iноземних арбiтрiв. Було стiльки воєн. I вирiшили довiрити українцям свисток i прапорець. Перед тим запровадили лiмiт на футболiстiв-легiонерiв. Виходить, у футбол грають українцi, судять також українцi. То, може, варто, аби й тренували клуби доморощенi фахiвцi? Розумiю, що менi буде важко запровадити лiмiт, бо президенти клубiв платять грошi. Вони й замовляють музику. Якщо з ними не воювати, то за п'ять рокiв усi тренерськi посади дiстануться чужим.

- Як вашу iдею сприйняли українськi тренери?

- Цiлком нормально! Нашi фахiвцi приниженi. Президенти клубiв спiлкуються з ними зневажливо, вони платять їм значно меншi грошi, анiж чужоземцям. До того ж, iноземцевi чомусь дозволяють купувати сильних футболiстiв, а нашим тренерам вказують, iз ким працювати, i грошей на пiдсилення не видiляють.

Ось у донецькому "Металурзi" працював болгарин Нiколай Костов. За

пiвтора року вiн придбав аж 18 новачкiв! I на якому мiсцi команда?! Другий приклад -- "Днiпро". Коли його очолював Володимир Безсонов, керiвники клубу купували лише тих гравцiв, якi не пiдходили "Шахтарю". Прийшов iспанець Хуанде Рамос -- i в "Днiпрi" з'являються європейцi.

Ми так багато зробили для того, щоб в Українi тренери могли отримувати лiцензiю "ПРО", яка уможливлює працю в нашому чемпiонатi й за кордоном. Виходить, цi лiцензiї стали простими папiрчиками, бо нашi фахiвцi не тренують закордоннi клуби. Вони не розкрученi на Заходi. Як їх можуть запросити у свiти, якщо їм не довiряють у рiднiй країнi? Олег Блохiн стiльки зробив для збiрної, а вiн тепер сидить без роботи. Безробiтним лишився Олексiй Михайличенко... Це неправильно!

- Може, вони чекають запрошень iз-за кордону?

- Так, Блохiна, Михайличенка, Заварова, Безсонова, Баля добре знають на Заходi, але теж не запрошують, бо бачать, що навiть удома українських тренерiв не поважають... Раджу нашим футбольним багатiям змiнити свою точку зору. Iнакше у футболi матимемо плачевнi наслiдки. Наших дiтей нiкому буде навчити копати м'яч...





Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости